Puistjes op je buik

Een puistje of is het misschien een ander bultje?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
puistjes en plekjes op buik

Hoewel de buik geen gebruikelijke plek is voor acne, kunnen er wel degelijk puistjes op je buik zichtbaar worden. Soms gaat het echter niet om puistjes, maar andere bultjes die er erg op lijken, zoals ingegroeide haren of folliculitis.

Aangezien er olie en talg wordt geproduceerd op de buik, kunnen er ook gewoon puistjes op je buik ontstaan. Het komt dus alleen iets minder vaak voor dan acne op de rug of borst.

In dit artikel ga ik je vertellen over de verschillende soorten bultjes op je buik en wat je kunt doen om deze oneffenheden te behandelen.

Waarom puistjes of andere plekken op je buik?

De buik is een plek waar weinig talgkliertjes aanwezig zijn, in ieder geval een stuk minder dan bij je gezicht. Normaal gesproken leidt een combinatie van talg, vuil, dode huidresten en acne-veroorzakende bacteriën tot een puistje, maar de kans is dus kleiner dat dit op de buik gebeurt.

Er zijn ook andere puistjes-achtige bultjes die op je buik kunnen ontstaan.

Denk bijvoorbeeld aan ingegroeide haartjes. Een ingegroeid haartje ontstaat wanneer een porie over een nieuwe haar groeit of een haartje in de verkeerde richting groeit onder de huid. Tevens kan een ingegroeid haartje een cyste worden. Dit lijkt erg op een onderhuids puistje.

Er kan ook folliculitis ontstaan. Veel mensen hebben last van dit huidprobleem. Folliculitis betekent dat de haarzakjes zijn ontstoken. Dit komt meestal door een virus of schimmel. Het ziet er uit als kleine rode bultjes of whiteheads. Ook kan er jeuk ontstaan.

Bovendien kan er ook sprake zijn van eczeem, lichen planus of keratosis pilaris op de buik. Hieronder ga ik alleen de meest voorkomende plekjes, puistjes bespreken. Ook zal ik de oplossingen onthullen.

Ingegroeide haar

Ingegroeide haartjes kunnen erg lijken op normale puistjes.

Ingegroeide haren ontstaan wanneer haren bij een verstopte porie terecht komen. Het haartje kan de verkeerde kant opgroeien of onder de huid krullen. Tevens kan er pus tevoorschijn komen. De bultjes die ontstaan kunnen jeuken.

We zien vaak dat ingegroeide haren ontstaan op gebieden waar mensen hun grove of krullende haren verwijderen. Tijdens het scheren kunnen haartjes schuin worden afgesneden waardoor ze naar binnen buigen. Ingegroeide haartjes kunnen dan ook ontstaan door te scheren of andere methoden om je haren te verwijderen.

Door de ingegroeide haartjes kunnen haarcysten ontstaan. Deze zien er uit als flinke bulten op de huid, die ook diep eronder zitten.

Folliculitis

Andere acne-achtige puistjes op de buik kunnen duiden op folliculitis.

Veel mensen hebben last van huidinfecties in hun haarzakjes. Folliculitis kan dan ook overal op het lichaam ontstaan waar haarzakjes aanwezig zijn. Mocht een puistjes-achtig bultje een erg donkere ring eromheen hebben, dan kan er sprake zijn van folliculitis.

Folliculitis kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer men in een vies bubbelbad met bacteriën gaat of in aanraking komt met gisten.

Blijven puistjes terugkomen?

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Hoe kun je puistjes en andere plekken op je buik behandelen?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om puistjes en andere plekken op je buik te behandelen. Als eerste is het belangrijk te weten of het daadwerkelijk gaat om een puistje of een ander bultje. Vervolgens kun je kijken naar de oorzaken, zodat je het effectief kunt behandelen.

Puistjes en acne behandelen

Probeer puistjes op je buik of andere plekken in ieder geval nooit uit te drukken. Je kunt dan namelijk de problemen verergeren. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de bacteriën en onzuiverheden nog dieper de huid worden ingedrukt. Ook kunnen er nieuwe bacteriën in een puistje terecht komen, waardoor een infectie ontstaat.

Puistjes ontstaan vaak door een combinatie van factoren. Daarom kan het lastig zijn puistjes te voorkomen en te behandelen.

Je kunt puistjes op je buik als volgt behandelen:

  • Vermijd wrijving van strakke kleding tegen je buik
  • Reinig je buik regelmatig met een zachte reiniger
  • Gebruik schone vingertoppen om producten aan te brengen in plaats van te schrobben
  • Breng benzoylperoxide aan om de acne-veroorzakende bacterie te bestrijden
  • Was direct het zweet van je huid als je hebt gesport
  • Onderzoek onderliggende problemen in je lichaam
  • Overweeg medische behandelingen, zoals orale antibiotica of anticonceptiepillen voor vrouwen

Ingegroeide haren behandelen

Mocht een ingegroeide haar geïnfecteerd zijn, dan kun je een antibiotica verkrijgen bij je arts. Er kan dan bijvoorbeeld een crème worden voorgeschreven om te ontsteking en zwelling te verminderen. Ook kan een ingegroeid haartje worden verwijderd door een arts. Je herkent een infectie aan pus, roodheid en zwelling. Bij milde ingegroeide haartjes kan het helpen om je buik schoon en droog te houden.

Om ingegroeide haartjes te voorkomen dien je te scheren in de richting waarin de haren groeien. Ook kun je één keer per week je buik behandelen met een exfoliërende scrub. Hiermee maak je de vastzittende haren los en voorkom je verstopte poriën.

Folliculitis behandelen

Je kunt folliculitis behandelen door je immuunsysteem te verbeteren. Ook dien je te stoppen met hetgeen dat je puistjes veroorzaakt. Gebruik bijvoorbeeld een elektrisch scheerapparaat, in combinatie met scheerschuim die geen ingrediënten bevat die de poriën verstoppen.

Je kunt folliculitis op verschillende manieren behandelen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende behandelingen:

  • Breng 15 minuten een warm kompres (warm nat washandje) aan op je buik. Herhaal dit drie tot verkeer per dag
  • Voorkom beschadiging van je haarzakjes door losse kleding te dragen
  • Scheer jezelf op de juiste manier
  • Ga alleen in bubbelbaden die goed onderhouden zijn

Er zal moeten worden gekeken of folliculitis is ontstaan door bacteriën, schimmels of virussen om een gerichte, effectieve behandeling in te kunnen zetten. Er kan dan bijvoorbeeld een speciale crème tegen schimmels of bacteriën worden ingezet.

Wanneer moet je naar de dokter?

In het geval van milde puistjes op je buik werken vrij verkrijgbare middeltjes vaak effectief genoeg om de acne zelf te behandelen. Hardnekkige, onderhuidse puistjes hebben soms wel een medische behandeling nodig om littekens of terugkeer te voorkomen.

Als je last hebt van gezwollen ingegroeide haartjes of folliculitis, dan kun je een arts of dermatoloog raadplegen om de behandelopties te bespreken.

Conclusie + gratis e-book downloaden!

Er kunnen dus puistjes op je buik ontstaan, maar het kan ook gaan om iets anders, zoals ingegroeide haren, eczeem of folliculitis. Het is belangrijk om erachter te komen om welke huidplekken het precies gaat, zodat je de problemen op de juiste manier kunt behandelen.

De meeste vormen van acne, ingegroeide haren en folliculitis kun je gewoon zelf, thuis behandelen. Als je veel last hebt, of de problemen erger worden, dan kun je een dermatoloog raadplegen.

Wil je graag meer weten over puistjes? Download dan hieronder even mijn gratis e-book. Hierin bespreek ik zowel de échte oorzaken als de bijbehorende tips voor puistjes op je buik!

Wil jij mijn gratis e-book ontvangen?

Download direct om de top 10 gemaakte fouten bij acne, en uiteraard de oplossingen te ontdekken!

Claim hier je gratis exemplaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *