Pil tegen acne

Werking en ervaringen met de pil

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
de pil tegen acne

Veel vrouwen en meisjes hebben last van puistjes en dat kan erg lastig zijn. Zeker als je je ervoor schaamt, is het moeilijk om daarmee om te gaan. De anticonceptiepil en acne kunnen in zo’n geval vrij goed samen gaan. 

Dat heeft voornamelijk te maken met de hormonen die de anticonceptiepil bevat. Behalve dat de pil een mogelijke zwangerschap voorkomt, kan het er ook voor zorgen dat puistjes verdwijnen. 

Is de anticonceptiepil een definitieve oplossing tegen puistjes en acne? Of bestaat er iets beters? Door middel van informatie en ervaringen van andere vrouwen ga ik daar in dit artikel samen met jou naar kijken. 

De anticonceptiepil en acne

De anticonceptiepil en acne worden vaak in één adem met elkaar genoemd. Behalve dat de anticonceptiepil een vorm van anticonceptie is voor een mogelijke zwangerschap, staat deze ook bekend als preventief middel tegen puistjes. 

Hoe komt het eigenlijk dat de anticonceptiepil de puistjes zou verwijderen? Dat komt voornamelijk door de hoeveelheid hormonen die erin zitten verwerkt. Door die hormonen in de pil worden jouw hormonen weer in balans gebracht. Hierdoor zal de productie van talg afnemen, waardoor de poriën minder snel verstopt raken en er dus minder snel puistjes ontstaan.

Doordat jouw hormonen in balans worden gebracht door de grote hoeveelheden vrouwelijke hormonen in de anticonceptiepil, zou het goed kunnen dat de acne plekken verdwijnen. Dit kan al binnen een maand, maar hier kunnen ook meerdere weken overheen gaan. 

De pil zou dus in theorie goed kunnen werken tegen acne. Toch is het niet helemaal een aanrader om hiermee te beginnen als middel tegen acne. De pil is immers bedoeld als anticonceptie en niet voor iets anders. 

Normaal gesproken produceren de eierstokken en bijnieren van een vrouw een laag niveau van androgenen. Wanneer er te veel mannelijke hormonen worden aangemaakt, kan de talgproductie toenemen. Met de pil kan de hormonale balans worden hersteld.

Blijven puistjes terugkomen?

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de top 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Werkt de pil bij iedereen tegen acne?

De pil lijkt een goed middel tegen puistjes en acne. Werkt deze dan bij iedereen? Dat zul je je vast afvragen. Nee, dat is niet het geval.

Niet iedereen is hetzelfde en zo is dat ook met de huid en de hormoonhuishouding. Jouw huidtype heeft baat bij de hoeveelheid hormonen in de pil, terwijl iemand anders hier juist meer puistjes van krijgt. 

De anticonceptiepil werkt dus niet bij iedereen als het gaat om puistjes. Je kunt er dus ook moeilijk van uitgaan dat deze bij jou gaat werken en daarom is het verstandig om naar een andere, werkende oplossing te gaan zoeken als alternatief. 

Werken voorgeschreven medicijnen of zalfjes tegen puistjes?

Het is een vrij logische stap om aan te kloppen bij je huisarts of dermatoloog als je puistjes niet willen verdwijnen. Je wilt er tenslotte vanaf en het liefst ook zo snel mogelijk. Een dokter kan je verder helpen, zou je denken. 

De huisarts geeft je geen anticonceptiepil mee voor je puistjes. Dat is vrij zeker. Vaak wordt dit dan ook alleen geprobeerd als je toch al anticonceptie moet gebruiken. Voorgeschreven middelen zullen dus vooral (hormoon)zalfjes of andere medicijnen zijn om de puistjes effectief te kunnen bestrijden. 

Het grote nadeel van de meeste medicijnen en zalfjes tegen puistjes, is dat het effect niet permanent is. Dat betekent dat de puistjes na een tijd weer terug kunnen keren en je weer van voor af aan kunt beginnen. Dat is wat je wilt voorkomen. 

Een medicijn, de pil of een zalfje dat voorgeschreven is door je huisarts lijkt een goede oplossing, maar op de lange termijn is het probleem van je puistjes niet opgelost. Het probleem wordt maar tijdelijk opgelost en niet definitief.  

Toch is het raadzaam medisch advies in te winnen in het geval van een hardnekkige vorm van acne.

Ervaringen van anderen vrouwen over de pil en acne

Het is niet helemaal aan te raden, maar het idee dat de pil zou kunnen werken tegen jouw puistjes geeft je wellicht al wat meer perspectief en wat jou betreft, is de pil het proberen waard. Op zich logisch dat je dat denkt.

Toch wil ik je adviseren om eerst naar de ervaringen van andere vrouwen te kijken. Hierdoor krijg je namelijk een duidelijker beeld en weet je wat je zou kunnen verwachten en of het wel echt zou kunnen werken. 

De ervaringen, die variëren nogal van elkaar. Ze zijn niet allemaal negatief, maar ook echt niet allemaal positief. Duidelijk dat het niet altijd werkt voor puistjes verwijderen.  

Een groot deel van de vrouwen zweert bij het gebruik van de anticonceptiepil. Behalve dat het een zwangerschap en hevige menstruatieklachten voorkomt, verdwijnen ook na ongeveer een maand de puistjes en blijven ze ook weg. 

Wat je wel vaak voorbij ziet komen, is dat op het moment dat sommige vrouwen na een tijd stoppen met de pil, dat de puistjes direct terugkeren. Een definitieve oplossing is het voor sommige vrouwen dus niet.

Naast de positieve ervaringen, zijn er ook negatieve. Bijvoorbeeld dat de puistjes bij het gebruik van de pil verergeren of dat het helemaal geen effect heeft. Zo zie je maar weer dat iedereen anders is en dat het niet altijd bij iedereen werkt. 

Conclusie

De anticonceptiepil en puistjes worden vaak in één adem benoemd. Het zou een effectieve manier zijn om niet alleen een mogelijke zwangerschap te kunnen voorkomen, maar ook om puistjes te kunnen verwijderen.   

De anticonceptiepil kan goed werken tegen puistjes. Daar kunnen we niet omheen. Dat komt door de hoeveelheid hormonen die erin verwerkt zitten. 

Door de ervaringen van andere vrouwen weten we nu ook dat het niet voor iedereen is weggelegd en dat niet iedere vrouw baat heeft bij de pil. Je zult soms moeten zoeken naar een alternatief. 

Een goed alternatief tegen puistjes, mocht de pil niet werken of je ziet het niet zitten, is mijn e-book Leven Zonder Acne. Hierin leer jij je puistjes aan te pakken en te laten verminderen. Zonder hormonen van een anticonceptiepil. 

Hoe kom ik definitief af van mijn acne, als alternatief voor de pil? 

De ervaringen over de anticonceptiepil en puistjes zijn nogal verdeeld. Eigenlijk zoals we dat van tevoren hebben voorspelt. Het helpt bij de één wel, terwijl het voor de ander weer niets doet. In theorie zou het in ieder geval werken als de puistjes te maken hebben met je hormonale disbalans. 

In de meeste gevallen is het beter om de puistjes effectief aan te pakken. Bij de kern van het probleem. Als niets meer voor jou werkt en je zou graag van je puistjes af willen, probeer dan mijn e-book Leven Zonder Acne. 

Door het e-book goed door te lezen kom jij erachter waar puistjes vandaan kunnen komen en hoe je deze het beste kunt behandelen. Zonder medische zalfjes of medicijnen kun jij de klachten verminderen voor een langere tijd. Dat is vast geruststellend voor je. 

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Veelgestelde vragen over anticonceptie tegen acne

Hieronder een aantal van de veelgestelde vragen omtrent de pil tegen acne.

Helpt de pil tegen acne?

De pil kan helpen tegen acne, omdat de hormonen in balans worden gebracht. Dit heeft als resultaat dat de talgproductie reduceert. Hierdoor zal er minder talg ophopen in de poriën, waardoor je minder (snel) last zult hebben van puistjes.

Kun je meer puisten krijgen door de pil?

Het is inderdaad mogelijk dat je meer puisten krijgt door de pil. Anticonceptiepillen kunnen namelijk verschillende hoeveelheden mannelijke en vrouwelijke hormonen bevatten. Als er alleen oestrogeen of alleen progestageen in de pil zit, verbetert de acne niet. Daarom moet een specifieke combinatiepil worden ingezet.

Kun je acne krijgen na het stoppen met de pil?

Na het stoppen met de pil kan de acne terugkomen. De pil is namelijk slechts een tijdelijke oplossing om de hormonen in balans te houden. Wanneer je stopt met de pil kun je alternatieven zoeken om de hormonen in balans te houden, zoals een acne dieet.

Hoe snel werkt de pil tegen acne?

Door gebruik te maken van een gecombineerde anticonceptiepil kan het enkele weken tot 2 tot 3 maanden duren voordat je een zichtbare verbetering opmerkt. De hormonen hebben namelijk tijd nodig om in je systeem te komen en de hormoonspiegels in balans te brengen.

Welke hormonen moet de pil bevatten?

Om acne te laten verdwijnen moet een pil zowel oestrogeen als progestageen bevatten. Elke pil bevat zijn eigen variatie aan hormonen. Een pil tegen puistjes moet in ieder geval een lage hoeveelheid aan androgenen hormonen bevatten om bijwerkingen, zoals een vette huid en acne te voorkomen.

Welke bijwerkingen heeft de pil tegen acne?

Wanneer je acne wilt behandelen met de anticonceptiepil moet je op de hoogte zijn van de bijwerkingen. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van bekende bijwerkingen, zoals een misselijk gevoel, buikkrampen, braken, gewichtstoename, gewichtsverlies, duizeligheid en veranderingen in je menstruatie. Neem contact op met je arts voor alle mogelijke bijwerkingen.

Wat is de beste pil tegen acne?

In diverse ervaringen wordt aangegeven dat de Yaz, Yasmin en Diane pil de beste werking hebben tegen acne. Of dit inderdaad de beste pillen tegen acne zijn, is niet aan mij om te beantwoorden. Je kunt hiervoor het beste contact opnemen met een dermatoloog of arts.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *