
Personen van iedere leeftijd kunnen te maken krijgen met puistjes, pukkels en acne. Eigenlijk is acne een verzamelnaam voor de verschillende type puistjes. Deze huidaandoening ontstaat voornamelijk op het gezicht en het lichaam. In sommige gevallen ontstaat een puist aan de binnenkant van de neus. Hoewel een puist in de neus niet direct zichtbaar is, kan er wel degelijk pijn en paniek ontstaan bij een persoon.
Aangezien in de neusgaten ook haarzakjes en poriën aanwezig zijn, kunnen op deze plekken ook puistjes of puistjes-achtige bultjes verschijnen. Hierbij is het wel goed om te weten wat de oorzaken zijn, wat de juiste behandelmogelijkheden zijn en of het daadwerkelijk echte puistjes zijn. Vaak zijn puistjes in de neus ongevaarlijk, maar dit is niet altijd het geval. Daarom kun je het beste een arts raadplegen.
Inhoudsopgave
Wat kan de betekenis zijn van een puistje in de neus?
Een puist in de neus kan een echte mee-eter of puist zijn. In de neus komen namelijk poriën voor die verstopt kunnen raken met talg, vuil en dode huidcellen. Er ontstaan dan mee-eters. Tevens kunnen de verstopte poriën ontstoken raken door acne-veroorzakende bacteriën, waardoor echte puistjes ontstaan. De vochtige omgeving van de binnenkant van de neus is immers een omgeving waar de acne-veroorzakende Staphbacterie graag leeft.
Ook kunnen papels, cysten en steenpuisten in de neus ontstaan. Een steenpuist bevindt zich vaak diep in de neus, kan groot worden, onderhuids groeien en kan een rode kop hebben. Het is een ontstoken haarzakje of talgkliertje. Aangezien een steenpuist in de neus kan leiden tot een huidinfectie die in de bloedbaan terecht kan komen, is het laten behandelen ervan door een arts zeer belangrijk.
Naast normale vormen van acne kan het ook gaan om andere soorten bultjes. Denk bijvoorbeeld aan folliculitis. Hierbij raken de haarzakjes geïnfecteerd met stafyolokokbacteriën. Er ontstaat dan roodheid en zwelling in de neus. Ook kunnen er kleine, witte bultjes verschijnen, die je misschien ook weleens op je kont hebt zien zitten.
Tevens kan sprake zijn van ingegroeide haartjes. Deze milde infecties van de haarzakjes lijken erg op normale acne plekjes met een rode of witte bult. Ingegroeide haren ontstaan wanneer haren de verkeerde kant opgroeien, krullen en dus naar beneden in de huid groeien. Dit gebeurt vaak door neusharen verkeerd te scheren of te harsen.
In het geval van vestibulitis nasalis ontstaat er een infectie in het voorste gedeelte van de neusholte. Er verschijnen dan witte of rode bultjes in de neus, veroorzaakt door de Staphylococcus aureus bacterie.
Er kan zelfs sprake zijn van een koortslip. De koortsblaasjes kunnen namelijk soms ook in het neusgat zichtbaar worden. In vergelijking met normale puistjes vormen bij koortsblaasjes blaren die kunnen vormen tot korsten.
Aangezien de binnenkant van de neus geïnfecteerd kan raken en er sprake kan zijn van een andere aandoening dan acne dien je voor de zekerheid een arts te raadplegen. Soms verspreidt een neusinfectie zich via de aderen naar de hersenen waardoor iemand kan overleiden.
De oorzaken van een puist in de neus
Hieronder zet ik enkele mogelijke oorzaken van een puist in of onder de neus op een rijtje:
- Verwijderen van neusharen
- Dragen van neuspiercing
- Wrijven van de neus
- Vaak of hard snuiten
- Slijm van verkoudheid
De huid van de binnenkant van de neus is gevoeliger en bevat meer zenuwuiteinden waardoor er makkelijk puistjes kunnen optreden. Ook kunnen de puistjes hier dus veel pijnlijker zijn dan op een andere plek.
Hoe kun je een puist aan de binnenkant van de neus weghalen?
In een gevoelig gebied, zoals de binnenkant van de neus is het lastiger acne te behandelen. Het is namelijk niet zoals de normale huid en het gebied ligt dichtbij de hersenen. Het lijkt me geen goed idee sterke middelen zoals benzoylperoxide of salicylzuur in je neus te gaan smeren. Eventueel kun je die middelen wel lichtjes smeren op het buitenste gebied van de neusgaten, de randen van de neusgaten en onder de neus. Mijn beste tip is dan ook het gebied met rust te laten en te wachten totdat het vanzelf geneest. Wanneer dit lang duurt of er sprake is van een andere huidaandoening dien je natuurlijk wel contact op te nemen met een arts.
Er zijn enkele dingen die je zelf kunt doen om een puistje in de neus te behandelen, namelijk:
- Onderzoek wat voor soort bultje in je neus zit om de juiste behandeling uit te kunnen kiezen
- Neem een verwarmd washandje en breng deze 15 minuten aan op het puistje om de pijn te verminderen en het puistje sneller te laten rijpen
- Raak puistjes in de neus niet aan en knijp ze niet uit
- In overleg met een arts kun je proberen een crème dun aan te brengen op een puistje
- Raadpleeg een arts voor orale antibiotica
- Was de huid rondom de neus met een milde gezichtsreiniger
- Vermijd stress en eet gezond om het genezingsproces te bevorderen
- Gebruik een schone, gespecialiseerde neushaartrimmer in plaats van een pincet of te waxen
- Was je handen voordat je je neus aanraakt
Wanneer naar een arts met een puist in de neus?
Heb je veel last van een puistje in je neus of maak je je zorgen? Neem dan contact op met een arts voor een onderzoek en het krijgen van een passende behandeling.
Neem ook contact op met een arts als je de volgende symptomen opmerkt:
- Moeite met zien
- Duizeligheid
- Pijnlijke of terugkerende puistjes in de neus
- Puistjes die steeds groter of pijnlijker worden
- Hoge koorts
Een arts zal onderzoeken of het gaat om een puistje of een ander gevaarlijker bultje in de binnenkant van je neus door bijvoorbeeld de volgende vragen te stellen:
- Hoelang zit het puistje al in de neus?
- Hoe zag het puistje er eerst uit en wat is er tussentijds veranderd?
- Heb je meer gezondheidsklachten?
- Komt er bloed of pus uit het puistje?
Eventueel kan speciale apparatuur worden ingezet om te achterhalen om wat voor puistjes-achtig bultje het gaat in de neus.