Puistjes op armen

Oorzaken en behandelingen

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
puistjes op armen

Puistjes vallen onder de meest voorkomende huidaandoening in Nederland en veel andere landen, namelijk acne. Vrijwel elke persoon krijgt in zijn of haar leven dan ook te maken met een vorm van acne, variërend van licht tot zeer ernstig.

Een voorbeeld van een plek waar puistjes kunnen ontstaan zijn de armen. Het komt dus niet alleen voor op het gezicht. Puistjes op de armen en andere lichaamsdelen en ledematen zijn zelfs een veel voorkomend probleem.

Vaak duiden de bultjes en puistjes op je armen op acne. Er is dan sprake van een gewoon puistje op je armen. In sommige gevallen is het echter iets anders dan een puistje. De verschillen tussen huidaandoeningen dien je te herkennen, zodat je de onzuiverheden op de juiste manier gaat behandelen.

In deze blog ga ik je op weg helpen door te bespreken hoe puistjes op de armen ontstaan, worden voorkomen en doorgaans worden behandeld.

Wat is een puistje?

Een puistje is een onzuiverheid die ontstaat bij de huidaandoening acne. Puistjes kunnen over het hele lichaam ontstaan waar poriën, haarzakjes en talgklieren zitten. De meest voorkomende plekken van acne zijn het gezicht, de rug en de schouders. Aangezien deze klieren ook op de armen zitten, kunnen op de armen dus ook puistjes ontstaan.

Wanneer een porie wordt geopend, kunnen talg, dode huidcellen en bacteriën gaan ophopen. Je lichaam reageert hierop door de verontreinigheden te gaan bestrijden. Als gevolg hiervan zal een puistje zichtbaar worden. Er kan dan een zwart puntje, rood bultje, bultje met een witte kop of een onderhuidse, zwellende bult ontstaan.

Veel mensen die last hebben van puistjes hebben daar ook psychisch last van. Ze worden bijvoorbeeld gepest op school of werk, wat kan leiden tot onzekerheid, een sociaal isolement of zelfs depressies.

Oorzaken van puistjes op je armen

Er zijn verschillende factoren die een invloed uitoefenen op het ontstaan van puistjes op je armen door de ophoping van verontreinigheden. Ook kan de huid erg gevoelig zijn, wat er toe leidt dat er ontzettend veel oorzaken en invloeden bijdragen aan de vorming van puistjes.

Enkele oorzaken van puistjes op de armen zijn:

 • Veranderingen van hormonale activiteiten: In verschillende situaties en levensfases, zoals de puberteit en de zwangerschap kunnen de hormonen veranderen en uit balans raken. Er worden dan opeens een stuk meer bepaalde soorten hormonen aangemaakt. Het vervelende gevolg is dat je talgklieren een reactie geven door meer talg te gaan produceren. Dit kan leiden tot verstopte poriën en puistjes op je armen. Vandaar krijgen pubers en zwangere vrouwen opeens last van puistjes. Vergeet niet dat veel andere zaken ook invloed hebben op je hormonen. Denk aan voeding en stress.
 • Slechte huidverzorgingsroutine: Puistjes krijgen sneller de kans om te ontstaan wanneer iemand zijn of haar huid niet goed verzorgd. Dit kan worden verklaard, omdat dode huidcellen, talg en bacteriën makkelijker kunnen ophopen wanneer deze niet op tijd worden verwijderd. Daarnaast kunnen huidproducten met bepaalde ingrediënten, zoals alcohol en oliën ervoor zorgen dat de poriën verstoppen en de huid geïrriteerd raakt.
 • Slechte algemene hygiëne: Naast een goed huidverzorgingsregime kan een slechte hygiëne van de huid ook een oorzaak zijn van puistjes. Zweet en vuil wat bijvoorbeeld op je huid terecht komt bij een training kan de poriën verstoppen en verergering van puistjes veroorzaken. Ook kan viezigheid en vuil op je trui of een ander kledingstuk de puistjes op je armen veroorzaken.
 • Wrijving en druk op de huid: Strakke kledingstukken, accessoires en sportuitrustingen kunnen allemaal wrijving en druk uitoefenen op de huid. Je huid komt dan vast te zitten tussen zweet of vuil van je T-shirt of trui. Hetzelfde geldt voor andere artikelen die in contact komen met de huid.

De belangrijkste oorzaak van acne is vaak hormonaal, maar ook genetische aanleg kan een rol spelen bij de ontwikkeling van acne.

Behandelen van puistjes op de armen

Het is vrij gemakkelijk om puistjes op je armen te behandelen. In de meeste gevallen reageren de puistjes goed op vrij verkrijgbare crèmes en lotions, of verdwijnen ze zelfs vanzelf. Als dit niet werkt, kun je altijd nog overgaan op een behandeling van een professional, zoals een arts of een dermatoloog. Zij hebben sterkere behandelingen en sterkere percentages ingrediënten voor de puistjes.

Hieronder geef ik je enkele tips die je kunt proberen tegen de puistjes op je armen. Deze basisprincipes zijn essentieel voor een goede huidbalans, namelijk: reiniging, verzorging, behandeling en ondersteuning.

 1. Vermijd het aanraken van puistjes, omdat oliën en bacteriën op je handen kunnen worden overgedragen op je armen waardoor de problemen toenemen.
 2. Knijp puistjes niet uit en probeer deze niet open te krabbelen om irritatie, verdere ontsteking en littekens te voorkomen.
 3. Vermijd zonnestralen op je armen, omdat dit kan leiden tot een verhoogde talgproductie waardoor meer acne ontstaat.
 4. Probeer vrij verkrijgbare middelen met bewezen ingrediënten tegen acne. Denk bijvoorbeeld aan salicylzuur om de poriën te reinigen en benzoylperoxide om acne veroorzakende te bestrijden. Wel kunnen deze producten de huid uitdrogen, waardoor de huid dit wilt compenseren en meer talg gaat aanmaken. Het is daarom van belang om de huid ook voldoende gehydrateerd te houden met een vochtinbrengende crème. Eventueel kun je ook gebruik maken van een lichaamszeep, erg handig voor tijdens het douchen.
 5. Probeer een supplement met vitamine B5 om het huidherstel optimaal te ondersteunen. Uit onderzoek bleek dat volwassenen met acne hier veel aan kunnen hebben.
 6. Zorg dat je de armen voldoende reinigt, maar overdrijf hier niet in. Wanneer je overmatig gaat reinigen kan dit averechts werken. Puistjes zullen meer opzwellen en roder worden.
 7. Breng een warm kompres, zoals een warm washandje, aan op het puistje. Het puistje kan nu sneller rijpen, waardoor deze sneller verdwijnt. Ook kan de pijn, roodheid en zwelling afnemen.

Wanneer je begint met middeltjes om puistjes op je armen te bestrijden, kan het enkele weken duren voordat deze effecten laten zien. Zorg dat je daarna de huid ook goed blijft verzorgen om terugkomst van puistjes te voorkomen.

Voorkomen van puistjes op de armen

Het is goed om puistjes op je armen te behandelen. Echter, ik kan begrijpen dat je er in de toekomst ook geen last meer van wilt hebben. Er zijn verschillende dingen die je kunnen helpen bij het voorkomen van puistjes, namelijk:

 • reinig dagelijks je huid om verstoppingen en ontstekingen te voorkomen
 • was je huid nadat je hebt gezweet na een training of zware werkdag
 • was regelmatig je handen, je zit meer aan je armen dan je denkt
 • was je kleding regelmatig
 • draag ademende, losse, katoenen kleding
 • vermijd voedingsmiddelen waarvan wordt gedacht dat ze acne veroorzaken, zoals koemelkproducten, suikerijke, lactoserijke, koolhydraatrijke en vette voeding
 • begin met een huidverzorgingsregime afgestemd op jouw droge, vette of gecombineerde huidtype en blijf je hier aan houden
 • vermijd huidverzorgingsproducten die vettig zijn, vreemde ingrediënten bevatten, irriterende ingrediënten bevatten en de poriën verstoppen
 • drink voldoende water
 • gebruik zo min mogelijk make-up

Bultjes op de armen die eigenlijk geen puistjes zijn

De meeste bultjes die op de armen ontstaan zijn een puistje. Er kunnen echter wel degelijk andere soort puistjes-achtige bultjes ontstaan. Hieronder bespreek ik dan ook een aantal huidaandoeningen die erg lijken op puistjes.

Keratosis pilaris

De eerste soorten bultjes die lijken op puistjes zijn keratosis pilairs. Het ziet eruit als kleine bultjes en soms zijn ze omringd met een roze streep. Deze bultjes ontstaan wanneer er teveel keratine aanwezig is in de haarzakjes en dit een verstopping veroorzaakt. Behandelingen met hydraterende crèmes en steroïde crèmes kunnen werken.

Netelroos

Netelroos ziet eruit als rode, verhoogde bultjes. Een duidelijk verschil tussen puistjes en netelroos is de jeuk die ontstaat bij netelroos. Het is vaak een gevolg van stress of een allergische reactie. Doorgaan verdwijnen de bultjes vanzelf. Met behulp van een arts, allergoloog of dermatoloog kan worden vastgesteld waar de allergische reactie vandaan komt.

Pyogeen granuloom

In het geval van pyogeen granuloom ontstaan er gladde, rode bultjes die gemakkelijk kunnen bloeden. Het zijn goedaardige bultjes die vaak vanzelf overgaan. Anders kunnen er ook nog lasers en crèmes worden ingezet. Helaas is het niet bekend wat de oorzaak is.

Folliculitis

Haarzakjes op de armen kunnen beschadigt raken waarna bacteriën hun weg vinden en een infectie veroorzaken. Vaak verschijnen er rode bultjes op de huid. De bultjes kunnen meer pijn doen dan normale puistjes. Deze plekken worden veelal veroorzaakt door het dragen van strakke kleding en scheerirrtatie.

Conclusie & wat je nu het beste kunt doen tegen puistjes

Puistjes op je armen kunnen schaamte veroorzaken en vervelend zijn. Het fijne is dat in de meeste gevallen puistjes op je armen uit zichzelf verdwijnen. Met behulp van een goede huidverzorgingsroutine, goede algemene hygiëne en een aantal levensstijl aanpassingen kunnen de bestaande puistjes sneller verdwijnen en in de toekomst nieuwe puistjes worden voorkomen.

In het geval van puistjes die niet verdwijnen, puistjes die verspreiden, of bultjes die een andere aandoening lijken te zijn, kun je contact opnemen met een arts of dermatoloog. Zij weten zelf, of onderzoeken dan wat het puistje precies is. Ook zal dan een passende behandeling worden aanbevolen.

Tot slot raad ik je aan mijn Leven Zonder Acne methode te bekijken. Hierin bespreek ik namelijk de echte onderliggende oorzaken van acne en hoe deze bij de wortel kunnen worden bestreden!

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *