Is mango goed voor je huid?

Alle voordelen op een rij

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
Mango voor huid

Veel mensen eten weleens een mango. Het is dan ook één van de meest gegeten vruchten in Nederland en de rest van de wereld. Dankzij de vele vitamines, mineralen en andere antioxidanten in mango’s kan dit een gunstige fruitsoort zijn voor gezondheid van je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan de vitamines A, B6, C, E en K die een mango bevat. Denk ook aan magnesium, koper en foliumzuur.

Naast de gezondheid van je lichaam zijn mango’s ook gunstig voor je huid. Dankzij de vitamine C kan bijvoorbeeld de aanmaak van collageen worden bevorderd en wordt de huid stevig gehouden. Andere antioxidanten in een mango kunnen helpen je huid te beschermen en de huid er langer jonger uit te laten zien.

Mango’s kunnen worden gegeten of plaatselijk worden aangebracht op de huid om te profiteren van de voordelen. Zo zijn er speciale huidproducten die mangoboter, mango-extracten en mango-olie bevatten. Deze producten zijn bijvoorbeeld in staat om de huid gehydrateerd te houden.

In deze blog ga ik je meer vertellen over de invloed van mango op de huid.

Wil je na het lezen van dit artikel zelf een gezichtsmasker maken van mango? Doe dan altijd eerst zelf onderzoek. Mango’s zijn immers geen specifieke huidproducten en er kunnen dus mogelijk bijwerkingen optreden. Daarnaast moet er meer onderzoek worden gedaan naar de daadwerkelijke voordelen van mango’s voor de huid.

Welke voordelen heeft een mango voor de huid?

De belangrijkste vitamines in mango zijn vitamine A, C en E. Dankzij deze vitamines en de andere vele antioxidanten kan het lichaam worden beschermt tegen celbeschadiging.

Hieronder zet ik de mogelijke voordelen van mango voor de huid op een rijtje.

Zonbeschadiging verminderen

De eerste manier waarop mango de huid kan helpen is de mogelijke potentie om zonbeschadiging en milieubeschadiging te verminderen. Dit komt, omdat vitamine C en E de oxidatie van je huidcellen ten goede komen. Uit een onderzoek met muizen is dan ook gebleken dat de muizen die mango-extract toegediend kregen, minder rimpels en zonbeschadigingen kregen.

Aanmaak van collageen verbeteren

Aangezien een mango vitamine C bevat, kan een mango bijdragen aan de aanmaak van collageen. Dankzij de collageen krijgt je huid structuur, blijft de de huid stevig en kunnen wonden beter helen. In het geval van een verminderde collageenproductie zullen er sneller rimpels vormen op de huid.

Acne bestrijden

Wegens de vitamine A in mango zou het mogelijk kunnen helpen acne te bestrijden. Er wordt namelijk gedacht dat een tekort aan vitamine A in verband staat met acne. Dit komt, omdat er dan meer keratine wordt aangemaakt. Dit eiwit zou als gevolg hebben dat de poriën verstoppen en acne ontstaat. Ook zou het plaatselijk aanbrengen van mango helpen de poriën te verschonen en dode huidcellen te verwijderen door de reinigende eigenschappen. De magnesium in mango zou zowel acne als rosacea kunnen bestrijden.

Verkleint het risico op huidkanker

Bovendien zou mango kunnen helpen het risico op huidkanker en andere soorten kankers te verkleinen. In de schillen en pitten van mango’s zit namelijk mangiferine. Dit stofje zou mogelijk het risico op bepaalde soorten kanker kunnen verminderen. Ook voor dit mogelijke voordeel geldt dat er meer onderzoek nodig is om het vast te kunnen stellen.

Hoe kun je mango gebruiken voor de huid?

Ten eerste kun je er natuurlijk voor kiezen om meer verse mango te gaan eten. Je kunt dan een beter immuunsysteem en betere spijsvertering krijgen wat voordelig is voor je gezondheid en huid.

Eventueel kun je ook kiezen voor mango-olie of -extract. Deze bevatten namelijk nog meer voedingsstoffen dan een mango. Deze worden dan ook vaak verwerkt in zonnebrandmiddelen en cosmetica.

Anderen mensen kiezen ervoor mango plaatselijk aan te brengen op de huid. Dit kan bijvoorbeeld met mangoboter of het toevoegen van een mango aan een gezichtsmasker.

Er is tot op heden weinig onderzoek gedaan naar de effecten van het smeren van mango op de huid. Volgens ervaringen zou het voornamelijk lekker ruiken en kan de huid beter gehydrateerd blijven.

Helpt mangoboter voor de huid en huidproblemen?

Mangoboter komt van de mangozaden en wordt geprezen door de vele vetzuren die het bevat.

Twee voordelen van mangoboter voor de huid zijn:

  • Droge huid: Mangoboter kan bijdragen aan het hydrateren van de huid en het vormen van een beschermende laag op de huid, zodat de huid zacht en beter beschermt blijft.
  • Acne en puistjes: Volgens sommige mensen zou mangoboter acne ten goede kunnen komen. Echter, mangoboter kan mogelijk de poriën laten verstoppen waardoor acne juist erger kan worden.

Zijn mango’s veilig voor de huid?

Mango’s moeten op de juiste manier worden gebruikt. Logischerwijs ga je geen mango huidverzorgingsproducten eten.

Houd er rekening mee dat er heel soms een allergische reactie kan ontstaan door het aanraken van mango’s.

De schil van de mango bevat urushiol wat huiduitslag kan laten optreden.

Neem contact op met een arts of dermatoloog als je mango wilt gebruiken voor de huid.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *