Puistjes rond mond

Oorzaken en behandelingen

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
puistjes rond mond

Puistjes ontstaan wanneer je poriën verstopt raken door een ophoping van talg en dode huidcellen. Ontzettend veel mensen krijgen last van acne en puistjes. Dit kan op elke leeftijd gebeuren.

Puistjes rond de mond kunnen schaamte veroorzaken. Het is namelijk een zichtbare plek voor anderen. Misschien durf je jouw partner zelfs geen kus meer te geven. Het hebben van acne rond de mond kan zelfs pijnlijk zijn bij het bewegen van je mond.

Er zijn verschillende redenen waardoor puistjes en acne rond de mond kunnen ontstaan. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met een aanraking van je smartphone of muziekinstrument tegen je mond. Dergelijke producten kunnen namelijk druk uitoefenen op de huid.

Andere producten die rond de mond worden aangebracht, kunnen ook een boosdoener zijn. Denk bijvoorbeeld aan tandpasta, lippenbalsem, scheerschuim en scheermesjes. Bovendien kunnen puistjes ontstaan door hormonale veranderingen en genen.

In deze blog ga je exact ontdekken hoe puistjes rond de mond ontstaan. Natuurlijk ga ik je ook vertellen hoe je er weer vanaf kunt komen. Dit is namelijk erg goed mogelijk met een aantal simpele aanpassingen in je huidverzorgingsroutine en levensstijl.

Blijven puistjes steeds terugkomen?

Stop met symptoomgerichte acnebehandelingen en pak de echte onderliggende oorzaken aan in je lichaam!

Ja! Ik wil ook van mijn puistjes af!

Hoe ontstaan puistjes rond de mond?

Doorgaans ontstaan puistjes op het gezicht in de T-vormige zone. Dit is het gebied van je voorhoofd en neus tot je kin. De mond valt hier dus ook onder. Het gebied van de T-zone is extra gevoelig voor het ontstaan van puistjes, omdat zich hier veel talgkliertjes bevinden. Het overtollige talg kan dan ook makkelijk ophopen in de poriën.

Wanneer acne telkens blijft terugkomen in een bepaald gebied kan dit in sommige gevallen goed worden verklaard.

Er zijn eigenlijk talloze factoren die de oorzaak kunnen zijn voor het ontstaan van puistjes en acne bij de mond. Het kan bijvoorbeeld komen door irritatie rond de mond of het aanraken van de mond. Hieronder zal ik de oorzaken op een rijtje zetten.

Helmen

Een helm heeft een kinband. Deze band kan irritatie veroorzaken rond de mond, omdat het te strak kan zitten. De helmriemen kunnen dan ook de poriën bij je mond verstoppen. Zorg dus dat je het gebied rond de mond reinigt als je een kinband hebt gedragen en trek de band niet te strak aan.

Muziekinstrumenten

Een fluit, trompret of een saxofoon kan bijvoorbeeld ook in aanraking komen met de mond en de kin. Dit kan leiden tot verstopte poriën en acne rond de mond.

Scheren

Door te scheren, het gebruik van scheerschuim en scheerolie kunnen de poriën verstopt raken en kan de gevoelige huid geïrriteerd raken.

Lippenbalsem

Sommige mensen die lippenbalsem of lippenstift dragen, klagen ook over puistjes. Wanneer lippenbalsems vettig zijn of geuren bevatten, kunnen ze de poriën verstoppen wanneer ze van je lippen op je huid terecht komen.

Andere make-up producten, zoals foundations kunnen ook leiden tot verstopte poriën door de ingrediënten die ze bevatten.

Smartphones

In principe kunnen alle producten die in contact komen met je kin, wangen en alle andere gebieden rond je mond de poriën laten verstoppen. Je kunt dus ook acne krijgen door het gebruiken van een mobiele telefoon die tegen de kin aan zit.

Hormonen

Hormonale veranderingen in het lichaam zijn een andere oorzaak van puistjes. Hormonen kunnen dan ook puistjes veroorzaken van binnenuit in plaats van buitenaf. Geslachtshormonen, en dan met name androgenen kunnen er namelijk voor zorgen dat de poriën verstopt raken door een overproductie van de talgklieren te veroorzaken. Er wordt dan ook gedacht dat hormonen voornamelijk puistjes veroorzaken op de kin en de kaaklijn.

Hormonen kunnen bijvoorbeeld gaan schommelen door:

 • Puberteit
 • Menstruatie
 • Zwangerschap
 • Anticonceptiepillen
 • Bepaalde medicijnen die hormonen beïnvloeden
 • Bepaalde voedingsmiddelen
 • Spanning
 • Slaapgebrek

Puistjes in mond

In de mond kunnen geen puistjes ontstaan. Hier zijn namelijk geen talgklieren, poriën of haarzakjes aanwezig. Rondom de mond wel, waardoor hier puistjes kunnen ontstaan.

Bultjes die in de mond kunnen verschijnen zijn:

 • Genitale wratten
 • Aften
 • Mondschimmel
 • Slijmcyste
 • Ontstoken papillen

Laat zeker een arts je mond onderzoeken als je een vreemd bultje in je mond ontdekt.

Blijven puistjes steeds terugkomen?

Stop met symptoomgerichte acnebehandelingen en pak de echte onderliggende oorzaken aan in je lichaam!

Ja! Ik wil ook van mijn puistjes af!

Behandelen van puistjes rond de mond

Iedereen die wel eens één of meerdere puistjes heeft gehad, weet hoe vervelend het is om last te hebben van deze huidaandoening. Als je je zorgen maakt over je acne, dan kun je direct een dermatoloog raadplegen.

Met een dermatoloog kan samen worden gekeken naar welke huidtype jij hebt, welke vorm van acne jij hebt en welke behandeling of combinatie van behandelingen hier het beste bij past.

Er zijn bijvoorbeeld mee-eters, papels en cysten. Ook zijn er droge, vette en gecombineerde huidtypes.

Een dermatoloog of arts kan ook samen met jou besluiten een sterkere behandeling voor te schrijven. Dit kan bijvoorbeeld een antibiotica, een pil, een zalf, een actuele retinoïde, een chemische peeling of lichttherapie zijn.

Als je puistjes op je mond zelf wilt behandelen, dan kun je dezelfde producten gebruiken die je normaal op je gezicht aanbrengt. Je kunt bijvoorbeeld een gel met salicylzuur of benzoylperoxide gebruiken.

Salicylzuur kan effectief zijn voor het verwijderen van dode huidcellen van de huid. Het gebruiken van benzoylperoxide kan gunstig zijn voor het bestrijden van acne-veroorzakende bacteriën.

Voorkomen van puistjes rond de mond

Het is in ieder geval belangrijk je huid goed te verzorgen als je puistjes rond de mond wilt voorkomen. De volgende stappen en tips voor je huidverzorgingsregime kunnen je wellicht helpen:

 • Was je gezicht twee keer per dag met een milde cleanser
 • Gebruik alleen ‘niet comedogene’ make-up producten, omdat deze de poriën niet verstoppen
 • Knijp geen puistjes uit, vooral niet bij de dunne huid rond de mond
 • Raak je gezicht en mond niet aan, zodat er geen bacteriën worden overgedragen of verspreidt
 • Douche nadat je hebt gezweet tijdens een training of andere activiteit
 • Verwijder lippenbalsem als het terecht komt rond de mond
 • Was ’s avonds alle make-up van je huid
 • Probeer je hormonen in controle te houden
 • Vervang regelmatig je kussensloop
 • Vermijd olie-achtige, vettige gezichts- en haarproducten bij de mond
 • Gebruik een elektronisch scheerapparaat om je snor en kin te scheren
 • Gebruik een zachte scheerschuim en reinig je huid voor en na het scheren
 • Gebruik schone handdoeken en make-upborstels
 • Maak de mond schoon nadat je een instrument hebt bespeeld
 • Maak je mond schoon nadat je iets hebt gegeten of gedronken

Blijven puistjes terugkomen?

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de top 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Wanneer moet je een dokter raadplegen?

In sommige gevallen denkt men dat zij puistjes rond hun mond hebben, terwijl het eigenlijk gaat om een andere huidaandoening. Als je niet weet of het gaat om een puistje of iets anders, neem dan contact op met een zorgverlener.

Soms zijn bultjes in of rondom de mond geen acne. Een paar andere huidaandoeningen kunnen verontreinigheden veroorzaken die lijken op puistjes in de buurt van de mond. Laat een zorgverlener hiernaar kijken om het zeker te weten.

Koortsblaasjes

Koortsblaasjes verschijnen bijvoorbeeld op de lippen en de mond. Het zijn puistjes-achtige bultjes. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van puistjes. Ook zijn er verschillende behandelingen mogelijk.

Het verschil met puistjes is dat koortslipblaasjes gevuld zijn met vocht in plaats van talg en dode huidcellen. Ook doen koortsblaasjes meer pijn en kunnen zij meer jeuken. Koortsblaasjes zullen droog worden, een korst worden en dan van de mond af vallen.

Dermatitis perioralis

Een ander woord voor dermatitis perioralis is clownseczeem. Bij deze huidaandoening ontstaat er ontstoken uitslag bij de mond. Helaas is het niet bekend wat precies de boosdoener is. Wel kunnen er verschillende mogelijk triggers zijn, namelijk:

 • Steroïden
 • Infectie door bacteriën of schimmels
 • Zonnebrand
 • Anticonceptiepillen
 • Fluoride in tandpasta
 • Ingrediënten in cosmetica

Dermatitis perioralis kenmerkt zich als rode, schilferige uitslag rond de mond. Veel mensen verwarren het met acne. Het verschil met acne is echter dat het gepaard gaat met vocht en een branderig of jeukerig gevoel.

Denk je dat je puistjes hebt en probeer je deze te behandelen met een normale acnebehandeling, maar heeft het geen effect? Laat dan door een zorgverlener controleren of het misschien dermatitis perioralis is.

Samenvatting

Verschillende aanpassingen in je levensstijl en huidverzorgingsregime kunnen gunstig zijn voor de puistjes rond je mond.

Wanneer acne verschijnt op gebieden rond je mond, zoals de kin, de kaaklijn en de lippen kan het verstandig zijn om bepaalde producten te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan lippenbalsems met geuren en producten die oliën of andere comedogene ingrediënten bevatten.

Het is sowieso aan te raden om contact met producten rondom de mond te vermijden. Ze kunnen namelijk een druk uitoefenen op de huid waardoor de huid geïrriteerd raakt en de poriën kunnen verstoppen. Mocht je huid toch in contact komen, als je bijvoorbeeld een instrument bespeeld, zorg dan dat je achteraf de huid goed reinigt met een milde reiniger.

Mijn beste tip voor puistjes rond de mond

Personen die last hebben van puistjes kunnen daar zowel fysieke als mentale klachten door ondervinden. Deze klachten moeten niet worden onderschat.

Wanneer puistjes erg lang blijven aanhouden, dan kan dat wel eens te maken hebben met dat jij jezelf momenteel enkel richt op de symptomen van acne. Door je te richten op de kernoorzaken van acne kan het dan ook veel effectiever zijn om acne te bestrijden. De puistjes zullen dan namelijk minder snel terugkomen.

Als jij meer tips wilt over puistjes rond je mond en andere delen van het lichaam, dan kun je op de onderstaande groene knop drukken!

Succes!

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *