Lanoline en eczeem

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Lanoline en eczeem

Voor gevoelige huidtypes, zoals de droge huid met eczeem, is het extra belangrijk dat huidverzorgingsproducten zorgvuldig worden uitgekozen.

Veel producten bevatten namelijk conserveringsmiddelen en anderen vreemde ingrediënten die klachten op de huid alleen maar verergeren.

Lanoline is een ingrediënt dat nog niet heel bekend is, maar veel positieve reacties heeft opgeleverd bij gebruikers. Dit heeft het lanoline vooral te danken aan de hydraterende en herstellende eigenschappen.

In dit artikel ga ik je vertellen over het gebruiken van lanoline bij eczeem. Je komt er dus achter waarom lanoline of wolvet een positief of nadelig effect kan hebben op jouw huid met eczeem.

Wat is eczeem?

Voordat ik ga vertellen over het gebruiken van lanoline tegen eczeem zal ik je eerst iets meer vertellen over eczeem.

Eczeem is een aandoening van de huid. De huid raakt ontstoken. Hierna kunnen verschillende symptomen ontstaan. Vaak merken patiënten klachten op, zoals een rode, schilferige en jeukende huid.

In de wetenschap is het nog niet precies bekend waarom iemand last krijgt van eczeem. Vaak gaat het een tijdje goed, of komt de eczeem na een tijdje weer terug.

Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat eczeem kan worden veroorzaakt door één of meer van de volgende triggers:

  • Stress en slaapgebrek
  • Koud en warm weer
  • Overactief immuunsysteem
  • Erfelijkheid
  • Stoffen die allergieën veroorzaken

Hoewel er nog geen manier is eczeem permanent te stoppen, kan er wel actie worden ondernomen om de huid zo rustig mogelijk te houden. Aangezien de huid met eczeem vaak droog is, kan er bijvoorbeeld een hydraterende en ontstekingsremmende crème of zalf worden gebruikt tegen eczeem.

Met een crème kan de huid met eczeem van buitenaf worden verbetert. Eventueel kan een arts een medicijn voorschrijven om het immuunsysteem te onderdrukken, zodat eczeem van binnenuit wordt behandeld.

Wat is lanoline?

Eén van de ingrediënten in zalven die kan worden gebruikt bij eczeem is lanoline.

Schapen en lammetjes produceren wolvet. Dit is het vet waarmee schapen hun wol op natuurlijke wijze beschermen, bijvoorbeeld tegen het weer en bacteriën. Ook houdt het hun huid soepel. Wolvet kun je herkennen aan de kleine gele korreltjes tussen de wolharen.

Net als bij mensen groeit het haar van schapen continue. Schapen moeten dus worden geschoren om overbeharing en problemen te voorkomen. Wanneer schapen worden geschoren, dan wordt het wol gewassen. Hieruit wordt het wolvet geselecteerd. Wolvet in huidverzorgingsproducten wordt lanoline genoemd.

Hoewel wolvet diervriendelijk en dierproefvrij is wanneer het in huidverzorgingsproducten wordt verwerkt, is dit waarschijnlijk geen goede optie voor veganisten.

Wist je dat de beroemdste dermatoloog van de twintigste eeuw, Albert Kligman, beweerde dat lanoline een prachtig materiaal is om de barrièrefunctie van de huid te versterken?

Werkt lanoline of wolvet tegen eczeem?

Bij mensen met eczeem is de barrière van de huid beschadigt. Hierdoor is hun huid vatbaarder voor allergenen, bacteriën en andere indringers. Ook heeft de huid meer moeite om vocht vast te houden. Het gevolg is dat de huid droog wordt en gaat jeuken.

Een eczeem crème met lanoline of wolvet kan ervoor zorgen dat de natuurlijke barrière van de huid wordt verbetert. Ook kan er meer vocht worden vastgehouden in de huid. Bovendien kan wolvet helpen sneller van eczeem klachten af te komen.

In onze huid bevindt zich talg. Het fijne van lanoline is dat het dezelfde structuur heeft als talg. Hierdoor is het vriendelijk voor de huid en kan het goed worden opgenomen door de huid.

Hoe gebruik je lanoline tegen eczeem?

Er zijn verschillende huidverzorgingsproducten verkrijgbaar die lanoline of wolvet bevatten. Denk bijvoorbeeld aan crèmes, zalven, shampoos, zepen en lippenstift. Lanoline wordt zelfs verwerkt in medische producten.

Lanoline kan worden aangebracht op alle delen van het lichaam, en dus ook op eczeem op je tepels en voeten.

Ook wordt bijvoorbeeld aanbevolen lanoline te menen met jojoba olie tegen eczeem. Je kunt het dan makkelijker aanbrengen op de huid en profiteren van nog meer voordelen.

De wolvet crème van “A.J. van der Pigge“ kan mogelijk het meest geschikt zijn bij eczeem. Het merk bestaat al sinds 1849. Ook is dit huidverzorgingsproduct geschikt voor alle huidtypes.

Door de samenstelling van ingrediënten is het een geschikt product om te profiteren van de voordelen van lanoline bij eczeem.

Product met lanoline tegen eczeem

Kan je last krijgen van eczeem door lanoline?

In de jaren 80 werd lanoline gezien als iets wat irriterend was voor de huid. Echter, al snel werd duidelijk dat het kwam door de restjes pesticiden en chemicaliën die achter waren gebleven door slechte landbouwpraktijken.

Je moet dus in ieder geval lanoline gebruiken die grondig is getest en schoongemaakt. Dan is het hoogstwaarschijnlijk een veilig product om aan te brengen op de huid met eczeem.

Een nadeel van lanoline kan zijn dat het een natuurlijk product is. Hierdoor kan er misschien iets sneller een allergische reactie optreden op de eczeem gevoelige huid. Natuurlijk dien je producten met lanoline te vermijden als je hier allergisch voor bent.

Toch kan het naar mijn mening een stuk beter werken dan synthetische alternatieven.

De meeste mensen zullen dan ook lanoline kunnen gebruiken zonder klachten op te merken aan hun eczeem.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *