Puistjes op decolleté

Oorzaken, voorkomen en behandelen

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
puistjes op decolleté

Er zijn verschillende plekken van het lichaam waar puistjes zichtbaar kunnen worden. Er kunnen bijvoorbeeld puistjes op de decolleté ontstaan. Dit is een lage uitsnijding van de halsopening van een kledingstuk.

Het verschijnen van puistjes op je decolleté kan verschillende oorzaken hebben. De oorzaken kunnen verschillen per persoon. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met een verkeerd voedingspatroon en een hormonale verandering.

Dankzij het vermijden van de acne triggers kunnen de puistjes worden voorkomen of verminderd. Ook kunnen er verschillende behandelingen worden ingezet om het genezingsproces te versnellen.

In Nederland en de rest van de wereld komt acne erg vaak voor. Het is dan ook één van de meest voorkomende huidaandoeningen. Zowel jongeren als volwassenen kunnen te maken krijgen met acne. Er zijn zelfs vrouwen die last blijven houden van acne tot een leeftijd van 30 of 50 jaar.

In deze blog ga je leren waardoor puistjes op je decolleté mogelijk ontstaan en wat je er allemaal terug kunt doen.

Blijven puistjes terugkomen?

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

De oorzaken van puistjes op decolleté

Puistjes op de decolleté kunnen verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan de volgende triggers:

  • Hormonale veranderingen: Verschillende periodes in ons leven gaan gepaard met hormonale veranderingen in het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan jongeren die in de puberteit terecht komen. Denk ook aan vrouwen bij hun menstruatie periode of de zwangerschap.
  • Suikerrijke voeding: Verschillende soorten voeding, waaronder suikerrijke voedingsmiddelen staan erom bekend dat ze acne kunnen veroorzaken. Dit komt, omdat ze snelle pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Het gevolg is dat er puistjes ontstaan op de decolleté en andere plekken.
  • Uitdroging: Wanneer iemand niet voldoende water drinkt, kan dit nadelig zijn voor de gehele gezondheid van een persoon, waaronder dus de huid. Er kan namelijk een droge huid met schilfers ontstaan. Ook zal een droge huid eerder geneigd zijn meer talg te produceren.
  • Sporten: Bij acne kan sporten gunstig zijn. Het kan je namelijk helpen om fysiek en mentaal gezond te blijven. Echter, sommigen krijgen last van puistjes op hun decolleté door te sporten. Dit is vaak het geval indien iemand te strakke sportkleding draagt die wrijving veroorzaakt en waar zweet onder blijft plakken.
  • Irriterende ingrediënten: Verschillende producten die in aanraking kunnen komen met de huid, kunnen ingrediënten bevatten die tot huidirritatie leiden. Denk bijvoorbeeld aan parfums die worden gespoten op de decolleté. Denk ook aan shampoo’s, olieachtige producten, make-up en wasmiddelen met kleurstoffen.
  • Droge huid en zonnestralen: Een droge huid heeft de neiging om meer talg te produceren. Wanneer je met de huid in de zon gaat of de huid niet voldoende insmeert met een hydraterende crème kunnen er dan ook sneller puistjes ontstaan.

Het aanpassen van je levensstijl om van acne op je decolleté af te komen

Dankzij een aantal simpele aanpassingen in je levensstijl kun je voorkomen dat er acne op je decolleté ontstaat. Het is dan wel belangrijk om vast te stellen hoe jouw puistjes zijn ontstaan. Er kan namelijk sprake zijn van een combinatie van triggers die puistjes veroorzaken. Nadat je weet welke oorzaken de puistjes op je decolleté hebben, kan er specifiek actie worden ondernomen.

Je kunt bijvoorbeeld de volgende dingen in je levensstijl aanpassen:

  • Houd de decolleté schoon. Het schoonhouden van dit gebied is vooral belangrijk als je hebt gesport, in de tuin bezig bent geweest of andere activiteiten hebt uitgevoerd waar je veel door kunt zweten.
  • Let op je voedingspatroon. Er zijn verschillende voedingsmiddelen die in verband worden gebracht met acne. Probeer eens zuivelproducten, suikerrijke voedingsmiddelen en geraffineerde koolhydraten te vermijden om te zien wat dit met je huid doet. Zorg natuurlijk wel dat je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt als je je dieet aanpast.
  • Let op irriterende ingrediënten: Veel producten kunnen in aanraking komen met je decolleté en onbewust puistjes veroorzaken. Probeer er daarom eens op te letten of een product het label ‘niet-comedogeen’ heeft. Dit betekent namelijk dat het een veilig product is voor de acne-gevoelige huid, omdat het geen irriterende ingrediënten bevat die de poriën laten verstoppen. Dit kun je toepassen op make-up, parfums, lotions en alle andere producten die in aanraking komen met de decolleté.
  • Let op je kledingstijl: Verschillende soorten kledingstukken, zoals strakke sportuitrustingen kunnen wrijving en een druk op de huid veroorzaken. Het kan daarom verstandiger zijn loszittende, wijde kleding te dragen. Katoenen kleding kan de huid laten ademen.

Het behandelen van puistjes op de decolleté

Naast het voorkomen van acne kun je ook een aantal dingen doen om puistjes op de decolleté te behandelen. Door sneller van acne af te komen, zal je jezelf zelfverzekerder voelen wat ook weer gunstig is voor je huid.

De anti-acne producten die je normaal aanbrengt op je gezicht kun je ook gebruiken voor het gebied van je decolleté.

Ten eerste kun je een milde reiniger of lichaamszeep gebruiken. Een reiniger kun je aanbrengen op de huid voordat je de douche instapt. Een lichaamszeep kun je tijdens het douchen aanbrengen. Beide producten hebben het doel om talg, zweet en ander vuil van de huid af te wassen.

Ten tweede kun je een exfoliant gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor een exfoliant, zoals salicylzuur, glycolzuur of melkzuur. Dankzij een exfoliant kunnen de dode huidresten van de huid worden verwijderd en de aanmaak van gezonde huidcellen worden gestimuleerd. Hierdoor zullen de poriën en haarzakjes rondom de decolleté minder snel verstopt raken. Er is dan dus een verkleinde kans op het ontstaan van acne.

Als laatste kun je acne behandelen met een antibacteriële zeep of spotbehandeling. Kies bijvoorbeeld voor een spotbehandeling met een ingrediënt zoals benzoylperoxide. Hiermee kunnen de acne-veroorzakende bacteriën worden aangepakt. Ook kun je een zeep met tea tree olie overwegen. Deze olie komt namelijk uit de natuur en schijnt even effectief te zijn als benzoylperoxide.

Blijven puistjes terugkomen?

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de top 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd. 

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Puistjes of folliculitis op de decolleté?

Hoewel er wel degelijk puistjes op de decolleté kunnen ontstaan, kan er ook sprake zijn van een andere huidaandoening, zoals folliculitis. Deze aandoening van de huid lijkt dan ook erg op acne. Er kunnen bijvoorbeeld kleine, jeukende, rode bultjes en witte koppen ontstaan. De bultjes kunnen tijdelijk verdwijnen en later weer terugkomen. Hier kunnen maanden of jaren tussen zitten.

Je kunt denken aan de volgende oorzaken van folliculitis:

  • Een vette huid
  • Warme en droge klimaten
  • Gebruiken van steroïden
  • Vettige crèmes gebruiken
  • Langdurige antibiotica gebruiken
  • Kleding die de huid niet laten ademen
  • Zitten in niet goed onderhouden bubbelbaden

Bij folliculitis zijn de haarzakjes ontstoken. Dit gebeurt meestal door de aanwezigheid van een gist of schimmel. Aangezien folliculitis iets anders is dan normale puistjes is er ook een andere behandeling nodig.

Mocht folliculitis niet verdwijnen na het inzetten van vrij verkrijgbare middelen dan kan een dermatoloog of arts worden geraadpleegd voor zwaardere behandelingen.

Het is niet verstandig folliculitis bultjes uit te knijpen. De verontreinigheden in de bulten kunnen namelijk erg snel verspreiden waardoor er alleen maar meer bulten zullen ontstaan. Ook bestaat er een kans dat er littekens ontstaan.

Is een bezoek aan een arts nodig?

Meestal gaan de puistjes en acne vanzelf weg, waardoor er geen bezoek nodig is aan een professional.

Je kunt de puistjes op je decolleté bijvoorbeeld goed behandelen met vrij verkrijgbare reinigers, doekjes, lotions en crèmes.

In het geval van hardnekkige acne, vorming van cysten en knobbeltjes en acne die niet verdwijnt, kan het raadzaam zijn een arts te raadplegen. Er kunnen namelijk littekens ontstaan wanneer acne niet goed of niet op tijd wordt behandeld.

Wanneer acne een grote invloed gaat hebben op iemands zelfbeeld of iemand in een depressie terecht komt door acne, is het uiteraard van belang dat er hulp wordt gezocht bij een professional. Er kan dan worden geleerd om je emoties te beheersen.

Samenvatting

Puistjes op de decolleté komen vaker voor dan de meeste mensen denken. Er kunnen verschillende stappen worden gezet om de puistjes te voorkomen en te behandelen. Een aantal veranderingen doorvoeren in je levensstijl en huidverzorgingsregime kan veel goeds doen. Tevens kan er worden gekozen voor een voorgeschreven medische behandeling.

Wanneer je twijfelt of het daadwerkelijk om acne of iets anders gaat, kun je de hulp van een arts inschakelen om te controleren welke huidaandoening het is en welke behandeling hiervoor het beste is.

Mijn beste tips voor puistjes op je decolleté

Wil je eindelijk van puistjes afkomen? Download dan hieronder even mijn gratis e-book. Je gaat dan ontdekken wat vrijwel alle acne patiënten fout doen waardoor zij jaren lang last blijven houden van acne. Door hiervan op de hoogte te zijn, kun jij dit voorkomen.

De tips die je gaat krijgen, kun je ook toepassen voor de puistjes op je decolleté. Het kan dus zeker waardevol zijn om het e-book even te downloaden als je klaar bent met puistjes op je decolleté en de rest van je lichaam.

Gratis boek over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af
Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *