Psoriasis en alcohol

Wat je moet weten

Gemiddelde leestijd: 4 minuten
Alcohol en psoriasis

Het is voor niemand een pretje om last te hebben van psoriasis. Deze huidziekte kan namelijk gepaard gaan met veel pijn en lelijke plekken op de huid. Daarnaast zijn er veel invloeden die een rol kunnen spelen bij het ontstaan en verergeren van psoriasis, waardoor het soms moeilijk is te achterhalen waar de klachten nou vandaan komen. Sommige mensen die alcohol drinken, roken bijvoorbeeld ook sigaretten of gaan juist meer slechte voedingsmiddelen eten.

Alcohol is een mogelijke factor die psoriasis verergert. Dit betekent dus echter niet dat psoriasis verdwijnt als je stopt met het drinken van alcohol. Er is meer onderzoek nodig naar de vragen hoe groot het verband is tussen psoriasis en alcohol, hoeveel effect het stoppen van drinken heeft op psoriasis en welke soorten alcohol het slechts zijn.

De echte oorzaak van psoriasis is nog niet bekend, maar er wordt wel gedacht dat psoriasis kan verergeren door bepaalde zaken, waaronder je immuunsysteem en genen. Maar dus ook voedingsmiddelen, zoals alcoholische dranken kunnen mogelijk hun invloed uitoefenen.

Ookal drink je soms en slechts een klein beetje alcohol kan de psoriasis misschien al worden beïnvloedt op verschillende manieren. In deze blog ga ik toelichten wat je moet weten over het verband tussen psoriasis en alcohol.

Waarom kun je ergere psoriasis krijgen door alcohol?

Er zijn veel factoren die mogelijk een rol spelen bij psoriasis en die kunnen worden beïnvloedt door het drinken van alcohol.

Denk bijvoorbeeld aan een hoger risico op het krijgen van een beschadigde lever en andere ziektes door het drinken van teveel alcohol. Door de psoriasis kunnen deze kansen verder vergroten.

Andere gevolgen van alcohol die mogelijk psoriasis kunnen aanwakkeren of verergeren zijn:

  • Verslechteren van immuunsysteem
  • Verminderen van vitamine opnames
  • Uitdrogen van de huid en verslechteren van de huidbarrière

Veel mensen die met psoriasis kampen zitten in een depressie en hebben een slecht zelfbeeld, waardoor zij sneller misbruik maken van alcohol. Zoals je weet kan overmatig alcohol drinken de klachten van psoriasis waarschijnlijk verergeren. De symptomen van psoriasis kunnen dus toenemen of er kan een nieuwe uitbraak ontstaan. Hetzelfde geldt voor andere huidaandoeningen, zoals acne, eczeem en rosacea.

Of psoriasis wordt verergerd door alcohol kan verschilt per persoon. De gevoeligheid van onze huid en lichaam kunnen namelijk nogal verschillen.

Welke soorten alcohol zijn het slechtst voor psoriasis?

Het maakt eigenlijk niet uit welk type alcohol je drinkt. Er kan namelijk altijd misbruik worden gemaakt van alcohol. Tijdens het gebruiken van sommige medicijnen tegen psoriasis mag zelfs helemaal geen alcohol worden gedronken.

Je kunt het beste even met je arts overleggen of het nog verstandig is alcohol te blijven drinken als je kampt met psoriasis. Op deze manier kan worden uitgesloten welke hoeveelheid alcohol veilig is en of je wel mag drinken bij het ondergaan van behandelingen. Vaak zal worden aanbevolen één of twee drankjes te drinken per keer dat je drinkt, en tegelijkertijd gehydrateerd te blijven door voldoende water te drinken.

Neem ook contact op met een arts als je op mentale wijze wordt beïnvloedt door de psoriasis. Hetzelfde geldt voor drankproblemen die zijn ontstaan door psoriasis. Dankzij een behandeling kan je zowel je depressie als alcoholgebruik onder controle gaan houden. Bovendien kan het beste behandelplan voor je psoriasis worden aanbevolen in een medisch advies.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *