Puistjes op kin

Volg deze 12 tips tegen puistjes op je kin

Gemiddelde leestijd: 18 minuten
puistjes op kin

Puistjes zijn hardnekkig en vervelend. Meestal zijn puistjes niet gevaarlijk, maar je kunt jezelf er wel flink door schamen en lelijk voelen. De onzuiverheden kunnen overal op het lichaam verschijnen.

Er zijn verschillende redenen waardoor puistjes op je kin kunnen ontstaan. Meestal gebeurt dit wanneer de poriën verstopt raken met talg en dode huidresten. Er zijn ook een aantal factoren die specifiek kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van puistjes op de kin.

Aangezien er veel redenen kunnen zijn voor het ontstaan van de puistjes op je kin kan het soms moeilijk zijn om ze te behandelen. We mogen echter blij zijn dat we weten waarom de puistjes ontstaan, omdat we ze daarom op een effectieve manier kunnen aanpakken.

In deze blog ga ik je alles vertellen over acne, en dan met name de puistjes op je kin. Je gaat bijvoorbeeld tips krijgen om de puistjes snel te bestrijden. Ook ga je tips krijgen voor de langere termijn. Immers, mij lijkt dat je in de toekomst niet opnieuw zoveel last wilt ondervinden van kin acne.

Gaat het om puistjes op je kin of iets anders?

Voordat je begint met het behandelen van puistjes is het belangrijk om eerst te identificeren of het daadwerkelijk gaat om acne op je kin. Er zijn namelijk een aantal andere huidaandoeningen die erg lijken op kin acne, maar een andere behandeling eisen om er van af te komen. Wanneer je deze onzuiverheden gaat behandelen met anti-acneproducten is er een kans dat de problemen alleen maar erger zullen worden.

Denk bijvoorbeeld aan rosacea. Bij deze huidaandoening verschijnen er ook ook vaak met pus gevulde puistjes-achtige bultjes en roodheid op de kin. Ook kan het gaat om ingegroeide haartjes die vaak ontstaan door het scheren. Dit gebeurt dan ook vaker bij mannen. Een haartje groeit dan de verkeerde kant op waarna er een puistjes-achtig bultje ontstaat die ook kan jeuken.

Oorzaken van puistjes op de kin

Puistjes op de kin ontstaan op dezelfde manier als puistjes elders op het lichaam. Er zijn wel een aantal factoren die specifiek kunnen leiden tot puistjes op de kin, maar in de basis ontstaan alle puistjes op dezelfde manier.

Het ontstaan van een puistje heeft alles te maken met de poriën. De poriën zijn de kleine gaatjes die je op je huid ziet zitten. Hierin bevinden zich ook talgkliertjes die talg produceren. Wanneer er teveel talg wordt geproduceerd, kan dit ophopen in de poriën. Ook andere verontreinigheden, zoals vuil en dode huidresten kunnen hier ophopen. Het gevolg is dat een porie verstopt. Je ziet dan een mee-eter verschijnen.

Wanneer een verstopte porie, oftewel een mee-eter ontstoken raakt door bacteriën die van nature op je huid leven ontstaat de echte puist. Dit ziet eruit als een rood of wit bultje. Deze bultjes kunnen zich zowel boven als onder de huid vormen. Wanneer een puistje op je kin zich onder de huid bevindt, verschijnt er geen witte kop.

Voor puistjes op de kin zijn er nog een aantal andere specifieke factoren die een rol kunnen spelen. Zo wordt in verschillende onderzoeken beweerd dat puistjes op je kin en kaaklijn hand in hand kunnen gaan met je hormonen. Dit gebeurt vooral bij vrouwen, omdat zij meer hormonale schommelingen hebben. Hormonen, zoals androgenen en cortisol hebben dan ook de neiging om de productie van talg toe te laten nemen, waardoor de poriën verstoppen. In de puberteit stijgt de aanmaak van hormonen, maar dit kan nog steeds het geval zijn op volwassen leeftijd, bijvoorbeeld door een zwangerschap, stress, voeding of andere invloeden op je hormonen.

Last van puistjes en daardoor mentale problemen?

Focus je op de échte kernoorzaken van acne in plaats van eindelijk symptomen te blijven bestrijden

Ja! Ik wil van mijn puistjes af!

Puistjes op je kin behandelen – 12 tips

Wanneer je last hebt van puistjes op je kin is natuurlijk het belangrijkste om te weten hoe je er van af kunt komen. Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn er duizenden middeltjes en behandelingen tegen acne op de markt verkrijgbaar. Hoewel puistjes doorgaans vanzelf verdwijnen, kunnen sommigen behandelingen en voorzorgsmaatregelen het proces versnellen.

Wanneer je last hebt van milde tot matige acne kan het helpen om vrij verkrijgbare middelen in te zetten. Bij hardnekkige acne kan het slim zijn je te focussen op de kernoorzaken en een afspraak te maken met een arts of dermatoloog.

Hieronder ga ik enkele opties met je bespreken om puistjes op je kin te verwijderen. Houd hierbij rekening dat niet alle behandelingen dezelfde resultaten zullen opleveren. Je dient bijvoorbeeld ook te letten op jouw huidtype. Stem dus een product af op jouw droge, vette of gecombineerde huidtype. Overigens valt de kin onder de T-zone van het gezicht. Vaak is de kin dan ook vettig waardoor hier veel pukkels en puistjes ontstaan.

#1: Houd de kin schoon

De eerste manier om te zorgen dat puistjes verdwijnen en ook niet meer terugkomen is het schoonhouden van je kin en kaaklijn.

Zorg bijvoorbeeld dat je een milde reiniger gebruikt die je in de ochtend en avond aanbrengt op je acne. Hiermee kun je bereiken dat het overtollige talg, vuil, make-up en andere verontreinigheden niet zullen ophopen in je poriën.

Vergeet ook niet om het zweet van je kin te wassen.

puistjes op kin reinigen

#2: Verwijder dode huidresten van de kin

Normaal gesproken zorgt je huid ervoor dat zij zichzelf ontdoet van de dode huidcellen. Door verschillende factoren kan het echter gebeuren dat je huid moeite heeft om alle dode huidcellen te verwijderen.

Je kunt daarom je huid hier een handje bij helpen. Gebruik daarom eens per twee weken een exfoliërend middel, zoals glycolzuur. Het doel hiervan is dat de poriën niet verstoppen door de dode huidcellen.

#3: Bestrijd de acne-veroorzakende bacterie

Naast het voorkomen en behandelen van verstopte poriën is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de activiteit van de acne-veroorzakende bacterie afneemt. Gebruik daarom een acne bestrijdend middel die gericht is op het verwijderen van deze bacteriën. Gebruik hierbij bijvoorbeeld een natuurlijk product. Tea tree olie heeft bijvoorbeeld een antibacteriële werking.

Ook kun je kiezen voor benzoylperoxide, een populair ingrediënt dat werkt tegen de acne veroorzakende bacterie. Bovendien is Gladskin een bekend middel, omdat zij de enige zijn die de slechte bacteriën opruimen, terwijl de goede in leven blijven.

Last van puistjes en daardoor mentale problemen?

Focus je op de échte kernoorzaken van acne in plaats van eindelijk symptomen te blijven bestrijden

Ja! Ik wil van mijn puistjes af!

#4: Verklein tijdelijk een puistje op de kin

Heb je een puistje op je kin gespot? En wil je er zo snel mogelijk van af, omdat je bijvoorbeeld een date hebt? Dan is er een oplossing die tijdelijk kan helpen.

Je kunt namelijk wat ijs wikkelen in een schone theedoek. Vervolgens breng je deze enkele seconden aan op je puistje en je zult merken dat deze langzaam krimpt en de roodheid afneemt.

#5: Knijp geen puistjes uit en raak ze niet aan

Wanneer je zoveel last hebt van puistjes op je kin dat je besluit ze uit te knijpen, dan kan dit vervelende gevolgen hebben.

Het grootste nadeel van puistjes uitknijpen is dat er littekens kunnen ontstaan. Ook kunnen er bijvoorbeeld meer puistjes ontstaan, omdat de verontreinigheden zich in een rap tempo kunnen verspreiden. Bovendien dien je er rekening mee te houden dat je een puistje dieper in de huid kan drukken, waardoor deze tijdelijk verdwijnt, maar later terugkomt. Dit vergroot ook weer het risico op het ontstaan van een litteken.

Voorkom überhaupt het aanraken van je kin om te voorkomen dat je verontreinigheden van je handen overbrengt naar je kin.

#6: Behandel acnelittekens op de kin

Regelmatig krijg ik e-mails van mensen die zich afvragen hoe zij hun acnelittekens kunnen behandelen. De kin is dan ook een plek waar mensen vaak gaatjes krijgen na het uitdrukken van puistjes.

Littekens zijn moeilijk te behandelen en er wordt vaak gezegd dat ze nooit meer verdwijnen. Dit is vooral het geval wanneer het om een oud litteken gaat.

Er is één natuurlijke behandeling die je kunt overwegen tegen je littekens, namelijk 100% pure aloë vera. Dit is een natuurlijk product dat kan bijdragen aan het herstellen en hydrateren van je huid.

#7: Raadpleeg een dermatoloog

Merk je dat de puistjes op je kin steeds erger worden? Komen de puistjes steeds terug? Ontstaan er acnelittekens? Word je onzeker of angstig door je acne? Dit zijn allemaal tekenen die er op kunnen duiden dat je er verstandig aan kunt doen om een dermatoloog te raadplegen. Dit is een arts die zich specifiek richt op de huid.

Een dermatoloog kan verschillende sterkere behandelingen aanbevelen die je niet in de winkel kunt verkrijgen. Ook kan een dermatoloog medische adviezen geven voor de juiste producten voor jouw type acne en huidtype. Bovendien kan worden bekeken of het daadwerkelijk gaat om acne op de kin of misschien toch een andere huidaandoening, zoals rocasea.

pukkels op kin en dermatoloog

Last van puistjes en daardoor mentale problemen?

Focus je op de échte kernoorzaken van acne in plaats van eindelijk symptomen te blijven bestrijden

Ja! Ik wil van mijn puistjes af!

#8: Informeer naar professionele medische behandelingen

Artsen en dermatologen kunnen verschillende medische behandelingen voorschrijven voor acne patiënten. Eén of meerdere behandelingen worden altijd afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Er zijn medicijnen, antibioticakuren en zalven die kunnen werken tegen het talg, de dode huidcellen en de acne bacteriën. Ook zijn er ingrepen, zoals lasertherapie, lichttherapie, chemische peelings, cortisone-injecties en extracties. Bovendien kan een anticonceptiepil die een combinatie van oestrogeen en progestageen bevat helpen je hormonen weer in balans te brengen.

Laat je altijd goed informeren en verdiep jezelf erin voordat je begint aan een medische behandeling. Zoveel mensen die ik heb gesproken en mij mailen melden dat medicijnen niet altijd helpen en enorm zwaar zijn.

#9: Let op met het gebruik van make-up en andere agressieve huidverzorging op je kin

Er zijn allerlei cosmetische producten die in aanraking kunnen komen met je kin. Denk bijvoorbeeld aan de make-up die je elke dag op je kin smeert. Hierin kunnen echter ingrediënten zitten die de poriën verstoppen. Dit kun je voorkomen door te kiezen voor make-up met een label zoals ‘niet-comedogeen’ ‘niet-acnegeen’ of ‘op waterbasis’, oftewel: niet poriën verstoppend.

Naast make-up zijn er nog veel meer producen die in aanraking kunnen komen met je gezicht. Dit kan bijvoorbeeld al een douchegel of zonnebrandcrème zijn die je aanbrengt op je kin. Agressieve scrubs, teveel middeltjes gebruiken of hard schrobben kan er ook voor zorgen dat je puistjes krijgt of ze erger worden. Zorg bovendien dat je de make-up van je hele gezicht wast voordat je gaat slapen of sporten.

#10: Kies voor een gezonde en gelukkige levensstijl

Een algemene gezonde levensstijl kan bijdragen aan een leven zonder acne. Tevens helpt het gelukkig zijn om van acne af te komen. Je zult dan namelijk minder zorgen, stress en andere problemen hebben.

Veel stressen en een tekort aan slaap zijn beide voorbeelden van hormoontriggers. Ze zorgen namelijk dat er extra hormonen in je lichaam worden aangemaakt. De hormonale onbalans kan resulteren in een uitbraak op je kin.

Zorg daarom dat je er meer aan gaat doen om gezond en gelukkig te zijn. De volgende dingen kunnen je hierbij helpen:

  • Onderzoek waar de stress vandaan komt en vermijd deze factoren
  • Lees boeken over het krijgen van een gelukkiger leven zonder zorgen
  • Doe aan meditatie, visualisatie en ademhalingsoefeningen
  • Leer écht van jezelf te houden
  • Ga naar de sportschool om te bewegen, fitter te worden en jezelf vooruit te zien gaan
  • Controleer jezelf op onderliggende aandoeningen, zoals ongezonde darmen

#11: Let op je voedingspatroon

Een andere mogelijke oorzaak van acne op je kin kan liggen bij je voedingspatroon. Er zijn namelijk veel voedingsmiddelen die invloed hebben op je hormonen. Denk bijvoorbeeld aan voeding met veel suikers, geraffineerde koolhydraten, kunstmatige stoffen en een hoge glycemische lading.

Ook wordt aangegeven dat het verstandig kan zijn voor acne patiënten na te gaan of de oorzaak van de acne misschien ligt bij zuivelproducten. Deze zouden namelijk de testosteronproductie kunnen laten toenemen, die op hun beurt weer de talgproductie laten toenemen.

Zorg bovendien dat er voldoende essentiële voedingstoffen in je dieet zitten. Denk bijvoorbeeld aan natuurlijke producten met vitamines en mineralen die nodig zijn voor een huid en lichaam die goed functioneren. In verschillende onderzoeken is dan ook naar voren gekomen dat bij acne patiënten vaker sprake is van een tekort aan bepaalde voedingsstoffen dan mensen zonder acne.

puistjes op kin en voeding

#12: Let op overige factoren die bijdragen aan kin acne

Naast de besproken factoren in dit artikel zijn er misschien nog wel 200 factoren die meespelen bij de ontwikkeling en verergering van acne. De oplossing ligt dan ook vaak bij meerdere veranderingen in je levensstijl en huidverzorgingsregime.

Denk aan de volgende tips die kunnen bijdragen aan het voorkomen en behandelen van puistjes op je kin:

  • Gebruik bij het scheren een scherp, schoon scheermes, een vochtinbrengende scheerschuim of kies voor nog zachtere ontharingsmethoden.
  • Houd mondmaskers, sportuitrustingen, kussenslopen, lakens en andere producten die in contact komen met je kin schoon.
  • Zorg dat je haren schoon blijven en houd het uit de buurt van je kin en kaaklijn. Overweeg bijvoorbeeld het dragen van een los zittende knot als je gaat slapen.

Puistjes op je kin bestrijden met Leven Zonder Acne

In deze blog heb ik een aantal factoren besproken die kunnen bijdragen aan het voorkomen en bestrijden van puistjes op je kin. De tips kunnen zeker effectief zijn, afhankelijk van de oorzaak van jouw acne.

Ben jij klaar met het eindeloos proberen van allerlei middeltjes? Wil je gewoon een effectief huidverzorgingsregime voor jouw huidtype? Wil jij achter de echte oorzaken komen van acne die te maken hebben met verstoorde processen in je lichaam? Om zo te zorgen dat puistjes bij de wortel worden aangepakt en de kans op terugkomst erg verkleint?

Bekijk dan eens mijn e-book “Leven Zonder Acne”. Hierin bespreek ik exact wat je kunt doen om puistjes op je kin het meest effectief te behandelen.

Via de onderstaande knop kun je het e-book bekijken.

Succes, en twijfel niet om een reactie achter te laten of een mail te sturen als je vragen hebt!

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af
Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *