Kurkuma tegen rosacea

Werkt dit kruid?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
Kurkuma en rosacea

Rosacea is een vervelende huidaandoening die doorgaans voorkomt op de neus, wangen, oogleden en het voorhoofd. Vaak ontstaan er klachten, zoals zichtbare bloedvaten, zwellingen en bultjes op het gezicht. Ook is er een grote kans dat je zelfvertrouwen omlaag gaat.

Je wil natuurlijk zo snel mogelijk van de symptomen en rosacea af komen. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor huismiddeltjes, orale antibiotica of medische zalven. Aangezien dergelijke behandelingen soms heftige bijwerkingen kunnen opleveren, willen veel mensen rosacea natuurlijk behandelen. Een goed kruid uit de natuur die je hiervoor kunt gebruiken is kurkuma.

Kurkuma en de huid worden al langer in verband gebracht. Het is bijvoorbeeld populair in de Chinese geneeskunde en de Europese huidverzorgingsmarkt. In deze blog ga ik je meer vertellen over het specifieke verband tussen kurkuma en rosacea.

Waarom helpt kurkuma tegen rosacea?

Volgens wetenschappers zouden kurkuma en het bestanddeel curcumine een aantal voordelen kunnen bieden voor de huid met rosacea. Kurkuma zou bijvoorbeeld helpen bij het verminderen van ontstekingen, hydrateren van de huid, bestrijden van gifstoffen en het genezen van wonden. Om dit allemaal te kunnen bevestigen, is er helaas meer onderzoek nodig.

Hieronder zet ik de voordelen van kurkuma bij plaatselijk of oraal gebruik voor rosacea op een rijtje:

  • Verminderen van ontstekingen: Bij rosacea is vaak sprake van een afwijkend immuunsysteem. Hierdoor ontstaan er sneller ontstekingen op de huid. Dankzij kurkuma zouden cellen minder snel ontstoken raken en de ernst van roodheid en ontstekingen afnemen.
  • Bestrijden van gifstoffen: De huid met rosacea kan minder goed herstellen wanneer het regelmatig in aanraking komt met gifstoffen. Denk bijvoorbeeld aan de zonnestralen die dagelijks op je huid schijnen. Kurkuma heeft een antioxiderende werking, waardoor dit kan worden tegengegaan.
  • Hydrateren van de huid: De huid met rosacea is vaak droog en ziet er ongezond uit. De hydraterende effecten van kurkuma zouden ervoor kunnen zorgen dat de huid minder droog lijkt en de daarbij behorende klachten, zoals jeuk en schilfering verminderen.
  • Bestrijden van bacteriën: Onderzoek heeft aangetoond dat rosacea gepaard kan gaan met de bacterie soort Staphylococcus aureus. Van kurkuma wordt gedacht dat het antimicrobieel is, waardoor het mogelijk de bacterie kan bestrijden en de klachten van rosacea kan verminderen.
  • Verbeteren van de algemene gezondheid: Mensen met rosacea weten vaak niet dat er een kans is dat hun huidaandoening de oorzaak is van een onderliggend probleem in hun lichaam. Kurkuma zou direct of indirect gunstig kunnen zijn voor verschillende gezondheidsklachten. Denk bijvoorbeeld aan diabetes, angst en depressie. Een betere algemene gezondheid kan dus gunstig zijn voor rosacea.

Hoe kun je kurkuma gebruiken tegen rosacea?

Er zijn een aantal manieren waarop kurkuma kan worden gebruikt voor de behandeling van rosacea. Hierbij moet wel worden vermeld dat je eerst contact op dient te nemen met een arts voordat je kurkuma gaat gebruiken tegen rosacea. De meeste mensen zullen echter geen bijwerkingen ervaren wanneer kurkuma op de juiste manier wordt gebruikt.

Ten eerste kan worden gekozen voor inname van kurkuma via de mond. Kurkuma wordt immers gezien als een superfood die bijdraagt aan veel processen in het lichaam. Je kunt bijvoorbeeld kurkuma toevoegen aan een recept. Ook kan je ervoor kiezen een supplement met kurkuma in te nemen.

Tevens is een goede mogelijkheid om een huidverzorgingsproduct met kurkuma of verdunde kurkuma olie aan te brengen op de plekken van je rosacea. Op deze manier kun je snel profiteren van de voordelen en de klachten laten afnemen. Het komt namelijk direct terecht waar je het wil hebben. Voordat je kurkuma gaat aanbrengen op de rosacea, dien je eerst wat aan te brengen op de binnenkant van je arm, zodat je kunt zien of er geen vreemde reactie of bijwerking ontstaat.

Als dit niet het geval is, dan kan de kurkumapoeder worden gemengd met een dragerolie, zoals kokosolie om het te verdunnen. Na het mengsel een half uur in te laten trekken op je huid, kun je het er weer van af wassen. Je mag dit twee of keer per dag op je rosacea smeren. Eventueel kun je ook een uitgebreid huidmasker maken door kurkuma te mengen met andere natuurlijke producten, zoals honing of tea tree olie.

Hieronder zie je de producten met kurkuma die geschikt zijn om te gebruiken bij rosacea. Mijn voorkeur gaat uit naar échte huidverzorgingsproducten die kurkuma bevatten, omdat de kurkuma hierin al is afgestemd op de gevoelige huid in tegenstelling tot wanneer je kurkuma olie zelf moet mengen met een dragerolie.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *