Puist in oor

Oorzaken, voorkomen en behandelen

Gemiddelde leestijd: 14 minuten
puist in oor

Veel mensen denken dat puistjes en acne alleen bij jongvolwassenen voorkomen. Deze huidaandoening kan echter in alle leeftijdsgroepen ontstaan. Puistjes vallen dan ook onder het meest voorkomende huidprobleem van Nederland.

Het kan erg vervelend en pijnlijk zijn om last te hebben van een puistje in het oor. Misschien is het al een grote bult geworden die opvalt bij mensen uit je omgeving.

Het kan lang duren voordat puistjes uit zichzelf weg gaan, daarom kun je behandelingen inzetten om de puistjes in het oor sneller te laten verdwijnen.

Verschillende delen van het oor zijn vatbaar voor puistjes en acne. De puistjes kunnen bijvoorbeeld op het oor, achter het oor of in de gehoorgang ontstaan.

In deze blog ga je erachter komen wat de oorzaken zijn van puistjes rond de oren. Ook ga je ontdekken hoe je er vanaf kunt komen en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat de puistjes minder snel terugkomen.

De oorzaken van puistjes rond het oor

Er kunnen verschillende soorten puistjes in en rondom het oor ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan mee-eters, ook wel pukkels genoemd. Dit zijn kleine, zwarte en witte puntjes die verschijnen op de huid van het uitwendige oor, de oorschelp en de uitwendige gehoorgang. Ook kunnen hier normale en grotere puistjes ontstaan. Dit zijn de bultjes die vaak een witte kop hebben.

Puistjes ontstaan doorgaans op het gezicht en op de rug. Hier bevinden zich namelijk de meeste talgkliertjes. Echter, eigenlijk kunnen puistjes op alle lichaamsdelen ontstaan. In en rondom het oor zitten namelijk ook talgkliertjes die talg produceren. Ook bevinden zich hier huidcellen en haarcellen die olie en oorsmeer aanmaken. Wanneer teveel van deze verontreinigheden worden geproduceerd, kan dit bijdragen aan de vorming van mee-eters en puistjes.

Puistjes in het oor ontstaan dan ook wanneer poriën verstopt raken door een ophoping van talg, dode huidcellen en vuil en deze verontreinigheden niet meer kunnen ontsnappen. Ook speelt de groei van bacteriën een rol bij het ontstaan van puistjes. Het is daarom van belang om te voorkomen dat er vuil of bacteriën in het oor terecht komen.

De puistjes bij je oor ontstaan dus eigenlijk op dezelfde manier en door dezelfde factoren als puistjes op andere lichaamsdelen.

Enkele voorbeelden van factoren die ophoping van vuil en puistjes in het oor veroorzaken zijn:

 • vuil of stof in een omgeving, wat vervolgens terecht komt op je oren
 • een overproductie van talg rondom de oren
 • andermans oordopjes in je oren stoppen of die van jezelf uitlenen
 • oordopjes, koptelefoons en de uiteindes van brillen niet voldoende reinigen
 • alle dingen die in je oor terecht komen, dit geldt ook voor je vingers
 • vuil water dat in je oor terecht komt
 • emotionele en fysieke stress
 • slaapgebrek
 • bepaalde voedingsmiddelen
 • hormonen die uit balans raken, zoals tijdens de puberteit en de zwangerschap
 • onreine of geïnfecteerde oorpiercings
 • irritatie door een hoed of helm die je lang hebt gedragen
 • huidirritatie of allergische reacties door huidverzorgingsproducten die in contact zijn gekomen met je oren

Aangezien er een aantal huidaandoeningen zijn die dezelfde symptomen kunnen opleveren als puistjes is het belangrijk om te weten of het daadwerkelijk gaat om een puistje of iets anders bij het oor. Hierover zal je verderop in dit artikel meer lezen. Eventueel kun je ook een dermatoloog raadplegen om er direct zeker van te zijn of je een puistje hebt. De dermatoloog kan je dan ook helpen met het uitkiezen van een veilige acnebehandeling voor het oor.

Mag je puistjes of pukkels in de oren uitknijpen?

Als je een bultje voelt in je oor, dan kan het verleidelijk zijn hier in te gaan drukken en hem uit te knijpen met je vingers of nagels. Het puistje kan dan namelijk wegtrekken. Toch is dit zeker geen verstandig idee, omdat je hiermee de problemen juist kunt verergeren. De bacteriën kunnen namelijk dieper in de poriën terecht komen, waardoor deze gaan ontsteken en pijnlijker worden. Ook kan een uitgeknepen puistje leeglopen en het omliggende huid irriteren met meer puistjes als gevolg. Bovendien kunnen er acnelittekens ontstaan na het uitknijpen.

Aangezien het oor een zeer gevoelig gebied is, is het niet verstandig om hier een puistje uit te knijpen. De huid van het oor is immers een stuk strakker dan de huid op andere delen van je lichaam. Ook bevindt zich hier kraakbeen. Dit zijn ook gelijk de redenen waarom puistjes in en rondom het oor zo pijnlijk kunnen zijn.

Mocht je veel last hebben van puistjes in het oor en het veel pijn doen, dan kun je de hulp van een arts inschakelen om het puistje te laten verwijderen en verergering te voorkomen. Zij hebben beter zicht op het puistje en kunnen het puistje op veilige wijze verwijderen, bijvoorbeeld met het gebruik van een speciale comedonenlepel

Kun je het toch niet laten om een puistje bij het oor uit te knijpen? Wacht dan tot dat deze een duidelijke witte kop heeft gekregen en gebruik twee wattenstaafjes, zodat je je vingers niet hoeft te gebruiken en onnodige verergering voorkomt. Puistjes die zich echt in het oor bevinden, moet je in ieder geval nooit uitknijpen. Zoals je weet is uitknijpen eigenlijk nooit verstandig. Vooral puistjes bij de oren die verkeerd worden uitgeknepen zijn gevaarlijk, omdat ze dichtbij de gehoorgang zitten.

Puistjes in het oor behandelen

Het goede nieuws is dat puistjes in het oor vaak niet gevaarlijk zijn en geen behandeling van een arts vereisen. Vaak ontstaat er geen oorontsteking en komt het pus niet in je trommelvlies terecht. In de meeste gevallen verdwijnen de puistjes dan ook vanzelf en om het genezingsproces te versnellen, kun je een aantal acties ondernemen.

Je kunt een keuze maken uit verschillende behandelingen om puistjes rondom het oor te behandelen. Het is belangrijk om voor milde behandelingen te kiezen, omdat het oor een gevoelig gebied is.

Gebruik bijvoorbeeld een warm kompres, of nog makkelijker, een handdoek die in warm water is geweest, en houdt deze tegen je oor aangedrukt. Dit mag je meerdere keren per dag doen. Je zult merken dat ontstekingen en irritaties snel verminderen door de hitte. Het puistje kan namelijk verzachten, zodat deze sneller rijp wordt en het pus naar het bovenste gedeelte van de porie wordt gebracht.

Wanneer een puistje leegloopt door een behandeling met een warm kompres is het belangrijk om de verontreinigheden snel van de huid te wassen om verspreiding te voorkomen. Gebruik hierbij een milde reiniger die geschikt is voor de acne-gevoelige huid. Eventueel kun je in dit geval ook een reiniger met toverhazelaar of alcohol gebruiken om een infectie te voorkomen.

Er bestaan middelen die je zonder recept kunt verkrijgen bij een drogist of online kunt bestellen. Voor sterkere behandelingen en crèmes moet je op gesprek gaan bij een arts of dermatoloog om een recept te verkrijgen. Zij beoordelen dan eerst je acne door een cijfer te geven. Dit kan licht, matig of ernstig zijn . Als laatste schrijven zij een passende behandeling voor. Een dermatoloog kan soms ook normale producten aanbevelen die verkrijgbaar zijn in de winkel. Een goede band hebben met een betrouwbare dermatoloog kan dus zeker helpen bij het bestrijden van puistjes in het oor.

Enkele opties die je hebt voor het behandelen van puistjes in het oor:

 • reinigingsmiddelen om talg en vuil rondom het oor te verwijderen
 • scrubs en exfolianten, zoals salicylzuur om dode huidcellen rondom het oor te verwijderen
 • antibacteriële middelen om acne-veroorzakende bacteriën rondom het oor te doden
 • vochtinbrengende crèmes om de huid gehydrateerd te houden, zodat de talgproductie in bedwang blijft
 • 2% benzoylperoxide of Gladskin om gericht de acne-veroorzakende bacteriën aan te pakken
 • verzorgingsproducten met retinol (vitamine A) om de gezondheid van de huid te verbeteren
 • antibiotische zalven, zoals clindamycine en tretinoïne om de factoren die horen bij acne aan te pakken
 • antibiotische pillen, zoals roaccutane om de factoren die horen bij acne aan te pakken

Voor puistjes in het oor zijn vrij verkrijgbare middelen meestal effectief genoeg. Mocht je ook last hebben van hardnekkige acne op je gezicht, dan kan een antibiotica worden ingezet. Aangezien een medische behandeling gepaard kan gaan met heftige bijwerkingen en antibiotica resistentie, wordt het soms gezien als het laatste redmiddel. Gelukkig zijn er veel meer dingen die je kunt doen om puistjes te verwijderen zonder antibiotica te hoeven gebruiken.

Puistjes in het oor voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Dit gezegde geldt ook voor de puistjes in je oor. Door de puistjes te voorkomen hoef je namelijk ook niet te kampen met acnelittekens of te grijpen naar allerlei verzorgingsmiddeltjes.

Het belangrijkste bij het voorkomen van puistjes in het oor is een goede algemene hygiëne van het oor. Enkele tips die je hierbij kunnen helpen zijn:

 • reinig je oren elke dag, zodat talg, vuil en dode huidcellen geen kans krijgen de poriën te verstoppen
 • gebruik huidverzorgingsproducten die pH neutraal zijn, passen bij je huidtype en de huid niet irriteren
 • stop geen vreemde voorwerpen in je oor, ook niet je vingers
 • maak je oordopjes en koptelefoons regelmatig schoon
 • houd je oren schoon met oor wattenstaafjes
 • vermijd je oren te houden in vies water
 • draag geen helmen of andere voorwerpen die in aanraking komen met je oor een lange tijd achter elkaar

Houd er wel rekening mee dat het even kan duren voordat nieuwe behandelingen en levensstijl aanpassingen hun effecten op de puistjes in je oren laten zien. Hier kunnen zelfs maanden overheen gaan. Je moet dus soms geduld hebben om van een puistje in je oor af te komen.

Is het een puistje of iets anders?

De meeste bultjes die in het oor verschijnen zijn puistjes. Toch zijn er wel degelijk een aantal aandoeningen die ook kunnen verschijnen in het oor. Dergelijke bultjes kunnen erg lijken op normale puistjes, maar zijn eigenlijk iets anders en hebben dus ook een andere behandeling nodig.

Het lastige van onze oren is dat we deze niet zelf kunnen zien. Het kan dus ook moeilijk te zien zijn om wat voor soort bultjes op het oor het gaat. Sommigen mensen hebben niet eens door dat zij een bultje op hun oor hebben en merken dit pas als het een probleem wordt. Controleer dus soms je oren op bultjes, laat iemand ernaar kijken of maak een foto met je telefoon om beter te kunnen zien wat het is.

Enkele bultjes die in de oren kunnen ontstaan en die lijken op normale puistjes zijn bijvoorbeeld:

 • Talgcyste: een klein onderhuids bultje die langzaam groeit
 • Steenpuist en onderhuidse puist: een puistjes-achtig bultje zonder kop die onder de huid groeit waardoor meer pijn en ontsteking optreedt
 • Keloïde litteken: een kleine donkerkleurige bult dat duidt op littekenweefsel na een wond
 • Muggenbult: een rood bultje veroorzaakt door een mug
 • Acanthoma fissuratum: een kleine, pijnlijke nodule achter het oor, meestal veroorzaakt door het dragen van een bril
 • Basaalcelcarcinoom: een zeldzaam kwaadaardig, rood gezwel

Heb je last van roos en puistjes bij je oren? Dan kunnen de schilfers door de roos naast je hoofdhuid ook achter de oorschelp voorkomen. Deze schilfers kunnen vervolgens leiden tot verstoppingen van de poriën.

Raadpleeg eventueel een arts of dermatoloog om zeker te zijn wat het is. Neem ook contact op met een arts wanneer reguliere acnebehandelingen geen effect hebben op een puistje in je oor, deze pijnlijker wordt of erg lang blijft aanhouden.

Conclusie: wat kun je het beste doen tegen puistjes in de oren?

Puistjes in het oor ontstaan op dezelfde manier als puistjes op andere lichaamsdelen. De producten die je normaal gesproken gebruikt om puistjes op je gezicht te behandelen, kun je dus ook gebruiken tegen puistjes bij het oor.

In de meeste gevallen verdwijnen puistjes rondom het oor in een rap tempo zonder het achterlaten van een litteken. Om het proces te versnellen, zijn huidverzorgingsproducten ontwikkeld.

Het kan verstandig zijn een puistje in het oor te laten controleren door een arts. Je weet dan zeker dat het gaat om een puistje en geen ander vreemd bultje. Daarnaast kunnen dan de beste producten worden aanbevolen voor de puistjes op deze specifieke plek.

Om voor de langeretermijn van puistjes in de oren en andere plekken af te komen, raad ik je aan jezelf meer te gaan verdiepen in de onderliggende oorzaken van acne. Bekijk simpelweg de “Leven Zonder Acne Methode” om te ontdekken door welke factoren puistjes écht ontstaan en hoe je deze problemen eenvoudig bij de wortel kunt bestrijden.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af
Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *