Puisten op achterhoofd

Oorzaken en behandelingen

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
puisten op achterhoofd

Puistjes kunnen overal op het lichaam verschijnen. Het is dus ook niet vreemd om puisten op het achterhoofd te voelen. Veel mensen hebben er last van.

De puistjes kunnen zowel op als onder de huid ontstaan. Hier zijn verschillende oorzaken voor te bedenken. Ook zijn er verschillende soorten bulten die zichtbaar kunnen worden.

De puisten op je achterhoofd kunnen erg opvallend en lelijk zijn. Vaak kunnen mensen namelijk de rode plekken of bulten met witte koppen goed zien. De plekken kunnen ook boven de nek, rond de haarlijn en bij het onderste gedeelte van je haren verschijnen.

Om puistjes op het achterhoofd te behandelen kun je verschillende dingen doen. In deze blog ga je een handig overzicht krijgen van de verschillende soorten bulten die kunnen ontstaan en welke behandelingen hierbij passen.

Blijven puistjes terugkomen?

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Oorzaken van puisten op het achterhoofd

Door verschillende redenen kun je last krijgen van één of meerdere bulten of puistjes op je achterhoofd. Meestal zijn puisten niet gevaarlijk voor de gezondheid. Er zijn echter ook gevallen waarbij een knobbel op het achterhoofd duidt op een ernstigere aandoening. Merk je dat de bult op je hoofd verandert, bloedt of pijnlijker wordt? Dan kan het raadzaam zijn om direct een afspraak te maken met een arts.

Er zijn talloze oorzaken te bedenken voor het ontstaan van puisten op het achterhoofd. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

 • Een ophoping van huidoliën en dode huidcellen
 • Haarverzorgingsproducten, zoals shampoos en conditioners die poriën verstoppen
 • Gels, waxen en haarsprays met comedogene ingrediënten
 • Harde borstels die bestaande puistjes verergeren
 • Hormonale veranderingen, zoals bij de menstruatie die ervoor zorgen dat de talgklieren meer talg produceren
 • Orale anticonceptiepillen die ervoor zorgen dat de talgklieren meer talg produceren
 • Niet voldoende wassen van de haren op het achterhoofd
 • Niet voldoende wassen van kussenslopen, hoeden, petten of andere producten die in aanraking komen met het achterhoofd
 • Voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten die reacties in het lichaam uitlokken waardoor puistjes ontstaan

De soorten puistjes op het achterhoofd

Op het achterhoofd kunnen dus verschillende soorten puistjes of bulten verschijnen. Ze kunnen ook in clusters verschijnen.

Normale puistjes op het achterhoofd ontstaan wanneer de poriën en haarzakjes verstopt of ontstoken raken. Dit kan gebeuren wanneer er teveel talg wordt geproduceerd door de talgklieren. Op het hoofd zitten immers een hoop talgkliertjes. Teveel huidcellen op de huid of ander viezigheid dat in je poriën terecht komt, bijvoorbeeld door het gebruiken van haarproducten, kunnen ook boosdoeners zijn.

Pukkels op het achterhoofd kunnen goed worden behandeld. Dit is ook aan te raden om te voorkomen dat er littekens ontstaan. Je kunt bijvoorbeeld voor een ander type shampoo kiezen om de puistjes te voorkomen en te verwijderen.

Het kan vervelend zijn om puistjes op het achterhoofd te hebben. Het kan namelijk pijnlijk zijn je haren te scheren, wassen, kammen, borstelen of stylen.

Er kunnen verschillende soorten puistjes ontstaan, namelijk:

 • Whiteheads
 • Mee-eters met witte of zwarte puntjes
 • Papels
 • Cysten
 • Puistjes
 • Onderhuidse puistjes

Hoe kun je puistjes op het achterhoofd behandelen?

Heb je last van puistjes op je achterhoofd? Dan kun je in actie komen en er iets tegen gaan doen. Ten eerste kan je stoppen met de triggers die acne veroorzaken. Vermijd bijvoorbeeld haarverzorgingsproducten die ingrediënten bevatten die de poriën verstoppen. In plaats daarvan kun je overstappen op ‘niet-comedoge’ producten, wat betekent dat ze geen poriën verstoppende ingrediënten bevatten.

Met vrij verkrijgbare middelen van de drogist en webshops kun je de puistjes goed behandelen. Meerdere ingrediënten die worden gebruikt om acne op andere plekken te behandelen, kunnen ook effectief zijn voor het achterhoofd. Denk bijvoorbeeld aan salicylzuur waarmee dode huidresten kunnen worden verwijderd. Ook kun je benzoylperoxide gebruiken om acne-veroorzakende bacteriën te doden. Wanneer deze middelen geen effect hebben, kan een arts een krachtigere shampoo of antibioticum op recept meegeven.

Antimicrobiële shampoos, serums of toners kunnen erg effectief zijn voor het behandelen van de puistjes op je achterhoofd. Denk bijvoorbeeld aan een shampoo met 100% pure tea tree olie. Dit kan ook effectief zijn tegen roos, psoriasis, eczeem, droogheid en schilfers op het achterhoofd.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om constant met je vingers de haren op het achterhoofd aan te raken, of zelfs puistjes uit te knijpen, is dit een no-go. Er kunnen dan namelijk meer puistjes bijkomen, en zelfs littekens ontstaan.

Blijven puistjes terugkomen?

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Andere soorten bulten op het achterhoofd

Het hoeft dus niet altijd om acne of puisten te gaan. Het kan namelijk ook om een andere huidaandoening gaan die zich heeft gevestigd op je achterhoofd. Als je niet weet om welke aandoening het gaat, kun je dit laten onderzoeken door een huidspecialist of arts.

1. Een bult door een ongeval

Het kan zijn dat je met je hoofd bent gestoten tegen een hard voorwerp. Je hoeft je in de meeste gevallen geen zorgen te maken over deze bult, want het geeft aan dat je lichaam bezig is zichzelf te herstellen. Dergelijke bulten verdwijnen doorgaans na enkele dagen. De bult die is ontstaan kan lijken op een normale puist.

Je kunt bijvoorbeeld vallen, een auto ongeluk krijgen of in een vechtpartij terecht komen waardoor er hoofdletsel ontstaat. Mocht je hoofdletsel krijgen of zelfs het bewustzijn verliezen, dien je een arts te raadplegen. Er kan dan worden vastgesteld of er ernstige knobbels of inwendige bloedingen zijn ontstaan.

2. Ingegroeide haren

Ga je naar de kapper om je haren te laten scheren en merk je vervolgens dat er een puistjes-achtig bultje zichtbaar is geworden op het achterhoofd? Dan kan dit duiden op een ingegroeide haar. Een ingegroeide haar is een haartje dat de verkeerde kant is op gegroeid.

Wanneer een ingroeide haar geïnfecteerd raakt, kan er een met pus gevulde bult ontstaan. Zo’n bult lijkt erg op een normaal puistje op het achterhoofd. Het voorkomen van ingegroeide haren is mogelijk door je haren te laten groeien. Bestaande ingegroeide haartjes zullen doorgaans vanzelf verdwijnen wanneer het haar uitgroeit.

3. Folliculitis

Een andere huidaandoening die kan lijken op normale acne op het hoofdhuid is folliculitis. Dit betekent dat de haarzakjes zijn ontstoken of geïnfecteerd. Dit kan gebeuren wanneer er bacteriën of schimmels in een haarzakje terecht zijn gekomen. De bultjes die nu verschijnen zijn meestal opvallend, pijnlijk, jeukerig en rood. Ze kunnen ook een witte kop krijgen, zoals normale whitehead puistjes.

Folliculitis kan bijvoorbeeld ontstaan door een bezoek aan de kapper, het scheren van het achterhoofd, het dragen van een hoed of een slecht onderhouden zwembad of bubbelbad.

Om folliculitis te behandelen dienen de triggers van folliculitis te worden vermeden. Ook kan er bijvoorbeeld een voorgeschreven crème, pil of shampoo worden ingezet. Bovendien kan bij zeldzame gevallen een laserontharing of operatie worden ondergaan.

4. Seborroïsche keratose

Seborroïsche keratose is meestal een goedaardige huidafwijking waarbij bulten ontstaan die lijken op wratten. Ze kunnen op het achterhoofd en in de nek verschijnen bij ouderen. De bulten die ontstaan bij seborroïsche keratose kunnen lijken op huidkanker. Het is daarom raadzaam contact op te nemen met een arts om vast te stellen om welk huidprobleem het gaat. Indien nodig kunnen ze dan worden weggehaald.

5. Epidermale en pilaire cysten

Het gezicht en het achterhoofd zijn bekende plekken voor het ontstaan van epidermale en piliare cysten. Dit zijn meestal kleine, harde, onderhuidse bultjes die langzaam steeds groter worden. De bultjes doen geen pijn en kunnen geel of de kleur van de huid zijn. Epidermale cysten zij het gevolg van een opstapeling van keratine onder de huid. Epidermale cysten worden alleen behandeld als ze pijnlijk, hinderlijk of geïnfecteerd worden of duiden op kanker. Soms verdwijnen de bulten vanzelf.

6. Eczeem en psoriasis

Zowel eczeem als psoriasis kunnen verschijnen op de achterkant van het hoofd. Eczeem die verschijnt op de achterkant van het hoofd wordt atopische dermatitis genoemd. Dit type eczeem ontstaat vaak door een combinatie van erfelijkheid en een allergie voor stoffen. Er kan ook psoriasis zichtbaar worden op het achterhoofd. Er ontstaan dan veel schilfers die gepaard gaan met jeuk. Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar die eczeem en psoriasis op het achterhoofd kunnen behandelen.

Samenvatting

Er kunnen verschillende soorten puistjes op het achterhoofd ontstaan. Er kan ook sprake zijn van een andere huidaandoening. Meestal zijn de bultjes op het achterhoofd ongevaarlijk. In zeldzame gevallen is het een vorm van kanker. De behandeling verschilt per type puist of bult. Het kan daarom verstandig zijn om er een arts of dermatoloog naar te laten kijken. Blijf een bult op het achterhoofd zelf ook in de gaten houden om veranderingen te kunnen opmerken.

Mijn beste tips voor puisten op het achterhoofd

Puisten op het achterhoofd kunnen iemands zelfbeeld erg naar beneden halen. Ook kunnen mensen onzeker worden door acne en bepaalde situaties vermijden. Denk bijvoorbeeld aan mensen die liever niet in een rij gaan staan met anderen, omdat anders personen de puistjes op hun achterhoofd zullen zien.

Aangezien ikzelf jaren lang last hebt gehad van puistjes en acne en de lasten ken, heb ik een complete methode ontwikkeld. Je kunt er gratis kennis mee maken. Druk dus zeker even op de onderstaande knop, zodat je snel en voor de langeretermijn je puistjes ziet verminderen.

Gratis boek over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *