Lijnzaadolie voor de huid

7 voordelen van lijnzaadolie voor huid en gezicht

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
Lijnzaadolie voor de huid

Oliën worden steeds populairder in de huidverzorgingswereld. Steeds meer mensen worden zich dan ook bewust van alle schadelijke stoffen die in reguliere huidverzorgingsproducten kunnen voorkomen. Een voorbeeld van een goede olie voor de huid is lijnzaadolie.

Het gebruiken van lijnzaadolie voor de huid kan een goede keuze zijn als we kijken naar alle eigenschappen en voordelen.

Zoals de naam al prijsgeeft, wordt lijnzaadolie gewonnen uit lijnzaad. Het bevat een aantal goede stoffen, waardoor mogelijk de gezondheid van de huid kan verbeteren. Naast voordelen voor de huid wordt zelfs gedacht dat lijnzaadolie het risico op spijsverteringsproblemen en kanker kan verminderen.

Blijf verder lezen om te ontdekken waarom je lijnzaadolie kunt gebruiken voor je huid. Ook zal je na het lezen van dit artikel begrijpen wat de potentiele risico’s zijn. Bovendien ga je erachter komen uit welke producten je een keuze kunt maken.

Wat is lijnzaadolie?

Lijnzaadolie of lijnolie is afkomstig van lijnzaad. Het wordt gewonnen door de zaden te persen van de vlas- of lijnzaadplant (Linum usitatisimum). De zaden bestaan namelijk voor ongeveer 40% uit olie.

Over de hele wereld kan de vlasplant voorkomen. Het wordt vooral geteeld om lijnzaad te winnen. Andere delen van de plant worden bijvoorbeeld gebruikt als veevoer of linnen producten te maken.

Lijnzaadolie smaakt lichtzoet en nootachtig. Ik stop het bijvoorbeeld graag in yoghurt of een salade.

In lijndzaadolie komen verschillende stoffen voor. Denk aan vetzuren, eiwitten, vitaminen, mineralen, vezels, antioxidanten en fenolische verbindingen die gunstig kunnen zijn voor de huid en het lichaam. Enkele hiervan zijn omega 3, vitamine B1 en B2, vitamine E, magnesium, kalium, zink, calcium en lignanen.

De grootste voordelen van lijnzaadolie worden bereikt door het hoge gehalte omega 3. Ons lichaam heeft deze stof nodig om gezond te blijven. Helaas komt omega 3 hedendaags weinig voor in voeding in tegenstelling tot het slechtere omega 6. Vandaar eten veel mensen noten en vis om meer omega 3 vetzuren binnen te krijgen.

Lijnzaadolie kan bijvoorbeeld een geweldige keuze zijn voor mensen met een veganistische levensstijl om op natuurlijke wijze meer omega-3 vetzuren binnen te krijgen. Denk ook aan mensen die geen visolie willen innemen, omdat het bijvoorbeeld vaak toxines bevat.

Wist je dat het gehalte aan omega-3-vetzuren in lijnzaadolie het hoogste is van alle plantaardige oliën?

Voordelen van lijnzaadolie voor de huid

Hieronder deel ik enkele potentiele voordelen van lijnzaadolie voor de huid. Je moet hierbij onthouden dat er meer wetenschappelijk onderzoek moet worden gedaan naar de werkelijke voordelen van lijnzaadolie voor de huid. Dit geldt echter meestal voor producten die uit de natuur komen.

1. Hydrateren en voeden van de huid

Door alle voordelen van lijnzaadolie besluiten sommigen mensen het rechtstreeks aan te brengen op hun huid, in plaats van het oraal in te nemen. Door lijnzaadolie aan te brengen op de huid, zou het de huid kunnen hydrateren, kalmeren en verzachten. Dit kan resulteren in een strakker en veerkrachtiger uiterlijk in je teint. Ook kan de hydratatie ervoor zorgen dat droge plekjes verdwijnen.

2. Versterkte huidbarrière

Wanneer lijnzaadolie oraal wordt ingenomen, kunnen omega-3-vetzuren terecht komen in de huidcellen. Dit kan resulteren in een versterkte huidbarrière. In 2010 is zelfs een kleine studie gedaan met 13 vrouwen, waaruit bleek dat lijnzaadoliesupplementen een gladdere, meer gehydrateerde en minder gevoelige huid kunnen creëren. Door de huidbarrière te versterken, zullen er minder snel slechte stoffen je huid kunnen binnendringen.

3. Remmen van ontstekingen

Een ander potentieel voordeel van lijnzaadolie is het remmen van ontstekingen in de darmen. Slecht werkende darmen kunnen worden opgemerkt door huidveranderingen en een minder gezonde uitstraling van de huid. Dankzij lijnzaadolie zou de stoelgang regelmatiger kunnen worden. Tevens bleek uit een studie naar lijnzaadolie met muizen dat zwelling, roodheid en jeuk konden verminderen. Dit zijn bekende symptomen van een ontstoken huid.

4. Rimpels verminderen

Wanneer je iets wilt doen tegen rimpels kan lijnzaadolie een goede keuze zijn. Het hydraterende effect kan namelijk zorgen voor het verminderen van rimpels. Dit geldt ook voor het uitstellen en voorkomen van rimpels. Daarnaast heeft je lichaam eiwitten nodig om collageen aan te maken. Collageen houdt de huid stevig. Anderzijds kan een tekort aan collageen de huid verdunnen en verslappen, waardoor rimpels ontstaan.

Door de hydraterende en collageen bevorderende eigenschappen zouden ook littekens en schaafwonden kunnen verbeteren.

5. Psoriasis bestrijden

Psoriasis is een huidaandoening. Het ontstaat als gevolg van een ontsteking in het lichaam, waarna schubben op de huid verschijnen. Waarschijnlijk heeft lijnzaadolie het vermogen de ernst van symptomen die horen bij psoriasis te verminderen. Ook zouden huidwonden sneller kunnen genezen. Dit komt door het hoge gehalte omega-3-vetzuren. Bovendien wordt soms gedacht dat psoriasis ontstaat als gevolg van een tekort aan omega 3. Wederom is meer onderzoek nodig om deze voordelen van lijnzaadolie voor psoriasis te bevestigen.

6. Eczeem verminderen

Eczeem is een andere huidaandoening die veel voorkomt. Je kunt het herkennen aan vervelende symptomen, zoals een geïrriteerde, droge, rode en jeukende huid. De symptomen kunnen worden aangepakt dankzij de mogelijke ontstekingsremmende en hydraterende eigenschappen.

7. Hoofdhuid kalmeren

Als laatste kan lijnzaadolie helpen bij het kalmeren van de hoofdhuid. Je kunt lijnzaadolie dus gebruiken als je last hebt van roos of een jeukende hoofdhuid. Naast het kalmeren van de huid onder het haar kan lijnzaadolie ook zorgen voor een schitterende glans in je haar. Het vochtinbrengende effect helpt je haar namelijk gezond, sterk en gehydrateerd te houden.

Hoe kan je lijnzaadolie gebruiken voor huid en gezicht?

Lijnzaadolie gebruiken voor de huid en het gezicht werkt tamelijk eenvoudig. Simpelweg koop je lijnzaadolie in olievorm of capsulevorm. Kijk vervolgens op de verpakking van het specifieke product voor de juiste dosering.

Je kunt lijnzaadolie bijvoorbeeld gebruiken als saladedressing. Ook kun je het bijvoorbeeld mixen met dipsauzen, sauzen, yoghurt, smoothies, havermout en muesli. Deze keuze is afhankelijk van je eigen wensen. Het mag in ieder geval niet worden gebruikt in warme gerechten, omdat dit schadelijk kan zijn en het effect voor de huid verloren kan gaan.

Bovendien kan lijnzaadolie rechtstreeks worden aangebracht op het gezicht of andere delen van je huid. Veel mensen gebruiken lijnzaadolie als nachtcrème door er een klein beetje van aan te brengen op het gezicht voor het slapengaan. Daarnaast mag je doorgaans de olie mixen met je dagelijkse huidcrème.

Welke lijnzaadolie gebruiken voor je huid?

Wanneer je overtuigd bent van alle voordelen van lijnzaadolie voor je huid, dan wil je het waarschijnlijk zelf uitproberen. Dit is ook gelijk de beste manier om erachter te komen wat lijnzaadolie daadwerkelijk kan betekenen voor de huid. Onze huidtypen, en dus ook onze ervaringen kunnen immers erg verschillen.

Bij het uitkiezen van lijnzaadolie voor je huid is het belangrijk te letten op een aantal zaken. Zorg in ieder geval dat je kiest voor 100% pure en koudgeperste lijnzaadolie. Vermijd dus bewerkte lijnzaadoliën die kleurstoffen en conserveringsmiddelen bevatten en niet op ambachtelijke wijze zijn bereid.

Het merk Qure Natural Oil voldoet aan de zojuist gestelde eisen en meer en beveel ik daarom van harte aan.

Aanbevolen lijnzaadolie product voor huid en gezicht

Kan lijnzaadolie gepaard gaan met bijwerkingen?

Ja, lijnzaadolie is een natuurlijk product en er kunnen dus bijwerkingen optreden. Maar no worries, over het algemeen kunnen volwassenen lijnzaadolie uitstekend verdragen.

Bijwerkingen die kunnen optreden zijn onder meer diarree en maagklachten. Ook kunnen producten uit de natuur, zoals lijnzaadolie een allergische reactie veroorzaken. Voor de zekerheid kan je om te beginnen een kleine hoeveelheid lijnzaadolie innemen of aanbrengen op een klein stukje huid.

Je moet contact opnemen met een arts om te praten over de geschiktheid van lijnzaadolie in jouw specifieke situatie. Zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven en mensen met bloedingsstoornissen mogen bijvoorbeeld waarschijnlijk geen lijnzaadolie gebruiken.

Conclusie

Lijnzaadolie kan waarschijnlijk de gezondheid van je huid ten goede komen. Door het plaatselijk aan te brengen op de huid en oraal in te nemen via de mond kan de huid zowel van binnenuit als buitenaf worden verzorgd.

Lijnzaadolie zou bijvoorbeeld gunstig kunnen zijn voor de huid door het remmen van ontstekingen en het hydrateren van de huid. Hierdoor kunnen verschillende effecten worden bereikt, zoals het krijgen van een vollere, gezondere uitziende huid.

Zelfs hardnekkige huidaandoeningen, zoals acne, eczeem, psoriasis en rosacea zouden kunnen verbeteren door het gebruiken van lijnzaadolie.

In dit artikel heb ik je nog niet eens verteld over de potentiele voordelen van lijnzaadolie voor het lichaam in het algemeen, wanneer het oraal wordt ingenomen.

Wanneer je besluit om lijnzaadolie te gebruiken, zorg dan dat je dit eerst overlegt met een arts. Kies daarnaast voor 100% pure en koudgeperste lijnzaadolie van een betrouwbare aanbieder voor de beste resultaten.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *