Puistjes op borst

Oorzaken en behandelingen

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
puistjes op de borst

Acne is een vervelende aandoeningen die op verschillende delen van de huid kan voorkomen, waaronder op en tussen de borsten.

De meeste puistjes die op de borst verschijnen zijn ongevaarlijk. Toch kun je het mogelijk vervelend en gênant vinden. Dit is in ieder geval wel het geval bij de meeste mannen en vrouwen die er last van hebben. Waarschijnlijk wil je er dan ook zo snel mogelijk van af. Ik heb goed nieuws voor je, want de puistjes zijn goed te behandelen.

In deze blog ga ik met je bespreken waarom er puistjes op je borst ontstaan, en wat je er tegen kunt doen. Bovendien geef ik aan wanneer het verstandig kan zijn een bezoek te plegen aan de huisarts.

Oorzaken van puistjes op de borst

Acne is een huidaandoening die kan optreden bij mensen van alle leeftijden.

Een puistje op de borst ontstaat op dezelfde wijze als elders op het lichaam. Puistjes ontstaan dan ook altijd door een combinatie van vuil, talg, huidcellen en bacteriën.

Wanneer er teveel talg en huidcellen worden aangemaakt, kunnen deze vast komen te zitten in de poriën. Er ontstaat dan een verstopping, waardoor mee-eters en pukkels ontstaan. Vervolgens kunnen bacteriën een ontsteking veroorzaken. Er zullen dan echte puistjes verschijnen.

Er zijn verschillende factoren die een invloed kunnen uitoefenen op het ontstaan van puistjes en acne op de borsten. Hieronder bespreek ik enkele factoren die mogelijk als aanleiding kunnen worden beschouwd van de puistjes.

Genen

In verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat puistjes het gevolg kunnen zijn van je genen. Dit betekent dat je een grotere kans hebt op puistjes wanneer je familieleden ook last hebben of hadden van acne.

Voeding

Sommigen voedingsmiddelen waar je misschien erg van houdt, kunnen helaas puistjes veroorzaken. Dit geldt voor je gezicht, maar ook voor je borst. Denk bijvoorbeeld aan de volgende voedingsmiddelen die een verband met acne lijken te hebben:

 • Suikerrijke voeding
 • Voeding met verzadigde vetten
 • Geraffineerde koolhydraten in voeding
 • Zuivelproducten

Stress

Misschien merk je weleens dat puistjes komen oplaaien wanneer je toevallig een belangrijke afspraak hebt. Veel acne patiënten geven dan ook aan dat hun acne verergert door stressvolle momenten. Dit kan worden verklaard, omdat het stressen invloed uitoefent op je hormonen. Er wordt dan namelijk meer van het stresshormoon ‘cortisol’ geproduceerd. Als reactie gaan je talgklieren meer talg produceren waardoor de poriën verstoppen en de puistjes verergeren.

Hormonale disbalans

Er zijn veel factoren die invloed kunnen hebben op je hormonen. Denk bijvoorbeeld aan voeding en stress. Echter, tal van andere factoren kunnen ook de samenstelling van de hormonen in je lichaam beïnvloeden. Aangezien acne kan ontstaan door een hormonale disbalans kan wel worden verklaard waarom pubers en zwangere vrouwen opeens last krijgen van puistjes op hun borst.

Hygiëne van de huid en in het algemeen

Een slechte hygiëne van de huid, en een slechte hygiëne in het algemeen, kunnen bijdragen aan de vorming van acne. Wanneer de huid niet goed wordt verzorgd, krijgen verontreinigheden sneller de kans om op te hopen. Hetzelfde geldt voor zweet wat niet tijdig van de huid wordt gewassen. Zorg dus dat je het zweet van je borst en de rest van je lichaam wast na een training. Trek een schone beha aan om te voorkomen dat bacteriën tussen de borst en beha vast komen te zitten. Besef bovendien dat lange haren in contact kunnen komen met de borst. In de haren zitten oliën en haarproducten die de poriën kunnen verstoppen.

Kledingstukken

Zelfs kledingstukken kunnen de reden zijn van het ontstaan van puistjes op of tussen je borst. Strakke, niet ademende kleding kunnen namelijk de huid afsluiten en wrijving veroorzaken. Ook zouden bepaalde stoffen de huid kunnen irriteren. Dit is niet goed voor je acne, omdat de huid dan nog gevoeliger wordt voor puistjes. Wanneer je gezegend bent met grote borsten, loop je dus wel meer risico op puistjes door kledingstukken. Je borsten zijn groter en zijn dus vatbaarder voor ophoping van zweet, schuren en wrijving.

Verzorgingsproducten

Het kan vreemd klinken, maar huidverzorgingsproducten kunnen soms meer kwaad dan goed doen. Dit kan gebeuren door verschillende factoren, waaronder:

 • vettige en olie achtige huidproducten
 • agressieve producten en scrubs
 • te hard schrobben
 • producten met geuren
 • zonnebrandcrèmes die de poriën verstoppen en pukkels veroorzaken

Aanraken en uitknijpen

De laatste reden waardoor puistjes op de borst kunnen verergeren en er nieuwe onzuiverheden bij kunnen komen, is het aanraken van de borst en het uitknijpen van puistjes op de borst. Dit zorgt er namelijk voor dat verontreinigheden dieper in de poriën worden gedrukt, verontreinigheden verspreiden naar het omliggend huid en acnelittekens ontstaan.

Behandelen van puistjes en acne op de borst

Doorgaans verdwijnen de puistjes uit zichzelf. Om sneller van pukkels af te komen en de symptomen te verlichten, kun je verschillende dingen doen. Hieronder krijg je dan ook een aantal tips voor de behandeling van puistjes op de borst.

Goede hygiëne wanneer je gaat sporten

Gebruik de volgende tips om te voorkomen dat er puistjes op je borsten ontstaan door lichaamsbeweging en sporten:

 • was je sportkleding regelmatig
 • draag alleen schone sportkleding
 • gebruik een schone handdoek om eventueel tussentijds zweet van je borst te verwijderen
 • stap direct onder de douche na een training en andere activiteiten waarbij je hebt gezweet of neem de borsten op tijd af met speciale anti-acne reinigingsdoekjes
 • maak apparatuur schoon voordat je deze gaat gebruiken om contact met bacteriën op je huid te voorkomen
 • sport niet terwijl je make-up draagt
 • gebruik ‘niet-comedogene’ zonnebrandcrème als je buiten gaat sporten en vermijdt blootstelling van je borsten aan de zon

Let op je dieet

Aangezien verschillende soorten voedingsmiddelen acne kunnen veroorzaken, en dit verschilt per persoon, kan het een goed idee zijn te beginnen met een voedingsdagboek. Merk je dat er puistjes ontstaan op je borsten na het eten en drinken van bepaalde voedingsmiddelen? Vermijd dan een poosje deze voeding en kijk wat dit met je huid doet. Na enkele weken kun je het voedingsmiddel opnieuw eten of drinken. Wanneer er nu weer puistjes ontstaan, heb je jouw trigger geïdentificeerd.

Weet ook dat er voedingsmiddelen zijn die juist een positieve bijdrage kunnen leveren aan acne. In mijn ogen is het aanpassen van je dieet zelfs één van de beste manieren om van acne af te komen. Vele soorten voeding hebben ontstekingsremmende en hormoon regulerende effecten. Ook kunnen vitamines, mineralen, spoorelementen en anderen stoffen gunstig zijn voor processen die te maken hebben met je huid.

Verbeter je mentale gezondheid

Stress wordt vaak omschreven als een stille killer. Het kan er namelijk voor zorgen dat je gezondheid langzaam steeds slechter wordt. Aangezien stress ook een oorzaak is van puistjes, zijn er genoeg redenen om hier iets aan te gaan doen. Zoek bijvoorbeeld naar nieuwe hobby’s, ga rustig sporten of begin met yoga, zodat je meer rust in je hoofd krijgt. Een betere mentale gezondheid resulteert in een schonere huid.

Draag “acne vriendelijke” kledingstukken

Om te voorkomen dat puistjes op de borsten erger worden kan het verstandig zijn de acne veroorzakende kledingstukken weg te doen. Kies in plaats daarvan voor huidvriendelijke kledingstukken die de huid laten ademen en geen druk op de huid veroorzaken. Dit geldt voor alle kledingstukken die in contact komen met je borsten. Denk aan truien, overhemden, beha’s en sportkleding.

Kies voor huidverzorgingsproducten die geschikt zijn voor jouw acne-gevoelige huid

Bij het uitkiezen van huidverzorgingsproducten om de acne op je borst te behandelen, is het van belang op een aantal aspecten te letten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de producten die je aanbrengt “niet-comedogeen” en “olievrij” zijn. Dit betekent dat de poriën niet verstoppen door de verwerkte ingrediënten in het product. Tevens is het belangrijk om te kiezen voor huidverzorgingsproducten die passen bij jouw droge, vette of gecombineerde huidtype. Voor de puistjes op je borst kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van exfolianten en reinigers die bedoeld zijn voor acne op het lichaam in plaats van het gezicht.

Aangezien lange haren je borsten kunnen aanraken is het belangrijk je haren schoon te houden. De shampoo die je hierbij gebruikt, kan echter tijdens het uitspoelen ook op je borsten terecht komen. Overweeg daarom de aanschaf van een niet-comedogene shampoo.

Gebruik speciale middelen voor de puistjes op je borst

Er zijn zogenoemde bodywashes die je kunt gebruiken om puistjes op je borst te behandelen. Deze kun je dagelijks gebruiken, het makkelijkst als je gaat douchen. Je kunt ook overwegen de factoren die puistjes veroorzaken gericht aan te gaan pakken. Hiervoor kun je gebruik maken van een reiniger om talg te verwijderen, een exfoliant om dode huidcellen te verwijderen en een antibacteriële zeep om acne veroorzakende bacteriën te doden. Een bodywash met tea tree olie kan bijvoorbeeld de acne bacteriën tegengaan.

Behandelingen van artsen en dermatologen

Wanneer je last hebt van hardnekkige acne op de borst, en misschien op andere lichaamsdelen, kun je ervoor kiezen een huisarts te raadplegen. Dit kan ook raadzaam zijn wanneer vrij verkrijgbare middelen en levensstijl aanpassingen geen effect hebben. Soms verwijst een arts je door naar een dermatoloog. Dit is een arts die zich heeft gespecialiseerd in het behandelen van verschillende aandoening van de huid, waaronder acne.

Een arts of dermatoloog kan verschillende medische behandelingen voorschrijven. Deze medicijnen zijn alleen op recept verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan retinoïden, antibiotica, anticonceptiepillen, chemische peelings en laserbehandelingen. Ook kunnen er middeltjes, zoals salicylzuur worden voorgeschreven die een hogere samenstelling bevatten dan de vrij verkrijgbare versies uit de winkel.

In zeldzame gevallen is er sprake van borstkanker, waarbij puistjes en andere veranderingen van de huid optreden. Misschien jeuken de bultjes, worden ze rood en komt er afscheiding uit. Vertrouw je het plekje niet, herken je symptomen of maak je je zorgen? Raadpleeg dan zeker een arts.

Conclusie & wat je het beste kunt doen tegen puistjes op je borst

Het kan gênant en vervelend zijn om last te hebben van puistjes op je borst. Niemand wordt blij van acne.

Gelukkig vormen de puistjes in de meeste gevallen geen gezondheidsrisico. Daarnaast zijn er verschillende dingen die je kunt doen om sneller van puistjes op je borst af te komen. Deze opties omvatten zelfzorgmiddelen en voorgeschreven medische behandelingen.

Maak je je zorgen? Blijft een puistje of knobbel erg lang aanhouden? Zorg dan dat je contact opneemt met een arts. Je kunt er maar beter zeker van zijn dat het daadwerkelijk om een puistje gaat en niet om iets ergers. Ook zullen je zorgen dan in één klap verdwijnen.

Als laatste wil ik even meegeven dat ik zelf een complete methode heb ontwikkeld om voor de lange termijn puistjes te verminderen. Mijn aanpak is dan ook vooral gericht op de kernoorzaken van acne. Ik denk namelijk dat puistjes ontstaan door processen in het lichaam.

Via de onderstaande knop kun je mijn verhaal lezen! Dit kun je ook gebruiken voor de puistjes op je borst.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af
Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *