Puistjes in hals en nek

Oorzaken en behandelingen

Gemiddelde leestijd: 14 minuten
puistjes in hals en nek

Wanneer je last hebt van puistjes dan is dit erg vervelend.

De rode bultjes, met vaak na enige tijd een witte kop, kunnen overal op het lichaam voorkomen. Vaak komen puistjes voor op het gezicht of op de rug. Hier zitten namelijk meer actieve talgkliertjes. Echter, ook in de hals en de nek zijn puistjes niet ongewoon.

Er zijn veel verschillende manieren om puistjes in de hals en de nek te bestrijden. Je zult de meest effectieve manier kunnen toepassen op het moment dat je de oorzaak van de puistjes weet.

Vaak geeft de locatie van de puistjes al enige hints over de oorzaak ervan. Echter, in sommige gevallen kunnen meerdere oorzaken een rol spelen bij puistjes in de hals en de nek. In dat geval zijn meerdere soorten behandelingen of huidverzorgingsproducten gewenst.

De huid in de hals en de nek is erg kwetsbaar. Het is een dunne huid die meer lijkt op de huid van het gezicht dan op de huid ergens anders op het lichaam. Daarom is het belangrijk dat je voorzichtig om gaat met de huid in de hals en de nek. Ook de huidverzorgingsproducten die je gebruikt of gaat gebruiken zullen geschikt moeten zijn voor deze kwetsbare huid.

In deze blog wordt je in ieder geval een eind op weg geholpen.

Dit zijn de puistjes rondom je nek

Wanneer je last hebt van puistjes in de hals en de nek dan kan dit erg vervelend zijn.

De puistjes kunnen zich manifesteren op verschillende manieren. Zo kun je kleine rode puistjes hebben of puisten met een witte kop. De puisten hoeven geen pijn te doen. Echter, het is wel mogelijk dat ze pijn doen.

Het is ook mogelijk dat de puistjes zich laten zien in de vorm van mee-eters of cysten. Deze laatste vorm is de meest pijnlijke manifestatie van puistjes. Eigenlijk kunnen alle typen puistjes voorkomen op de hals en de nek.

Veel mensen krijgen last van acne in hun nek en op hun achterhoofd. Wanneer de puistjes in de hals ontstaan, verspreiden deze zich vaak ook richting de kaaklijn. Het is dus van belang om de plekken serieus te nemen en een behandeling te starten.

Wil je snel je puistjes verminderen?

Ontdek de echte onderliggende oorzaken in plaats van symptomen te bestrijden

Ja! Ik wil van mijn puistjes af!

De oorzaken van puistjes in de hals en de nek

Maar hoe ontstaan puistjes op de hals en de nek? Puistjes op de hals en de nek ontstaan net als puistjes of acne elders op het lichaam.

De porie, en om meer precies te zijn de follikel, in de huid raakt verstopt. Dit kan gebeuren door talg, vuil of bijvoorbeeld dode huidresten. Talg is een soort olie dat de huid aanmaakt ter bescherming. Echter, bij een overmatige hoeveelheid talg loopt deze in de follikel en raakt de follikel verstopt.

Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat de follikels verstopt raken. Deze factoren kunnen verschillen per locatie waar de acne voorkomt. Wanneer je last hebt van puistjes in de hals en de nek dan kan dit komen door bijvoorbeeld:

 • Een verminderde hygiëne. Veel mensen wassen dagelijks hun gezicht maar vergeten daarbij de verzorging van de nek. Het zweet en ander vuil blijft daar dus hangen. Hierdoor raken de follikels verstopt en ontstaan er puistjes op de hals en de nek. Let ook op je algemene hygiëne. Denk bijvoorbeeld aan vies beddengoed en kledingstukken waar zich veel dode huidresten opstapelen en die vervolgens in contact komen met je huid.
 • Gebruik van verkeerde producten. Wanneer je een verkeerde crème met comedogene ingrediënten of een ander huidverzorgingsproduct dat te grof is voor de huid op je hals en de nek gebruikt kan dit voor acne zorgen. Een wisseling in verzorgingsproducten kan daarom erg effectief zijn. Wanneer je lang haar hebt dan kan het ook zijn dat de haarverzorgingsproducten regelmatig in contact zijn met de nek en de hals, waardoor deze producten de follikels verstoppen. Let tevens op je comedogene shampoo die in contact kan komen met je nek bij het uitspoelen. Zorg dus dat je alle restjes afspoelt of stap over naar non-comedogene shampoo.
 • Bepaalde kleding. Bepaalde kledingstukken, zoals shirts, behabanden en rugtassen die strak zitten bij de nek of gemaakt zijn van bepaalde materialen waarvoor je wellicht allergisch bent kunnen ook puistjes veroorzaken op de hals en de nek. Tevens kunnen sommigen kledingstukken de huid niet goed laten ademen. Er kan dan een ophoping ontstaan van zweet. Vervolgens trekt het zweet in je poriën en ontstaat acne.
 • Hormonale schommelingen. Veel pubers zullen merken dat zij puistjes beginnen te krijgen door actievere hormonen. Hetzelfde geldt voor vrouwen die in hun menstruatieperiode terecht komen of zwanger worden. Echter, de meest voor de hand liggende oorzaak van schommelende hormonen is voeding. Voedingsmiddelen kunnen dan ook verschillende hormonale reacties in je lichaam uitlokken. Denk ook aan stress en zijn hormonale reactie.
 • Als laatste kan ook het viezigheid en vet uit de lange haren tegen de nek en de hals, de oorzaak zijn van de puistjes.

Bovenstaande oorzaken zijn factoren die vaak worden genoemd bij het ontstaan van puistjes in de nek en de hals. Echter, er zijn nog veel meer soorten oorzaken mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan hormoonveranderingen, slaapgebrek, medicatie en genetische factoren. Een dermatoloog en huisarts kunnen je helpen bij het ontrafelen van de factoren die de puistjes op je hals en de nek veroorzaken.

Tips tegen puistjes op de hals en de nek

Wanneer je last hebt van puistjes op de hals en de nek kun je verschillende acties ondernemen om ze te laten verdwijnen.

Wanneer je een paar kleine puistjes hebt hoef je niks te doen. Het is dan met name belangrijk dat je de puistjes niet aanraakt, uitdrukt of open krabt. Daarnaast is hygiëne van de hals en de nek belangrijk. Als je deze tips toepast zullen de kleine puistjes vanzelf binnen een paar dagen verdwijnen.

Wanneer je last hebt van grotere puisten of de puistjes in de hals en de nek langer aanhouden, dan is de bovengenoemde manier waarschijnlijk minder passend om ze te laten verdwijnen. Wanneer je veel last hebt, kun je de hulp inschakelen van je huisarts of dermatoloog. Daarnaast zijn er ook middelen die je zelf kunt kopen waarmee je de huid op de hals en de nek kunt verzorgen om zo de puistjes te verminderen.

Zelfs als je medicatie voorgeschreven krijgt van de huisarts of dermatoloog is het belangrijk dat je kijkt naar factoren die de puistjes kunnen veroorzaken. De medicatie is vaak een behandeling van hetgeen dat op het huidige moment speelt, maar voorkomt niet een nieuwe uitbraak.

Ook zijn er diverse factoren die het genezingsproces van de huid zullen versnellen. Een aantal tips voor als je last hebt van puistjes in de nek en in de hals zijn:

 • Was de huid van je nek en je hals voorzichtig en regelmatig. Het is belangrijk om de huid goed schoon te houden om puistjes te voorkomen. Ga hierbij niet agressief te werk maar gebruik middelen die ook geschikt zijn voor het gezicht, omdat de huid op de nek en de hals vaak net zo dun is als deze op het gezicht. De nek en de hals dienen regelmatig schoongemaakt te worden. Met regelmatig wordt twee keer per dag bedoeld. Maar ook als je hebt gezweet. Het schoonmaken van de hals en de nek kan met lauw water en eventuele milde huidverzorgingsproducten.
 • Probeer de puistjes in de nek en de hals zo min mogelijk aan te raken. Immers, je handen zitten vol bacteriën die de puistjes erger kunnen maken. Daarnaast is het ook ongewenst dat de huid rondom het puistje beschadigd raakt door krabben of plukken. Het beste kun je de puistjes gewoon met rust laten.
 • Probeer de hals en de nek zo min mogelijk bloot te stellen aan de zon, wind of vocht wanneer je veel last hebt van puistjes in dit gebied.
 • Draag geen strakke kleding of dikke sjaal rond de hals en de nek om zo de druk op de huid rond de puistjes te verminderen.
 • Probeer het gebied rond het puistje niet te scheren, maar een tijdje met rust te laten om te genezen.

Middeltjes tegen acne

Wanneer je last hebt van acne in de hals en de nek kun je dus ook zelf middeltjes kopen en gebruiken om deze te bestrijden. Er zijn veel verschillende soorten middeltjes.

Het is belangrijk dat je de verschillende bestandsdelen van de middelen onder de loep neemt en kijkt wat de werking ervan is. Als de werking ervoor zorgt dat de oorzaak van de puistjes wordt bestreden dan zal het middel succesvol zijn bij de behandeling van puistjes.

Verschillende essentiële oliën die kunnen helpen bij het bestrijden van puistjes in de nek en in de hals zijn:

 • Tea tree olie
 • Telerbloemolie
 • Rozenbottelolie
 • Sandelhout olie
 • Lavendelolie

Wanneer je op zoek gaat naar andere huidverzorgingsproducten dan kun je vaak kiezen uit face washes, toners, crèmes en gels. Bij je zoektocht is het belangrijk dat je toegevoegde parfumstoffen en dergelijken vermijdt.

Stoffen die wel effectief zijn voor het bestrijden van puistjes in de hals of in de nek zijn:

 • Salicylzuur. Deze werkzame stof heeft een ontstekingsremmende en exfoliërende werking, wat betekent dat dode huidcellen kunnen worden verwijderd.
 • Benzoylperoxide. Deze stof werkt antibacterieel tegen de acne-veroorzakende bacteriën en droogt de olie die de huid produceert.
 • Alfahydroxyzuren. Hieronder vallen stoffen als glycolzuur en melkzuur die dode huidresten opruimen en de aanmaak van gezonde huidcellen stimuleren.
 • Retinoïden. Denk bijvoorbeeld aan adapaleen voor het stimuleren van de celvernieuwing.
 • Niacinamide. Deze werkzame stof heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen en wordt vaak toegevoegd als ondersteuning van het salicylzuur.
 • Zwavel. Deze werkzame stof werkt antibacterieel tegen de acne-veroorzakende bacteriën.

Sierraden als oorzaak van puistjes-achtige bultjes in de nek en de hals

Een veelgenoemde oorzaak voor puistjes-achtige bultjes in de nek en de hals die we tot nu toe nog niet hebben besproken is nikkel. In dit geval kan er sprake zijn van eczeem in de hals en nek in plaats van acne.

Nikkel is een materiaal dat vaak gebruikt wordt om sieraden te maken. Het is goedkoper dan bijvoorbeeld zilver en goud. Sieraden, en daarmee ook halssieraden, die gemaakt zijn van nikkel kun je overal kopen. Denk bijvoorbeeld aan kledingwinkels en goedkopere sieradenwinkels.

Veel mensen die last hebben van puistjes in de hals en de nek dragen halssieraden van nikkel. Als jij dit ook doet dan kan het maar zo zijn dat je allergisch bent voor het materiaal. Immers, een allergie voor nikkel komt veel voor.

Of je allergisch bent voor nikkel kun je gemakkelijk testen. Als je de halssieraden een tijdje niet meer draagt en de puistjes verdwijnen dan is de kans groot dat je allergisch bent. En als de puistjes weer terugkomen op het moment dat je het sieraad gaat dragen dan weet je het haast zeker.

Het beste wat je dan kunt doen is alle sieraden van nikkel vervangen door sieraden van andere materialen zoals zilver of goud. Je zult dan merken dat de puistjes in de hals en de nek niet meer terugkomen.

De echte manieren om voor een langere tijd puistjes te bestrijden in één boek!

Je bent nu op de hoogte van een aantal oorzaken voor het krijgen van puistjes in je nek en hals. Je hebt hier hopelijk al veel aan gehad.

Wil jij hulp wilt bij het bestrijden van de puistjes in je nek en op andere delen van je lichaam? Overweeg dan om mijn no-nonse e-book ‘Leven Zonder Acne’ te lezen. Je leert dan wat de onderliggende oorzaken zijn van acne en hoe je deze kunt bestrijden. De kans wordt dan groter dat je een langere periode minder acne hebt in plaats van tijdelijke resultaten opmerkt met een middeltje.

Via de onderstaande knop kun je meer informatie krijgen over Leven Zonder Acne om snel en lang je puistjes te verminderen.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af
Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *