Puistjes op billen

Hoe kom je er snel van af?

Gemiddelde leestijd: 17 minuten
Puistjes op billen

Aangezien vrijwel elke persoon wel eens last krijgt van puistjes op de billen, is dit niets om je voor te schamen. Maar dit is natuurlijk een stukje makkelijker gezegd dan gedaan. Het is namelijk niet zo mooi voor het uiterlijk. Gelukkig zijn er meerdere acnebehandelingen mogelijk. Ook zijn er verschillende manieren om nieuwe puistjes te voorkomen.

Zowel mannen als vrouwen van elke leeftijd kunnen last krijgen van acne en puistjes op de billen. Misschien verschijnen er rode bultjes over je hele billen. De pukkels kunnen gepaard gaan met jeuk en pijn of pijnloos zijn.

Er zijn meerdere oorzaken te bedenken van puistjes op of tussen de billen. Denk bijvoorbeeld aan schommelende hormonen als je zwanger bent of bepaalde voedingsmiddelen die je binnenkrijgt. Door hiervan op de hoogte te zijn, kun je de puistjes beter behandelen. In deze nieuwe blog krijg je de beste tips.

Heb je veel last van puistjes?

Download direct mijn gratis e-book met de top 10 gemaakte fouten bij acne, en uiteraard de oplossingen!

Claim hier je gratis exemplaar!

Hoe ontstaan puistjes op de billen?

Puistjes op de billen ontstaan wanneer de poriën verstopt raken. Je billen hebben dus ook poriën. Deze kunnen dus ook gewoon verstopt raken. Puistjes op de billen ontstaan dus eigenlijk op dezelfde manier als elders op het lichaam.

Bij personen met acne op andere plekken van het lichaam verschijnen er vaak ook puistjes op de billen. Acne is de benaming voor pukkels, puisten en cystes. Hoewel acne voornamelijk op het gezicht ontstaat, kan het ook zichtbaar worden op andere lichaamsdelen, zoals de borst, rug, schouders en billen.

Mocht je last hebben van hardnekkige acne op meerdere plekken van je lichaam, kan het verstandig zijn contact op te nemen met een dermatoloog. Het kan namelijk moeilijk zijn om acne over het hele lichaam te behandelen. Daarnaast kan acne het snelst worden verholpen met voorgeschreven acnebehandelingen.

Andere pukkel-achtige bulten op de billen

Er kunnen zeker pukkels en mee-eters op de billen ontstaan. De poriën kunnen namelijk verstopt raken met talg, dode huidcellen en ander vuil waardoor de puistjes zichtbaar worden. Er kunnen ook acne-veroorzakende bacteriën bijkomen, waardoor echte puistjes ontstaan.

Echter, de meeste mensen die denken dat zij last hebben van pukkels op de billen, hebben eigenlijk helemaal geen acne maar iets anders. Veel mensen noemen de rode bultjes op hun achterste dan ook acne, terwijl het eigenlijk om iets anders gaat dan een verstopte porie.

Folliculitis

Mensen die denken dat zij puistjes op hun billen hebben, hebben soms te maken met folliculitis. Dit is een ander woord voor ontstoken haarzakjes. Op de kont zitten dan ook haarzakjes.

Een haarzakje kan geïrriteerd raken. Er zal dan roodheid en zwelling ontstaan. Aangezien op de bultjes een witte kop kan verschijnen, lijken ze op normale puistjes. Folliculitis kan gepaard gaan met pijn en jeuk.

Volgens dermatologen komt folliculitis steeds vaker voor. Hier kan mogelijk een verklaring voor zijn, namelijk de moderne kledingstijl. De nauwsluitende kledingstukken kunnen dan ook veel irritatie veroorzaken aan de haarzakjes.

Een andere trigger voor geïrriteerde haarzakjes is zweet. Het materiaal van je ondergoed kan ook een oorzaak zijn. Stoffen zoals nylon en polyester laten de huid niet ademen en houden zo het vocht tegen. Een combinatie van strakke kleding en zweet is ook funest voor het ontstaan van folliculitis.

Een andere mogelijke oorzaak is een infectie door schimmels, gisten of de bacteriën genaamd Staphylococcus aureus. Bij iedereen leven Staphylococcus aureus bacteriën op de huid, maar wanneer deze binnenkomen via een breuk in de huid kunnen ze problemen opleveren.

Bovendien kan een speciaal type folliculitis ontstaan op de billen wanneer je in een niet goed onderhouden bubbelbad of zwembad bent geweest.

Keratose pilaris

Een andere veel voorkomende, vaak onschuldige huidaandoening die erg lijkt op gewone pukkels is keratose pilaris. Er zullen dan fijne, huidkleurige, ruwe bultjes op de billen ontstaan in plaats van rode, ontstoken bulten. Het lijkt ook erg op kippenvel. De bultjes zijn erg onopvallend en voelbaar wanneer je met je hand over de billen heen glijdt. Je zult geen last krijgen van pijn of jeuk.

Keratose pilaris treedt op wanneer keratine zich ophoopt. Keratine is een eiwit met als doel het beschermen van het huidoppervlak rond de openingen van de poriën. Wanneer keratine zich ophoopt kan een harde bult zichtbaar en voelbaar worden.

De billen is een bekende plek waar keratosos pilaris zich laat verschijnen. Ook de dijen, benen en armen zijn vatbaar. Bij kinderen ontstaat keratosos pilaris juist op de wangen in plaats van op de billen.

Helaas is er geen oorzaak bekend voor het ontstaan van keratosis pilaris. Wel is het waarschijnlijk genetisch bepaald. Het is in ieder geval geruststellend om te weten dat de huidaandoening niet gevaarlijk is.

Steenpuisten

Zie je een grote, pijnlijke puist of zelfs een groep puisten op je billen? Dan kan dit een teken zijn van steenpuisten. De steenpuisten verschijnen wanneer de haarzakjes geïnfecteerd raken.

De staphylococcus aureus bacteriën zijn de oorzaak voor het ontstaan van steenpuisten op de billen. Er zijn ook een aantal andere bacteriën die de puistjes kunnen laten ontstaan. In een zeldzaam geval ontstaan de oneffenheden door een schimmelinfectie.

Een steenpuist ziet er aan het begin vaak nog klein uit. In een rap tempo kunnen ze groeien, groter worden en meer pus gaan bevatten. De steenpuisten zijn pijnlijk en zitten voornamelijk onderhuids bij de billen. Een cyste bij acne voelt hetzelfde aan als een steenpuist.

Steenpuisten kunnen het gevolg zijn van uit de hand gelopen folliculitis.

Contactdermatitis

Er kan ook sprake zijn van contactdermatitis. Er ontstaat dan een geïrriteerde huid nadat de billen in contact zijn gekomen met een bepaalde stof of materiaal. Volgens een onderzoek kan er bijvoorbeeld een allergische reactie optreden wanneer iemand zijn of haar billen verschoond met vochtige doekjes die door het toilet kunnen worden doorgespoeld.

Heb je veel last van puistjes?

Download direct mijn gratis e-book met de top 10 gemaakte fouten bij acne, en uiteraard de oplossingen!

Claim hier je gratis exemplaar!

Puistjes op de billen voorkomen

Helaas krijg iedereen wel eens te maken met een uitbraak op de billen. Toch zijn er een aantal stappen die je kunt zetten om de kans op het ontstaan van puistjes te verkleinen.

  • Douchen na zweten: Voorkom dat zweet in de haarzakjes en poriën terecht komt door direct te douchen na een training. Gebruik bij het afdrogen een schone handdoek en maak deppende bewegingen in plaats van te wrijven over de huid.
  • Schone kleding aantrekken: Na een training kan er zweet achterblijven in je onderbroek en broek. Zorg dus dat je niet gaat rondhangen in je plakkerige yogabroek als je klaar bent.
  • Draag katoenen ondergoed: Het kan verstandiger zijn katoenen of linnen ondergoed te dragen dan ondergoed van synthetisch materiaal. Katoen laat namelijk de huid ademen.
  • Niet schrobben: Veel mensen besluiten te schrobben of borstels te gebruiken tijdens het douchen. Dit kan echter de bestaande onzuiverheden nog erger laten irriteren of zelfs littekens veroorzaken. Zorg daarom dat je een exfoliant met milde ingrediënten gebruikt in plaats van een scrub of borstel.
  • Niet uitknijpen: Het uitknijpen van puistjes op de billen is een echte no-go. De onzuiverheden kunnen namelijk per ongeluk dieper in de huid worden gedrukt. Ook kunnen er meer puistjes en zelfs littekens ontstaan.
  • Draag losse kleding: Het kan beter zijn om losse kleding te dragen dan nauwsluitende kleding. Strakke broeken of skinny jeans zullen bijvoorbeeld wrijving en puistjes veroorzaken.
  • Vermijd harsen: Mocht je de haren bij je billen willen verwijderen, gebruik dan liever een goed scheerapparaat dan te harsen om irritatie te voorkomen.
  • Vermijd vochtige doekjes: Je kunt eens uittesten of de vochtige doekjes een allergische reactie van je billen veroorzaken. Je dient dit wel een maand vol te houden om het definitieve resultaat te kunnen vaststellen. De bultjes op je billen moeten namelijk eerst de tijd krijgen om weg te trekken.
  • Vermijd wasverzachters: Sommige mensen krijgen last van pukkel-achtige bultjes door hun wasproducten of het contact met andere stoffen. Je kunt daarom eens proberen een hypoallergeen wasmiddel te gebruiken. Deze bevat geen kleurstoffen, parfums of andere irriterende ingrediënten.
  • Onderzoek onderliggende oorzaken: Mocht je bijvoorbeeld last hebben van je hormonen, darmen of een slechte bloedsuikerspiegel, dan kan dit de reden zijn voor het ontstaan van pukkels. Je lichaam kan namelijk moeilijker de infecties bestrijden. Onderzoek dus de onderliggende oorzaken, bijvoorbeeld met de hulp van een arts of mijn eigen methode.
pukkels op billen voorkomen
vermijd pukkels op je billen door zweet van de huid te wassen

Heb je veel last van puistjes?

Download direct mijn gratis e-book met de top 10 gemaakte fouten bij acne, en uiteraard de oplossingen!

Claim hier je gratis exemplaar!

Pukkels op de billen behandelen

Er zijn meerdere manieren om puistjes op de billen effectief te behandelen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat ze de rest van je leven zullen blijven. Hieronder staan een aantal tips die je kunt gebruiken bij het behandelen van de puistjes op je billen.

Benzoylperoxide

Pukkels op de billen zijn dus niet allemaal acne. Toch zijn de meeste plekken goed te behandelen met middelen die je gewoon bij de drogist kunt halen of onine kunt bestellen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een lichaamszeep dat benzoylperoxide bevat. Het voordeel is dat je geen recept nodig hebt om deze zeep of gel te verkrijgen.

Een product met benzoylperoxide kan het beste worden ingezet bij pukkels en folliculitis. Het heeft namelijk antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Simpelweg smeer je elke keer de billen in met het spul wanneer je gaat douchen.

Mocht folliculitis niet verdwijnen na het gebruiken van benzoylperoxide kan een dermatoloog een combinatie van producten verschrijven. Doorgaans zullen de onzuiverheden echter vanzelf verdwijnen.

Exfoliërende huidcrèmes en reinigers

Aangezien de huid slechter wordt door poriën en haarzakjes die verstopt raken, dien je te voorkomen dat er overtollige verontreinigheden op de huid aanwezig zijn. Je kunt dit bereiken door de huid te exfoliëren. Dit betekent dat je de dode huidresten van de huid verwijdert, de aanmaak van gezonde huidcellen versnelt, terwijl de huid gehydrateerd blijft. Een exfoliant werkt het beste voor acne en keratosis pilaris.

Kies bijvoorbeeld voor een vrij verkrijgbare exfoliant, zoals glycolzuur, salicylzuur of melkzuur. Er zijn ook sterkere exfolianten die alleen verkrijgbaar zijn op recept. Je kunt dan bijvoorbeeld informeren bij een arts naar tretinoïne. Dit is een synthetische vorm van vitamine A.

Een reiniger kan ook helpen de poriën niet te laten verstoppen. Kies bijvoorbeeld voor een antibacteriële lichaamszeep met een natuurlijk ingrediënt, zoals tea tree olie of kurkuma. Overweeg om een tijdje twee keer per dag te douchen, zodat je al het vuil, zweet en bacteriën van je huid kunt wassen. Dit is vooral belangrijk voor sporters.

puistjes op billen behandeling
Reinig de huid om acne op de billen te behandelen

Antibiotica

Heb je last van een ernstige infectie? Misschien is het dan nodig om een antibiotica te nemen. Dit is het geval wanneer puistjes erg rood, groot en pijnlijk zijn. Het kan ook verstandig zijn een professional te raadplegen wanneer thuisbehandelingen geen effect blijken te hebben.

Laten droorprikken

Een thuisbehandeling kan effectief genoeg zijn om een steenpuist volledig te laten genezen. Je kunt bijvoorbeeld een warm kompres, zoals een warm washandje, aanbrengen op de plek van een puistje of er op gaan zitten. Op deze manier kan je een puistje sneller laten rijpen en genezen, omdat de verontreinigheden naar het huidoppervlak stromen. Tevens is dit een goede oplossing voor het verzachten van pijn. Als alternatief kun je een warm bad nemen of een speciaal ‘zitbad’ aanschaffen.

Blijft de steenpuist op je bil aanhouden? Zorg dan in ieder geval dat je na zeven dagen een zorgverlener inschakelt. Er kan dan bijvoorbeeld worden gekozen om een kleine snee te maken in een steenpuist, zodat de infectie eruit stroomt. Ga in ieder geval nooit zelf aan een steenpuist, pikkel of andere huidaandoening zitten knijpen. Een zorgverlener kan ook kiezen een antibioticum voor te schrijven die als pil of crème kan worden gebruikt om de infectie te bestrijden.

Conclusie

Het hebben van een puistje op je billen is niet erg. Houd wel in de gaten of de onzuiverheden pijn doen, gaan jeuken of erger worden. Zorg dat je contact opneemt met een arts wanneer een puistje gaat ontsteken of groter wordt.

Wat voor pukkel ook aanwezig is op je billen, of wat de oorzaak ook is, er is altijd wel een effectieve behandeling om te proberen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een vrij verkrijgbaar product of een exfoliërende crème. Als deze geen effect hebben, kun je een dermatoloog raadplegen voor een voorgeschreven medicijn of een andere medische behandeling. Samen zal een beslissing worden genomen wat het beste is voor de acne op je billen.

Het voorkomen van puistjes op de billen kan door een aantal veranderingen in je huidverzorgingsregime. Je kunt bijvoorbeeld de huid bij de billen laten ademen door ander ondergoed te dragen. Zorg ook voor een goede hygiëne bij je billen en voorkom schuren of wrijving.

Laatste tips voor puistjes op je billen

In dit artikel is duidelijk naar voren gekomen hoe de puistjes op je billen mogelijk ontstaan. Er zijn heel veel factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van puistjes en acne op de billen.

Je weet nu bijvoorbeeld dat het ontstaan van acne te maken kan hebben met onderliggende oorzaken in je lichaam. Deze oorzaken zorgen ervoor dat puistjes steeds terug blijven komen en nooit lijken te verdwijnen.

Als jij hulp nodig hebt bij het behandelen van je acne en de échte onderliggende oorzaken kun je hieronder mijn gratis e-book downloaden. Je gaat leren wat het overgrote deel van de acnepatiënten fout doet en hoe jij dit kunt oplossen. Deze oplossing voor puistjes op je billen werkt langdurig als je je aan de schema’s houdt.

Gratis boek over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *