
Een puist ontstaat doorgaans door een combinatie van talg, vuil, dode huidcellen en bacteriën die zich ophopen in een porie, zweetkliertje of haarzakje.
Aangezien de oksel een gevoelige plek is waar zich veel zweetkliertjes en haarzakjes bevinden, is dit een uitstekende plek voor puistjes om zich kenbaar te maken. De puistjes zien er uit als kleine, ontstoken bultjes die gepaard gaan met roodheid, jeuk en ander ongemak.
Puistjes onder de oksel komen minder vaak voor dan acne op andere plekken, zoals op je gezicht. Daarom kan ik me voorstellen dat je momenteel jezelf misschien zorgen maakt. Vaak is dit echter niet nodig, en kun je de puistjes prima zelf behandelen en in de toekomst voorkomen. Als je veel pijn hebt door een puistje onder je oksel, dan is het wel verstandig een arts te raadplegen.
Inhoudsopgave
Hoe ontstaat een puist of ander bultje onder de oksel?
Een puist of ander bultje onder de oksel kan om verschillende redenen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de volgende factoren die kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een puistje onder je oksel.
- Zweet: Op verschillende momenten, zoals tijdens warme zomerdagen of een intensieve training, kun je overmatig zweten. Als je dit op je huid laat zitten, dan kunnen er sneller puistjes ontstaan.
- Scheren: Onder je oksels kunnen zweet en dode huidresten makkelijker ophopen. Door je oksels vaak te scheren, kunnen er ook sneller bacteriële infecties ontstaan onder je oksels. Mocht je bijvoorbeeld per ongeluk een scheerfout maken, dan kunnen bacteriën snel in de huid terecht komen.
- Hygiëne: Het beste is één keer per dag onder de douche te stappen. Zo kun je de verontreinigheden onder je oksels vandaan wassen. Ook kun je elke dag een okselspray gebruiken, zodat je minder gaat zweten.
- Immuunsysteem: Personen met een zwak immuunsysteem hebben een grotere kans op bacteriële infecties. Hun lichamen kunnen namelijk bacteriële infecties minder goed afweren.
- Wrijving: Een andere belangrijke oorzaak van een puist onder de oksel is wrijving. De huid kan namelijk tegen de okselhuid aan schuren als je met je armen heen en weer zwaait. Denk ook aan een strakke beha band of de bandjes van een rugzak die wrijving veroorzaken. Het gevolg is dat er irritatie of zelfs een infectie ontstaat.
Blijven puistjes terugkomen?
Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.
Wat zijn de puistjes of puistjes-achtige bultjes onder je oksel?
Er kunnen zowel puistjes als andere puistjes-achtige bultjes onder je oksels ontstaan. In sommige gevallen is het noodzakelijk een arts of dermatoloog te raadplegen.
Hieronder zal ik dan ook een aantal onzuiverheden met je doornemen die erg kunnen lijken op puistjes.
Ingegroeide haartjes
Scheren, harsen en andere manieren om haren te verwijderen, kunnen de aanleiding zijn van je ingegroeide haartjes en okselbultjes. In het geval van een ingegroeid haartje is een haartje de verkeerde kant op gegroeid. Bij het scheren kan bijvoorbeeld een haartje worden afgesneden waardoor deze naar binnen gaat groeien.
Ingegroeide haartjes kunnen in groepen voor komen en ervoor zorgen dat je jeuk, pijn of een ontsteking krijgt. Doorgaans zullen ingegroeide haartjes vanzelf verdwijnen. Mocht er een infectie ontstaan of verdwijnt het ingegroeide haartje niet, dan kun je contact opnemen met een arts.
Folliculitis
Bij folliculitis is er sprake van een ontsteking van de haarzakjes. Meestal ziet dit eruit als rode bultjes of puistjes met witte kopjes rondom het okselhaar. Uiteindelijk kunnen het pijnlijke zweren worden. Soms kan er zelfs een litteken of haarverlies ontstaan.
Okselpuistjes die bij folliculitis voor komen kunnen ook gepaard gaan met jeuk, een branderig gevoel, blaren die pus bevatten of grote bulten. Als je last hebt van milde folliculitis, dan kun je een heel eind komen met zelfzorg en het aanpassen van je hygiënische gewoonten. Bij hardnekkige bultjes kan een arts een professionele behandeling voorschrijven.
Contactdermatitis
Contactdermatitis ziet er uit als rode uitslag met kleine bultjes. In de meeste gevallen wordt het veroorzaakt door een allergische reactie. De uitslag is ontstaan nadat een allergeen in contact is gekomen met het gebied onder je oksel. Doorgaans verdwijnt contactdermatitis binnen enkele weken.
Naast de kleine bultjes kun je ook last hebben van jeuk, een branderig gevoel, een droge huid en zwelling. Je kunt contactdermatitis thuis behandelen. Zorg ook dat je de irriterende stof vermijdt. Als je veel last hebt van contactdermatitis kan de arts een zalf of medicijn voorschrijven.
Hidradenitis suppurativa
In het geval van hidradenitis suppurativa ontstaan er pijnlijke bulten. Deze ontstaan vaak onder de oksels en de lies, omdat hier veel zweetkliertjes zitten. De bultjes kunnen vanzelf verdwijnen, maar ook weer snel terugkomen.
Een arts kan verschillende behandelingen inzetten om dit huidprobleem te verhelpen. Denk bijvoorbeeld aan antibiotica en zalven om de uitslag te verminderen. Soms kan een chirurgische behandeling worden aanbevolen.
Steenpuist
Een steenpuist ontstaat wanneer een haarzakje of talgklier geïnfecteerd raakt door de bacterie Staphylococcus aureus. Ook overmatig talg en dode huidresten kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een steenpuist. Een steenpuist ziet er vaak uit als een normale puist met een witte kop, omringd met roodheid. Een steenpuist kan steeds groter worden.
Steenpuisten zijn vaak niet levensbedreigend. De meeste van dit type puisten zullen dan ook binnen enkele weken vanzelf genezen. Mocht een steenpuist snel groeien en langer dan twee weken aanhouden, dan kun je het beste even contact opnemen met je arts. Er is een mogelijkheid dat de steenpuist moet worden doorgeprikt om hem te verwijderen. Tevens kunnen steenpuisten voor komen als je kanker, diabetes of eczeem hebt. Laat dit dus zeker controleren.
Gistinfectie
De oksels zijn plekken die vochtig kunnen worden, bijvoorbeeld door zweet. Hierdoor is de kans groot dat er een gist- of schimmelinfectie ontstaat. Daarbij wordt ook een organisme genaamd candida veroorzaakt.
Door een gistinfectie kunnen er rode puistjes-achtige bultjes ontstaan. Vaak zijn het met pus gevulde, rode blaren. Vaak kunnen schimmelinfecties onder de oksel met antischimmelcrèmes die je gewoon in de winkel kunt kopen, worden behandeld. Aangezien een schimmelinfectie erg lijkt op andere huidaandoeningen kan het slim zijn een arts te raadplegen. De bultjes kunnen dan namelijk op de juiste manier worden behandeld.
Blijven puistjes terugkomen?
Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.
Puistjes onder de oksel behandelen
Zorg ten eerste dat je nooit een puist onder je oksel uitknijpt. Dit kan namelijk voor verergering van de al bestaande problemen zorgen. Je kunt bijvoorbeeld de infectie verspreiden en de verontreinigheden dieper duwen in de huid.
Je kunt eens de volgende tips proberen om puistjes en puistjes-achtige bultjes te voorkomen en te behandelen. Zoals verteld is echter bij sommige huidaandoeningen wel een behandeling nodig van een arts.
- Probeer bijvoorbeeld eens een antibacteriële lichaamszeep waarmee je de oksels schoon kunt houden van talg en ander vuil.
- Probeer meerdere keren per dag warme kompressen aan te brengen onder je oksels.
- Vermijd het dragen van te strakke kledingstukken die wrijving veroorzaken.
- Draag losse, katoenen kleding, zodat de huid kan blijven ademen.
- Gebruik schone, roestvrije scheermesjes, en liever elektronische scheerapparaten.
- Scheer in de richting van de haargroei onder je oksel.
- Breng een koel washandje aan onder je oksels nadat je jezelf hebt geschoren.
- Maak direct je oksels schoon als je bijvoorbeeld hebt gezweet tijdens het hardlopen, zwemmen of een zware werkdag hebt gehad.
- Zorg dat je elke dag onder de douche stapt en regelmatig schone kleding aantrekt.
- Vermijd producten die allergenen bevatten, kies liever voor natuurlijke parfums en zepen zonder irriterende, agressieve ingrediënten.
- Gebruik alleen milde huidverzorgingsproducten die geschikt zijn voor jouw huidtype.
Samenvatting & gratis e-book over puistjes!
Tijdens het lezen van dit artikel ben je er waarschijnlijk achter gekomen dat het ontstaan van een puist onder je oksel vrij normaal is. Het kan bijvoorbeeld ontstaan door een haartje dat naar binnen groeit, te zweten of te scheren. Als je last hebt van een andere huidaandoening waarbij zich hardnekkige puistjes-achtige bulten vormen of zelfs bloedingen, dan kun je behoefte hebben aan een diagnose en behandeling van een arts.
Een normaal puistje onder je oksel zal doorgaans vanzelf verdwijnen. Je hoeft je vaak dus geen zorgen te maken, maar wel wat veranderingen door te voeren in je dagelijkse gewoonten. Om nog meer te leren over acne en puistjes, kun je mijn gratis e-book downloaden. Hierin worden de beste tips voor puistjes besproken!

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes
Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.