Magnesium bij eczeem en psoriasis

Werkt het?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
Magnesium bij eczeem en psoriasis

Of je nou eczeem of psoriasis hebt, het zijn allebei vervelende huidaandoeningen en daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk iets tegen doen. Immers, je kunt er anders zowel fysieke als mentale klachten van gaan ondervinden.

Van verschillende vitamines en mineralen wordt gedacht dat ze kunnen helpen eczeem of andere huidaandoeningen te behandelen. Magnesium is daar één voorbeeld van. Veel mensen in Nederland zouden zelfs een tekort hebben aan magnesium.

In deze blog ga ik je iets meer vertellen over magnesium en hoe het mineraal kan helpen tegen eczeem en psoriasis.

Een tekort aan magnesium

Magnesium is een belangrijk mineraal die bijdraagt aan veel lichamelijke processen. Veel mensen hebben echter een tekort aan magnesium. Dit kan eenvoudig ontstaan, want veel voedingsmiddelen bevatten geen hoog percentage magnesium. Het is wel degelijk belangrijk voldoende magnesium binnen te krijgen, omdat dit bijdraagt aan een goede gezondheid.

Er kan bij een tekort aan magnesium eventueel worden gekozen om een magnesium supplement in te nemen of een huidproduct met magnesium te gebruiken. Voordat je zo’n besluit neemt, wil je natuurlijk eerst weten of er daadwerkelijk sprake is van een magnesium tekort in jouw lichaam. Dit kun je bijvoorbeeld laten controleren door een bloedtest af te laten nemen. Daarnaast kun je meer magnesium binnenkrijgen via voeding om te kijken of het effect heeft op de ernst van je problemen met stress, angst en slaap.

Ook zou een magnesiumtekort de histamine productie verhogen. Hierdoor kunnen de bloedvaten opzwellen en kan er jeuk en roodheid ontstaan. Tevens wordt de beschermende barrière van de huid vermindert. Bij eczeem en psoriasis is een gezonde huidbarrière juist belangrijk, omdat irriterende stoffen, een droge huid en een minder elastische huid makkelijker irritatie kunnen veroorzaken

Enkele voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium zijn:

  • Spinazie
  • Amandelen
  • Avocado’s
  • Bananen
  • Gedroogde vijgen
  • Pure chocola

Eczeem, psoriasis en magnesium

Bij eczeem en psoriasis is sprake van ontsteking. Vaak hebben mensen met deze huidaandoeningen ook last van stress en angstige gevoelens. Voor beide symptomen kan magnesium helpen. Hoewel magnesium geen definitieve manier is om een huidaandoening te genezen, kunnen uitbraken in de toekomst hiermee effectiever worden voorkomen.

Wanneer je stress hebt, wordt er meer van het stresshormoon “cortisol” geproduceerd in je lichaam. Ook vermindert stress de productie van andere stoffen, die juist gunstig zijn voor eczeem en psoriasis. Door magnesium in te nemen, wordt de hoeveelheid “cortisol” vermindert.

Anderzijds werkt magnesium dus ook bij het beheersen van eczeem en psoriasis door bestaande ontstekingen te verminderen. Voor dit effect werkt een huidverzorgingsproduct waarschijnlijk beter dan een supplement. Een huidproduct kan namelijk direct worden opgenomen door de huid.

Je kunt kijken of magnesium helpt tegen je huidaandoening door een bad te nemen en daar twee kopjes magnesiumzout (epsumzout) of magnesiumkristallen aan toe te voegen. Ga 20 minuten in een bad van een normale temperatuur met magnesium liggen. Breng daarna een vochtinbrengende crème aan, zodat de huid niet uitdroogt. In het geval van eczeem of psoriasis plekken op de voeten, kun je ook een voetbad nemen.

Ik en mijn familieleden hebben goede ervaringen met Zechzal magnesium. Dit is natuurlijk en ontstekingsremmend magnesium.

Je kunt er ook voor kiezen magnesiumolie te gebruiken. Dit kan soms prikken op de huid. Zorg daarom dat je de huid eerst een beetje vochtig maakt, voor het aanbrengen van de magnesiumolie.

Het fijne van magnesiumolie is dat je het direct kunt aanbrengen op de plekken waar de eczeem en psoriasis zich bevinden. Daarnaast kan er niet teveel magnesium worden opgenomen door de cellen.

Houd er wel rekening mee dat eczeem en psoriasis gepaard kunnen gaan met open wonden. Een product met magnesium kan dan mogelijk te hard en irriterend zijn voor de huid. Kies er dus voor om het zout te verdunnen met water. Kijk ook altijd naar de gebruiksaanwijzing op de verpakking en raadpleeg voor een medisch advies een arts.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *