Puistjes op hoofdhuid

Oorzaken, symptomen en behandelingen

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
puistjes op hoofdhuid

Misschien herken je dit wel: je wrijft even over je hoofd of borstelt even je haren en opeens voel je een bultje die pijn doet. Puistjes op de hoofdhuid, in de nek en bij de haargrens kunnen dan ook veel voor komen.

Het kan verschrikkelijk irritant zijn om last te hebben van puistjes en acne op de hoofdhuid. Sommigen acne patiënten stellen hun bezoek aan de kapper uit of durven niet meer met hun rug naar mensen toe te staan. Anderen proberen de puistjes enigszins te verbergen met een pet waardoor de onzuiverheden eigenlijk alleen maar erger worden.

Puistjes kunnen zowel fysieke als mentale klachten opleveren. Gelukkig is het niet nodig om lang te moeten leven met acne. Hieronder ga je dan ook alles ontdekken wat je moet weten over de puistjes op je hoofdhuid.

Blijven puistjes terugkomen?

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Hoe ontstaan puistjes op de hoofdhuid?

Iemand die last heeft van puistjes op het gezicht kan er ook last van krijgen op zijn of haar hoofdhuid en haarlijn.

Puistjes op de hoofdhuid ontstaan doorgaans op dezelfde manier als puistjes op andere delen van het lichaam. Wegens de combinatie van een overproductie van talgklieren, een slechte afvoer van dode huidcellen en de aanwezigheid van staphylococcus aureus bacteriën ontstaat acne. De poriën en haarzakjes op de hoofdhuid kunnen namelijk verstopt en ontstoken raken door al deze verontreinigden.

Verstopte en ontstoken haarzakjes kunnen leiden tot pijn, jeuk, roodheid en bultjes.

Het verstoppen van de poriën op de hoofdhuid kan verschillende redenen hebben die we zo zullen bespreken. Het is als eerste goed om te weten dat er veel talgkliertjes aanwezig zijn op de hoofdhuid en er hier dus veel talg wordt geproduceerd, waardoor dit gebied ook erg gevoelig is voor het ontstaan van acne.

Er kunnen verschillende soorten puistjes op de hoofdhuid verschijnen. De hevigheid van acne kan verschillen van mild tot ernstig, namelijk:

 • Mild, er ontstaan zwarte of witte mee-eters en whiteheads
 • Matig, er ontstaan papels en puisten op de huid
 • Ernstig, er ontstaan knobbels en cysten onder de huid

Wanneer acne op de hoofdhuid zeer ernstig is, kunnen er zwarte kosten verschijnen en kan de kans op littekens vergroten. Het is verstandig contact op te nemen met een arts als je ernstige acne, haaruitval, kale plekken en hevige pijn opmerkt.

Wat zijn oorzaken van puistjes op de hoofdhuid?

Er zijn verschillende oorzaken te bedenken voor het ontstaan van puistjes en acne op de hoofdhuid. De puistjes kunnen mogelijk ook ontstaan door een combinatie van factoren.

Denk bijvoorbeeld aan de volgende triggers voor puistjes op de hoofdhuid:

 • Vettig haar
 • Vette olie-achtige haarproducten, zoals gels, haarolie en haarlak die de poriën verstoppen
 • Vette gezichtsproducten, zoals crèmes die in aanraking komen met de haarlijn
 • Andere producten, zoals kussenslopen die in aanraking komen met de hoofdhuid
 • Shampoos en doucheproducten met bepaalde ingrediënten die in aanraking komen met de hoofdhuid
 • Helmen, hoeden, hoofddoeken, petten en andere producten die strak zitten, wrijving veroorzaken en zweet vasthouden
 • Toename van hormonale veranderingen
 • Schrobben en borstelen van de hoofdhuid waardoor bestaande puistjes erger worden
 • Onvoldoende wassen van de hoofdhuid

Andere soorten bultjes op de hoofhuid

Naast puistjes kunnen er ook andere soorten bulten ontstaan op de hoofdhuid. Het kan bijvoorbeeld gaan om folliculitis. Dit zijn ontstoken haarzakjes door een infectie van bacteriën of schimmels. Mensen die krullend haar hebben zijn meer vatbaar voor folliculitis.

Wanneer er sprake is van folliculitis op de hoofdhuid kan het helpen meerdere malen per dag een warm kompres aan te brengen op de hoofdhuid. Tevens kun je contact opnemen met een dermatoloog of arts om een sterker middel te laten voorschrijven.

Er zijn ook andere huidaandoeningen die op de hoofhuid zichtbaar kunnen worden, zoals:

 • huidkanker
 • een diepe infectie of abces
 • een cyste
 • een allergische reactie
 • atopisch eczeem
 • ingegroeide haren

Blijven puistjes terugkomen?

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Hoe kun je acne op de hoofdhuid behandelen?

Wanneer je last hebt van puistjes op je hoofdhuid, dan kun je dezelfde behandelingen gebruiken als dat je voor puistjes op andere delen van je lichaam gebruikt. Als jij dus al een anti-acne reiniger gebruikt, dan kun je deze ook aanbrengen op de hoofdhuid.

Wanneer acne op de hoofdhuid niet behandeld wordt, kunnen de puistjes groter worden, puistjes in cysten veranderen en littekens ontstaan. Zorg dus dat je de puistjes gaat behandelen om verergering te voorkomen.

Het is ook verstandig om niet aan je hoofdhuid te komen of zelf proberen puistjes uit te knijpen. Je kunt dan namelijk de verontreinigden verspreiden waardoor er puistjes in clusters ontstaan. Ook kunnen de verontreinigheden dieper in de huid terecht komen waardoor er sneller permanente littekens kunnen ontstaan.

Je kunt overwegen een hypoallergene, medicinale shampoo te gebruiken voor het behandelen van acne op de hoofdhuid. Dergelijke shampoos zullen namelijk geen ingrediënten bevatten die de poriën verstoppen of allergische reacties uitlokken. Ze zullen juist de poriën schoonhouden door de dode huidcellen en het talg eruit te wassen. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt met een shampoo die salicylzuur of glycolzuur bevat. Tevens kunnen shampoos met een ingrediënt, zoals tea tree olie helpen de acne-veroorzakende bacteriën te bestrijden. Mocht je last hebben van vettige lokken, dan kun je een speciale shampoo voor vettig haar verwerken in je huidverzorgingsregime. Tot slot kunnen roosshampoos helpen de olieproductie in bedwang te houden.

De meeste puistjes en bultjes op de hoofdhuid kunnen prima worden behandeld met zelfzorgmiddelen. Mocht de acne steeds ernstiger worden, of reguliere behandelingen geen effect hebben, neem dan contact op met een huisarts. Er kan dan een sterkere behandeling worden voorgeschreven. Denk bijvoorbeeld aan een antibiotische zalf, een pil of lichttherapie.

Hoe kun je puistjes op de hoofdhuid voorkomen?

Naast het verwijderen van de bestaande onzuiverheden op de hoofdhuid is het natuurlijk ook belangrijk dat deze niet meer terug zullen komen. Je kunt dan ook een aantal aanpassingen doen in je huidverzorgingsregime en levensstijl om puistjes in de toekomst te voorkomen.

Zorg bijvoorbeeld dat je elke dag onder de douche stapt. Tijdens het douchen kunnen de verontreinigheden uit de haren worden gewassen. Er zullen dan geen nieuwe puistjes meer ontstaan, omdat de poriën niet meer verstopt raken. Ook zullen de oude puistjes niet erger worden. Zorg wel dat je alle shampoo of conditioner volledig uit je haren spoelt om te voorkomen dat restjes, irritatie aan de haarzakjes veroorzaken.

Als de puistjes weg zijn, is het natuurlijk niet verstandig om weer zoals van ouds op olie gebaseerde haar- of cosmetische producten te gebruiken. Denk ook aan het vermijden van haarproducten, zoals gels die chemicaliën, sulfaten en additieven bevatten. Je kunt beter kiezen voor milde stylingsproducten op waterbasis. Voorkom irritatie van de hoofdhuid door het niet gebruiken van scheerapparaten, haarproducten en niet komen in hoge temperaturen.

Tevens dien je de haren te wassen wanneer je een training hebt gehad, omdat het zweet in je poriën terecht kan komen en verstoppingen kan veroorzaken. Zorg ook dat je je haren wast als je nauwsluitende helmen of hoeden hebt gedragen. ’s Avonds het make-up van je gezicht wassen en slapen op een schone kussensloop kan helpen acne rond de haarlijn en de hoofdhuid te voorkomen.

Bovendien kan het helpen te letten op je voedingspatroon. Er zijn namelijk veel voedingsmiddelen waarvan wordt gedacht dat ze een relatie hebben met het ontstaan van acne. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er acne ontstaat nadat je zuivelproducten of geraffineerde koolhydraten binnen hebt gekregen. Je kunt daarom overwegen om een voedingsdagboek bij te houden om te zien na welke voeding puistjes verschijnen. Aan de andere kant zijn er ook veel huidvriendelijke voedingsmiddelen en voedingstoffen.

Wanneer verdwijnen puistjes?

Houd er rekening mee dat het even kan duren voordat puistjes op de hoofdhuid zullen verdwijnen. Doorgaans duurt het enkele weken tot 3 maanden voordat de beste resultaten zullen worden opgemerkt. Mogelijk moet de hoofdhuid behandeld blijven worden om terugkomst te voorkomen.

Door het gebruik van milde shampoos kun je de haren vaak wassen zonder de normale haargroei tot last te zijn.

Vermijd in ieder geval het aanraken en uitknijpen van puistjes om verergering en een langere behandeltijd te voorkomen.

Mijn beste tips voor puistjes op je hoofdhuid

Als je last hebt van puistjes op je hoofdhuid dan weet je hoe vervelend dit is. Misschien is je zelfbeeld er al door aangetast. Ook kan je zelfvertrouwen omlaag zijn gegaan. Wanneer je merkt dat sociale situaties worden beïnvloedt, dan is het tijd om in actie te komen. Beter laat dan nooit!

Ik heb zelf ook ongeveer 10 jaar last gehad van hardnekkige acne en de vervelende gevolgen die erbij horen. Uiteindelijk is het mij zelf gelukt om er van af te komen.

Vrijwel iedereen krijgt te maken met puistjes en acne, maar er is nauwelijks duidelijkheid over de behandelingen. Dit heeft mij doen besluiten een complete methode te ontwikkelen waarmee puistjes kunnen worden verminderd.

Wil jij hier gratis kennis mee maken? Druk dan op de onderstaande knop en begin direct met het elimineren van je puistjes en acne.

Dit is écht de beste tip die ik je kan geven voor de puistjes op je hoofdhuid.

Gratis boek over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *