Puistjes op je slaap

Ontdek hoe je er snel van af komt!

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
Puistjes op slaap

De slapen zijn zeer vervelende plekken om last te krijgen van acne en puistjes. De slapen zijn namelijk opvallende plekken voor anderen. Helaas krijgen toch veel mensen last van puistjes en puistjesachtige onzuiverheden op hun slapen of haarlijn.

Er kunnen verschillende redenen zijn voor het ontstaan van puistjes op je slaap. Dit heeft vaak te maken met een combinatie van zweet, hormonale schommelingen, cosmetica en hygiënische gewoonten. Met een aantal aanpassingen in je huidverzorgingsregime kun je milde bultjes op je huid prima zelf behandelen. Als je echter last hebt van hardnekkige acne op de zijkanten van je gezicht, dan kan het maanden duren voordat het wegtrekt.

Wat is acne?

Acne is een inflammatoire huidaandoening waar de meeste mensen weleens in meer of mindere mate last van krijgen. Mensen die hormonale schommelingen in hun lichaam hebben, kunnen vaker last krijgen van puistjes. Denk bijvoorbeeld aan pubers en zwangere vrouwen die opeens puistjes krijgen.

In je huid zitten vele kleine gaatjes. Dit zijn de poriën. In deze poriën zitten ook oliekliertjes die talg produceren om de huid soepel te houden.

Er kan een verstopping ontstaan in een porie door een grote hoeveelheid dode huidresten, talg en vuil. Zodra de bacterie C. acnes in een verstopte porie terecht komt, kan een puistje ontstaan. Dit proces kan overal op je lichaam plaatsvinden, en dus ook op je slapen.

Waarom kun je last krijgen van puistjes op je slaap?

Je weet nu welke processen in je huid ervoor kunnen zorgen dat er puistjes op je slaap ontstaan. Er kunnen verschillende oorzaken zijn van de acne. Een aantal hiervan zijn:

  • Hormoonspiegels die schommelen
  • Gebruik van bepaalde medicijnen
  • Agressieve huidverzorgingsproducten
  • Cosmetica, zoals make-up en haarproducten
  • Vieze hoeden, telefoons en andere zaken die mogelijk je slapen aanraken
  • Helmen die wrijving veroorzaken
  • Zweet door een warm klimaat of sporten
  • Warme hoofddeksels die zweet tegen de huid aandrukken.

Blijven puistjes terugkomen?

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de top 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd. 

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Hoe kun je puistjes op je slaap behandelen?

Je kunt verschillende dingen doen om puistjes op je slaap te behandelen.

Als eerste mag je in ieder geval niet de puistjes aanraken of laten knappen. Dit kan namelijk voor ergere problemen zorgen. Er zitten dan ook oliën en ziektekiemen op je vingers die een infectie kunnen verergeren of nieuwe puistjes op je slaap kunnen veroorzaken. Ook kunnen er permanente littekens ontstaan.

Gebruik je regelmatig cosmetica of draag je vaak een hoed? Zorg dan dat je dit vermijd als je last hebt van een uitbraak. Zorg ook dat de cosmetica die je gebruikt olievrij en ‘niet-comedogeen’ is. Zorg daarnaast dat je je hoed en kussenslopen eens wat vaker wast. Er is dan namelijk een minder grote kans dat de poriën verstopt raken en er dus puistjes ontstaan.

Zorg ook dat je voldoende je gezicht blijft reinigen. Je kunt bijvoorbeeld een milde gezichtsreiniger aanschaffen om één keer per dag het talg van je huid te wassen. Ook kun je een exfoliant, zoals salicylzuur gebruiken om de dode huidcellen van de huid te verwijderen. Tevens kun je overdag een vochtinbrengende crème op de huid smeren. Op deze manier voorkom je dat verontreinigheden gaan ophopen. Zorg bij het reinigen van je gezicht dat je niet schrobt en geen harde druk uitoefent. Je kunt het beste rustige, cirkelvormige bewegingen maken en slechts een klein laagje van het spul op je huid aanbrengen. Vergeet naast het wassen van je gezicht ook niet om ’s avonds de haarproducten uit je haren te wassen.

Andere huidaandoeningen op de slaap

Er zijn ook andere plekjes en huidaandoeningen die op de slaap kunnen ontstaan en erg lijken op acne.

Het kan bijvoorbeeld gaan om keratose pilaris in plaats van puistjes. Dit is een huidaandoening die erg vaak voor komt. Het ziet er uit als bultjes met een droge huid. Meestal hoeft keratose pilaris niet behandeld te worden. Dermatitis is een huidprobleem waarbij veel kleine puistjes ontstaan die op uitslag lijken. Meestal ontstaat dit probleem rond de mond en wordt het langzaam verspreid richting de ogen en de slapen. Ook kun je last hebben van rosacea. Er is dan vooral meer roodheid op een gevoelige huid te zien. In het geval van dermatitis en rosacea kun je overwegen een arts te raadplegen, omdat het lang kan duren voordat de puistjesachtige plekken verdwijnen. Bovendien kan het gaan om eczeem, dit ziet er vaak uit als korstjes en een gevoel van jeuk. Acne en eczeem op de slapen worden vaak op dezelfde manier behandeld.

Conclusie

Zojuist heb je kunnen lezen hoe puistjes op je slaap mogelijk ontstaan. Meestal komt dit dus door één of meerdere factoren, zoals hormonen, zweet, vieze hoofddeksels en je dagelijkse gewoonten. Door een aantal veranderingen door te voeren in je huidverzorgingsregime en levensstijl kun je vaak al een verbetering zien.

Als jij meer wilt weten over de oorzaken van acne, zoals de hormonale onbalans, dan kun je het beste even mijn gratis e-book downloaden over acne. Je weet daarna namelijk hoe hormonen en andere processen in je lichaam ervoor zorgen dat er steeds teveel talg wordt geproduceerd. Door deze problemen bij de wortel te bestrijden, kan acne op de slaap voor een langere tijd verdwijnen.

Wil jij de top 10 gemaakte fouten bij puistjes ontdekken?

En uiteraard de oplossingen!

Claim hier je gratis exemplaar!

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *