Puist op elleboog

Dit kun je nu het beste doen

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
Puist op elleboog

Hoewel onzuiverheden meestal op het gezicht ontstaan, kan er ook een puistje op je elleboog vormen. Dit kan erg irritant en ongemakkelijk zijn.

Veel mensen krijgen weleens last van puistjes op de ellebogen. Gelukkig hoef je je in de meeste gevallen geen zorgen te maken. Waarschijnlijk is het namelijk acne, wat erg vaak voorkomt bij kinderen en volwassenen.

In deze blog ga ik vertellen wat de oorzaken kunnen zijn van puistjes rond de ellebogen, hoe je er van af kunt komen en hoe je ervoor kunt zorgen dat de onzuiverheden minder snel terug komen.

De oorzaken van een puist op je elleboog

Verschillende huidaandoeningen kunnen ervoor zorgen dat er puistjes-achtige bultjes op de huid verschijnen.

Allereerst ga ik dan ook met je bespreken wat de oorzaak is van een puist op je elleboog.

Acne

Een puistje op je elleboog kan duiden op acne. Dit is een huidaandoening die overal op het lichaam kan ontstaan, en dus ook op de ellebogen.

Puistjes ontstaan wanneer dode huidresten, talg, vuil en bacteriën in de poriën ophopen en hier verstoppingen veroorzaken. Ook kan door bacteriën een porie ontstoken raken. Er wordt dan een roodkleurig bultje zichtbaar die gevuld kan zijn met een witte substantie.

Iedereen van elke leeftijd kan te maken krijgen met puistjes. Er zijn echter een aantal factoren die ervoor zorgen dat er sneller puistjes ontstaan, namelijk:

 • het gebruik van bepaalde medicijnen, denk bijvoorbeeld aan steroïden
 • het gebruik van agressieve verzorgingsproducten die de poriën verstoppen
 • het hebben van veel stress en een gebrek aan slaap
 • het schommelen van de hormonen in je lichaam

Cystische acne

Een andere vorm van acne wordt cystische acne genoemd. In dat geval zullen er ook puistjes ontstaan. Het verschil is dat deze puistjes een stuk groter zijn en meer gevuld zijn met verontreinigheden. De zwelling kan pijnlijk zijn en het puistje kan zich onder de huid bevinden. Je herkent deze type puistjes op de ellebogen aan bultjes zonder een zichtbare witte kop.

Doorgaans geneest acne uit zichzelf. Om het proces te versnellen kun je gebruik maken van verschillende zelfzorgmiddelen.

Andere huidaandoeningen op de elleboog

Wanneer je last hebt van een puistje op je elleboog is het normaal dat er roodheid kan optreden en de huid gevoelig kan zijn.

Het is echter belangrijk te kijken naar wat voor type puistje zich bevindt op je elleboog. Het kan namelijk ook duiden op een andere huidaandoening die een andere behandeling vereist om er van af te komen.

Is de bult op de elleboog geen puistje, maar denk je dat er sprake is van een ander soort puistjes-achtig bultje? Let dan op de volgende symptomen:

 • de puistjes verdwijnen niet uit zichzelf en houden lang aan
 • de puistjes zijn pijnlijk
 • de puistjes gaan gepaard met ziekte
 • er stroomt veel pus uit de puistjes

Om er zeker van te zijn wat voor type puistjes op je huid bevinden kun je de hulp inschakelen van een dermatoloog. Jullie kunnen dan samen kijken naar de ernst van de symptomen. Daarnaast heeft een dermatoloog hulpmiddelen om te identificeren om wat voor puistje het precies gaat. Vaak kan een ervaren huidarts echter zonder instrumenten te gebruiken al zien om wat voor een bultje het precies gaat.

Enkele huidaandoeningen die kunnen verschijnen op de elleboog en lijken op normale puistjes zijn:

 • Steenpuisten: Het begint als een klein puistje, maar langzamerhand zal deze steeds groter worden. Wanneer ze erg groot worden, kunnen ze uit zichzelf scheuren.
 • Folliculitis: Hierbij is sprake van ontstoken haarzakjes. Dit gebeurt door bacteriën. Je kunt het verschil tussen puistjes en follicultis herkennen, als je merkt dat de huid erg gaat jeuken en er schilfers ontstaan. Het gaat dan namelijk om follicultis in plaats van acne.
 • Keratose pilaris: Een ander woord hiervoor is kippenvel. Dit ontstaat wanneer teveel keratine in de poriën voorkomt. Het grote gehalte keratine in combinatie met dode huidresten kan ervoor zorgen dat er kleine, jeukende bultjes ontstaan.
 • Psoriasis: Deze huidaandoening gaat gepaard met een pijnlijke, dikke, schilferige en verkleurde huid. Dit komt door huidcellen die te snel naar de oppervlakte van de huid stijgen. Normaal gesproken duurt dit proces een maand, maar bij psoriasis patiënten enkele dagen.
 • Eczeem: Hierbij is sprake van een jeukende, droge huid met uitslag. Er kunnen ook puistjes-achtige bultjes ontstaan. Eczeem wordt veelal veroorzaakt door een overactief immuunsysteem die heftig reageert op omgevingsfactoren.
 • Ingegroeide haartjes: Dit betekent dat haartjes de verkeerde kant op zijn gegroeid, waarna een bultje ontstaat die rood en met pus gevuld kan zijn.

Wat kun je doen tegen een puist op je elleboog?

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om van een puist op je elleboog af te komen. Als je last hebt van echte acne, dan zal het puistje snel verdwijnen. Met verzorgingsmiddelen kun je de genezing bevorderen.

Ten eerste is een goede hygiëne van de ellebogen van belang. Zorg dus dat je de ellebogen schoonhoudt en vuil van je huid afwast. Je mag hierbij verzorgingsmiddelen gebruiken, maar vermijdt agressieve zepen. Deze zullen namelijk meer kwaad dan goed doen.

Om sneller puistjes te laten genezen kun je gebruik maken van een warm kompres. Simpelweg neem je een handdoek, houd je deze onder een hete kraan en breng je het kompres aan op de plek van je puistje. Door de hitte zullen de verontreinigheden in het puistje naar boven komen, waardoor het puistje sneller uit zichzelf kan leeglopen en genezen.

Verschillende huidverzorgingsmiddelen kunnen helpen het talg, de huidcellen en de bacteriën onder controle te houden. Je kunt bijvoorbeeld reinigers, exfolianten en antibacteriële middelen gebruiken. In het geval van hardnekkige acne die ook voorkomt op andere plekken dan je gezicht kan er worden gekozen voor professionele medische behandelingen van een arts of dermatoloog. Er kan dan bijvoorbeeld een antibioticum worden voorgeschreven, zoals tretinoine of clindamycine. Er kunnen zelfs pillen worden ingezet. Dit is echter niet nodig voor die enkele keren dat je een puistje op je elleboog krijgt.

Aangezien het puistje zich bevindt op je elleboog kan dit pijn opleveren. Misschien zit je elke werkdag op kantoor en raakt de elleboog je bureau aan. Deze wrijving kan pijnlijk aanvoelen. Een arts kan een geneesmiddel tegen pijn aanbevelen als je er veel last van hebt.

Natuurlijke middelen voor het behandelen en voorkomen van een puistje op je elleboog

Veel artsen beweren dat de beste oplossingen tegen acne liggen bij medische behandelingen en reguliere crèmes. Er zijn echter ook voorstanders van natuurlijke benaderingen voor acne.

Er zijn bijvoorbeeld een aantal natuurlijke huismiddeltjes die kunnen werken tegen acne. Deze bestanddelen kun je ook aantreffen in kant- en klare huidverzorgingsproducten. Denk aan:

 • aloë vera
 • tea tree olie
 • honing
 • lavendel

Houd er rekening mee dat er vrij weinig onderzoek is gedaan naar bepaalde natuurlijke ingrediënten. Ook moeten bepaalde ingrediënten worden verdund met water of een dragerolie voordat deze op de huid mogen worden aangebracht. Toch kunnen bepaalde oliën en stoffen wel degelijk helpen tegen puistjes door hun huidherstellende, antibacteriële en talg reducerende effecten.

Bovendien ben ik zelf erg fan van het behandelen van puistjes door de problemen van binnenuit te behandelen. Naast een puist op je elleboog kun je dit principe ook toepassen voor puistjes op andere lichaamsdelen. Denk bijvoorbeeld aan het herstellen van de hormonale disbalans door een gezond, gericht voedingspatroon.

Is het uitknijpen van een puistje op je elleboog verstandig?

Een puistje op je elleboog kan verleidelijk zijn om uit te knijpen. Toch is dit sterk af te raden. Puistjes zijn namelijk kleine vormen van ontstekingen. Wanneer deze worden uitgeknepen, kan het zich gaan verspreiden naar omliggende delen van de huid. Ook kunnen de verontreinigheden nog dieper in de huid terecht komen, waardoor de hevigheid van de ontsteking toeneemt. Bovendien kan het leiden tot permante littekens op je elleboog.

Conclusie: wat kun je het beste doen tegen een puistje op je elleboog?

Het gezicht en de rug zijn de meest gebruikelijke plekken voor het verschijnen van puistjes en acne. Het is echter niet ongebruikelijk dat er een puistje op je elleboog ontstaat. Raak dus niet direct in paniek als je hier opeens een puistje ziet.

Zorg dat je de elleboog schoonhoudt, en eventueel anti-acnemiddeltjes inzet om de huidige puistjes sneller te laten verdwijnen en te voorkomen dat er in de toekomst nieuwe puistjes ontstaan. Het puistje kan dan binnen enkele dagen of weken verdwijnen. Besluit geen puistje uit te knijpen om nog ergere huidproblemen te voorkomen.

Wanneer abnormale symptomen optreden bij puistjes moet je een arts ernaar laten kijken. Naast puistjes kunnen er namelijk ook andere huidaandoeningen op de ellebogen ontstaan die soms een andere behandeling vereisen.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af
Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *