Propolis en rosacea

Is propolis het ultieme bijenproduct voor rosacea?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
Propolis en rosacea

Rosacea is één van de meest voorkomende huidaandoeningen in Nederland. Door rosacea ontstaan klachten zoals een rood gezicht, bultjes, puistjes en zichtbare bloedvaatjes.

Verschillende factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan en verergeren van klachten die horen bij rosacea. Ook zijn er verschillende levensstijlaanpassingen, verzorgingsproducten en professionele behandelingen die kunnen helpen bij het verminderen van rosacea.

Eén van de ingrediënten die kan worden gebruikt om een mogelijke verbetering van rosacea op te merken is propolis. Dit is een krachtige substantie die wordt gemaakt door honingbijen.

Propolis is zacht voor de huid, waardoor het misschien een geweldige keuze is voor de gevoelige huid met rosacea. Lees meer om alles te ontdekken over propolis en rosacea.

Wat is propolis?

Het kleverige propolis wordt gemaakt door bijen wanneer zij afscheidingen van een boom of plant oogsten. Denk bijvoorbeeld aan sap, hars en enzymen. De bijen gebruiken de propolis om hun nest te dichten.

Bedenk eens dat bomen duizenden jaren kunnen overleven, en in welke mate zij zich dus moeten kunnen verdedigen tegen bijvoorbeeld bacteriën, vervuiling en insecten. De sterke immuniteit hebben bomen bijvoorbeeld te danken aan plantaardige fenolchemicaliën en bioflavonoïden.

Er wordt gedacht dat propolis antivirale, antibacteriële, antischimmel, antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Om deze redenen is er een goede kans dat propolis kan helpen bij rosacea.

Waarom kan propolis rosacea helpen?

Als we kijken naar de klachten en oorzaken die horen bij rosacea, dan kan propolis mogelijk zorgen voor een verbetering. Veel huidverzorgingsproducten hebben de neiging de huidbarrière te beschadigen in plaats van de huid te verzorgen. Propolis is echter veel zachter voor de huid.

De volgende voordelen zijn in verband gebracht met propolis en kunnen gunstig zijn voor rosacea:

  • Verminderen van ontstekingen en roodheid: Het gevolg van ontstekingen is roodheid. Eén van de meest herkenbare klachten van rosacea is dan ook roodheid in het gezicht. Door propolis kunnen ontstekingen verminderen, waardoor roodheid verminderd.
  • Verminderen van bacteriën: Er wordt gedacht dat rosacea te maken heeft met de staphylococcus aureus bacteriën. Propolis kan bacteriën bestrijden, waardoor de huidige rosacea kan verminderen en nieuwe rosacea kan worden voorkomen.
  • Bestrijden van omgevingsinvloeden: Vrije radicalen en oxidatieve stress, door bijvoorbeeld de zon en milieuvervuiling, kunnen het uiterlijk van de huid erg aantasten. Vooral het eerder ouder lijken van de huid is vervelend. Echter, ook klachten van rosacea kunnen langer aanhouden door omgevingsinvloeden, omdat je huid zich minder goed kan herstellen. Het gebruiken van propolis kan dit proces tegengaan.
  • Aanmaken van collageen: Volgens verschillende studies kan propolis een bijdrage leveren aan de aanmaak van collageen. Dit kan verschillende voordelen hebben voor rosacea. Denk aan het versterken van de huid, herstellen van beschadigde huidcellen en het verbeteren van de hydratie.

Hoe gebruik je propolis voor rosacea?

Gezien de voordelen kan het zeker het overwegen waard zijn propolis te gebruiken tegen rosacea.

Een goede manier om propolis te gebruiken voor het verzorgen van je rosacea is het smeren van een propolis crème. Het betrouwbare huidverzorgingsbedrijf “Forever” heeft een goede crème met de natuurlijke ingrediënten aloë vera en propolis op de markt gebracht.

Propolis crème voor rosacea

Afhankelijk van het product dat je gaat gebruiken, mag een crème met propolis dagelijks worden aangebracht op de plekken van de rosacea. Zorg dat je altijd goed kijkt naar de verpakking van een product.

Houd er rekening mee dat er een allergische reactie kan ontstaan na het gebruiken van propolis als je hier allergisch voor bent.

Eventueel kan propolis oraal worden ingenomen door middel van een supplement, siroop of zuigtablet. Er moet dan eerst contact worden opgenomen met een arts. Praten met een arts of dermatoloog is natuurlijk ook raadzaam als je propolis wil gebruiken voor hardnekkige rosacea.

Aangezien rosacea voorkomt op het gezicht kun je het beste even wat van de propolis aanbrengen op de binnenkant van je onderarm. Het effect op de huid kan dan in de gaten worden gehouden, zodat huiduitslag op het gezicht wordt voorkomen.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *