Kurkuma voor de huid

De effecten van kurkuma

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Kurkuma op de huid

Kurkuma is één van de kruiden die mensen graag gebruiken in een gerecht, maar ook voor het verzorgen en gezonder maken van hun huid en lichaam. Het is een geeloranje kruid, dat wordt verwerkt in supplementen en huidverzorgingsproducten.

Veel mensen geven dan ook aan goede ervaringen te hebben met een huidmasker van kurkuma olie of kurkuma poeder. De laatste tijd wordt kurkuma dan ook steeds populairder in Nederland.

In deze blog ga ik je vertellen wat kurkuma doet voor je huid. Ook wordt er veel gezocht naar de vraag of kurkuma huidproblemen, zoals acne, rosacea en eczeem kan bestrijden. Zullen de eigenschappen echt veel kunnen betekenen voor je huid? Als laatste vertel ik hoe je kurkuma zelf kunt gebruiken.

Kurkuma is geen officieel huidverzorgingsproduct. Er kunnen bijwerkingen en irritaties ontstaan als het rechtstreeks op de huid wordt aangebracht. Er moet meer onderzoek worden gedaan naar de voordelen van kurkuma op de huid. Raadpleeg dus een arts als je kurkuma gaat gebruiken.

Wat doet kurkuma voor de huid?

Kurkuma bevat onder andere curcumine. Deze stof zorgt voor de meeste goede eigenschappen die kurkuma de huid kan bieden. Kurkuma zou namelijk ontstekingen kunnen verminderen. Daarnaast zou het effectief zijn in het bestrijden van vrije radicalen die de huid beschadigen. Bovendien heeft het misschien antibacteriële effecten.

Hoewel er meer onderzoek nodig is naar de mogelijke effecten van kurkuma voor de huid zou het wel degelijk kunnen helpen. De vele eigenschappen zouden waarschijnlijk helpen de huid mooi te houden.

Hieronder deel ik een aantal manieren waarop kurkuma de huid kan verbeteren.

Uiteraard dien je geen kurkuma aan te brengen op je huid als je hier gevoelig voor bent.

Wonden helen

De eerste manier waarop kurkuma kan bijdragen aan de gezondheid van de huid is een betere wondgenezing. Kurkuma kan namelijk de aanmaak van collageen in je huid bevorderen.

Acne behandelen

Er wordt beweerd dat kurkuma antibacteriële eigenschappen heeft. Zo is er ooit eens een specifiek onderzoek geweest naar kurkuma in combinatie met een ander ingrediënt, namelijk laurinezuur. De bacteriën die betrokken zijn bij acne zouden konden worden aangepakt. Wanneer kurkuma wordt gegeten, dan werkt het als een natuurlijke ontgifter, zodat gifstoffen niet het lichaam verlaten via de huid. Kurkuma zou zelfs acnelittekens kunnen verminderen.

Wallen verminderen en een gezondere blik

Wanneer kurkuma olie in een lotion wordt verwerkt kun je het gebruiken voor het verminderen van je wallen. Volgens een onderzoek werkt het voor het opfleuren van de huid, krijgt het gezicht een natuurlijke glans, vermindert roodheid en is het effect snel en langdurend. Dit komt waarschijnlijk door de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma.

Eczeem behandelen

De ontstekingen en irritaties die gepaard gaan met eczeem zouden kunnen worden verminderd door het gebruiken van producten met kurkuma. Eczeem patiënten kunnen sneller last krijgen van vrije radicalen, waardoor de antioxianten in kurkuma een uitkomst bieden

Kurkuma tegen eczeem

Rosacea verminderen

Dankzij de ontstekingsremmende en hydraterende effecten van kurkuma kunnen de klachten die horen bij rosacea verminderen. Denk bijvoorbeeld aan een betere talgproductie, waardoor er minder puistjes ontstaan. Ook zou de roodheid van rosacea kunnen verminderen dankzij kurkuma.

Droge huid, zonneschade en huidveroudering tegengaan

Door de zon en andere invloeden uit de omgeving kan je huid er eerder oud uit gaan zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zonneschade, fijne lijntjes, pigmentatievlekken en rimpels die kunnen ontstaan door schadelijke invloeden. Elastase kan bijvoorbeeld de elastine productie verminderen. Hierdoor zal de huid minder structuur krijgen en ontstaan bijvoorbeeld rimpels. Dankzij kurkuma kunnen de schadelijke invloeden worden tegen gegaan, omdat het allerlei antioxidanten bevat.

Psoriaris verbeteren

De auto-immuunziekte psoriasis is vervelend. Er kunnen schilferige plekken ontstaan door de vele huidcellen die blijven opstapelen. Dankzij de eiwitten in kurkuma zou de aanmaak van de huidcellen op een positieve manier kunnen verbeteren. Door kurkuma te gebruiken in supplementen, gerechten of huidverzorgingsproducten kan de huid met psoriasis dan ook waarschijnlijk verbeteren. Wel dien je contact op te nemen met een arts voordat je dit probeert.

Manieren om kurkuma te gebruiken voor de huid

Zoals je bovenaan deze pagina al hebt kunnen lezen, raad ik je niet aan naar de supermarkt te gaan, kurkuma te kopen en dit vervolgens rechtstreeks over de huid te wrijven of uit te smeren. De gele kleur kan namelijk in de huid gaan trekken en andere bijwerkingen veroorzaken.

1. Kurkuma huidmasker

Er zijn ervaringen te vinden van personen die kurkuma hebben verwerkt in een eigen gemaakt huidverzorgingsmasker. Zij nemen dan wat kurkumapoeder en mengen dit met warm water. De afgekoelde pasta laten zij vervolgens enkele minuten of zelfs de hele nacht intrekken in hun huid en wassen het er weer van af. Soms worden er ook ingrediënten, zoals aloë vera, honing en yoghurt toegevoegd aan een huidmasker. Het lijkt mij verstandiger om een huidverzorgingsproduct met kurkuma uit de winkel te kopen. Kijk dan wel altijd naar de gebruiksaanwijzing.

2. Kurkuma thee

Een goede manier om van de gezondheidsvoordelen van kurkuma te profiteren is door kurkuma thee te maken. Simpelweg neem je 1 theelepel gemalen kurkuma en mengt dit met 4 kopjes water. Nadat het gekookt is, kun je eventueel nog honing toevoegen.

3. Kurkuma olie voor gezicht

Sommige mensen gebruiken kurkuma olie voor hun gezicht. Kurkuma olie moet in ieder geval altijd verdund worden met een dragerolie, omdat het zo sterk is. Je kunt wat van een nieuw huidproduct op je onderarm aanbrengen om te kijken wat de effecten zijn en om na te gaan of het misschien te hard is voor de huid van je gezicht. Ook voor kurkuma olie in het gezicht geldt dat je moet overleggen met je arts voordat je zoiets gaat proberen.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *