Puistjes op benen

Oorzaken, behandelen en voorkomen

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
puistjes op benen

Het krijgen van een puist op je been is niet fijn. Het kan namelijk onaangename jeuk, pijn en ander ongemak veroorzaken.

Soms zijn puistjes op de benen iets anders dan acne waardoor een andere behandeling noodzakelijk is. Middelen tegen puistjes kunnen logischerwijs niet altijd ook de oplossing zijn voor andere soorten bultjes.

Normale puistjes op de benen worden veroorzaakt door een ophoping van vuil, huidresten en bacteriën op de huid. Ook kunnen externe factoren hierin een rol spelen, zoals voeding en hormonen.

In deze blog ga ik vertellen wat je zelf kunt doen om puistjes te behandelen en wanneer het verstandiger is een arts te raadplegen voor een professionele medische behandeling.

Oorzaken van een puist op je been

Acne is een term waarmee onder andere wordt bedoeld dat er puistjes, cystes mee-eters ontstaan op de huid. Aangezien de meeste en grootste talgklieren zich op het gezicht en op de rug bevinden, verschijnen hier de meeste onzuiverheden. Dit neemt niet weg dat er ook puistjes op andere lichaamsdelen en ledematen, zoals de benen kunnen ontstaan. Hier zitten namelijk wel degelijk kliertjes die olie produceren en een puistje kunnen veroorzaken.

Het is dus redelijk normaal om een puistje te krijgen op je been, je bovenbeen of de binnenkant van je dijen. Het kan alleen niet ontstaan op de voetzool, omdat hier geen talgklieren zitten.

Het krijgen van een puistje op je been kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan:

 • stoffen die de huid afsluiten en de huid geen ruimte geven om te ademen
 • strakke broeken, werkkleding, wielrennersbroekjes en andere sportuitrustingen die wrijving en druk op de huid veroorzaken (acne mechanica)
 • wasmiddelen die achterblijven op je kledingstukken
 • ophoping van zweet op de benen wat er niet tijdig af wordt gewassen
 • contact met fitnessapparatuur waarop vuil, zweet en bacteriën aanwezig zijn
 • scheren van de benen waarna geïnfecteerde bultjes, beenharen en haarzakjes ontstaan
 • onderliggende gezondheidsklachten die invloed hebben op het vermogen van je huid om zichzelf te beschermen

Wanneer verontreinigheden, zoals vuil, zweet en talg zich ophopen in een porie kan een mee-eter ontstaan. Dit zijn kleine puntjes op de huid. Wanneer verstopte poriën ontstoken raken kunnen er papels en puistjes ontstaan. Dit zijn de verhoogde, rode bultjes. Ook kunnen deze bultjes zich vormen onder de huid.

Je hoeft niet bang te zijn dat je de enige bent die last heeft van acne. Het komt ontzettend vaak voor en het is zelfs de meest voorkomende huidaandoening in Nederland en andere landen.

Behandelen van puistjes op de benen

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om puistjes op je benen zelf te behandelen. Denk aan:

 • Gebruiken van reinigende middelen die salicylzuur en glycolzuur bevatten
 • Inzetten van antibacteriële middelen die benzoylperoxide of tea tree olie bevatten
 • Gebruiken van vochintbrengende crèmes om de huid gehydrateerd te houden
 • Kiezen voor huidproducten die “olievrij” en “niet-comedogeen” zijn, omdat deze de poriën niet verstoppen
 • Vermijden van strakke kledingstukken die wrijving veroorzaken
 • Verwisselen van kledingstukken die bezweet of vuil zijn
 • Vermijden van zonnestralen om verergering van de talgproductie en acne te voorkomen
 • Aanbrengen van warme kompressen om puistjes sneller te laten rijpen en zwelling en roodheid af te laten nemen
 • Scheren in de richting van de haargroei en gebruiken van een scheergel

Begrijp dat het even kan duren voordat middeltjes tegen acne hun resultaten kenbaar maken. Wordt dus niet te gehaast door bijvoorbeeld allerlei middelen aan te brengen op je puistjes, de huid overmatig te reinigen of vroegtijdig te stoppen met een acnebehandeling. Pas na enkele weken tot maanden zullen de optimale resultaten worden behaald.

Wanneer puistjes op je benen gepaard gaan met pijn en irritatie dien je een arts te raadplegen. Hetzelfde geldt voor puistjes die lang blijven aanhouden.

Laten behandelen van puistjes op de benen door een arts

Wanneer de bovenstaande middelen geen effect hebben op de symptomen van de puistjes op je benen kun je een arts of dermatoloog laten kijken naar de plekken. Vervolgens kan worden aangegeven of jouw puistjes mild, matig, ernstig of zeer ernstig zijn. Hierop kan dan een passende behandeling worden afgestemd. Denk aan:

 • Een hoger percentage benzoylperoxide om de bacteriën die acne veroorzaken aan te pakken
 • Plaatselijke recept plichtige crèmes, gels en lotions met een afgeleide vitamine A, zoals retinoïden, om de aanmaak van gezonde huidcellen te stimuleren
 • Antibiotica, zoals minocycline en doxycline om de acne veroorzakende bacteriën te doden

Houd er wel rekening mee dat medische behandelingen veelal gepaard kunnen gaan met veel en ernstige bijwerkingen. Je moet er daarom goed over nadenken of je acne wilt behandelen op deze manier. Praat ook voldoende met je arts of dermatoloog over de werking, mogelijke bijwerkingen en onderliggende gezondheidsklachten.

In het geval van een infectie of ernstige, pijnlijke puistjes op de benen kan een arts aanbevelen om een vrij verkrijgbare of recept plichtige pijnstiller te gebruiken.

Houd in ieder geval je handen uit de buurt van je puistjes. Door de puistjes aan te raken kun je bacteriën van je handen overdragen op je benen waardoor deze meer ontstoken raken. Door puistjes uit te knijpen kan de infectie zelfs nog dieper in de huid terecht komen en leiden tot een litteken.

Andere bultjes op de benen die lijken op puistjes

Er zijn een aantal huidaandoeningen die minder vaak voorkomen, maar erg lijken op acne. De volgende anderen huidaandoeningen kunnen dan ook verschijnen op de benen:

 • epidermale cysten waarbij kleine bultjes ontstaan door opgesloten huidcellen
 • osteoma cutis waarbij onderhuidse bultjes ontstaan door botcellen
 • folliculitis waarbij haarzakjes verstopt of ontstoken raken door schimmels of bacteriën
 • steenpuisten waarbij met pus gevulde bulten ontstaan nadat follicultis blijft aanhouden
 • keratosis pilairs waarbij kleine, rode, jeukende bultjes ontstaan, voornamelijk op de ledematen, zoals de armen en de benen
 • wratten die lijken op puistjes en vaak vanzelf verdwijnen
 • eczeem op de benen waarbij de huid droog wordt en blaren ontstaan
 • netelroos waarbij rode, witte of huidkleurige striemen ontstaan
 • muggenbultjes die vaak verward worden met puistjes

Bovendien kan een puistjes-achtig bultje een reactie zijn van je lichaam op het contact met een vreemde of irriterende stof.

Andere huidaandoeningen op de benen vereisen andere soorten behandelingen dan anti-acne middeltjes. Soms is hulp van een arts noodzakelijk om het type huidaandoening vast te stellen en de juiste behandeling of crème te verkrijgen.

Ook kunnen vrouwen tijdens hun zwangerschap merken dat er acne of een andere aandoening ontstaat. Dit komt waarschijnlijk door de veranderende hormonale activiteiten tijdens de zwangerschap. Wanner de bultjes op je benen ongewoon lijken of je jezelf zorgen maakt, dien je contact op te nemen met een arts.

Hoe kun je puistjes op je benen in de toekomst voorkomen?

Er zijn een aantal algemene adviezen voor het voorkomen van acne die ook worden aangeraden door artsen en dermatologen. Hieronder bespreek ik er een aantal met je.

Gezond voedingspatroon

Een gezond voedingspatroon is niet alleen gunstig voor je acne, maar ook voor de gehele algemene gezondheid van je lichaam. Het kan dan ook verstandig zijn gezond te eten. Kies bijvoorbeeld voor een acne dieet met veel ontstekingsremmende voeding, hormoon regulerende voeding, mineralen, vitamines en andere gunstige voedingstoffen.

Goede algemene hygiëne

Zorg dat je een goed huidverzorgingsregime uitkiest. Voor de puistjes op je benen kun je gebruikmaken van een lichaamszeep die je kunt aanbrengen onder de douche. Kies bijvoorbeeld voor een zeep die tea tree olie bevat, omdat deze olie effectief kan zijn voor de bestrijden van bacteriën. Daarnaast is het belangrijk om je huid vaak genoeg te wassen om ophoping van vuil en huidafval in je poriën te voorkomen. Kies altijd voor producten die geen ingrediënten bevatten die niet geschikt zijn voor de acne-gevoelige huid en de poriën verstoppen.

Gezonde levensstijl

Bovendien kan je levensstijl invloed hebben op het ontstaan van puistjes op je benen. Mensen die veel last hebben van stress, angst, spanning en slaapgebrek zullen daarom vaker last krijgen van puistjes. Het is dan ook verstandig om je levensstijl te veranderen. Ga dus op zoek naar manieren om stress en angst te verminderen. Sporten, nieuwe hobby’s en goede mensen om je heen krijgen, kunnen hierbij bijvoorbeeld helpen.

Conclusie & wat je nu het beste kunt doen tegen puistjes

Puistjes op de benen zijn te herkennen aan zwarte puntjes, bultjes met witte koppen en onderhuidse zwellingen. Hoewel puistjes vaker ontstaan op andere lichaamsdelen dan de benen, zijn deze plekken wel degelijk vatbaar voor acne. Het is dus niet heel vreemd en veel personen kunnen er last van ondervinden. Je hoeft je vaak geen grote zorgen te maken.

Verschillende aanpassingen in je huidverzorgingsregime en levensstijl kunnen helpen sneller de puistjes op je benen te behandelen. Wanneer de puistjes pijn gaan doen of lang aanhouden, kun je besluiten om de hulp in te schakelen van een arts of dermatoloog. Er zal dan samen met jou worden gekeken welke behandeling je het beste kunt, en liefste wilt ondergaan.

Bovendien raad ik je aan eens te kijken naar mijn Leven Zonder Acne methode. Hiermee kun je de kernoorzaken van puistjes aanpakken. De principes kunnen worden gebruikt voor puistjes op verschillende lichaamsdelen, waaronder de benen.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af
Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *