Puist op je penis

Dit kun je nu het beste doen!

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
puist op de penis

Het kan even schrikken en beschamend zijn als je ziet dat er een puistje op je penis is gevormd. Vaak denken mensen namelijk gelijk aan een soa.

Een puistje op je penis hoeft niet altijd te betekenen dat er iets ernstigs aan de hand is. Op de huid van je piemel zitten namelijk ook gewoon poriën en haarzakjes, die verstopt kunnen raken door de talgkliertjes.

In dit blogbericht ga je lezen hoe puistjes op je penis ontstaan en wat je er tegen kunt doen. Daarnaast zal ik je ook even voortellen over andere onzuiverheden die op de penis of voorhuid kunnen ontstaan.

Waarom ontstaat een puist op de penis?

Puistjes op de penis ontstaan op dezelfde manier als puistjes en acne op andere delen van het lichaam. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de talgproductie. Talg is een huidsmeer waarmee de huid gezond wordt gehouden.

Wanneer echter een te grote hoeveelheid talg wordt geproduceerd, kan er een verstopping in de huid ontstaan. Er ontstaat dan een mee-eter. Dit zijn die zwarte puntjes op je piemel. Ook kan er een echt puistje ontstaan wanneer een mee-eter ontstoken raakt. Er verschijnt dan een wit bultje.

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom er verstoppingen in de huid ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met je hygiëne. Als jij weinig doucht en veel zweet in je onderbroek hebt, dan ontstaat er een gunstige omgeving voor puistjes. Denk ook aan het eten van bepaalde voedingsmiddelen en het scheren van je schaamhaar. Soms kunnen er dan puistjes op je penis zichtbaar worden. Bovendien kun je denken aan strak ondergoed dat tegen je penis aan wrijft.

Andere puistjesachtige bultjes op de penis

Hieronder zal ik een aantal puistjesachtige bultjes met je doornemen. Op deze manier weet je of het gaat om een puist of iets anders op je penis.

  • Rond de eikel kunnen goedaardige, puistjesachtige bultjes ontstaan die parelketting worden genoemd. Meestal krijgen alleen pubers hier last van.
  • Volwassen mannen krijgen ook weleens steelwratjes op hun penis.
  • De haarzakjes bij je schaamharen kunnen ontsteken waardoor folliculitis ontstaat.
  • Er kunnen tevens steenpuisten ontstaan op de penis.
  • Besmettelijke parelwratjes kun je herkennen aan hun kuiltjes in het midden.
  • Soa’s, zoals genitale wratten en syfilis kunnen lijken op puistjes.
  • Bovendien kunnen verkleurde zwellingen ontstaan, men noemt dit Lichen Planus.

Wat kun je doen tegen puistjes op je penis?

Als je last hebt van normale puistjes op je geslachtsdeel, dan zullen deze meestal snel vanzelf verdwijnen. Als het echter weken duurt, dan kan je eens naar de huisarts gaan om onzuiverheden op professionele wijze te laten verwijderen. In het geval van een soa dien je natuurlijk altijd zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Er kan dan bijvoorbeeld een behandeling, zoals een speciale zalf worden ingezet.

Er zijn ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om de puistjes op je penis te behandelen en in de toekomst te voorkomen. Als eerste dien je te weten dat het uitdrukken van puistjes een no-go is. De huid van de penis is erg dun en gevoelig. Daarom kunnen er snel littekentjes ontstaan. Ook kunnen er juist meer puistjes ontstaan als je een puist open drukt, omdat de sappen de omliggende delen van je penis irriteren.

Je kunt beter gaan letten op je hygiëne, zodat er geen verontreinigheden meer zullen ophopen in de huid. Zorg bijvoorbeeld dat je zweet, viezigheid en vochtigheid rondom je penis vermijd. Trek dus elke dag een schone onderbroek aan en douche elke dag. Houd hierbij in gedachte dat de kleding niet te strak mag zitten. Bovendien kun je een middeltje gebruiken, zoals tea tree olie om op de huid van je penis te smeren. Kies dan wel voor een milde variant om irritatie aan de penis te voorkomen. Smeer het ook niet op je eikel.

Download dit gratis e-book over puistjes!

Gelukkig zijn puistjes op je penis meestal geen reden om je zorgen te hoeven maken. Als je denkt dat het om iets anders dan puistjes gaat, of je medisch advies wilt inwinnen, moet je wel contact opnemen met een arts.

Om je te helpen bij je probleem, kun je hieronder een gratis e-book downloaden over puistjes. In dit boek leer je wat de meeste acnepatiënten fout doen, waardoor puistjes steeds blijven terugkomen. Tevens worden mijn beste tips onthuld.

Download dus even het e-book via de onderstaande knop.

Wil jij de top 10 gemaakte fouten bij puistjes ontdekken?

En uiteraard de oplossingen!

Ja! Stuur mij het gratis e-book!

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *