
Misschien eet jij elke ochtend wat yoghurt om je darmen gezond te houden. In yoghurt zit dan ook probiotica wat waarschijnlijk gunstig kan zijn voor de spijsvertering.
Een gezegde luidt dat wanneer het lichaam van binnenuit gezond is, je dit ook kunt terugzien aan de huid. Vandaar worden probiotica soms ook ingezet tegen specifieke huidproblemen, zoals acne, eczeem, rosacea en psoraris.
De laatste tijd verschijnen er zelfs steeds meer huidverzorgingsproducten op de markt die probiotica bevatten. Je kunt probiotica dan ook binnenkrijgen door middel van een dieet, supplementen en huidproducten.
Veel mensen vragen zich af wat de probiotica precies kunnen betekenen voor het lichaam en de huid. Om je hier meer duidelijkheid over te geven, schrijf ik vandaag deze blog. Je moet echter onthouden dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar de exacte werking van probiotica voor de huid.
Inhoudsopgave
Het verband tussen de huid en probiotica in voeding en supplementen
De darm bestaat uit het darmmicrobioom. Hierin bevinden zich vele bacteriën die de gezondheid van de darmen stimuleren. De darmen hebben ook invloed op andere processen in je lichaam, die ook weer een verband kunnen hebben met een schone of juist onzuivere huid.
In de darmen bevinden zich immuuncellen die kunnen worden beïnvloed door bacteriën in de darmen. Goed werkende bacteriën en een bacteriële balans in de darmen zullen er dan ook voor zorgen dat het immuunsysteem goed kan werken. Wanneer dit echter niet het geval is, dan kan het immuunsysteem sneller ontstekingsreacties gaan geven, waardoor de huid onzuiver kan worden.
Wanneer er ontstekingen optreden in de darm, dan kunnen de openingen tussen de cellen in de darm groter worden. Er is dan sprake van een “lekkende darm”. Hierdoor kunnen sneller ontstekingen ontstaan. Ook kunnen bacteriën en afvalstoffen via de bloedbaan hun weg vinden naar de huid. De huid kan dan uitdrogen, verharden of er kunnen huidproblemen zoals acne ontstaan.
Het innemen van probiotica kan de schadelijke processen van de darmen helpen voorkomen, waardoor de huid schoner kan worden. Probiotica kunnen namelijk de bacteriën en ziekteverwekkers tegengaan en de darmwand versterken.
Het verband tussen de huid en probiotica in huidverzorgingsproducten
Naast voedingsmiddelen en supplementen die probiotica bevatten, worden de laatste tijd ook steeds meer huidverzorgingsproducten ontwikkeld die probiotica bevatten.
Probiotica wordt verwerkt in huidverzorgingsproducten voor het gezond houden van de huid. Dit komt, omdat het een gunstig effect heeft op het huidmicrobioom. De ongunstige bacteriën zouden kunnen worden bestreden. Daarnaast kan de probiotica een beschermende laag vormen op de huid.
Als je echter probiotica wilt gebruiken om de gezondheid van je darmen te verbeteren, dan gaat een huidverzorgingsproduct, zoals een crème natuurlijk geen effect hebben.
Huidproblemen en probiotica
Zoals ik al meerdere keren aangaf, worden probiotica soms ingezet als alternatieve behandeling tegen acne en andere huidaandoeningen. Immers, de probiotica kunnen de gezondheid van het lichaam van binnenuit verbeteren. Ook willen veel mensen niet de risico’s lopen op de bijwerkingen van antibiotica. Veel huidverzorgingsproducten doden zelfs de gunstige bacteriën van de huid. Hierdoor kunnen onzuiverheden ontstaan, huidproblemen verergeren en kan de huid uitdrogen.
Daarnaast bestaat de huid uit een huidmicrobioom. Dit betekent dat er ook op de huid goede en slechte bacteriën, virussen en schimmels leven. Een bekende bacterie die op de huid leeft en ontstekingshuidaandoeningen, zoals acne, eczeem, rosacea en psoriasis veroorzaakt heet Staphylococcus aureus. Probiotica zou kunnen helpen tegen deze bacteriesoort door de gezondheid van het huidmicrobioom, de darmen en het immuunsysteem te verbeteren. Hierdoor kunnen ontstekingen die huidaandoeningen en puistjes veroorzaken worden tegengegaan.
Het plaatselijk aanbrengen van probiotica kan mogelijk ook gunstig zijn voor huidproblemen. Op deze manier kun je namelijk profteren van een aantal besproken specifieke voordelen van probiotica voor de huid.
De redenen waarom probiotica effectief kunnen zijn voor de huid
Hieronder zet ik alle mogelijke voordelen van probiotica voor de huid en huidproblemen op een rij.
- De hoeveelheid goede en slechte bacteriën in de darmen in balans brengen
- Het versterken van de darmwand waardoor een “lekkende darm” wordt tegengegaan
- Een betere werking van het immuunsysteem zorgt ervoor dat het immuunsysteem minder snel ontstekingsreacties zal geven en slechte bacteriën die huidproblemen veroorzaken beter kunnen worden bestreden
- De opname van voedingsstoffen en hun werking stimuleren
- Tegengaan van oxidatieve stress dat anders de huid kan verouderen, waardoor rimpels en fijne lijntjes zouden ontstaan
Beste probiotica voor de huid
Er bestaan specifieke stammen probiotica die leven in het lichaam. Er moet echter meer onderzoek worden gedaan om te kunnen concluderen wat de beste probiotica keuze is voor het krijgen van een gezondere huid.
Er is enig onderzoek gedaan naar de volgende probiotica soorten:
- Bifidobacterium lactis: bevordert de gezondheid van het darmmicrobioom en vermindert ontstekingen
- Lactobacillus acidophilus: bevordert de darmgezondheid en de stoelgang
Wanneer deze types probiotica beide in een supplement zijn verwerkt, zou het de gezondheid van de darmen, en dus de huid kunnen verbeteren.
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om in plaats van supplementen meer voedingsmiddelen met probiotica te nuttigen. Enkele voedingsmiddelen die probiotica bevatten zijn:
- Kombucha
- Yoghurt
- Salami
- Brie
- Temper
- Gefermenteerde kazen
- Kefir
- Doperwten
Raadpleeg een arts om samen te bepalen wat de beste supplementen en voedingsmiddelen met probiotica zijn voor jouw huid en huidprobleem. Zorg daarnaast dat je rekening houdt met andere voedingsmiddelen die de gezondheid van de darmen kunnen aantasten. Vezels kunnen juist de gezondheid van de darmen bevorderen. Vergeet tevens niet voldoende water te drinken voor een regelmatigere stoelgang en gezondere darmen. Probiotica hoort dan ook slechts een onderdeel te zijn voor het gezond houden van je huid of het beheersen van huidaandoeningen.