Puistjes op haargrens

Oorzaken en behandelingen

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
puistjes op haargrens

Puistjes rond de haargrens komen minder vaak voor dan puistjes op de kin, de neus of het voorhoofd. Toch is de haarlijn wel degelijk een plek waar puistjes kunnen verschijnen. Eigenlijk kunnen puistjes zichtbaar worden over de gehele haarlijn.

Puistjes bij de haargrens kunnen net zoveel oorzaken hebben als puistjes op andere plekken op het lichaam. Het is dan ook even lastig de onzuiverheden goed te behandelen.

Naast dat de puistjes je onzeker kunnen maken, kan het ook een probleem veroorzaken bij het kammen, borstelen of stylen van je haren. In het geval van mannen kan het ook moeilijker zijn om de haarlijn strak te scheren.

Rode bulten kunnen duiden op puistjes. In sommige gevallen gaat het echter om een andere huidaandoening dan puistjes. Dergelijke aandoeningen vereisen ook een andere behandeling.

Aangezien puistjes bij de haargrens zo vervelend kunnen zijn, lijkt het mij een goed idee om je meer te vertellen over de behandeling van puistjes op en rondom de haargrens.

Schaam jij je ook voor je puistjes?

Pak eindelijk acne aan door de problemen bij de wortel te bestrijden

Ontdek mijn methode!

Wat is een puistje?

Een puistje ziet eruit als een rood en gezwollen bultje. Soms verschijnt er een witte kop die gevuld is met verontreinigheden.

Een puistje ontstaat vaak door een combinatie van factoren. Het is een combinatie van overtollig talg, dode huidcellen en vuil wat zich ophoopt in een huidporie of haarzakje. Er kunnen ook acne-veroorzakende bacteriën terecht komen in een porie. De porie kan dan ontstoken raken waardoor een puistje zichtbaar wordt.

Puistjes kunnen op het hele lichaam ontstaan. De haargrens en de achterkant van de nek zijn dan ook bekende plekken voor puistjes.

Hoe ontstaan puistjes op de haargrens?

Bij de haargrens zitten haarzakjes en huidporiën die verstopt kunnen raken. In het geval van een puistje bij de haargrens, wordt dit veelal veroorzaakt door producten die irriterende stoffen bevatten.

Hieronder zie je enkele oorzaken van puistjes op de haargrens:

 • Algemene hygiëne: Talg en dode huidresten kunnen opstapelen in een porie waardoor puistjes ontstaan. In harige gebieden kunnen de poriën nog sneller verstopt raken. Het is daarom belangrijk een goede hygiëne na te leven. Zorg dus dat je je haren en de huid van je gezicht rond de haarlijn voldoende wast. Dit is extra belangrijk om te doen als je hebt gesport of na andere activiteiten waarbij je hebt gezweet.
 • Make-up en dergelijke: Er zijn veel cosmeticaproducten die comedogeen zijn. Dit betekent dat ze ingrediënten bevatten die kunnen leiden tot verstopte poriën. Je dient daarom uit te kijken met het gebruiken van foundations en andere make-up producten. Ook producten zoals shampoo’s kunnen leiden tot puistjes op de haargrens. Spoel dus je haren goed uit en zorg ook dat je ’s avonds alle make-up van je gezicht af haalt.
 • Haar producten: Haarproducten zijn andere producten die kunnen leiden tot verstopte poriën. Denk bijvoorbeeld aan vettige haarlak, gels, waxen, boters en oliën die mensen in hun haren stoppen. Het is echter belangrijk om te voorkomen dat deze producten op je haarlijn terecht komen. Houd de producten dus uit de buurt van je haarlijn.
 • Andere haar producten: Er zijn ook producten die op de haren worden gezet en die mogelijk de oorzaak zijn van de oneffenheden. Denk bijvoorbeeld aan haar producten, zoals helmen, hoeden, sjaals, bandana’s, zweetbanden en hoofdbanden. Deze producten kunnen vies worden door zweet en natuurlijke oliën. De volgende keer kan een haar product opnieuw op het hoofd worden gezet, waarna de verontreinigheden de haarlijn kunnen irriteren. Vergeet ook niet dat een vieze kussensloop in aanraking kan komen met je haargrens.
 • Wrijving: Haar producten zoals helmen kunnen er ook voor zorgen dat er wrijving rond de haargrens ontstaat. Een strakke helm kan bijvoorbeeld over de huid wrijven wanneer deze op het hoofd wordt gezet. De wrijving in combinatie met het vuil kan dan ook een belangrijke oorzaak zijn van acne of puistjes rond de haarlijn. Kijk ook uit met het haar te strak naar achteren doen in combinatie met haar producten en vuil.
 • Voeding: Voedingsmiddelen kunnen eigenlijk overal op het lichaam acne en puistjes laten ontstaan. Dit is dus ook een belangrijke oorzaak als je vaker last hebt van puistjes op je haarlijn of andere plekken. Het eten en drinken van verkeerde voedingsmiddelen kan dan ook leiden tot een uitbraak van acne. Denk bijvoorbeeld aan hormoonrijke, suikerrijke en koolhydraatrijke voedingsmiddelen die hormonale reacties uitlokken in het lichaam.
 • Hormonen: Een andere algemene, bekende oorzaak van acne zijn de hormonen. Om verschillende redenen kunnen hormonen gaan schommelen. Wanneer de hoeveelheid mannelijke en vrouwelijke hormonen in het lichaam uit balans raakt, kan er acne ontstaan in het gezicht en op de haarlijn, omdat de talgklieren meer talg gaan produceren en de poriën verstoppen.

Schaam jij je ook voor je puistjes?

Pak eindelijk acne aan door de problemen bij de wortel te bestrijden

Ontdek mijn methode!

Puistjes op de haarlijn behandelen

Het behandelen van puistjes op de haargrens heeft tijd nodig. Normaliter zullen de puistjes vanzelf verdwijnen. Toch kan het vervelend zijn om lang te moeten wachten. Daarom kun je het genezingsproces versnellen met een aantal tips.

Het makkelijkste is natuurlijk om te identificeren waar het probleem van de puistjes is ontstaan. Als je bijvoorbeeld weet dat de acne is ontstaan door een haar product die poriën verstoppende ingrediënten bevat, dan kun je overstappen op een shampoo die niet-acnegeen is.

Je kunt de volgende dingen uitproberen tegen puistjes op je haargrens:

 1. Vermijd het aanraken van puistjes op je haargrens om verspreiding te voorkomen. Hetzelfde geldt voor het uitknijpen van puistjes. De kans is heel groot dat er meer puistjes ontstaan nadat je het eerste puistje hebt opengeknepen. Tevens kunnen de verontreinigheden verder in de poriën worden gedrukt waardoor de genezing langer duurt en een puistje later opnieuw terugkomt. Er kan zelfs een litteken of gaatje in de huid ontstaan.
 2. Gebruik een milde gezichtsreiniger om de haargrens schoon te houden. Dankzij een gezichtsreiniger kun je namelijk het overtollige talg en het andere vuil van je gezicht wassen. Gebruik je schone vingertoppen om het spul aan te brengen op je huid. Laat het enkele minuten intrekken om het vervolgens met lauw water van de huid te spoelen. Gebruik als laatste een schone handdoek om deppend af te drogen.
 3. De producten die je in je haren stopt, dienen niet-acnegeen te zijn. Vette producten zullen namelijk sneller leiden tot verstoppingen van de poriën. Het kan veilig zijn de haarproducten ’s avonds uit je haren te wassen. Zo voorkom je dat het op je kussensloop terecht komt en je hier met je gezicht in gaat liggen draaien. Vergeet ook niet je kussensloop en je andere haar producten, zoals petten, regelmatig te wassen.
 4. Overweeg een shampoo of lichaamszeep onder de douche te gebruiken die ingrediënten bevat die acne bestrijden. Er zijn bijvoorbeeld lichaamszepen te koop die tea tree olie bevatten. Deze olie staat erom bekend acne-veroorzakende bacteriën te bestrijden. Op deze manier kun je je haren wassen en tegelijkertijd je acne bestrijden en nieuwe acne voorkomen.
 5. Mocht je huidverzorgingsproducten willen gebruiken, zoals cleansers, exfolianten, toners en hydraterende crèmes, houd dan rekening met jouw huidtype. Wanneer je een product gebruikt dat niet geschikt is voor jouw huidtype is de kans namelijk groot dat er meer puistjes rond de haargrens zullen ontstaan.
 6. Let ook eens wat meer op je dieet. Vermijd bijvoorbeeld producten waarvan wordt gedacht dat ze kunnen leiden tot een acne uitbraak om te onderzoeken of dit ook de oorzaak is van jouw acne. Anderzijds zijn er juist ook voedingsmiddelen die gunstig zijn voor je acne. Het kan bijvoorbeeld goed zijn de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan voedingsstoffen binnen te krijgen.
 7. Vraag hulp aan een dermatoloog als de acne blijft terugkeren. Een dermatoloog is een ander woord voor een huidspecialist. Hij of zij weet dus alles over de huid, jouw huidtype en de hevigheid van jouw acne. Samen kunnen jullie een passende behandeling uitkiezen. Soms zal er zelfs een behandeling worden aanbevolen die je alleen op recept kunt verkrijgen, zoals een antibiotica.
 8. Zorg bovendien dat je pet of helm niet te strak of te zwaar is. Op deze manier kan huidirritatie rond de haarlijn door wrijving worden voorkomen.

Schaam jij je ook voor je puistjes?

Pak eindelijk acne aan door de problemen bij de wortel te bestrijden

Ontdek mijn methode!

Andere puistjes-achtige bultjes rond de haargrens

Bultjes rond de haargrens hoeven niet altijd de duiden op acne of puistjes. Er zijn namelijk verschillende bultjes die sterk lijken op acne, maar dus eigenlijk geen puistjes zijn. Dergelijke bultjes dienen een andere behandeling te krijgen dan acne.

Meestal verdwijnen puistjes vanzelf. Anderen huidaandoeningen kunnen langer aanhouden. Je kunt letten op de volgende symptomen om te bepalen of het om een puistje of iets anders gaat.

 • Mazelen: Zie je rode bultjes op je haargrens en andere plekken op je lichaam in combinatie met hoesten of koorts? Dan kan dit een teken zijn van mazelen. Je kunt bijvoorbeeld een vaccin nemen tegen mazelen. Echter, wanneer de symptomen zich al voordoen, kan het alleen nog symptoomgericht worden behandeld met ibuprofen.
 • Rodehond: Zie je kleine rode vlekjes bij je haarlijn en in het gezicht in combinatie met gezwollen lymfeklieren? Dan kan dit een teken zijn van rodehond. Er zijn geen behandelingen voor rodehond, maar de plekjes verdwijnen doorgaans na een aantal dagen. Je kunt beter wel een tijdje contact met andere mensen vermijden, omdat je anderen kunt besmetten.
 • Folliculitis: Bij folliculitis is er sprake van rode bultjes door ontstoken haarzakjes. Je kunt er bijvoorbeeld last van krijgen door te scheren. Niet gek dus dat dit rond de haarlijn kan ontstaan. Je kunt een voorgeschreven pil of crème inzetten om folliculitis te behandelen.
 • Schimmelacne: In de naam staat wel acne, maar eigenlijk gaat het hier niet om acne. Schimmelpuistjes ontstaan wanneer er op een plek een ophoping van gist ontstaat. De gebieden rond de haargrens en de oren zijn voorbeelden van plekken waar deze plekken vooral ontstaan. De bultjes zien eruit als kleine puistjes-achtige bultjes.

Als je het niet zeker weet, dan kun je natuurlijk ook een arts raadplegen.

Conclusie

Het is niet vreemd om last te krijgen van puistjes rond de haargrens. Er zijn namelijk verschillende oorzaken te bedenken voor de puistjes op je haarlijn, zoals een vieze hoofdhuid of een verkeerde huidverzorgingsroutine.

Door een aantal veranderingen door te voeren in je huidverzorgingsregime kun je de puistjes prima zelf behandelen. Let wel ook op het gebruik van cosmetica en andere producten die je in je haren stopt, zoals gels.

Mocht je last hebben van koorts, of puistjes die verschijnen na het scheren, dan kan dat een teken zijn dat je last hebt van een andere huidaandoening dan acne. Het kan dan raadzaam zijn een arts of dermatoloog te raadplegen. Er kan dan een behandeling worden uitgekozen die past bij jouw specifieke huidprobleem.

Hieronder kun je mijn gratis e-book over acne downloaden. Een échte aanrader als je snel en voor een langere periode je puistjes wilt verminderen!

Gratis boek over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *