
Een onderhuidse puist is een kenmerk van acne. Deze onzuiverheden bevinden zich onder de huid.
Je kunt onderhuidse puistjes meestal minder goed zien dan normale puistjes met witte kopen. Onderhuidse puistjes hebben dan ook geen witte of gele kop zoals normale puistjes. Een onderhuidse puist is wel goed te voelen door met je vinger over de huid te glijden.
Vrijwel elke Nederland krijgt in enige mate last van acne. Het is dan ook de meest voorkomende huidaandoening.
Inhoudsopgave
Wat is een onderhuidse puist?
Er zijn verschillende soorten acne. De verschillende soorten onzuiverheden kunnen er verschillend uit zien.
Er bestaan bijvoorbeeld whiteheads. Dat zijn puistjes met witte koppen. Ook zijn er mee-eters. Dat zijn witte of zwarte puntjes die zichtbaar zijn op de huid.
Puistjes die zich onder de huid ontwikkelen noemt men onderhuidse puistjes. Wanneer een puistje zich in een diepe huidlaag ontwikkelt, dan kan dat een pijnlijk gevoel opleveren.
Een onderhuidse puist kan naar boven komen. Er zal dan een puistje met een witte kop zichtbaar worden. In andere gevallen zal de onderhuidse puist krimpen en verdwijnen.
Heb je veel last van acne?
Download dan direct mijn gratis e-book met de top 10 gemaakte fouten bij puistjes, en uiteraard de oplossingen!
Hoe ontstaat een onderhuidse puist?
Een onderhuidse puist ontstaat eigenlijk op dezelfde manier als een puistje die zich boven de huid bevindt.
Het ontstaan van een onderhuidse puist heeft te maken met vier soorten verontreinigheden, namelijk: talg, dode huidcellen, vuil en bacteriën.
In de huid zitten kleine gaatjes die men poriën noemt. Deze zijn verbonden met talgkliertjes die talg produceren. In bepaalde situaties kan er teveel talg worden aangemaakt.
In principe is talg gunstig voor je huid, omdat het zorgt voor hydratatie en bescherming. Echter, wanneer er een te grote hoeveelheid talg wordt aangemaakt kan een porie verstopt raken. De verontreinigheden kunnen nu dus niet meer uit de porie stromen.
Wanneer de bacterie C. acnes in een porie terecht komt, dan kan de boel gaan ontsteken. Dit resulteert in de zichtbaarheid van een puistje. Daarbij kan roodheid, zwelling en pijn gepaard gaan.
Bij een onderhuids puistje blijven de verontreinigheden onder de huid. Je zult een wit gebied zien wat pijnlijk kan aanvoelen. Er kan ook roodheid ontstaan door de ontsteking en zwelling van het omliggende huid.
Op welke plekken kunnen onderhuidse puistjes ontstaan?
Er zijn tal van plekken op het lichaam waar onderhuidse puistjes voor kunnen komen. Ze kunnen namelijk overal ontstaan waar de poriën zich bevinden. Net zoals normale puistjes, kunnen ze dus vrijwel over je hele lichaam ontstaan.
Plekken waar onderhuidse puistjes zichtbaar worden zijn bijvoorbeeld:
- Neus en neusvleugel
- Kin
- Lip
- Ogen
- Oren en oorlel
- Hoofdhuid
- Voorhoofd
- Slaap
- Wenkbrauwen
- Kaaklijn
- Rug
- Nek
- Schouders
- Schaam steek
- Lies
- Bil
- Oksel
- Borsten
- Been
- Buik

De plek waar een puistje diep onder de huid ontstaat, kan soms iets zeggen over de oorzaak. Als je bijvoorbeeld een puistje krijgt op je gezicht, dan kan dat te maken hebben met een verkeerde huidverzorgingsroutine. Een puistje op je lip kan duiden op etensresten die achterblijven. Een puistje op je neus kan duiden op een vette huid. In het geval van een onderhuidse puist op je bil kan de oorzaak liggen bij wrijving van je kleding. Puistjes rond de schaam streek hebben vaak te maken met een verhoogde talgproductie.
Onderhuidse steenpuist
In plaats van een normale onderhuidse puist kan er ook een steenpuist ontstaan. Dit ziet eruit als een rode of donkere bult die zich onder de huid bevindt. De grote bult is gevuld met pus en kan pijnlijk aanvoelen. Steenpuisten kunnen steeds groter worden en naast elkaar ontstaan in een groep.
Een onderhuidse steenpuist ontstaat wanneer een haarzakje geïnfecteerd en ontstoken raakt door bacteriën. Meestal ontstaan deze onzuiverheden op het gezicht, in de nek, op de oksels, op de dijen en rondom de billen. Deze gebieden zijn namelijk vatbaarder voor zweet en wrijving.
Onderhuidse steenpuisten zullen doorgaans vanzelf een witte punt vormen, scheuren en leeglopen. Het is in ieder geval van belang om niet te uitknijpen of doorprikken om te voorkomen dat de infectie verspreidt en er meer steenpuisten ontstaan.
Wanneer je last hebt van meerdere, aanhoudende steenpuisten of je jezelf niet goed voelt, dan adviseer ik je een arts of dermatoloog te raadplegen.
Heb je veel last van acne?
Download dan direct mijn gratis e-book met de top 10 gemaakte fouten bij puistjes, en uiteraard de oplossingen!
Hoe kun je onderhuidse puistjes behandelen?
Onderhuidse puistjes kunnen goed worden behandeld. Vaak zullen de onzuiverheden zelfs vanzelf verdwijnen. Het kan wel vervelend zijn om zo lang te moeten wachten.
Om het genezingsproces te versnellen, kun je verschillende dingen doen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen huismiddeltjes in te zetten, vrij verkrijgbare middelen in te zetten of een dermatoloog te raadplegen.
Het beste is om er voor te zorgen dat de verontreinigheden in de puist naar de oppervlakte van de huid worden gebracht door hem te laten rijpen. Vervolgens kun je eenvoudig met andere middelen de verontreinigheden van de huid verwijderen, zodat het gehele onderhuidse puistje verdwijnt.
Hieronder ga je enkele tips krijgen voor het behandelen van onderhuidse puistjes.
1. Knijp geen onderhuidse puistjes uit
Veel mensen denken dat uitknijpen de snelste manier is om een onderhuidse puist te verwijderen. Dit kan echter een averechts effect hebben en de problemen erger maken. Zorg dus dat je deze weerleiding weerstaat.
Onderhuidse puisjes bevinden zich diep onder de bovenste huidlaag. Het is daarom vrijwel niet mogelijk om een onderhuidse puist te laten knappen.
In het geval van een onderhuidse puist, kan door het uitknijpen zelfs extra snel een permanent litteken optreden. Ook kan de puist opvallender en pijnlijker worden. Bovendien kan er een infectie ontstaan.
Vergeet ook niet dat door het proberen uit te drukken van een onderhuidse puist, de onzuiverheden dieper in je huid terecht kunnen komen. Het talg, de dode huidcellen en de acne-veroorzakende bacteriën kunnen dan ook dieper in de huid terecht komen. De ontsteking kan dan verergeren.

2. Breng een warm kompres aan om een onderhuidse puist sneller te laten rijpen
Een goede manier om een onderhuidse puist te behandelen is het aanbrengen van een warm kompres. Dankzij de hitte zullen de poriën open gaan staan. Hierdoor kunnen de verontreinigheden in het puistje sneller naar de bovenste huidlaag komen.
Het gevolg van een warm kompres aanbrengen is dat er een witte kop ontstaat op de puist en deze dus sneller kan rijpen. Het overtollige talg, de dode huidresten en bacteriën kunnen zo een uitgang vinden van de huid. Tevens kan warmte helpen door het laten afnemen van de pijn die hoort bij het puistje.
Je kunt op de volgende manier een warm kompres gebruiken tegen de onderhuidse puist:
- Neem een warm kompres: Je kunt een kant- en klaar warm kompres kopen in de winkel om thuis op te warmen in de magnetron. Het werkt echter ook prima om zelf een warm kompres te maken. Dit kan eenvoudig door een schoon washandje te laten weken in warm water. Zorg wel dat het washandje niet te heet wordt om een verbrande huid te voorkomen.
- Plaats het warme kompres op de puist: De tweede stap is om het warme kompres voor ongeveer 10 minuten aan te brengen op de onderhuidse puist. Je kunt deze stap drie tot vier keer per dag herhalen. Je zult merken dat de verontreinigheden in de puist naar het huidoppervlak komen.
- Zorg voor een goede hygiëne: De laatste stap is het schoonhouden van het puistje en het gebied eromheen. Je kunt ook beter even geen make-up meer gebruiken om irritatie te voorkomen en te wachten tot het puistje volledig is genezen.
Heb je veel last van acne?
Download dan direct mijn gratis e-book met de top 10 gemaakte fouten bij puistjes, en uiteraard de oplossingen!
3. Pleister en trekzalf aanbrengen op de onderhuidse puist
Er zijn verschillende pleisters en stickers verkrijgbaar in de huidverzorgingsmarkt. Dit zijn geen normale pleisters. Het zijn namelijk stickers die speciaal zijn gemaakt voor de behandeling van puistjes.
Dankzij verschillende ingrediënten in zo’n pleister, zoals salicylzuur zullen de verontreinigheden uit de huid worden getrokken. Denk bij een pleister voorbeeld aan het absorberen van talgresten, het verminderen van ontstekingen en het kleiner maken van puistjes.
Je kunt puistjes stickers kopen in een webwinkel of een drogisterij. Aangezien de stickers doorzichtig zijn, kun je deze de hele dag op je huid laten zitten. Als je dit niet vertrouwt, dan kun je de sticker ook gewoon op de puist plakken als je gaat slapen. Doorgaans moet één nieuwe sticker opgeplakt worden per dag.
Tevens kun je proberen een trekzalf te smeren op de onderhuidse puist. Met dergelijke zalven wordt namelijk ook geprobeerd om de verontreinigheden uit een puist naar het huidoppervlak te brengen.

4. Tea tree olie aanbrengen op de puist
Tea tree olie is een andere manier om onderhuidse puistjes te behandelen. Met deze olie kunnen namelijk de bacteriën die acne veroorzaken worden bestreden. Je kunt bijvoorbeeld een kant- en klare gel gebruiken die tea tree olie bevat.
Volgens meerdere klinische onderzoeken heeft een gel die 5% tea tree olie bevat het beste effect op milde tot matige vormen van acne. In de onderzoeken werd de tea tree olie twee keer per dag aangebracht op de huid. Toch is er meer onderzoek nodig om de effectiviteit van tea tree olie vast te kunnen stellen. Dit is altijd het geval bij natuurlijke middelen.
Je kunt een gel met tea tree olie online kopen. Ook kun je gewoon de pure tea tree olie gebruiken. Je dient de olie dan te mengen met een dragerolie, zoals olijfolie om het te verdunnen. Als het verdund is, kun je het aanbrengen op je onderhuidse puist. Het is toegestaan om het de hele nacht op je gezicht te laten zitten. Was het de volgende ochtend weer van je gezicht af.
Veel mensen prijzen tea tree olie aan, omdat het een mild product is. Je hebt bijvoorbeeld niet zulke heftige bijwerkingen als bij antibiotica of medicijnen die artsen voorschrijven bij acne.
Rauwe honing is een ander natuurlijk middel met antimicrobiële eigenschappen. Hiermee kunnen dus ook acne-veroorzakende bacteriën worden gedood. Doe wel zelf onderzoek naar dit soort huismiddeltjes.
5. Probeer vrij verkrijgbare acnebehandelingen
Er zijn meerdere vrij verkrijgbare middelen te koop waarmee acne kan worden aangepakt. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij de apotheek, een drogisterij of online webshop.
Mocht je weinig tot geen effect zien na het proberen van een anti-acne middel kun je ervoor kiezen om meerdere producten te gaan inzetten. Zorg dat dit product dan een andere positieve werking heeft op acne.
Gebruik je bijvoorbeeld tea tree olie om acne-veroorzakende bacteriën te doden? Kies dan voor een andere behandeling waarmee de talgproductie wordt gereduceerd of dode huidcellen van de huid worden verwijderd.
Denk bijvoorbeeld aan de volgende ingrediënten die een positief effect kunnen hebben op acne:
- Benzoylperoxide om de de acne-veroorzakende bacterie C. acnes aan te pakken.
- Salicylzuur om de poriën schoon te houden door dode huidresten te verwijderen.
- Zwavel om zowel de acne-veroorzakende bacteriën aan te pakken als de poriën te reinigen.
- Retinoïden om de talgproductie te reduceren en de poriën schoon te houden.
Er zijn bijvoorbeeld gezichtsreinigers, toners, crèmes, gels, scrubs, exfolianten, lotions, serums en vochtige doekjes te koop die de bovenstaande ingrediënten bevatten.
Mochten deze behandelingen niet werken, dan kun je ervoor kiezen een sterkere variant van het product te proberen door een recept te verkrijgen.
Heb je veel last van acne?
Download dan direct mijn gratis e-book met de top 10 gemaakte fouten bij puistjes, en uiteraard de oplossingen!
6. Professionele behandelingen van artsen en doorprikken
Er zijn verschillende behandelingen die kunnen worden uitgevoerd of voorgeschreven door een specialist. Denk bijvoorbeeld aan een dermatoloog, arts of schoonheidsspecialist.
Meestal worden professionele behandelingen pas overwogen en ingezet wanneer een acnepatiënt last heeft van een hardnekkige vorm van acne die gepaard gaat met zeer diepe onderhuidse ontstekingen en littekens.
Er kan bijvoorbeeld een topische antibiotica worden voorschreven. Voorbeelden hiervan zijn clindamycine en erytomycine. Deze antibiotica worden verwerkt in een gel die je tweemaal per dag op de plekken van je puistjes kunt smeren. De antibiotica kunnen verschillende effecten hebben, zoals: het reduceren van de talgproductie, het verwijderen van talg en dode huidcellen en/of het doden van acne-veroorzakende bacteriën.
Tevens zijn er pillen beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan de bekendste soort genaamd roaccutane. Dit is een medicijn die je kunt slikken. Het doel is om de talgproductie te reduceren, acne-veroorzakende bacteriën te doden, de aanmaak van nieuwe huidcellen te stimuleren en de hevigheid van ontstekingen te verminderen. Aangezien met roaccutane verschillende oorzaken van acne worden aangepakt, kan het effectief zijn. Wel zijn er mogelijk veel heftige bijwerkingen die kunnen optreden.
Bovendien kun je kiezen voor een professionele ingreep, zoals doorprikken of een cortisone injectie. Een arts kan bijvoorbeeld een onderhuidse puist doorprikken met een steriele naald. Vervolgens worden de verontreinigheden uit de puist geknepen. Ook kan er worden gekozen voor een cortisone injectie met bijvoorbeeld enfin. Dit wordt zelfs vaak alleen gebruikt voor de behandeling van een onderhuidse puist. Het voordeel hiervan is dat een puist erg snel wegtrekt, vaak zelfs nog dezelfde of de volgende dag na de injectie.

7. Een tijdelijke oplossing voor het verminderen van symptomen
Mocht je veel last hebben van een onderhuidse puist en tijdelijk de symptomen willen verminderen, dan kun je wat ijs aanbrengen op de onderhuidse puist. Dankzij het aanbrengen van ijs kunnen namelijk de roodheid, zwelling en ontsteking verminderen.
Je kunt ijs op de volgende manier inzetten tegen je onderhuidse puist:
- Zorg als eerste dat je je gezicht schoonmaakt door een milde reiniger te gebruiken. Vergeet ook niet achteraf je huid deppend droog te maken met een schone handdoek.
- Stop wat ijsblokjes in een plastic zakje, theedoek of schone handdoek.
- Houd het koude kompres ongeveer enkele minuten tegen de onderhuidse puist aan.
- Wacht vervolgens vijf minuten en houd het kompres nog eens enkele minuten tegen het puistje aan.
- Deze stappen kun je maximaal drie keer per dag opnieuw uitvoeren.
Heb je veel last van acne?
Download dan direct mijn gratis e-book met de top 10 gemaakte fouten bij puistjes, en uiteraard de oplossingen!
Hoe voorkom je verergering van een onderhuidse puist?
Onderhuidse puistjes kunnen zichtbaar worden uit het niets. Toch zijn er meerdere dingen die je kunt doen om de verschijning van de puistjes te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld de volgende aanpassingen doen in je levensstijl:
- Zorg voor een goede hygiëne: Het is belangrijk om twee keer per dag je gezicht te wassen. Je kunt bijvoorbeeld ’s avonds een milde gezichtsreiniger gebruiken en ’s ochtends nog eens wassen met enkel lauw water. Als je vaker dan twee keer per dag je huid gaat reinigen, bestaat er een kans dat de huid geïrriteerd raakt en onderhuidse puistjes ontstaan. Zorg wel dat je altijd je gezicht of lichaam wast als je een intensieve training hebt gehad of door een andere activiteit hebt gezweet.
- Ga de huid niet scrubben: Vooral de huid van het gezicht is erg gevoelig. Daarom is het belangrijk dat je niet gaat scrubben of schrobben. Hoewel een acne-gevoelige huid vettig kan aanvoelen en er vuil kan uitzien, is scrubben een no-go. Zorg dus dat je geen scrubs gebruikt, maar in plaats daarvan exfolianten gebruikt. Ook kun je dus beter geen borstels gebruiken onder de douche om irritatie aan de huid te voorkomen.
- Let op de labels van huidverzorgingsproducten: Er zijn allerlei producten die je voor je huid en haar kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan make-up, shampoo’s, parfum, gels en reinigers. Je dient er echter op te letten welke ingrediënten aanwezig zijn in de producten. Kijk bijvoorbeeld of er een label staat op het product, zoals ‘niet-comeodogeen’, ‘niet-acnegeen’ of ‘olievrij’. Dit betekent namelijk dat het een product is waar geen acne-veroorzakende en poriën verstoppende ingrediënten in zijn verwerkt.
- Was regelmatig de spullen die in contact komen met je huid: Veel producten kunnen vies worden, die vervolgens in aanraking komen met de huid van het gezicht en de rest van het lichaam. Denk aan telefoons, kussenslopen, beddengoed. Maar denk bijvoorbeeld ook aan petten, hoeden en helmen. Het zijn allemaal voorwerpen die wellicht onbewust leiden tot de vorming van een puistje onder de huid.
- Overweeg professioneel advies: Worden de onderhuidse puistjes steeds erger, blijven ze steeds terugkeren, of ontstaan er littekens? Dan adviseer ik je de hulp in te schakelen van een dermatoloog. Dit is een huidspecialist die een specifiek behandelplan kan opstellen die bestaat uit middelen of ingrepen die passen bij jouw huidtype en de hevigheid van je acne.
De meest effectieve aanpak voor onderhuidse puistjes!
In dit artikel heb je kunnen lezen over een aantal goede manieren om een onderhuidse puist te bestrijden. Je moet echter begrijpen dat dit veelal symptomatische behandelingen zijn. De symptomen van onderhuidse puistjes worden namelijk enkel aangepakt.
Als jij terugkeer van onderhuidse puistjes en andere acne onzuiverheden wilt voorkomen, dan moet je gaan definiëren wat de onderliggende oorzaken zijn van je acne. Op deze manier kun je namelijk de problemen veel gerichter bestrijden.
In mijn e-book ‘Leven Zonder Acne‘ kun je ontdekken wat de beste manieren zijn om snel je puistjes te verminderen. Deze methode is er dan ook op gericht om je problemen voor een langere tijd te verminderen door de onderliggende oorzaken aan te pakken.
Via de onderstaande knop kun je alvast mijn gratis e-book bekijken en downloaden, zodat je eindelijk op de goede manier de onderhuidse puistjes gaat aanpakken!

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes
Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.