Probiotica en eczeem

Wat is het verband?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
Probiotica en eczeem

Eczeem is een vervelende huidaandoening en het is tegelijkertijd ook vrij moeilijk er van af te komen. Door de vele verschillende triggers die eczeem kunnen laten ontstaan en verergeren, weten veel mensen niet wat zij nu het beste kunnen doen. De meeste eczeem patiënten grijpen dan ook al snel naar een populair middeltje. Zij vergeten echter dat er ook processen in het lichaam plaatsvinden die mogelijk een invloed kunnen hebben op eczeem klachten.

Voor eczeem geldt bijvoorbeeld dat het gunstig kan zijn een gezonde darmflora te hebben. Je darmen en immuunsysteem hebben namelijk een relatie met elkaar. Dit komt, omdat je darmen ervoor zorgen dat je voedingsstoffen uit voedingsmiddelen opneemt en deze kunnen gaan werken voor je immuunsysteem en lichaam. Ook zorgt de spijsvertering ervoor dat afvalstoffen uit je lichaam kunnen worden verwijderd.

De spijsvertering en het immuunsysteem hebben dus waarschijnlijk beide een invloed op eczeem. Aangezien probiotica de gezondheid van je darmen kan herstellen kan het gunstig zijn meer probiotica binnen te krijgen, bijvoorbeeld via supplementen, voedingsmiddelen en huidproducten.

In deze blog ga ik je vertellen wat het verband is tussen probiotica en eczeem en wat de ervaringen zijn van mensen die het inzetten van probiotica hebben geprobeerd om hun eczeem te verminderen.

Het verband tussen probiotica, de darmen en eczeem

Probiotica zijn “goede bacteriën” die in je darmen leven. Wanneer deze bacteriën niet meer goed werken, kun je er meer van binnenkrijgen via voedingsmiddelen en supplementen.

Zelfs in enkele studies is naar voren gekomen dat atopisch eczeem (aangeboren eczeem) kan verminderen dankzij probiotica.

Probiotica kan de suiker in je lichaam omzetten, dit is gunstig voor je darmen. Veel mensen krijgen immers te veel suikers binnen in hun lichaam.

Daarnaast kan probiotica je lichaam helpen beschermen tegen schadelijke verontreinigheden, zoals bacteriën, parasieten en schimmels. Aangezien de klachten van eczeem kunnen toenemen door een candida infectie, wegens een reactie van het immuunsysteem, kan probiotica helpen tegen eczeem.

Een andere manier waarop probiotica kunnen helpen tegen eczeem is het verbeteren van de opname van voedingsstoffen.

Bovendien kunnen probiotica dus helpen je darmen gezond te houden. Dit komt, omdat probiotica kunnen helpen de opbouw van de slijmlaag van je darmen te versterken. Dit resulteert in een sterkere darmflora en een schonere huid met minder eczeem.

Probiotica voor baby’s, kinderen en volwassenen met eczeem

Voor zowel baby’s, kinderen als volwassenen geldt dat zij hoogwaardige probiotica kunnen proberen om eczeem te verbeteren. Probiotica helpen namelijk de huid te beschermen tegen eczeem door het lichaam te ontgiften, voldoende voedingstoffen te kunnen opnemen en de gezondheid van je darmen te verbeteren. Uiteraard dien je dan wel eerst contact op te nemen met een arts voor een gepast medisch advies.

Overigens kunnen vezels ook gunstig zijn voor het krijgen van gezondere darmen. Net als bij probiotica worden door vezels de voedingsstoffen beter opgenomen in je lichaam.

Mocht je voedingsmiddelen met probiotica, zoals yoghurt gaan eten, dan moet je wel letten op welke stoffen er nog meer inzitten. Vermijd slechte suikers en kleurstoffen om de probiotica zijn werk optimaal te kunnen laten uitvoeren in je lichaam.

In voedingsmiddelen die gefermenteerd zijn, zoals yohurt, kefir en zuurkool zit bijvoorbeeld veel probiotica.

Ervaringen van eczeem patiënten met probiotica

Op het internet zijn verschillende goede verhalen te lezen over het gebruiken van probiotica tegen eczeem. Ten eerste zijn er dus enkele onderzoeken geweest waarbij proefpersonen probiotica hebben genomen. Hieruit bleken de klachten van eczeem inderdaad te kunnen verminderen.

Personen die meer probiotica zijn gaan binnenkrijgen via voeding of supplementen geven ook aan goede ervaringen te hebben. Zij merken bijvoorbeeld dat zij minder last hebben van hun darmen en de klachten van eczeem binnen enkele weken al beginnen af te nemen.

Bovendien zijn er mensen die eczeem hebben behandeld door middel van een crème die probiotica bevat. De probiotica kan dan worden aangebracht op de plekken van de onzuivere huid. Dit zou gunstig zijn voor het bestrijden van de eczeem veroorzakende bacterie, genaamd S. aureus. Daarnaast kan de huidbarrière verstevigen waardoor schadelijke invloeden de huid met eczeem minder snel tot last zullen zijn.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *