Puistjes op kaaklijn

Oorzaken, behandelen en voorkomen

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
puistjes op kaaklijn

De meest gebruikelijke plekken voor het ontstaan van acne zijn het gezicht, de rug en de borst. Hier bevinden zich namelijk de grootste en het meeste aantal talgklieren. Echter, puistjes op de kaaklijn komen ook veel voor.

Er zijn verschillende invloeden die een rol spelen bij de ontwikkeling van acne. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van bepaalde huidverzorgingsmiddelen en het dragen van strakke sportuitrustingen op het gezicht. Vaak wordt ook gedacht dat hormonen een rol spelen bij puistjes op de kaaklijn.

In deze blog ga ik samen met je doornemen hoe puistjes op de kaaklijn ontstaan, welke oorzaken precies een rol spelen en hoe je de puistjes kunt verwijderen.

Oorzaken van puistjes op de kaaklijn

De bultjes die je momenteel ervaart op je kaaklijn kunnen zowel acne als puistjes worden genoemd. Acne is een huidaandoening die ontstaat wanneer de poriën verstopt raken door een ophoping van talg, vuil en dode cellen. Het resultaat is het ontstaan van mee-eters, oftewel die zwarte en witte puntjes op je huid.

Wanneer bacteriën die op de huid leven in de verstopte poriën gaan groeien en hier de overhand nemen, zullen de poriën ontsteken. Nu zullen er puistjes en cystes ontstaan. Dit zijn bultjes die rood kunnen zijnen een witte kop kunnen hebben. Op de kaaklijn verschijnen vaker hardere puistjes dan elders. Ook bevatten deze puistjes minder talg en bevinden zich dieper onder de huid. Dit wordt ook wel cystische acne genoemd.

Verschillende factoren kunnen invloed uitoefenen op het ontstaan van puistjes op de kaaklijn. Een aantal voorbeelden zijn:

 • Huidverzorgingsproducten: Hoewel huidproducten eigenlijk een positieve werking zouden moeten hebben op de huid kunnen sommigen juist leiden tot een verergering van puistjes. Sommigen cosmetische producten, zoals make-up en haarproducten bevatten bijvoorbeeld oliën en andere ingrediënten die de poriën verstoppen en puistjes veroorzaken.
 • Sportuitrustingen: Verschillende sportuitrustingen kunnen in contact komen met je kaaklijn. Een goed voorbeeld hiervan is een helm met een kinband. Denk ook aan strakke kragen en tassen met dikke schoudervullingen. Wegens de warmte, zweet en wrijving die ze veroorzaken kunnen er puistjes optreden.
 • Muziekinstrumenten: Sommigen mensen die bepaalde muziekinstrumenten bespelen, kunnen last krijgen van puistjes. Een viool rust bijvoorbeeld op de schouder en komt in contact met je kaaklijn en kin. De druk op de huid en mogelijke verontreinigheden op het instrument kunnen puistjes veroorzaken.
 • Scheren: Mannen die regelmatig hun baard scheren zullen soms last krijgen van puistjes en acne op hun kaaklijn. De kans wordt vergroot door het gebruiken van oude scheermesjes en het niet gebruiken van een “niet-comedogene” scheerschuim.
 • Medicijnen: Bepaalde medicijnen hebben als bijwerking dat er huidirritaties, waaronder puistjes, zichtbaar kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen tegen depressie, zoals antidepressiva en medicijnen tegen een bipolaire stoornis.
 • Hormonen: In bepaalde situaties kunnen er meer hormonen worden aangemaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stressvolle periodes, de puberteit, de zwangerschap en voor de menstruatie. De hormonen kunnen invloed hebben op de productie van talg, waardoor de huid vatbaarder wordt voor puistjes. Aangezien de hormonen bij vrouwen vaker schommelen, is de kans groter dat er puistjes op de kaaklijn van vrouwen ontstaan.

Wanneer iemand leest heeft van puistjes op de kaaklijn verschijnen vaak ook puistjes op de kin en puistjes op de hals.

Behandeling van puistjes op de kaaklijn

Helaas is er tot op heden nog geen zogenaamd tovermiddel tegen acne. Er zijn namelijk zoveel factoren die een rol kunnen spelen bij puistjes op je kaaklijn of andere lichaamsdelen dat het onmogelijk is één product te ontwikkelen dat voor iedereen kan werken.

Wel kun je een keuze maken uit verschillende veilige en effectieve behandelingen om het genezingsproces te stimuleren. Je mag hiervoor producten gebruiken die je normaal gesproken ook voor je gezicht gebruikt. Deze werken vaak goed tegen enkele mee-eters en puistjes op je kaaklijn. Dit kan bijvoorbeeld een gezichtsreiniger, exfoliant, vochtinbrengende crème en antibacterieel middel zijn. De producten kunnen ingrediënten, zoals benzoylperoxide en salicylzuur bevatten, die helpen de huid te reinigen en bacteriën te bestrijden. Met zelfzorgmiddelen duurt het vaak enkele weken tot twee maanden totdat de puistjes beginnen af te nemen.

Werken vrij verkrijgbare behandelingen niet? Worden de puistjes steeds erger en gaan ze pijn doen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een dermatoloog of arts. Zij kunnen namelijk een gericht onderzoek doen en vervolgens een recept plichtige behandeling voorschrijven.

De volgende medische behandelingen kunnen bijvoorbeeld helpen tegen de puistjes op je kaaklijn:

 • Topische behandelingen: Dit zijn vaak producten met sterkere percentages ingrediënten dan de vrij verkrijgbare middelen. De producten kunnen rechtstreeks worden aangebracht op de huid of de lokale plekjes met puistjes.
 • Pillen: Naast crèmes en zalven zijn er ook medische pillen die kunnen helpen acne te behandelen. Een kuur duurt doorgaans enkele maanden en wordt vaak ingezet naast een topische behandeling.
 • Anticonceptiepillen: Wanneer een vrouw last heeft van hormonale acne op de kaaklijn kan worden gekozen voor een acnebehandeling met anticonceptie. De anticonceptiepillen kunnen namelijk de balans tussen goede en slechte hormonen herstellen in het lichaam.
 • Chemische peelings: Met een exfoliant kun je dode huidcellen van de huid verwijderen. Je kunt er echter ook voor kiezen dit op professionele wijze te laten doen door een huidspecialist. Zij zullen dan de bovenste huidlaag verwijderen, waardoor dode huidresten worden verwijderd en gezonde nieuwe cellen worden aangemaakt.
 • Licht- en lasertherapieën: Met lasers en lichten kan op de huid worden geschenen. Het zou een aantal gunstige voordelen kunnen hebben voor puistjes en acne. Denk bijvoorbeeld aan voordelen voor de huidcellen en acne-veroorzakende bacteriën.

Bovendien zijn er een aantal studies geweest naar een aantal natuurlijke producten en hun effectiviteit op acne. Deze omvatten:

 • groene thee extract
 • honing
 • tea tree olie
 • zink
 • aloë vera (mijn favoriet)

Mensen geven vaak voorkeur aan natuurlijke middelen en behandelingen, zodat zij geen bijwerkingen hoeven te ervaren van bijvoorbeeld pillen tegen acne.

Aloë vera heeft mij bijvoorbeeld ook geholpen om van een acnelitteken af te komen.

Voorkomen van acne op de kaaklijn

Het is niet fijn om last te krijgen van puistjes op een zichtbare plek, zoals de kaaklijn. Mij lijkt dan ook dat je de puistjes liever wilt voorkomen. Je kunt verschillende dingen doen om ervoor te zorgen dat puistjes minder kans krijgen om te ontstaan.

Denk aan de volgende aanpassingen in je huidverzorgingsregime en levensstijl die gunstig kunnen zijn voor acne op je kaaklijn:

 • was je gezicht in de ochtend en avond met een milde reiniger, spoel af met lauw water en maak de huid helemaal droog
 • vermijd het hard reinigen van de huid met agressieve huidproducten en scrubs
 • knijp geen puistjes uit en raak deze niet aan om littekenvorming en verspreiding van bacteriën te voorkomen
 • was eerst je handen voordat je je kaaklijn of je gezicht in het algemeen besluit aan te raken
 • gebruik zachte huidproducten die geen oliën, alcohol of andere ingrediënten bevatten die de poriën verstoppen
 • neem de tijd om je kaaklijn te scheren, gebruik schone scheermesjes of een elektrisch scheerapparaat en overweeg een “niet-comedogene” scheergel
 • vermijd het lang dragen van helmen met strakke kinbanden en houd muziekinstrumenten schoon
 • was je kaaklijn nadat je een helm hebt gedragen of in contact bent geweest met een ander product
 • was je kaaklijn nadat je hebt gezweet tijdens een training, werkdag of een andere activiteit
 • krijg voldoende vitamines, mineralen en spoorelementen binnen om processen in je lichaam te verbeteren
 • kies een dieet uit waarmee je ontstekingen tegengaat en de hormonen in balans brengt en houdt
 • vermijd voedingsmiddelen die suiker en zuivel bevatten, omdat deze hoogstwaarschijnlijk acne veroorzaken
 • vermijd stress en slaapgebrek om te voorkomen dat er een hormonale disbalans ontstaat, gun jezelf en je lichaam die rust

Is het een puistje op je kaaklijn of iets anders?

De meeste bultjes die op de kaaklijn ontstaan vallen onder acne. Het zijn dus meestal mee-eters, puistjes en cysten. Echter, er kunnen ook een aantal andere huidaandoeningen ontstaan op de kaaklijn die erg lijken op normale puistjes.

Je kunt bijvoorbeeld last hebben van rosacea, waarbij roodheid, zwelling en bultjes ontstaan op de huid. Ook klagen mensen over ingegroeide haartjes op de kaaklijn. Door bijvoorbeeld te scheren, kunnen haartjes voor de helft worden afgeschoren en de verkeerde kant opgroeien, waarna een puistjes-achtig bultje ontstaat. Ook kan er sprake zijn van steenpuisten, waarbij met pus gevulde, pijnlijke rode bultjes in de haarzakjes groeien. Bovendien kan er sprake zijn van contactdermatitis. Je huid reageert dan op het contact met een bepaalde irriterende stof, zoals je wasmiddel of kledingstuk.

Conclusie & mijn beste methode om puistjes op de kaaklijn te behandelen

Het ontstaan van puistjes op de kaaklijn is gebruikelijk en het kan verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan hormonale schommelingen en je voedingspatroon.

Om te voorkomen dat de problemen erger worden, je mentale gezondheid achteruit gaat en littekens ontstaan, kun je zelfzorgmiddelen inzetten of een dermatoloog raadplegen. Meestal zijn anti-acne zelfzorgmiddelen en een passend dieet tegen hormonale schommelingen voldoende.

Waarover ik je nog niet heb verteld, is mijn eigen methode tegen acne, genaamd Leven Zonder Acne. Hiermee kun je puistjes van binnen en van buiten bestrijden. Dit wordt bereikt met een huidverzorgingsregime die is afgestemd op jouw huidtype. Daarnaast ga je de kernoorzaken bij de wortel behandelen, zodat je ook in de toekomst minder last krijgt van puistjes op je kaaklijn of een andere plek.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af
Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *