Kurkuma en psoriasis

Hoe effectief is het gebruiken van kurkuma tegen psoriasis?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
Kurkuma tegen psoriasis

De specerij en superfood kurkuma wordt al duizenden jaren gebruikt door mensen om bijvoorbeeld gerechten te maken en hun gezondheid te verbeteren. De laatste tijd is er steeds meer vraag naar natuurlijke en alternatieve behandelingen tegen huidaandoeningen en ziekten. Eén van de bekendste hiervan is kurkuma.

Curcumine is een stof in kurkuma die mogelijk kan helpen bij het bestrijden van verschillende aandoeningen, vooral aandoeningen die gepaard gaan met ontstekingen. Kurkuma wordt dan ook vooral geprezen om zijn mogelijke ontstekingsremmende eigenschappen.

Er zijn verschillende manieren waarop mensen kurkuma en curcumine gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een supplement, poeder, wortelvorm of als ingrediënt in een zalf of masker.

Er moet meer onderzoek worden gedaan, en dus meer bewijs worden verzameld over de voordelen van kurkuma voor de huid. Daarom is het raadzaam een arts te raadplegen voordat je besluit psoriasis te bestrijden met kurkuma. Toch gebruiken al veel mensen kurkuma tegen psoriasis. In deze blog ga ik je dan ook meer vertellen over dit huismiddeltje.

Werkt het behandelen van psoriasis met kurkuma?

Psoriasis kan invloed hebben op je hele lichaam. De zichtbare, ontstoken en schilferige plekken verschijnen echter op de huid. Je levenskwaliteit kan achteruit gaan door psoriasis vanwege de schaamte, pijn en en zwelling die er vaak bij horen. Psoriasis ontstaat waarschijnlijk door een overactief immuunsysteem die een overmatige productie van huidcellen veroorzaakt.

Er zijn een aantal onderzoeken gedaan naar het gebruiken van kurkuma tegen psoriasis. Hierbij is gekeken naar de invloed van kurkuma op psoriasis wanneer het oraal wordt ingenomen en rechtstreeks wordt aangebracht op de huid.

In 2015 werd bijvoorbeeld een studie gedaan naar het aanbrengen van een extract van curcumine op de huid. Er wordt namelijk gedacht dat curcumine effect kan hebben op de aanmaak van huidcellen. Dit komt door het beïnvloeden van het eiwit fosforylasekinase die een verband heeft met de overproductie van huidcellen. Na de testperiode van het onderzoek leken de klachten van personen met psoriasis inderdaad te zijn afgenomen. Het onderzoek bestond echter slechts uit 34 deelnemers.

Uit een ander, groter onderzoek onder 647 mensen bleek wederom dat bij meer dan de helft van de mensen de klachten van hun psoriasis plekken af leken te nemen.

Onderzoeken die zijn gedaan naar het oraal innemen van de curcumine uit kurkuma waren ook kleinschalig. Hieruit is wel gebleken dat een supplement met kurkuma waarschijnlijk geen grote voordelen heeft voor de behandeling van psoriasis.

Wat kunnen de voordelen zijn van kurkuma bij psoriasis?

Sommigen mensen kiezen ervoor kurkuma te gebruiken als alternatieve therapie, omdat de specerij een aantal eigenschappen heeft die mogelijk gunstig kunnen zijn voor de gezondheid. Er zitten zelfs stoffen in kurkuma waarvan mensen denken dat het positief kan zijn tegen kanker, namelijk anticarcinogene stoffen.

Hieronder zet ik de mogelijke eigenschappen van kurkuma tegen psoriasis op een rij:

  • Antioxiderend: Antioxidanten kunnen helpen UV-schade en oxidatieve stress tegengaan, waardoor plekken van psoriasis kunnen verbeteren en sneller kunnen verdwijnen.
  • Ontstekingsremmend: Curcumine kan de aanmaak van stoffen die tot ontstekingen leiden laten afnemen. Ook kan kurkuma mogelijk bestaande tekenen van ontstekingen, zoals roodheid laten afnemen. Bovendien kan kurkuma mogelijk bacteriën bestrijden.
  • Huidbarrière versterken: Door het reguleren van involucrin en filaggrine kan de huid zichzelf beter beschermen.
  • Huidcelproductie verminderen: Door het verlagen van fosforylasekinase zouden er minder huidcellen worden aangemaakt, waardoor minder huidcellen opstapelen en er dus minder psoriasis plekken ontstaan.

Naast psoriasis wordt kurkuma ook gebruikt door mensen om bijvoorbeeld hun acne en eczeem te bestrijden.

Hoe kun je kurkuma gebruiken tegen psoriasis?

Hoewel er meer onderzoek moet worden gedaan naar de voordelen van kurkuma bij psoriasis zijn er toch al huidverzorgingsproducten, zoals crèmes, gels, zalven en oliën met kurkuma beschikbaar die kunnen worden ingezet. Sommigen mensen geven aan hierdoor een verbetering op te merken aan hun psoriasis.

Je kunt kurkuma bijvoorbeeld op de volgende manieren gebruiken om psoriasis proberen tegen te gaan:

  • Kurkuma kan worden toegevoegd aan gerechten met rijst, curries en sauzen voor smaak, opmaak van een gerecht en mogelijk te profiteren van voordelen voor de gezondheid
  • Curcumine is verkrijgbaar als supplement, maar je dient eerst te overleggen met je arts wat een goede hoeveelheid is om te nemen.
  • Gemalen kurkuma kan worden gebruikt om thee te maken
  • Kurkumapoeder kan worden vermengd met water om er een dikke pasta van te maken. De crème kan worden aangebracht op de psoriasis.
  • Kurkumapoeder kan ook worden toegevoegd aan een zelfgemaakt gezichtsmasker tegen psoriasis in combinatie met bijvoorbeeld yoghurt, honing en aloë vera. Indiase en Chinese culturen gebruiken kurkuma maskers al eeuwen.

Het is echter goed in gedachten te houden dat er meer onderzoek nodig is naar kurkuma. Op dat moment weten we pas of het de moeite waard is de besproken manieren te gebruiken om psoriasis tegen te gaan. Door de heftige gele kleur van kurkuma kunnen er misschien zelfs vlekken op de huid ontstaan.

Kurkuma is verkrijgbaar op verschillende plekken. Je kunt bijvoorbeeld terecht in een supermarkt of supplementen- en kruidenzaak. Tevens zijn er genoeg webshops op het internet waar je een kurkuma gezichtsmasker, crème, olie of andere vorm van kurkuma kunt kopen.

Engelstalige video over het gebruiken van kurkuma tegen psoriasis

Zijn er risico’s verbonden aan het gebruiken van kurkuma bij psoriasis?

Waarschijnlijk kunnen de meeste mensen kurkuma gebruiken zonder huidklachten te krijgen. Toch is het belangrijk voorzichtig te blijven.

Neem voor de zekerheid contact op met een arts voordat je een natuurlijk product of vorm van kurkuma gaat gebruiken om psoriasis te behandelen. Dat geldt natuurlijk ook als je momenteel een voorgeschreven behandeling ondergaat of medicijnen gebruikt. De arts kan je vertellen of kurkuma je huidige behandeling verstoort of problemen met je gezondheid veroorzaakt.

Door veel en langdrug kurkuma in te nemen, kun je bijvoorbeeld last krijgen van misselijkheid en diarree. Ook zou kurkuma in hoge dosis de werking van een bloedverdunner kunnen krijgen. Het is daarom niet geschikt voor bijvoorbeeld mensen die een operatie moeten ondergaan of vrouwen die zwanger zijn.

Welke huidverzorgingsproduct met kurkuma kun je proberen?

Er zijn veel producten met kurkuma te vinden die worden gebruikt door mensen die hun psoriasis willen verminderen. Door de grote vraag naar kurkuma in huidverzorgingsroutines spelen veel bedrijven hierop in en zijn huidverzorgingsproducten met kurkuma gaan ontwikkelen.

Wanneer je een huidverzorgingsproduct met kurkuma wil uitproberen, dan kun je eens kijken naar de hoogwaardige kurkuma olie van “BeriVita“. Deze is ideaal om aan te brengen op de huid en gebruik ik de olie zelf ook.

Huidverzorgingsproduct met kurkuma tegen psoriasis

Kurkuma en psoriasis conclusie

Er zijn een aantal onderzoeken gedaan naar het gebruiken van kurkuma ten aanzien van het voorkomen en beheersen van verschillende aandoeningen. Voornamelijk de effecten op huidaandoeningen die gepaard gaan met ontstekingen zijn onderzocht. De resultaten waren veelal veelbelovend. Houd daarbij in gedachten dat onderzoeken zich met name richtten op curcumine in kurkuma.

Er wordt gedacht dat curcumine in kurkuma kan helpen bij het verminderen van psoriasis en andere huidaandoeningen. Er is echter meer wetenschappelijk onderzoek nodig naar de werkelijke effecten en de beste wijze om kurkuma te gebruiken bij het genezen van psoriasis.

Waarschijnlijk heeft het toevoegen van kurkuma aan een gerecht geen zin als je psoriasis wil behandelen. Toch denken mensen dat het wel een aantal gunstige voordelen heeft voor de algemene gezondheid.

De kans is klein dat mensen bijeffecten zullen ervan van kurkuma. Vaak is het dus veilig om een normale hoeveelheid kurkuma te gebruiken tegen psoriasis, maar je dient voor de zekerheid wel contact op te nemen met een arts.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *