Lavendel olie voor huid en gezicht

6 voordelen van lavendelolie aanbrengen op de huid en het gezicht

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
Lavendel olie voor huid en gezicht

Lavendel wordt al lang gebruikt om allerlei kwaaltjes tegen te gaan. Je kunt bijvoorbeeld lavendel olie en lavendelwater gebruiken om de gezondheid van je huid te bevorderen.

Het gebruiken van lavendel olie voor de huid en het gezicht is misschien wel de populairste keuze. Lavendel olie kan bijvoorbeeld oraal worden ingenomen, op de huid worden aangebracht of via aromatherapie worden ingeademd.

Dankzij stoffen in lavendel olie kan deze natuurlijke olie de huid op verschillende manieren helpen verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van acne, het gelijkmatig maken van de teint, verminderen van een slappe huid en het tegengaan van tekenen van huidveroudering.

Lavendel olie kan dus worden gebruikt om een normale huid gezond te houden, maar ook om vervelende huidaandoeningen tegen te gaan.

Blijf verder lezen om te ontdekken wat lavendel olie kan betekenen voor je huid, wat de risico’s zijn en welke producten je zou moeten gebruiken.

Wat is lavendel olie?

Lavendel olie is één van de meest populaire essentiële oliën. Het wordt gewonnen uit verse bloemen van de lavendelplant (lavandula angustifolia) middels stoomdestillatie. Dit betekent dat hete waterdamp wordt geleid door lavendelbloemen. Vervolgens vangt de stoom de goede stoffen uit lavendel op.

De lavendelplant komt oorspronkelijk uit de landen rond de Middellandse zee, maar hedendaags wordt het geteeld over de hele wereld, bijvoorbeeld veel in Frankrijk. Je herkent lavendel aan de paarse of blauwe bloemen.

Lavendel olie staat vooral bekend om zijn aangename bloemengeur. Vandaar wordt het ook verwerkt als geur ingrediënt. Echter, de meeste mensen kiezen ervoor lavendel olie rechtstreeks aan te brengen op de huid om te profiteren van verschillende voordelen.

Voordelen van lavendel olie voor de huid en het gezicht

Hieronder bespreek ik de belangrijkste voordelen van lavendel olie voor de huid. Hierbij moet rekening worden gehouden dat er meer wetenschappelijk moet worden gedaan naar het gebruiken van lavendel olie voor de huid. Dit geldt echter voor de meeste natuurlijke producten.

1. Bestrijden van acne

Ten eerste wordt gedacht dat lavendel olie kan helpen bij het doden van acne-veroorzakende bacteriën. Hierdoor kan de huidige acne worden verzorgd en nieuwe puistjes worden voorkomen. Ook kan het remmen van ontstekingen ervoor zorgen dat de roodheid en zwellingen van puistjes verminderen. Dit wordt bereikt met bèta-caryofylleen in lavendel olie. Fijn om te weten is dat lavendel olie de poriën niet verstopt, en er dus geen mee-eters ontstaan.

2. Reinigen van de huid

Soms wordt lavendel olie gebruikt om de huid te reinigen. Er wordt namelijk gedacht dat lavendel olie kan helpen bij het verwijderen van verontreinigheden op de huid die de huid er minder fris uit laten zien en de poriën verstoppen.

3. Verbeteren van eczeem

Ook kan lavendel olie helpen voor mensen met eczeem. Dit komt bijvoorbeeld door het verminderen van ontstekingen. Ook kan het hydrateren van de huid gunstig zijn voor een droge, schilferige en jeukende huid. Dat zijn immers klachten waar veel eczeem patiënten last van hebben.

4. Verminderen van donkere vlekken

Heb je last van donkere vlekken en hyperpigmentatie? Overweeg dan lavendel olie aan te brengen op deze onzuivere pekken. Door het egaliseren van de teint kan de huid er een stuk beter uit komen te zien en wordt de verkleuring van de huid strak getrokken. Het resultaat is een betere teint van de huid.

5. Bestrijden van rimpels en andere tekenen van huidveroudering op het gezicht

Aangezien in lavendel olie antioxidanten voorkomen, kan het helpen bij het bestrijden van rimpels, fijne lijntjes en andere tekenen van huidveroudering op het gezicht. De antioxidanten kunnen namelijk vrije radicalen bestrijden die huidveroudering veroorzaken. Ook kan de bevorderde aanmaak van collageen ervoor zorgen dat bestaande rimpels worden opgevuld.

6. Genezen van wonden en littekens

Lavendel olie kan tevens helpen bij het proces om wonden en littekens te genezen door de genezing van huidweefsel te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan kleine wondjes, zoals brandenwonden, snijwonden en schaafwonden die sneller over zouden kunnen gaan. Denk ook aan een door de zon verbande huid.

Bovendien kan de jeuk, roodheid en pijn na een insectenbeet worden verlicht. Daarom zijn er kaarsen en sprays die specifiek worden ingezet om muggen en insecten af te weren.

Hoe kan je lavendel olie gebruiken voor je huid?

Het gebruiken van lavendel olie voorde huid kan op verschillende manieren. Dit is een beetje afhankelijk waarvoor je lavendel olie precies wil gebruiken.

Lavendel olie kan bijvoorbeeld worden verdund met een dragerolie en worden aangebracht op de huid. Voor het aanbrengen van lavendel olie kan je het beste een watje gebruiken, omdat dit schoner is dan je vingers.

Tevens zijn er pillen verkrijgbaar die lavendelolie bevatten. Ook kan de stoom van lavendel olie worden gebruikt voor aromatherapie. Dit zou verschillende voordelen kunnen hebben voor de gezondheid van het lichaam en het verbeteren van de mentale gezondheid.

Lavendel olie wordt beschouwd als veilig. Toch kunnen sommigen mensen te maken krijgen met huidirritatie of een allergische reactie, omdat het afkomstig is van een plant. Je moet stoppen met het gebruiken van lavendel olie als je een vreemd bijeffect, zoals huiduitslag opmerkt.

Bovendien mogen etherische oliën niet oraal worden ingenomen en moeten vrouwen tijdens hun zwangerschap etherische oliën vermijden.

Hoe kies je een product met lavendel olie?

Om te profiteren van alle potentiele voordelen van lavendel olie is het belangrijk dat je kiest voor het juiste product. Sommige producten kunnen zelfs klachten op de huid verergeren.

De volgende tips kunnen je helpen bij het vinden van de juiste lavendel olie:

  • Lavendel olie die wordt gewonnen via koude persing of stoomdestillatie kan het beste zijn, omdat deze minder snel vervuild raakt tijdens het proces en de goede stoffen bewaard blijven.
  • Kies voor lavendel olie in glazen flessen om ervoor te zorgen dat de werking en geur van lavendel verloren gaan.
  • Kies voor lavendel olie van een bedrijf die eerlijk is over de inkoop en bereidingswijze van hun producten, omdat deze vaker betrouwbaar zijn.
  • Bekijk het etiket van een lavendel olie product om te weten of het gaat om een pure lavendel olie die geen slechte ingrediënten bevat.

De 100% pure lavendel olie van Berivita voldoet aan alle bovenstaande eisen, en raden wij dan ook van harte aan.

Berivita lavendel olie voor het gezicht

Samenvatting

Lavendel olie kan verschillende voordelen bieden voor de huid.

Je kunt onder andere profiteren van ontstekingsremmende, pijnstillende en reinigende effecten. Om deze redenen kiezen veel mensen ervoor lavendel olie aan te brengen op hun gezicht, handen of andere delen van de huid. Zelfs huidaandoeningen kunnen worden bestreden.

Hoewel lavendel olie wordt verwerkt in kant- en klare huidverzorgingsproducten kan je wellicht het beste overwegen pure lavendel olie te vermengen met een dragerolie en het mengsel aan te brengen op je huid.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *