Is papaya goed voor de huid?

8 voordelen van papaya voor huid en gezicht

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
Papaya is goed voor de huid

Sommige personen houden van de zoete smaak van papaya, terwijl anderen het verafschuwen. Echter, papaya kan een aantal voordelen bieden voor je gezondheid en is daarom altijd het overwegen waard.

Verschillende soorten groenten en fruit in de natuur kunnen gunstig zijn voor je huid. Papaya is hier een voorbeeld van. Deze vrucht kan worden gegeten of worden gebruikt als huidverzorgingsproduct om te profiteren van meerdere voordelen.

Papaya bevat bijvoorbeeld een enorme hoeveelheid vitamine C, waardoor je immuunsysteem kan verbeteren. Ook komen er bijvoorbeeld bètacaroteen en antioxidanten in voor. Deze stoffen kunnen helpen vrije radicalen te bestrijden die anders je huid zullen beschadigen.

In dit artikel leg ik uit wat de voordelen zijn van papaya voor de huid.

Wat is papaya?

Papaya komt uit de familie Caricaceae. De wetenschappelijke naam van papaya is Carica papaya. Papaya wordt soms ook PawPaw genoemd.

Papaya is kort gezegd een vrucht die groeit aan een meloenboom of papayaboom. De vrucht ziet er geel tot groen en rond tot ovaalvormig uit. Het vruchtvlees aan de binnenkant ziet er zalmroze tot geel-oranje uit. Ook bevinden zich hier de zwarte pitjes. Papaya smaakt erg zoet.

Nederland verkrijgt papaya voornamelijk uit Amerika en Mexico, maar het kan ook gewoon in een kas in Nederland worden geteeld.

Papaya wordt steeds populairder over de hele wereld. Er wordt namelijk gedacht dat papya je huid en gezondheid ten goede kan komen. Dit komt door alle vezels, vitamines, mineralen, enzymen, antioxidanten en bioflavonoïden die papaya bevat. Denk bijvoorbeeld aan stoffen, zoals vitamines A, C en K, papaïne, fosfor, ijzer, mangaan, calcium en magnesium.

Is papaya goed voor je huid?

Papaya kan je huid ten goede komen. Er zitten namelijk een aantal voedingsstoffen in waar veel onderzoek naar is gedaan. Hierbij moet wel worden onthouden dat er meer wetenschappelijk onderzoek moet worden gedaan naar de specifieke voordelen van papaya voor je gezondheid en huid.

Waarschijnlijk is het eten en aanbrengen van papaya goed voor de huid om de volgende redenen:

  1. Hydrateren: Enzymen in papaya kunnen de hydratatie van de huid bevorderen. Dit kan gunstig zijn om een droge en schilferige huid te verzorgen. Ook kan een goed gehydrateerde huid zachter en soepeler worden.
  2. Vlekken: Voor mensen die last hebben van hyperpigmentatie, rode vlekken, donkere kringen en littekens kan papaya een goede keuze zijn. Dankzij verlichtende eigenschappen kunnen verschillende vlekken minder zichtbaar worden. Denk aan vitamines, bètacaroteen, enzymen en fytochemicaliën die kunnen helpen. Papaïne kan werken als een krachtige exfoliator, waardoor huidcellen oplossen. Dit kan resulteren in een gladdere huid met een natuurlijke glow (glans)! Tevens kan dit helpen psoriasis schubben te verminderen.
  3. Huidveroudering: Enzymen in de schil van papaya kunnen helpen tekenen van huidveroudering, zoals rimpels en ouderdomsvlekken te verminderen. Ook kunnen antioxidanten in papaya helpen bij het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering door vrije radicalen te bestrijden.
  4. Irritatie: Door papaya te pureren en aan te brengen op de huid kunnen jeuk, roodheid, pijn en andere tekenen van ontsteking verminderen.
  5. Hoofdhuid: Heb je last van een geïrriteerde hoofdhuid of schilfers en roos in je haar? Papayazaden hebben schimmelwerende eigenschappen die roos kunnen tegengaan.
  6. Darmen: Oplosbare vezels en enzymen in papaya kunnen gunstig zijn voor een regelmatige stoelgang en de spijsvertering. Wanneer de darmen slecht werken, dan kan je dit vaak terugzien aan je huid.
  7. Hormonen: Papaya zou het endocriene systeem van het lichaam kunnen bevorderen. Ook zou vitamine C stresshormonen kunnen reguleren. Een hormonale onbalans is een veel voorkomende oorzaak van een onzuivere huid.
  8. Acne: Bovendien kunnen de werkingen van papaya de huid met acne ten goede komen. Denk aan het hydrateren en exfoliëren van de huid. Het exfoliërende effect kan helpen bij het reinigen van de poriën. Denk ook aan het verminderen van acnelittekens.

Door alle mogelijke voordelen van papaya wordt papaya-extract vaak verwerkt in huidverzorgingsproducten. Ikzelf heb bijvoorbeeld goede resultaten gehad met een hydraterende bodylotion die papaya-extract bevat.

Wat is een goede papaya crème voor huid en gezicht?

Papaya kan op verschillende manieren worden ingezet voor de huid. De meest gebruikelijke manieren zijn het eten van papaya en het gebruiken van een crème.

Het fijne is dat je het hele jaar door papaya kunt verkrijgen. Dit product is dus niet afhankelijk van seizoenen.

Wanneer je op zoek bent naar een papaya crème voor je gezicht, dan raad ik Silka Papaya Day Cream aan. Het merk Silka is een bekende aanbieder van papaya producten in Nederland en de rest van de wereld.

Je kunt dit huidproduct gebruiken als een vochtinbrengende, voedende dagcrème om een gehydrateerde en stralende huid te krijgen. Ook is er een SPF aan toegevoegd, zodat je dagelijks beschermt blijft tegen schadelijke zonnestralen. De crème heeft nog veel meer voordelen voor de huid en het gezicht.

Papaya crème voor het gezicht

Bijwerkingen van papaya voor de huid

Het eten en aanbrengen van papaya kan dus talloze voordelen bieden voor de huid, en dan hebben we het nog niets eens gehad over alle andere potentiele voordelen van papaya voor de gezondheid van het lichaam in het algemeen.

Er bestaat wel een risico op het ontstaan van bijwerkingen door papaya te gebruiken in je huidverzorgingsregime. Het gaat namelijk om een product uit de natuur, maar eigenlijk kunnen alle producten gepaard gaan met bijwerkingen, zoals een allergische reactie.

Vaak is dit dus niets om je zorgen over te maken, mits je het in gematigde hoeveelheden gebruikt en niet de zwarte zaden uit de vrucht opeet.

Je kunt het beste contact opnemen met een dermatoloog of arts om te bepalen of je papaya kunt gebruiken voor je huid. Het gebruiken van papaya wordt bijvoorbeeld afgeraden aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Conclusie

Papaya is een vrucht waarvan wordt gedacht dat het de gezondheid van het lichaam en de huid ten goede kan komen. Dat komt, omdat papaya bijvoorbeeld vezels, vitamines, mineralen en enzymen bevat. Papaïne is één van de belangrijke stoffen in papaya.

Gebruik papaya bijvoorbeeld om te proberen hyperpigmentatie, rimpels, psoriasis en acne te verminderen. Met papaya kan jij je huid laten stralen en je huidstructuur verbeteren. Eigenlijk kan papaya tal van voordelen bieden voor de huid, en zelfs effectief huidproblemen verbeteren.

Papaya kan worden gegeten, maar je kunt het ook aanbrengen op je gezicht. Voordat je papaya gaat gebruiken, dien je dit te overleggen met een arts of dermatoloog. Zij kunnen je meer vertellen over de bijwerkingen van papaya en de schoonheidsvoordelen voor jouw specifieke situatie, huidtype en huidprobleem.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *