Puistjes op schouders

Alles over het voorkomen en behandelen van schouderacne!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
Puistjes op schouders

Vrijwel iedereen krijgt ooit in meer of mindere mate last van acne. Zo’n 85% van de jongeren en zo’n 50% van de volwassenen heeft er last van.

De puistjes kunnen over het hele lichaam verschijnen waar zich haarzakjes en poriën bevinden. Aangezien je schouders hier veel van heeft, is dit een gebruikelijke plek voor het ontstaan van puistjes.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het ontstaan van puistjes op je schouders. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met hormonale schommelingen, het gebruiken van bepaalde medicijnen en producten die de poriën laten verstoppen.

In dit blogartikel ga ik je meer vertellen over de oorzaken en behandelingen omtrent puistjes op je schouders.

Hoe ontstaan de puistjes op je schouders?

Een puistje ontstaat altijd wanneer talg, dode huidcellen en bacteriën zich ophopen in een porie. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Mensen die bijvoorbeeld in de puberteit of hun maandelijkse periode terecht komen, ondervinden hormonale schommelingen waardoor er meer talg wordt aangemaakt dan nog is.

Puistjes op je schouders kunnen ook ontstaan door wrijving tegen de huid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan strakke kleding en banden van tassen die steeds wrijving op de schouders veroorzaken.

Ook de genen kunnen een rol spelen bij het ontwikkelen van puistjes. Je kunt namelijk een grotere gevoeligheid hebben voor de acne-veroorzakende bacterie Staphylococcus aureus die ontstekingen veroorzaakt.

Hieronder zal ik dieper ingaan op een aantal oorzaken van puistjes op je schouders.

Verhoogde talgproductie

De ontwikkeling van acne op de schouders speelt zich af onder de huid. Wel kunnen hygiënische gewoonten en verontreinigheden ervoor zorgen dat acne erger wordt. Dit kan namelijk gewoon in een porie naar binnen dringen.

Tijdens bijvoorbeeld de puberteit, de zwangerschap, momenten van stress en slaapgebrek kunnen de hormonen uit balans raken. Er kunnen zelfs hormonen in voedingsmiddelen zitten, zoals zuivel. Door de verschillende processen kan de hoeveelheid testosteron, progesteron of cortisol in je lichaam uit balans raken. Dit zorgt ervoor dat de talgklieren een seintje krijgen om meer talg te gaan produceren.

Wanneer de talgklieren teveel talg aanmaken, kan een porie verstopt raken met talg. Samen met dode huidcellen en ander vuil kan er dan een mee-eter ontstaan. Als dit vervolgens gaat ontsteken, dan kan er acne en een puistje op de schouders ontstaan.

Acne mechanica

Aangezien veel mensen last krijgen van acne door wrijving, druk en warmte is hier een naam voor bedacht, namelijk acne mechanica.

Er zijn dan ook verschillende factoren die kunnen leiden tot acne mechanica op de schouders. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van strakke kleding, inspannende activiteiten en tassen met banden die langs de schouders schuren. Denk ook aan beddengoed dat is gemaakt van ruwe of irriterende vezels die de huid irriteren. Tevens kan er zweet ontstaan rondom je schouders dat vervolgens tegen de huid aan wordt gedrukt.

Acne mechanica is dus iets anders dan acne vulgaris. Acne mechanica ontstaat wanneer er sprake is van wrijving en acne vulgaris ontstaat wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een overmatige talgproductie en hormonale schommelingen.

Keratosis pilaris

Keratosis pilaris is een onschuldige huidaandoening. Het komt meestal voor op de schouders van jonge kinderen. Het wordt veroorzaakt door een ophoping van dode huidcellen in de haarzakjes.

De huidaandoening keratosis pilaris ziet er uit als kleine rode bultjes. Echter is het iets anders dan acne. Wel wordt gedacht dat retinoïden die op de huid worden aangebracht beide huidaandoeningen kunnen verbeteren.

Blijven puistjes terugkomen?

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Hoe zien puistjes op de schouders er uit?

De uiting van acne kan verschillen in grootte en kleur. Er zijn dan ook verschillende soorten puistjes die op de schouders kunnen ontstaan. Hieronder zal ik er een aantal opnoemen.

  • Mee-eters: Dit zijn kleine witte en zwarte puntjes op de huid, deze zitten vaak ook op de neus.
  • Papels: Deze zien eruit als kleine rode bultjes met een doorsnee van minder dan 1 centimeter.
  • Puisten: Dit zijn de rode bultjes die gevuld zijn met wit talg en onzuiverheden.
  • Cysten en onderhuidse puistjes: Dit zijn grote, rode bulten zonder een wit kopje. Ze vormen zich onder de huid en kunnen pijnlijk zijn.

Puistjes op schouders behandelen

Als je gaat zoeken naar anti-puistjesmiddelen en gezichtreinigers, dan zul je zien dat er ontzettend veel verschillende soorten en merken zijn. Dat maakt het lastig een goede keuze te maken. Daarom ga ik je iets meer vertellen over de behandeling van puistjes op je schouders.

Je kunt de volgende huismiddeltjes gewoon thuis uitproberen:

  • Tea tree olie: Middeltjes met tea tree olie en aloë vera kunnen helpen bij het verminderen van de puistjes. Daarnaast kunnen er acnelittekens mee worden voorkomen. Je kunt tea tree olie goedkoop online kopen of bij je plaatselijke drogist.
  • Warm kompres: Je kunt een warm kompres, zoals een warm washandje, drie tot vier keer per dag 15 minuten aanbrengen op je puistjes. Dit zorgt ervoor dat een puistje sneller rijp is. De verontreinigheden in de puistjes zullen naar het oppervlakte van je huid komen, waardoor het puistje sneller geneest.
  • Appelcider azijn: Volgens een onderzoek zou appelciderazijn in staat zijn de acne-veroorzakende bacteriën te bestrijden. Aangezien appelciderazijn zuur is dien je het voldoende te mengen met water. Houd er ook rekening mee dat er meer onderzoek nodig is om de effectiviteit te bewijzen.

Er zijn ook vrij verkrijgbare middeltjes te koop die speciaal gemaakt zijn tegen puistjes. Dit is een stukje veiliger dan zelf aan de gang te gaan met een warm kompres of appelcider azijn. Je kunt dan ook de volgende middelen gebruiken:

  • Gezichtsreiniger: Ten eerste kan het goed zijn om een gezichtsreiniger op te nemen in je huidverzorgingsroutine. Was één keer per dag je gezicht met water en en het andere dagdeel nog eens met de speciale reiniger. Op deze manier zorg je ervoor dat talg, make-up en vuil van je huid wordt gewassen.
  • Exfoliant: Met een exfoliant wordt een middel met salicylzuur of glycolzuur bedoelt. Het doel van deze producten is het verwijderen van de bovenste huidlaag, zodat er geen dode huidcellen zullen ophopen in de poriën. Gebruik een exfoliant één keer per week.
  • Antibacterieel middel: Als laatste is het goed om de acne-veroorzakende bacteriën te doden. Dit kun je bijvoorbeeld doen met benzoylperoxide. Dankzij het antibacteriële middel zullen de bacteriën geen ontstekingen meer veroorzaken.

Blijven puistjes terugkomen?

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Acne op schouders voorkomen

Puistjes en acne op de schouders kunnen eenvoudig worden voorkomen in de toekomst. Zorg bijvoorbeeld dat je losse, ademende kledingstukken draagt die geen wrijving veroorzaken om acne-mechanica te voorkomen.

Je zou ook kunnen overwegen om:

  • Minimaal 1,5 liter water per dag te drinken voor een beter gehydrateerde huid.
  • Een vochtinbrengende crème te gebruiken de huid gehydrateerd te houden.
  • Een SPF (Sun Protection Factor) op je schouders te smeren om verergering van acne door de zon te voorkomen.
  • Je puistjes niet meer aan te raken en uit te knijpen om littekens en verspreiding te voorkomen.
  • Milde huidverzorgingsproducten te gebruiken om je puistjes te behandelen.
  • Cosmetica en haarproducten te gebruiken die non-comedogeen zijn.
  • Je haren schoon te houden, zodat er geen vuil op je schouders terecht komt.
  • Je schouders direct te wassen als je hebt gezweet.
  • Je kleding direct om te wisselen als je hebt gezweet.

Wat kan een arts doen?

Een arts of dermatoloog kan een sterker medicijn voorschrijven. Dit kan bijvoorbeeld een crème zijn om de bacteriën te doden en de talgproductie te verlagen of een anticonceptiepil die oestrogeen en progestageen bevat om de hormonen weer in balans te brengen. Tevens kan er een laserbehandeling, lichttherapie of chemische peeling worden aanbevolen. Naast zware vormen van acne wordt dit ook vaak gedaan tegen acnelittekens.

Het nadeel van het bezoeken van een arts is dat er ernstige bijwerkingen kunnen optreden door de behandelingen die zij voorschrijven. In sommige gevallen mogen er helemaal geen medicijnen of zalven worden gebruikt, bijvoorbeeld tijdens en rondom de zwangerschap. Controleer dit dus bij een arts.

Als je last hebt van pijnlijke puistjes en een zware vorm van acne kan het verstandig zijn een dermatoloog te raadplegen. Focus daarnaast ook op de onderliggende oorzaken.

Download een compleet gratis e-book over puistjes!

Er zijn verschillende soorten puistjes die op de schouders kunnen ontstaan. Vaak gaat het om (onderhuidse) puistjes of acne. Dankzij verschillende huismiddeltjes, vrij verkrijgbare anti-acneproducten en receptplichtige geneesmiddelen kun je de puistjes sneller laten genezen.

Waar ik je nog niet over heb verteld, is dat het ook slim kan zijn de grondoorzaken van de puistjes op je schouders aan te gaan pakken. Anders blijf je last houden van de puistjes, omdat de problemen wellicht te maken hebben met onderliggende problemen in je lichaam die eerst moeten worden verholpen.

Wil jij meer weten over de factoren die ervoor zorgen dat acne steeds terugkomt, en hoe je er dus zelf voor een langere tijd acne kunt verminderen? Download dan hieronder even mijn gratis e-book, zodat ik je er alles over kan vertellen en jij weer een schonere huid krijgt!

Gratis boek over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *