Probiotica en psoriaris

Wat is het verband?

Gemiddelde leestijd: 5 minuten
Probiotica en psoriaris

In je lichaam bevinden zich talloze probiotica. Dit zijn “goede bacteriën” met gunstige effecten voor je lichaam.

Al jaren wordt onderzoek gedaan naar de relatie tussen de gezondheid van de darmen en huidaandoeningen, zoals psoriasis. Volgens meerdere onderzoeken zou probiotica dan ook kunnen helpen bij de behandeling van psoriaris.

In deze blog ga ik je meer vertellen over het innemen van probiotica tegen psoriasis. Hierbij moet je echter in gedachten houden dat ik geen arts ben en dat er meer onderzoek nodig is om te kunnen concluderen dat het innemen van probiotica daadwerkelijk kan helpen tegen psoriaris en andere gezondheidsklachten.

Wat is het verband tussen probiotica en psoriasis?

Bij psoriasis patiënten is er vaak sprake van meer ongunstige bacteriën in de darmen.

Door het binnenkrijgen van meer probiotica, en dus gunstige bacteriën, zou de bacteriële balans in de darmen kunnen herstellen. Hierdoor kan de werking van het immuunsysteem verbeteren en zullen er minder snel ontstekingen optreden.

Bij psoriasis ontstaan er ontstekingen op de huid en daarom zouden de probiotica dus kunnen helpen bij de behandeling en het voorkomen van de huidaandoening.

Probiotica tegen psoriaris volgens experts

Simpelweg is er eerst meer onderzoek nodig waarin grotere onderzoeksgroepsgroottes worden gebruikt om betrouwbare informatie aan je te kunnen geven.

Echter, door probiotica in te nemen kan niet alleen de gezondheid van je darmen verbeteren, maar kunnen ook andere processen in je lichaam verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een verbeterde opname van voedingsstoffen en een beter werkend immuunsysteem. Je immuunsysteem kan weer invloed hebben op verschillende organen, waaronder je huid.

Een medische professional wilde eens een vrouw die last had van psoriasis op alternatieve wijze behandelen, omdat de standaard huidproducten geen invloed hadden op de huid. Door de probiotica te gebruiken die ook wordt gebruikt om yoghurt kaas en ander gefermenteerd voedsel te maken, waren er al grote verschillen te zien aan de psoriasis binnen twee weken na het starten met de behandeling.

In een ander onderzoek onder psoriasis patiënten is ook aangetoond dat het innemen van een supplement met een bepaald type probiotica de ontstekingen kunnen laten afnemen.

Bovendien zagen onderzoekers tijdens een studie van een tijd geleden al een verband tussen het innemen van probiotica en het verbeteren van darmklachten en schimmelinfecties.

Ondanks de verschillende onderzoeken is probiotica tot op heden geen middel om een ziekte te behandelen. Er zal dus eerst meer onderzoek moeten worden gedaan. Wel kun je natuurlijk zelf overwegen om meer probiotica in te nemen, maar dit moet je dan uitsluitend doen in overleg met een arts.

Hoe kan ik meer probiotica binnenkrijgen?

Er zijn drie manieren waarop je van de effecten van probiotica kunt profiteren.

Allereerst zijn er voedingsmiddelen die probiotica bevatten. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt, augurken, zuurdesembrood en andere gefermenteerde producten.

Daarnaast is er ook een mogelijk om meer probiotica binnen te krijgen door het nemen van een supplement. Samen met een arts kan het beste supplement voor jouw behoeften worden uitgekozen.

Je kunt in overleg met een arts, eventueel een aantal soorten probiotica proberen en bijhouden wat je ervaringen zijn. Merk je hierna dat psoriasis verbetert, dan werkt probiotica misschien voor jou als behandeling. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk de huid met psoriasis goed te blijven verzorgen, bijvoorbeeld met (voorgeschreven) huidproducten.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *