Propolis en eczeem

Helpt een propolis zalf bij eczeem?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
Propolis tegen eczeem

Veel mensen denken dat bijen alleen honing maken. Bijen maken echter ook propolis. Dit bijenproduct bestaat uit sap en bijenwas.

Sinds duizenden jaren wordt propolis gebruikt, omdat mensen denken dat het een aantal geneeskrachtige eigenschappen heeft. Zo zou het onder andere kunnen helpen bij het verminderen van wonden en infecties.

Aangezien de samenstelling van propolis varieert door bijvoorbeeld de locatie van bijen, is het moeilijk voor onderzoekers te weten welke effecten propolis daadwerkelijk kan hebben.

Waarschijnlijk vraag jij jezelf af of het aanbrengen van een zalf met propolis effectief kan zijn tegen eczeem. Op deze pagina vertel ik je dan ook alles wat je moet weten over propolis en eczeem.

De potentiële voordelen van propolis

Volgens onderzoekers bevat propolis meer dan 300 verbindingen. Denk bijvoorbeeld aan de antioxidanten “polyfenolen” en “flavonoïden”. Deze worden geproduceerd door planten om zichzelf te beschermen.

Er wordt gedacht dat propolis een aantal gunstige eigenschappen kan hebben, namelijk:

  • Antibacteriële
  • Antivirale
  • Antischimmel
  • Ontstekingsremmende
  • Hydraterende

Er moet meer onderzoek worden gedaan naar de werkelijke effectiviteit van propolis voor eczeem.

Waarom kan propolis helpen tegen eczeem?

Eczeem komt voor bij zowel kinderen als volwassenen. Vaak ontstaan er klachten zoals een droge, rode, schilferige en jeukende huid.

Als we kijken naar de potentiële voordelen van propolis, dan kan het gebruiken van propolis tegen eczeem zeker het overwegen waard zijn.

Door het bestrijden van bacteriën kunnen mogelijk bacteriën die eczeem veroorzaken, worden bestreden. Hierdoor kunnen klachten, zoals roodheid en jeuk afnemen. Tevens kan door het remmen van ontstekingen een vermindering van droogheid, korsten en andere klachten worden opgemerkt.

Bovendien kan het hydraterende effect ervoor zorgen dat de droge huid van eczeem verbetert. Dit resulteert in minder jeuk en een beter uiterlijk van de huid.

Hoe kun je propolis zalven en supplementen gebruiken tegen eczeem?

Er zijn verschillende plekken waar je terecht kunt om propolis aan te schaffen. Denk bijvoorbeeld aan apotheken, natuurwinkels en online webshops.

Propolis komt bijvoorbeeld voor in crèmes, zalven en lotions.

Ben je op zoek naar een propolis zalf die je kunt aanbrengen op de eczeem op je gezicht, handen en lichaam? Dan kun je het onderstaande product van het betrouwbare merk ‘Forever’ overwegen. Naast propolis bevat het product ook aloë vera, een ander natuurlijk ingrediënt dat vaak wordt aanbevolen bij eczeem.

Propolis zalf tegen eczeem

Daarnaast zijn er mogelijkheden om propolis oraal in te nemen. Denk aan een tabletvorm, vloeibaar extract of capsulevorm. Wellicht kan een crème of zalf beter werken, omdat je de propolis dan gelijk kunt aanbrengen op de plekken van je eczeem.

Aangezien er meer onderzoek nodig is, is er nog geen aanbevolen dosis. Daarom kun je het beste even op de verpakking van een specifiek product kijken en contact opnemen met een arts.

Mogelijke bijwerkingen van propolis

Zoals aangeven moet er meer onderzoek worden gedaan naar de voordelen van propolis voor eczeem. Dat geldt ook voor de veiligheid van propolis. Toch wordt het niet beschouwd als risicovol.

Personen die allergisch zijn voor honing of bijen, dienen producten met propolis te vermijden.

Aangezien er een eczeem-achtige uitbraak kan ontstaan nadat er teveel contact is geweest met propolis, kun je met een arts praten over het gebruiken van propolis. Doe dit ook als je propolis kort wil gebruiken, of supplementen wil innemen.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *