Probiotica en rosacea

Wat is het verband?

Gemiddelde leestijd: 5 minuten
probiotica en rosacea

Ik vind het nogal frappant: er zijn tienduizenden huidverzorgingsproducten waaruit mensen kunnen kiezen, terwijl er nauwelijks wordt gesproken over het verbeteren van de gezondheid van je huid van binnenuit. Immers, al uit tal van onderzoeken is gebleken dat een gezond lichaam van binnenuit veelal gepaard gaat met een gezondere buitenkant.

Bij rosacea is er veelal sprake van een rode huid met ontstoken puistjes. Voor rosacea geldt dat er veel triggers zijn die de huidaandoening kunnen laten ontstaan of erger kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan stress, voedingsmiddelen en de zwangerschap. Dit zijn eigenlijk allemaal factoren die de hormonale balans beïnvloeden.

Een andere trigger voor rosacea is het hebben van ongezonde darmen. Dit komt, omdat ongezonde darmen bijvoorbeeld een negatieve invloed hebben op de opname en de werking van voedingsstoffen die je lichaam anders zouden helpen rosacea te bestrijden.

Houd er tijdens het lezen van dit artikel wel rekening mee dat er meer onderzoek nodig is om te kunnen concluderen hoe effectief probiotica daadwerkelijk is voor het bestrijden van rosacea en andere huidproblemen.

Wat is probiotica?

Met probiotica wordt een groep micro-organismes of bacteriën bedoeld. Hierbij gaat het echter niet om bacteriën die de huid ontstoken plekken opleveren. Het zijn namelijk wel degelijk gunstige bacteriën voor je lichaam.

Probiotica komen van nature voor in je spijverteringsstelsel, maar aangezien door verschillende zaken, zoals het ouder worden, de werking van probiotica kan verslechteren, worden probiotica in laboratoriums gemaakt. Deze worden dan dus verwerkt in voedingssupplementen en huidverzorgingsproducten, zodat mensen makkelijk kunnen profiteren van de voordelen van probiotica. Ook leven probiotica in voedingsmiddelen.

Hoewel de exacte werkingen van probiotica nog onbekend zijn, wordt soms beweerd dat probiotica kunnen helpen de klachten van rosacea te af te laten nemen. Probiotica kunnen namelijk helpen voedingsstoffen op te nemen en te laten werken en infecties af te weren. Om deze reden kan de huid zich ook weer beter gaan herstellen. Bovendien zijn probiotica die worden ingenomen waarschijnlijk gunstig voor je darmen en immuunsysteem.

Het verband tussen probiotica en rosacea

Het werkelijke verband tussen probiotica, rosacea en andere gezondheidsklachten moet nog worden aangetoond. Ik kan hier dus niet met zekerheid gaan verkondigen hoe goed probiotica wel niet kan zijn voor de behandeling van rosacea.

Als we kijken naar de mogelijke voordelen voor probiotica, dan zou het inderdaad zo kunnen zijn dat probiotica en rosacea een verband hebben. Daarnaast zou het innemen van extra probiotica dus gunstig zijn voor rosacea.

Eigenlijk kan probiotica om drie redenen gunstig zijn voor rosacea, namelijk:

  • Het verbeteren van de huidbarrière, waardoor verontreinigheden en bacteriën minder makkelijk rosacea kunnen veroorzaken en een reactie van het immuunsysteem kan worden tegengegaan
  • Het bestrijden van de staphylococcus aureus bacteriën die de puistjes en roodheid veroorzaken bij rosacea patiënten
  • Het verbeteren van de gezondheid van de darmen, zodat het immuunsysteem minder erge reacties geeft die leiden tot rosacea

Als deze zaken waar zijn, kan dus eigenlijk worden gesteld dat rosacea kan worden behandeld, sneller kan genezen en in de toekomst kan worden voorkomen met probiotica.

In overleg met een arts kun je dus overwegen om probiotica in te zetten als onderdeel van je rosacea behandeling. Vraag bijvoorbeeld naar de beste probiotische supplementen en crèmes die mogen worden gebruikt door iemand met rosacea op de huid.

Beste probiotica tegen rosacea

Als je besluit rosacea te willen behandelen met probiotica, dan kun je kiezen uit verschillende soorten. Wanneer je kiest voor een crème om aan te brengen op je rosacea, dan moet deze de probiotica soort “Lactobacillus Acidophilus” bevatten, omdat onderzoek heeft aangetoond dat deze specifieke soort gunstige voordelen kan hebben voor de huid.

In het geval van een supplement moet deze zowel de soorten probiotica Lactobacillus Acidophilus als Lactobacillus Bifidobacterium bevatten. Ook is het belangrijk dat je contact opneemt met een arts als je dit wilt gaan doen. Dit geldt voor supplementen, voedingsmiddelen en huidverzorgingsproducten die veel probiotica bevatten.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *