Puistje op lip

Oorzaken en behandelingen

Gemiddelde leestijd: 15 minuten
puistje op lip

Heb je last van een puistje op je lip? Dat kan wel eens gebeuren! Puistjes en acne kunnen namelijk ontstaan op bijna alle delen van je lichaam.

Voordat je een puistje gaat behandelen is het verstandig om eerst te bepalen of het daadwerkelijk gaat om een puist. Er kan namelijk ook sprake zijn van een koortslip, wat vraagt om een andere behandeling.

Ondanks dat het normaal is om een puistje op je lip te krijgen, wil je er natuurlijk van af. Het is namelijk geen pretje om gezien te worden met een witte stip rond je lip. Je kunt er onzeker van worden en het kan pijn doen. Deze pijn is te verklaren, omdat je lip een stuk dunner en gevoeliger is dan andere delen van je lichaam.

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een puistje op je lip. Doorgaans ontstaat de bult door een verstopte of ontstoken porie. Dit komt door de opstapeling van talg en vuil op de huid en de aanwezige acne veroorzakende bacteriën.

Lees verder om te ontdekken wat je het beste kunt doen om puistjes op je lip te bestrijden. Ook zal ik je enkele tips geven om puistjes in de toekomst te voorkomen. Bovendien vertel ik je wanneer het verstandig kan zijn een arts of dermatoloog te raadplegen.

Een puistje op je lip of een koortslip?

Bekijk eerst eens goed of je last hebt van een puistje op je lip of een koortslip. Beide aandoeningen kunnen erg op elkaar lijken. Toch is het verstandig om het verschil te herkennen, omdat er een andere behandeling nodig is.

Het verschil tussen een puistje op je lip en een koortslip is in veel gevallen makkelijk te herkennen. Hieronder zal ik enkele punten voor je opsommen om de verschillen te herkennen.

 • Puistjes op de lippen: Puistjes die zich op deze plaats bevinden kunnen pijnlijk zijn of een druk geven wanneer ze worden aangeraakt. Doorgaans ontstaat er één mee-eter of een puistje met een witte kop op de lip. Er kan een witte of gele vloeistof uitkomen wanneer de puist opengaat.
 • Koortslip: In het geval van een koortslip kan de lip gaan jeuken en een branderig gevoel opleveren. In plaats van kleinere bultjes zie je bij een koortslip vaker één of meerdere kleine blaren met een rode plek ontstaan. De koortslip is gevuld met vocht.

Mocht je niet zeker weten of het gaat om een puistje op je lip of een koortslip kan een arts je helpen de plek te identificeren.

De oorzaken van puistjes op de lippen

Aan de rand van je lippen bevinden zich een hoop poriën. Deze poriën bevatten talgklieren die talg aanmaken. Door een ophoping van talg en ander vuil kan een porie verstopt en ontstoken raken. Het resultaat is een puistje op je lip.

Zoals je misschien wel weet kunnen je genen invloed hebben op de gevoeligheid voor acne. Echter, er zijn nog veel meer oorzaken te bedenken voor je puistjes die je niet mag vergeten. Hieronder som ik er een aantal voor je op:

 • Vettige voedingsmiddelen: Door het eten van vettige voedingsmiddelen, zoals gefrituurd eten, kan het vet belanden op de huid rondom je lippen. Dit draagt bij aan het verstoppen van de poriën.
 • Producten voor de lippen: Verschillende producten die worden aangebracht op de lippen kunnen ook de poriën verstoppen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lippenstift, lipgloss en lippenbalsem. Mocht je deze producten toch graag willen gebruiken, let er dan op dat er een label ‘niet-comedogeen’ vermeldt staat op het product. Zorg daarnaast dat de producten alleen op de lippen worden aangebracht en niet op de normale huid boven of onder je lippen.
 • Hormonale schommelingen: Er zijn verschillende hormonen die hand in hand gaan met een verhoogde talgproductie. In verschillende periodes in je leven kunnen er meer hormonen worden aangemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de puberteit of de zwangerschap. Echter, ook wanneer je bepaalde voedingsmiddelen eet, veel stresst en een slaapgebrek hebt, kan dit bijdragen aan het aanmaken van bepaalde hormonen in je lichaam.
 • Voedingsmiddelen die reacties uitlokken: Suikerrijk voedsel en zuivelproducten zijn voorbeelden van voedingsmiddelen die kunnen leiden tot meer acne. Dit komt omdat ze de hormonen in je lichaam beïnvloeden.
 • Scheerirritatie: Als laatste kunnen er bij mannen puistjes rond de lippen ontstaan door scheergewoonten. Puistjes kunnen namelijk ontstaan als gevolg van irritatie. Wanneer je snel scheert, een geleend scheermes of een bot scheermes gebruikt, kan dit dan ook leiden tot acne.

Wil je snel je puistjes bestrijden?

Ontdek in mijn gratis e-book wat de onderliggende oorzaken zijn van acne. Op deze manier ga je niet onnodig geld uitgeven aan middeltjes die toch niet of slechts tijdelijk werken.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af!

Hoe kom je af van puistjes op je lippen?

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om een puist of meerdere puistjes op je lippen te bestrijden. Er is vaak dan ook geen behandeling van een arts of dermatoloog nodig. Dit is ook gelijk de reden waarom er zo weinig onderzoek wordt gedaan naar medische behandelingen voor puistjes op de lip.

Er zijn echter verschillende acnebehandelingen voor andere delen van het lichaam die ook effectief kunnen zijn voor de lip. Hierbij is het uiterst belangrijk dat een middel niet in je mond terecht komt. Je kan daarom overwegen om andere voorzorgsmaatregelen te treffen, maar ik wil de optie wel even benoemen.

Je kunt bijvoorbeeld het bekende ingrediënt benzoylperoxide gebruiken tegen het puistje op je lip. Dit is een stof die specifiek gericht is op de bacteriën die hand in hand gaan met acne. Ook kan het helpen ontstekingen af te remmen, zodat het puistje in grootte afneemt.

Benzoylperoxide vind je in verschillende producten. Denk bijvoorbeeld aan gels, lotions, crèmes en reinigers die de stof bevatten. Let er dus wel op dat benzoylperoxide niet terecht komt in je mond. Daarnaast kan het je kleding en haar bleken.

Ook is het belangrijk om de huid van je lippen voldoende te reinigen. Anders kan het talg en vuil gaan ophopen in een porie. Gebruik daarom een milde reiniger en breng deze twee keer per dag aan met een schoon washandje of je vingerstoppen. Vermijd agressieve scrubs, omdat deze kunnen leiden tot huidirritatie en verergering. Eventueel kun je wel overwegen na het reinigen een vochtinbrengende crème aan te brengen, zodat de huid voldoende gehydrateerd blijft en de talgproductie in zijn normale modus blijft.

Voor de beste behandeling kun je eens langsgaan bij een apotheek. De behandeling van lippuistjes kan namelijk soms om een andere aanpak vragen. Mocht je veel puistjes hebben en wanneer deze ook regelmatig terugkomen, kan het raadzaam zijn een dermatoloog of arts te raadplegen.

Een dermatoloog kan dan bijvoorbeeld één of meerdere van de volgende behandelingen aanbevelen:

 • Geneesmiddelen op recept: Wanneer vrij verkrijgbare middeltjes weinig of geen effect hebben, kan worden gekozen voor een geneesmiddel tegen puistjes op recept.
 • Medicijnen: Wanneer een acne patiënt niet alleen puistjes op de lip heeft, maar ook veel last heeft op andere lichaamsdelen kan worden gekozen voor een antibioticakuur. Deze zullen gericht zijn op de acne veroorzakende bacteriën.
 • Lasertherapie: Soms beveelt een arts aan om een behandeling met lasertherapie of lichttherapie te ondergaan. Er zal dan met licht worden geschenen op de puistjes. Houd er rekening mee dat er meerdere behandelingen nodig kunnen zijn.
 • Puistjes verwijderen: Bovendien kan een arts of dermatoloog steriele producten inzetten om zelf puistjes te verwijderen.

Huismiddeltjes tegen puistjes

Er zijn ook huismiddeltjes die kunnen werken tegen puistjes op de lip. Zelf heb ik bijvoorbeeld goede ervaringen met Aloë vera. Dit is een natuurlijk product dat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het hydrateren van de huid.

Een ander natuurlijk product tegen puistjes is tea tree olie. Deze olie zou kunnen bijdragen aan het verminderen van de ontsteking, omdat het een antibacteriële werking heeft.

Mocht je last hebben van een opgezwollen puistje op je lip of tijdelijk de zichtbaarheid ervan willen verminderen, kun je er ook voor kiezen ijs te gebruiken. Hiervoor dien je het ijs te wikkelen in een schone doek. Vervolgens kun je het aanbrengen op je puistje. Je zult merken dat het puistje snel krimpt.

Voorkomen van puistjes op de lippen

Je kunt verschillende dingen doen om te voorkomen dat er puistjes op je lip ontstaan. Hieronder geef ik je een aantal tips.

 • Zink: Overweeg meer voedingsmiddelen met zink te eten of een supplement met zink te nemen. Te weinig zink in het lichaam zou namelijk kunnen leiden tot het ontstaan van puistjes.
 • Visolie: Aangezien in supplementen met visolie veel omega-3-vetzuren zitten, kan het bijdragen aan het minder vet maken van je huid. Dit is gunstig voor je puistjes. In de T-zone, waar je lip ook onder valt, ontstaan namelijk vaak mee-eters.
 • Vermijd en verminder stress: Stress kan invloed hebben op je puistjes, omdat het je hormonen beïnvloedt. Zo werd ook eens in een onderzoek aangetoond dat studenten met weinig stress minder last hadden van acne dan studenten met veel stress. Ga daarom stress zoveel mogelijk uit de weg en doe aan ontspanningsoefeningen, zoals yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen.
 • Knijp puistjes niet uit: Vermijd het aanraken van je lip en het uitknijpen van puistjes op je lip. Dit zal alleen maar meer pijn en problemen opleveren. Op je handen bevinden zich namelijk een hoop bacteriën en ziektekiemen die op je lippen terecht kunnen komen. Ook kan een uitgeknepen puistje zich makkelijk verspreiden, waardoor meer puistjes ontstaan. Bovendien kan er een litteken ontstaan als je een puistje uitknijpt.
 • Vermijd bepaalde voedingsmiddelen: Verschillende voedingsmiddelen zouden een gunstig of juist een negatief effect kunnen hebben op je acne. Zorg bijvoorbeeld dat je voldoende gunstige voedingstoffen binnenkrijgt, maar vermijd zuivelrijke en suikerrijke producten in je dieet.
 • Hygiëne: Reinig je lippen als je vettig voedsel hebt gegeten of hebt gezweet om te voorkomen dat het vuil zich ophoopt in je poriën.
 • Scheergewoonten: Zorg voortaan dat je gaat scheren nadat je uit de douche stapt. Gebruik hierbij een scheergel van goede kwaliteit en ga niet te snel te werk. Om te voorkomen dat er ingegroeide haartjes ontstaan, kun je een aftershave gebruiken.
 • Oude lipproducten: Oude lippenstiften en andere lipproducten die je na een lange tijd weer vindt, kun je beter weggooien. De kans is namelijk groot dat hier bacteriën op zijn gaan verzamelen die vervolgens op je lippen terecht komen als je het aanbrengt.

Wil je snel je puistjes bestrijden?

Ontdek in mijn gratis e-book wat de onderliggende oorzaken zijn van acne. Op deze manier ga je niet onnodig geld uitgeven aan middeltjes die toch niet of slechts tijdelijk werken.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af!

Moet ik contact opnemen met een dermatoloog?

Een dermatoloog is eigenlijk een arts die zich richt op huidaandoeningen, zoals acne. Wanner je een enkele keer een puistje op je lip ontdekt, is het niet nodig om een arts of dermatoloog te raadplegen.

Het kan wel verstandig zijn contact op te nemen met een dermatoloog als je veel puistjes hebt. Maak ook een afspraak als je regelmatig puistjes op je lip ontdekt of wanneer de puistjes nog zichtbaar blijven na 4 tot 8 weken terwijl je wel vrij verkrijgbare middeltjes aanbrengt.

Een dermatoloog kan op verschillende manieren helpen puistjes op je lip te bestrijden. Er kan bijvoorbeeld een sterker medicijn of een speciale behandeling worden aanbevolen. Tevens kunnen er tips worden gegeven om puistjes in de toekomst te voorkomen.

Conclusie

Het krijgen van een puistje op je lip is vrij normaal. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je last krijgt van één of meerdere puistjes op je lippen.

Door vrij verkrijgbare middelen in te zetten en aanpassingen te doen aan je levensstijl kunnen de puistjes sneller verdwijnen. Ga er in ieder geval nooit aan knijpen.

Wanneer lippuistjes niet uit zichzelf weg gaan, kun je besluiten de hulp in te schakelen van een arts of dermatoloog.

In de huidverzorgingsmarkt worden tal van middeltjes aangeboden. Veel bedrijven spelen dan ook in op de behoefte van mensen om snel hun puistjes te verwijderen. Dit maakt het echter belangrijk om voldoende onderzoek te doen naar verschillende producten, behandelingen en huismiddelen.

Als je na het lezen van deze tips verder kunt, dan ben ik blij dat ik jou op weg heb kunnen helpen. Kun je echter hulp gebruiken bij het identificeren van de onderliggende oorzaken van puistjes en het toepassen van een goed huidverzorgingsregime? Dan help ik je graag. In mijn gratis e-book geef ik je nog meer waardevolle tips om in jouw situatie toe te passen, zodat je de puistjes effectief gaat bestrijden zonder de veelgemaakte fouten te maken.

Gratis boek over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af
Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *