Moringa olie voor huid en gezicht

8 Voordelen van moringa olie voor je huid en gezicht

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
Moringa olie voor huid en gezicht

Er kan ontzettend veel worden gedaan om de gezondheid van de huid te verbeteren en te behouden. Huidverzorgingsproducten kunnen dan ook verschillende voordelen bieden voor de huid en het gezicht.

Een product kan bijvoorbeeld helpen bij het hydrateren van de huid, het bevorderen van de collageenaanmaak en het bestrijden van tekenen van huidveroudering. Veel mensen zijn echter op zoek naar een natuurlijk product waarmee kan worden geprofiteerd van veel huidvoordelen in één klap. Daarom wil ik je vandaag iets meer vertellen over het gebruiken van moringa olie voor je huid en gezicht.

Moringa olie wordt ook wel wonder huidolie genoemd. Deze olie wordt zelfs al duizenden jaren geprezen. Je begrijpt dus wel dat dit een interessante keuze kan zijn. Blijf verder lezen om te ontdekken wat moringa olie kan betekenen voor je huid.

Wat is moringa olie?

Moringa olie wordt ook moringazaadolie genoemd. Dit komt, omdat moringa olie wordt gewonnen uit de zaden van de moringa boom (Moringa Oleifera boom). De zaden bestaan voor ongeveer 40% uit olie. De moringa boom groeit in in verschillende werelddelen, waaronder Afrika, India en Indonesië.

Hoewel moringa olie wordt gewonnen uit zaden kunnen stengels, peulen, vruchten, bladeren, schors en wortel van de moringa boom ook geneeskrachtige eigenschappen hebben. Tevens is het één van de meest voedzame bomen ter wereld en kan het barre weersomstandigheden doorstaan. Vandaar wordt de moringa boom ook wel wonderboom genoemd. Andere benamingen voor de moringa boom zijn drumstick of trommelstokboom.

In moringa olie zitten bijvoorbeeld omega-vetzuren, antioxidanten, vitamines A, C, E, linolzuur, palmitoleïnezuur en oliezuur. Deze stoffen kunnen onder andere helpen bij het kalmeren en beschermen van de huid. Het fijne van antioxidanten is dat ze kunnen werken als natuurlijke conserveermiddelen, en dus producten langer houdbaar kunnen maken zonder dat daar chemische ingrediënten voor hoeven worden gebruikt.

Dankzij de hydraterende, reinigende, antioxiderende, antibacteriële en verzachtende eigenschappen van moringa olie wordt het vaak verwerkt in huidverzorgingsproducten. Daarnaast kan pure moringa olie worden aangebracht op de huid.

Soms wordt moringa olie vergeleken met arganolie. De unieke samenstelling van moringa olie is echter opvallend.

Voordelen van moringa olie voor je huid en gezicht

Verschillende stoffen in moringa olie kunnen een bijdrage leveren aan het krijgen van een gezondere huid. Denk aan antioxidanten, vetzuren, vitamines en mineralen. Hieronder bespreek ik een aantal van de belangrijkste voordelen waarvan je op de hoogte moet zijn.

1. Hydrateren

In moringa olie bevinden zich veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren en oliezuur. Hierdoor kan het helpen bij het hydrateren van de huid en het verminderen van droge, schilferige plekken. Ook kan de huidbarrière worden ondersteund en hersteld. Vetzuren in moringa olie kunnen namelijk helpen bij het onderhouden van de celmembranen die de huidbarrière vormen. Om deze redenen kan moringa olie worden gebruikt als een vochtinbrengend product. De huid kan worden gehydrateerd, maar ook de lippen en hoofdhuid.

2. Huidverouderingstekenen tegengaan

Ten tweede kan moringa olie helpen bij het tegengaan van bestaande en nieuwe tekenen van huidveroudering, zoals rimpels, fijne lijntjes en donkere vlekken. Dit resulteert in een huid die er jonger uitziet. Vitamine E is de antioxidant in moringa olie die vrije radicalen bestrijdt die de huid beschadigen en er vroegtijdig oud laten uitzien. Anderzijds kan vitamine C helpen bij het verminderen van donkere vlekken. Bovendien kan het krachtige zeatine helpen bij het aanmaken van huidcellen en het vertragen van het huidverouderingsproces door huidweefsels te voeden en te ondersteunen.

Wist je dat vele jaren geleden moringa olie in Egypte werd gebruikt om de huid te beschermen tegen heftige zonnestralen, zand en stof tijdens de lange reizen in de woestijn?

3. Wonden verzorgen

Dankzij zijn verzachtende eigenschappen kan moringa helpen bij het genezen van kleine snij-, brand- en schaafwonden.

4. Huideigen oliën in evenwicht brengen

Onze huid produceert van nature talg (olie). Moringa olie lijkt hier erg op. Deze olie kan er daarom voor zorgen dat alle huidtypes in evenwicht worden gebracht zonder een vettige laag achter te laten op de huid. Hierdoor kan je een stralende huid krijgen.

Aangezien moringa olie lijkt op het huideigen talg zullen de poriën niet verstoppen als het wordt aangebracht op de huid. Er zullen dus geen mee-eters ontstaan.

5. Bacteriën, acne en rosacea bestrijden

Een ander voordeel van moringa olie is het bestrijden van bacteriën. Dit kan gunstig zijn voor huidaandoeningen, zoals acne, rosacea en eczeem. Deze huidaandoeningen kunnen namelijk worden veroorzaakt door bacteriën, genaamd Staphylococcus aureus. Moringa olie kan dus helpen bij het bestrijden van huidaandoeningen die gepaard gaan met bacteriën.

Moringa olie tegen acne en rosacea
Moringa olie tegen acne, rosacea en huidaandoeningen

6. Ontstekingen verminderen

Dankzij ontstekingsremmende eigenschappen kunnen ontstekingen op de huid worden verminderd. Denk bijvoorbeeld aan de roodheid en zwelling van puistjes. Denk ook aan ontstekingen bij huidaandoeningen, zoals acne, rosacea, eczeem en psoriasis.

7. Collageen bevorderen

Dankzij vitamine C in moringa olie kan de productie van collageen worden bevorderd. Hierdoor kunnen littekens zichtbaar worden verminderd, tekenen van huidveroudering worden tegengegaan en beschadigde huidcellen worden hersteld. Aangezien je huid steeds minder collageen gaat aanmaken, kan moringa olie een geweldige keuze zijn.

8. Reinigen

Bovendien kan moringa olie helpen bij het reinigen van de huid door zijn zuiverende en ontgiftende effecten. Er zit maar liefst 72% oliezuur in moringa olie, wat het een geweldige huidreiniger maakt.

Hoe kan je moringa olie gebruiken voor je huid?

Onze voorkeur gaat uit naar biologische, pure moringa olie. Dit is namelijk olie zonder andere slechte ingrediënten. Dat neemt niet weg dat moringa olie ook als ingrediënt kan worden verwerkt in huidverzorgingsproducten. Denk bijvoorbeeld aan crèmes, zalven, lotions, shampoos en andere schoonheidsproducten.

Moringa olie kan zowel ’s ochtends als ’s avonds worden aangebracht op de huid. Gebruik het bijvoorbeeld als laatste stap van je avondroutine of als stap voor je zonnebrandcrème in je ochtendroutine. Dit is natuurlijk afhankelijk van het exacte product dat je gebruikt.

Kies voor moringa olie van BeriVita. Deze olie is 100% zuiver en op de juiste manier bereidt. De zaden van de moringa boom zijn namelijk koud geperst. Wanneer een moringa olie niet zuiver en koudgeperst is, dan kunnen er andere slechte ingrediënten inzitten en de actieve stoffen verloren zijn gegaan.

BeriVita moringa olie product voor de huid

Sommige mensen kiezen ervoor moringa poeder te gebruiken. Dit wordt gemaakt door moringa bladeren te drogen en te verpoederen. Anderzijds kiezen mensen ervoor het fruit van de moringa boom te verwerken in gerechten.

De moringa olie uit de zaden kan het meest effectief zijn voor de huid. Een olie kan namelijk in je huid trekken. Moringa olie staat er zelfs om bekend snel en diep in de weefsels van de huid door te kunnen dringen.

Is moringa olie veilig om aan te brengen op het gezicht?

Tot op heden is er nog niet voldoende wetenschappelijk bewijs omtrent de voordelen en bijeffecten van moringa olie.

Er wordt gedacht dat moringa olie veilig kan worden gebruikt voor vrijwel alle huidtypes. Afhankelijk van het product kan het dagelijks worden aangebracht op de huid, in de ochtend en avond. Ook kan moringa olie met veel andere ingrediënten worden verwerkt.

Je kunt een kleine test uitvoeren achter je oor. Breng simpelweg wat moringa olie aan op een klein stukje van je huid en laat het 24 uur intrekken. Mocht er geen reactie optreden, dan kun je het waarschijnlijk veilig aanbrengen op de rest van je huid en gezicht.

Je kunt het beste even contact opnemen met een arts of dermatoloog om te praten over de veiligheid van moringa olie. Zij kunnen namelijk bepalen of het daadwerkelijk geschikt is voor jouw specifieke huidaandoening en huidtype.

Bovendien wordt bijvoorbeeld afgeraden moringa olie te gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft, omdat hier niet voldoende onderzoek naar is gedaan.

Conclusie

Het gebruiken van moringa olie kan verschillende voordelen opleveren voor je huid en gezicht. Dit komt bijvoorbeeld door het bestrijden van bacteriën, kalmeren van ontstekingen, tegengaan van huidveroudering en hydrateren van de huid.

Dankzij de verschillende nuttige eigenschapen kunnen veel huidproblemen en huidaandoeningen worden verholpen. Ook kan de algemene gezondheid van de huid worden bevorderd.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *