Psoriasis in de winter

De oorzaken en tips

Gemiddelde leestijd: 5 minuten
Psoriasis in de winter

Hoewel de winter voor sommige mensen een fijne en gezellige tijd is, krijgen andere mensen te maken met vervelende huidaandoeningen in de winter. Mensen kunnen bijvoorbeeld last krijgen van acne of eczeem. Ook komt psoriasis vaak voor in de winter.

Het ervaren van ergere psoriasis in de winter kan verschillende redenen hebben. Denk bijvoorbeeld aan het nemen van een te warme douche of het aantrekken van ongeschikte kleding voor een huid die gevoelig is voor psoriasis.

In deze blog ga ik je meer vertellen over de oorzaken van psoriasis in de winter en wat je er allemaal tegen kunt doen.

Waarom krijg je last van psoriasis in de winter?

Er zijn verschillende oorzaken te bedenken voor het krijgen van psoriasis in de winter. Je huid krijgt het bijvoorbeeld zwaarder te verduren door de droge lucht. Ook wordt er minder vitamine D aangemaakt, omdat de zon minder hard schijnt en mensen minder buiten komen. In de zomer merken sommige psoriasis patiënten dan ook een verbetering aan hun klachten doordat zij meer tijd doorbrengen in de zon en de aanmaak van huidcellen verbetert.

Denk bij het krijgen van psoriasis in de winter ook aan de verminderde hoeveelheid vocht in de lucht en de droge hitte van de verwarming in huis of op je werk wat ervoor kan zorgen dat je huid minder goed gehydrateerd blijft en dus uitdroogt. Tevens kunnen bepaalde (schurende) stoffen, zoals wol van kledingstukken psoriasis verergeren en meer jeuk veroorzaken. Mensen die wegens het koudere weer het lekker vinden een hete douche te nemen, kunnen hier ook meer symptomen door ervaren. De huid verliest immers vocht en de gunstige huidoliën worden verwijderd.

Een andere reden waarom sommige mensen meer last krijgen van psoriasis is het eten van meer slechte voedingsmiddelen en het drinken van meer alcohol. Dit komt voornamelijk door de feestmaand december in de winter. Het is niet zeker of psoriasis kan worden beïnvloed door dit soort zaken, maar toch geven psoriasis patiënten regelmatig aan wel degelijk een positief of negatief verschil te merken door bepaalde voeding.

Bovendien kunnen bacteriën, ziektekiemen en virussen ervoor zorgen dat psoriasis verergert. In het geval van bijvoorbeeld een keelontsteking of een verkoudheid is het immuunsystemen verslechterd en hierdoor kan psoriasis dus verergeren. Mensen met psoriasis die een griepprik willen nemen, moeten dit overleggen met een arts, omdat er bijwerkingen kunnen optreden.

Hoe kun je de baas blijven over psoriasis tijdens de winter?

Hieronder zet ik een aantal tips op een rijtje, zodat je de baas blijft over psoriasis in de winter.

Bij erge klachten van psoriasis is het natuurlijk wel raadzaam de hulp van een arts in te schakelen voor een professionele behandeling afgestemd op jouw specifieke huidklachten.

Hierbij de tips voor de wintermaanden:

 • Eet gezond, drink voldoende water en beweeg voldoende
 • Vermijd stress tijdens de stressvolle kerstdagen of andere feestdagen door ontspanningstechnieken, zoals yoga, massage en meditatie
 • Zorg dat de huid gehydrateerd blijft en bestrijdt jeuk middels het aanbrengen van een dikke, vochtinbrengende crème
 • Zorg dat de huidverzorgingsproducten geschikt zijn om te gebruiken bij psoriasis klachten, vermijd bijvoorbeeld producten met geurstoffen, kleurstoffen en chemicaliën
 • Schaf een luchtbevochtiger aan, zodat de lucht in je huis of slaapkamer vochtig blijft en je je huid beschermt tegen psoriasis
 • Lees de instructies van de luchtbevochtiger zorgvuldig om te voorkomen dat bacteriën ophopen en verspreiden
 • Draag kledingstukken van plantaardige vezels, zoals katoen
 • Vermijd zweet als je gevoelig bent voor psoriasis en trek dus niet teveel warme kleding aan
 • Ga niet te lang en te heet douchen
 • Ga eventueel 15 minuten in bad en voeg een psoriasis bestrijdend middel toe aan het bad
 • Overweeg professionele foto- of lichttherapie voor de behandeling van psoriasis
 • Krab nooit aan psoriasis plekken
Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *