Puisten op rug

Oorzaken en behandelingen

Gemiddelde leestijd: 17 minuten
puisten op rug

Puisten op de rug zijn erg vervelend en gênant. Sommigen mensen met rugacne durven zelfs geen kledingstukken met een open rug meer te dragen of vermijden bepaalde activiteiten.

De meest bekende plek voor het ontstaan van puistjes is het gezicht. Echter, acne kan dus ook ontstaan op de rug en andere plekken.

Acne is in Nederland en de rest van de wereld één van de meest voorkomende huidaandoeningen. Er kunnen mee-eters, whiteheads, blackheads, puistjes en onderhuidse puisten ontstaan. De bulten gaan vaak gepaard met ontstekingen, roodheid en pijn.

Vrijwel elke Nederland krijgt op een bepaald moment te maken met acne. Meestal begint het in de puberteit, maar het kan aanhouden tot eind twintig of zelfs in de dertig.

Acne kan in verschillende vormen en hevigheden voor komen. Het is belangrijk om acne en puisten op tijd te behandelen om te voorkomen dat er vlekken en blijvende littekens achterblijven na het verdwijnen van acne.

Blijven puistjes terugkomen?

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Oorzaken van puisten op de rug

Het ontstaan van puisten op de rug kan verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk op de hoogte te zijn van de oorzaken en ontstaanswijze van puistjes om de huidaandoening gericht te kunnen behandelen.

In het lichaam bevinden zich talloze talgklieren die olie produceren. Deze olie noemt men talg. De functie van talg is het vochtig en soepel houden van de huid.

Door verschillende redenen kan er meer talg worden aangemaakt dan nodig is. Ook kunnen er dode huidcellen opstapelen. Deze combinatie zorgt ervoor dat het talg en de dode huidcellen zullen ophopen in de poriën. Ook kan er een ontsteking ontstaan wanneer er Staphylococcus aureus bacteriën bijkomen. Er zal nu een puist met een witte kop ontstaan. Er kunnen ook mee-eters op de rug ontstaan wanneer een verstopte porie wordt blootgesteld aan lucht.

Eigenlijk ontstaan puisten op de rug dus op dezelfde manier als acne elders op het lichaam.

Voorbeelden van oorzaken van puisten op de rug zijn:

  • Genen: Wanneer je familie last had van acne is de kans groter dat jij ook te maken krijgt met acne.
  • Medicijnen: Van verschillende medicijnen, zoals bepaalde antidepressiva wordt gedacht dat puisten een bijwerking kunnen zijn.
  • Hormonen: Op verschillende momenten kunnen de hormoonspiegels in het bloed stijgen, waardoor er meer talg wordt geproduceerd. Denk bijvoorbeeld aan de puberteit, de menstruatie en de zwangerschap.
  • Zweet: Ook zweet kan leiden tot puistjes op de rug, vooral wanneer het vast komt te zitten onder strakke kledingstukken.
  • Spanning: Door stress en slaapgebrek kunnen er reacties in het lichaam ontstaan met puistjes als gevolg.
  • Voeding: In vele onderzoeken is aangetoond dat gezonde en ongezonde voedingsmiddelen een mogelijke relatie hebben met acne. Denk bijvoorbeeld aan zuivelproducten met hormonen. Denk ook aan koolhydraten die de bloedsuikerspiegel verhogen.

Puisten op rug behandelen

Je kunt kiezen uit verschillende opties om puisten op de rug te behandelen en weg te werken. Hieronder zet ik de opties voor je in een handig overzicht.

Crèmes tegen puistjes

Er zijn verschillende crèmes die je kunnen helpen bij het behandelen van de puistjes op je rug. Deze behandelingen kunnen rechtstreeks op de plekken van de acne worden aangebracht. Dergelijke crèmes kunnen zeer effectief zijn voor de behandeling van milde tot matige acne.

Wanneer je niet zoveel last hebt van puistjes op je rug, dan kun je de problemen vaak goed behandelen met vrij verkrijgbare middelen. Denk bijvoorbeeld aan benzoylperoxide om acne-veroorzakende bacteriën te doden. Ook kan er gebruik worden gemaakt van een gel of crème met salicylzuur om dode huidcellen te verwijderen van de huid. Bovendien kun je ervoor kiezen een hydraterende crème aan te brengen om de huid vochtig te houden.

In de gevallen van salicylzuur en een hydraterende crème mag je het over je hele rug aanbrengen. Hierdoor kun je namelijk voorkomen dat er dode huidresten zullen opstapelen in de poriën die momenteel nog niet verstopt zijn. Daarnaast blijft de huid beter gehydrateerd waardoor de rug minder talg hoeft te produceren.

Blijven puistjes terugkomen?

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Lichaamszepen voor de rug

Er zijn verschillende zepen in de markt verkrijgbaar die speciaal zijn gemaakt voor de behandeling van puistjes. Dergelijke zepen kunnen erg handig zijn voor puisten op de rug, omdat je ze tijdens het douchen kunt aanbrengen. Het is immers lastig om een middel zoals benzoylperoxide op je rug te smeren als je geen partner hebt die je hier bij kan helpen.

Kies bijvoorbeeld voor een anti-acne lichaamszeep of bodywash die tea tree olie bevat. Dit is een natuurlijk ingrediënt uit Australië waarvan wordt gedacht dat het even effectief is als benzoylperoxide. Op deze manier kun je de acne-veroorzakende bacteriën bestrijden op een iets makkelijkere manier dan plaatselijke crèmes. Je mag de zeep namelijk over de hele rug aanbrengen tijdens het douchen. Er zijn veel lotions, lichaamszepen, reinigingsmiddelen en crèmes waarin tea tree olie is verwerkt.

puisten op rug behandelen douchen
Gebruik een lichaamszeep onder de douche om puistjes makkelijker te behandelen

Medicatie van artsen

Bij matige tot ernstige acne met bijvoorbeeld cysten, kan er worden gekozen voor een behandeling met pillen. Dit moet altijd gebeuren in overleg met een arts of dermatoloog. Er zijn verschillende behandelingen waar je uit kunt kiezen, namelijk:

  • Antibiotica: Er zijn voorgeschreven crèmes met antibiotica die plaatselijk op de huid mogen worden aangebracht. Denk bijvoorbeeld aan de retinoïde zalf ‘Differin’. Met dergelijke middelen kan de talgproductie worden geremd, dode huidcellen worden verwijderd en acne-veroorzakende bacteriën worden aangepakt.
  • Pillen: Er kunnen ook antibiotica pillen worden voorgeschreven, zoals roaccutane. Doorgaans duurt een medische behandeling met pillen 2 tot 6 maanden. Houd er wel rekening mee dat er heftige bijwerkingen kunnen optreden, zoals depressie, gewrichtspijn en droge lippen. Het is bijvoorbeeld ook niet geschikt voor vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden.
  • Hormoonmiddelen: Verschillende medicijnen kunnen een gunstige invloed hebben op de hormonen. De bekendste pillen voor vrouwen zijn de anticonceptiepillen waarmee de samenstelling van bepaalde hormonen kan worden verbetert. Het gevolg is dat er minder olie wordt geproduceerd door de huid en er dus minder snel acne kan ontstaan.

Professionele medische behandelingen

Andere behandelingen waar je uit kunt kiezen in het geval van matige tot ernstige acne op de rug zijn lichttherapieën, laserbehandelingen en chemische peelings. Dergelijke behandelingen kunnen bijvoorbeeld mee-eters verwijderen, acne-veroorzakende bacteriën doden en dode huidcellen verwijderen.

Mochten er littekens achterblijven nadat puisten wegtrekken, kan het bijvoorbeeld helpen een microneedling behandeling te ondergaan. Er zullen dan minuscule gaatjes in de huid worden geprikt, waardoor de huid uit zichzelf collageen gaat aanmaken. Het collageen kan de huid weer opvullen en weer strak trekken. Bij het behandelen van acnelittekens is het wel belangrijk dat er geen actieve acne meer aanwezig is.

Blijven puistjes terugkomen?

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Acne op de rug voorkomen

Je hebt al een aantal goede mogelijkheden gekregen om puisten op de rug te behandelen. Het is echter ook belangrijk dat de puistjes wegblijven. Anders blijven de puistjes terugkomen en blijf je aan de gang met het behandelen van de acne. De kans wordt dan ook groter dat er littekens ontstaan. Gelukkig zijn er een aantal veranderingen die je kunt doorvoeren aan je huidverzorgingsregime en levensstijl om rugacne te voorkomen.

1. Zweet van je rug wassen

Merk je dat je hebt gezweet tijdens een training of een andere activiteit? Spring dan zo snel mogelijk onder de douche of gebruik desnoods even een antibacterieel reinigingsdoekje. Op deze manier verminder je de kans dat zweet in je poriën gaat trekken en er verstoppingen ontstaan. Zorg er tevens voor dat je bezwete, vuile kleding direct uittrekt om de huid minder te irriteren.

puisten op rug en zweet
Was zweet zo snel mogelijk van je rug

2. De rug voldoende reinigen

Als jij met je blote rug tegen een sportmachine aanzit, kan dit voor vuil op je rug zorgen. Naast dat je zo snel mogelijk de rug moet reinigen als je hebt gezweet, is het sowieso belangrijk om de huid van de rug voldoende te reinigen. Je kunt zelfs overwegen een tijdje twee keer per dag te gaan douchen, zodat je de rug vaak genoeg kunt reinigen. Gebruik hierbij een milde lichaamszeep en je vingertoppen. Ga dus niet je huid schrobben of scrubs gebruiken. Schuren en de korreltjes in scrubs maken acne namelijk erger.

3. Losse kleding dragen

Nauwsluitende sportuitrustingen, zoals sportbeha’s, gymshirts en leggings kunnen de oorzaak zijn van een uitbraak op je rug. Denk ook aan rugzakken en rugbeugels die een mogelijke belasting zijn voor de rug huid. Strakke kledingstukken kunnen verontreinigheden dieper in de poriën duwen. Ook kunnen ze wrijving veroorzaken door de druk op je huid. Vooral een strak kledingstuk in combinatie met zweet kan verstopte poriën en acne veroorzaken. Acne door wrijving noemt men acne-mechanica. Zorg dus dat je losse, lichtgewicht kleding draagt om te voorkomen dat acne verergert. Katoenen kledingstukken laten de huid ademen. Er zijn ook kledingstukken die zweet helpen afvoeren.

acne op rug voorkomen kleding
Acne op de rug voorkomen door het dragen van loszittende kleding

Blijven puistjes terugkomen?

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

4. Knijp puistjes nooit uit

Om te voorkomen dat er meer puistjes op de rug ontstaan is het van belang dat je de puistjes niet aanraakt of uitknijpt. De bacteriën kunnen anders worden verspreidt waardoor er meer puistjes ontstaan. Ook kunnen de verontreinigheden verder in de huid worden gedrukt. Bovendien kunnen er permanente littekens ontstaan. Hoewel uitknijpen verleidelijk kan zijn, moet je beseffen dat de huid van de rug nog langzamer hersteld dan de huid van je gezicht.

5. De zon vermijden

Wanneer iemand met acne in de zon gaat, kan de bruine huidskleur de acne tijdelijk maskeren. Toch kan de huid uitdrogen wanneer je te lang in de zon gaat of een zonnebank sessie neemt. Het ontstaan van acne door de zon kan worden verklaard, omdat de droge huid zich weer moet herstellen door zich te verdikken en meer talg moet produceren. Het is sowieso verstandig elke dag een zonnebrandcrème op je gezicht te smeren, zelfs als het regent. Dit hoeft niet altijd op je rug, maar natuurlijk wel als je de zon in gaat. De zon kan tevens littekens van acne erger maken.

puistjes op rug door zon
Vermijd zon op de rug en smeer voldoende zonnebrandcrème

6. Producten die de poriën verstoppen vermijden

Bepaalde types conditioners, zonnebrandcrèmes en lichaamscrèmes kunnen allemaal bijdragen aan het ontstaan van verstopte poriën en acne op de rug. Zorg bijvoorbeeld dat je alle shampoo uit je haren spoelt voordat je uit de douche stapt. Je kunt de shampoo naar voren uitspoelen om te voorkomen dat het over je rug loopt. Ook kun je beter voor lotions kiezen dan crèmes. Je moet namelijk huid irriterende oliën voorkomen. Ook kan het slim zijn om te letten op het label ‘niet-comedogeen’. Dit betekent namelijk dat het product geen ingrediënten bevat die de poriën zullen verstoppen.

7. Haren van rug houden

Zorg ervoor dat je haren van je rug weg houdt om te voorkomen dat er puisten ontstaan. Zorg in ieder geval dat je je haren voldoende wast. Ook kun je je haren in een knot of paardenstaart doen om te voorkomen dat de haren in aanraking komen met je rug.

8. Lakens verschonen

Op je beddengoed, zoals je lakens, kan een hoop vuil, zweet, dode huidcellen en bacteriën terecht komen. Het kan daarom verstandig zijn om je lakens vaak genoeg te verwisselen. Eén of twee keer per week is het beste. Zo zal je voorkomen dat de huidresten en bacteriën op je beddengoed blijven opstapelen waar jij anders elke nacht met je rug in zou liggen.

9. Dermatoloog raadplegen

Mochten de adviezen niet of nauwelijks effect hebben, de acne plekken ernstiger worden of zelfs littekens ontstaan, dan kan het raadzaam zijn een gecertificeerde dermatoloog te raadplegen. Tijdens één of meerdere consulten kan dan een medische behandeling worden uitgekozen die past bij jouw huidtype en acne. Misschien ziet de dermatoloog ook dat het niet om acne gaat, maar een andere huidaandoening. Bovendien kan een dermatoloog veel tips geven om te voorkomen dat acne opnieuw ontstaat.

10. Huidvriendelijk voedsel eten

Zoals aangegeven kan je dieet invloed hebben op het ontstaan van puisten op de rug. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen dan ook acne veroorzaken. Aan de andere kant zijn er juist voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan een betere huid. Fruit en groenten bevatten bijvoorbeeld allemaal antioxidanten, mineralen, vitamines en ontstekingsremmende voedingstoffen die een gunstige bijdrage kunnen leveren aan de huid. Zorg daarom dat je kiest voor een gezond, gevarieerd dieet en vermijd daarbij producten waarvan wordt gedacht dat ze acne veroorzaken. Het dagelijks drinken van voldoende water kan ook helpen om de huid gezond en gehydrateerd te houden.

Samenvatting

Vrijwel elke persoon van elke leeftijd kan in enige mate last krijgen van acne of puisten op de rug.

Puisten op de rug kunnen makkelijker worden verborgen dan puistjes op het gezicht. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je er last van moet blijven houden en bepaalde situaties moet vermijden.

Meestal verdwijnen de klachten op de rug vanzelf. Dit kan wel een tijdje duren. Gelukkig zijn er verschillende thuisbehandelingen en doktersbehandelingen waarmee het genezingsproces kan worden versneld. Ook zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de kans op nieuwe uitbraken te verkleinen.

Het is belangrijk dat puisten worden behandeld om littekens, een laag zelfbeeld en depressie te voorkomen.

Mijn beste tips voor puisten op de rug

Als jij acne serieus neemt, dan moet je écht even mijn gratis e-book downloaden. Dit gaat er namelijk voor zorgen dat jij erachter komt wat vrijwel alle acnepatiënten fout doen en hoe jij dit kunt voorkomen.

De tips die worden gegeven in het e-book zijn zeker bruikbaar voor de puisten op je rug. Ik weet dan ook zeker dat je er super veel waarde uit gaat halen. Er wordt bijvoorbeeld onthuld wat de onderliggende oorzaken zijn van puistjes op de rug. Daarbij worden ook de oplossingen aangeprezen waardoor je snel en voor een langere periode acne kunt verminderen.

Gratis boek over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af
Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *