Probiotica tegen acne

De échte effecten van probiotica

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
probiotica en acne

Op de markt worden tal van zogenaamde tovermiddelen tegen acne aangeboden. Hoewel sommige huidverzorgingsmiddelen écht ingrediënten bevatten die kunnen werken als symptomatische acnebehandeling, merken veel mensen dat acne vaak tijdelijk verdwijnt en op een later tijdstip weer terugkomt. Acne kan dan ook veel langer aanhouden dan enkel tijdens de puberteit, in tegenstelling tot wat veel mensen denken of hopen.

Wanneer dit ook bij jou het geval is, dan kun je eens onderzoek gaan doen naar manieren om acne van binnenuit te bestrijden. Sommige bronnen op het internet en dermatologen beweren bijvoorbeeld dat de darmen een invloed kunnen hebben op het ontstaan en verergeren van acne. Om deze reden zou mogelijk probiotica tegen acne kunnen helpen. Echter, verder onderzoek moet uitwijzen wat de daadwerkelijke effecten van probiotica op acne zijn. In deze blog ga ik je alvast meer vertellen over wat je moet weten rondom het gebruiken en de mogelijk effecten van probiotica tegen acne en puistjes.

Wat is acne?

Voordat ik ga toelichten hoe probiotica kan worden ingezet als een onderdeel van je acnebehandeling, zal ik je eerst meer vertellen over de huidaandoening acne in het algemeen. Hierna kun je namelijk ook eenvoudiger begrijpen hoe probiotica een effect kan hebben op acne.

Acne is een woord dat wordt gebruikt wanneer er sprake is van poriën die verstoppen en soms ook ontstoken raken. Met acne worden dus eigenlijk alle soorten puistjes bedoeld. Denk bijvoorbeeld aan mee-eters, oftewel zwarte of witte puntjes die vaak op je neus verschijnen. Denk ook aan ontstoken puistjes waarbij rode bultjes of bultjes met witte kopjes ontstaan. Bovendien bestaat de onderhuidse puist, waarbij zich onder de huid een bult vormt zonder een waarneembare, witte kop.

Acne kan verschillende delen van je lichaam aantasten. De meeste acne patiënten ondervinden het meeste last van puistjes in hun gezicht, op hun schouders, op hun borst en op hun rug. De behandeling van acne is gewenst om de vorming van littekens te voorkomen.

Verschillende zaken kunnen invloed hebben op het ontstaan en het verergeren van acne. Denk bijvoorbeeld aan het eten van bepaalde voedingsmiddelen, stressvolle tijden, een zwangerschap of andere situaties waarbij de hormonen gaan schommelen, waarna hormonale acne kan ontstaan. De puistjes ontstaan in deze gevallen doordat hormonen een negatieve invloed kunnen hebben op je talgkliertjes, die dan meer talg gaan produceren en verstopte poriën en mee-eters veroorzaken. Als hier vervolgens bacteriën in terecht komen, raken de verstopte poriën ontstoken en ontstaan de echte puistjes.

Wat is probiotica?

Probiotica is een woord voor een groep micro-organismen welke mogelijk gunstig zijn voor je gezondheid. Het zijn een soort “vriendelijke bacteriën”. Probiotica is verkrijgbaar in verschillende vormen. Hiervan zouden sommigen soorten probiotica de huid en acne positief kunnen beïnvloeden. Dit komt door de mogelijke voordelen voor je darmen en immuunsysteem.

In je darmen leven van nature probiotica. Door bepaalde factoren kan de activiteit van deze probiotica afnemen. Dit is niet goed voor de gezondheid van je gehele lichaam, omdat het moeilijker wordt voor je lichaam om voedingsstoffen op te nemen en in werking te stellen. Hierdoor kan bijvoorbeeld de huid minder goed herstellen. Ook kunnen er makkelijker infecties optreden.

Aangezien de probiotica een gunstige invloed kunnen hebben op je darmen, spijsvertering en andere zaken, wordt het binnenkrijgen van extra probiotica vaak aanbevolen voor mensen die hier problemen van ondervinden.

Hoe kan probiotica helpen tegen (hormonale) acne?

Zoals aangegeven weten onderzoekers nog niet precies wat de probiotica voor het lichaam kunnen betekenen. Om deze reden is het lastig aangeven op welke manieren probotica kan helpen tegen acne. Toch is in een onderzoek naar voren gekomen dat probiotica daadwerkelijk een verband heeft met acne.

Probiotica kan worden ingenomen via een supplement of uit voedingsmiddelen om de huidige aanwezige probiotica in je darmen te ondersteunen. Daarnaast kan probiotica door middel van een crème worden aangebracht op de plekken van de acne.

Ten eerste kan probiotica worden gebruikt bij de behandeling tegen acne, omdat het een huid beschermende functie heeft. Dankzij het aanbrengen van probiotica zou namelijk de huidbarrière van de huid kunnen verbeteren. Hierdoor kunnen bacteriën, gifstoffen en verontreinigheden die normaal gesproken acne zouden veroorzaken worden tegengehouden en blijft een reactie van het immuunsysteem uit.

Een andere manier waarop het innemen of aanbrengen van probiotica kan helpen tegen hormonale acne is het bestrijden van acne-veroorzakende bacteriën. Op deze manier worden nieuwe huidontstekingen die horen bij acne voorkomen.

Bovendien kan probiotica dus gunstig zijn voor je darmen. Wanneer zich minder schadelijke invloeden in je darmen bevinden, hoeft je immuunsysteem minder hard te werken en kunnen puistjes worden voorkomen.

Probiotica kunnen mogelijk bestaande puistjes verminderen, hormonale acne sneller laten genezen en nieuwe acne voorkomen.

Welke probiotica zijn het beste tegen acne?

Er bestaan verschillende soorten probiotica. Echter, niet alle soorten probiotica zijn onderzocht op hun werking tegen acne. Wel is bekend dat de bekendste soort probiotica genaamd “Lactobacillus Acidophilus” een positief effect heeft op acne wanneer het wordt ingenomen of aangebracht.

Het is in ieder geval van belang dat je contact opneemt met een arts wanneer je probiotica wil gaan inzetten als onderdeel van je acnebehandeling. Dit geldt voor zowel voedingsmiddelen die de gunstige probiotica bevatten, supplementen met probiotica en huidverzorgingsproducten.

Je kunt bijvoorbeeld meer yoghurt, kefir, tempeh, zuurkool en kombucha-dranken eten of drinken om meer probiotica binnen te krijgen. Let dan wel op de verpakking en kijk dus of het voedsel daadwerkelijk de levende bacteriën bevat. In het geval van een probiotica supplement dient deze zowel Lactobacillus Acidophilus als Lactobacillus Bifidobacterium te bevatten.

Probiotica ervaringen bij acne patiënten

Veel mensen vragen zich af wat de ervaringen van acne patiënten zijn met het gebruiken van probiotica. Eigenlijk kan ik hier vrij kort op antwoorden. Er zijn namelijk goede en slechte ervaringen te vinden over probiotica.

Begrijp goed dat ons lichaam erg verschilt. Zo zal de ene acne patiënt problemen met zijn of haar darmen ondervinden, en iemand anders moet iets gaan doen tegen stress om acne te behandelen. Logischerwijs zal probiotica dus niet voor elke persoon met acne de oplossing zijn.

Op het internet zijn bijvoorbeeld ervaringen te vinden van een probiotische spray. Gebruikers geven aan dat de puistjes erg verminderen, en zolang zij blijven sprayen er ook geen nieuwe puistjes bijkomen. Dit komt waarschijnlijk door de antibacteriële effecten van probiotica op de acne, waardoor de grootte en roodheid van acne plekken kunnen afnemen.

In andere ervaringen zijn personen met acne die ook last ondervonden van hun darmen meer voedingsmiddelen met probiotica gaan eten en drinken. Zij merken nu dat ze niet meer het gevoel hebben zo vaak naar het toilet te moeten en de stoelgang in het algemeen is verbeterd door de probiotica. Het is echter de vraag of zij niet meer hebben gedaan tegen hun acne.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *