Kurkuma en eczeem

De mogelijke voordelen van kurkuma voor eczeem

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Kurkuma tegen eczeem

Eczeem is een vervelende aandoening van de huid. Het kan voorkomen bij zowel kinderen als volwassenen. Eczeem gaat vaak gepaard met klachten, zoals een droge, schilferige, jeukende en ontstoken huid. Door de opvallende plekken kan iemand zijn of haar zelfvertrouwen en zelfbeeld omlaag gaan.

Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd. Het is een kruid welke behoort tot de gemberfamilie en afkomstig is uit India. Mensen uit verschillende werelddelen gebruiken het superfood om aandoeningen van de huid te bestrijden, het immuunsysteem te verbeteren of gewoon gerechten te bereiden.

Er zijn bijvoorbeeld huidverzorgingsproducten, poeders en supplementen met kurkuma beschikbaar op de markt.

Kurkuma heeft mogelijk een aantal gunstige eigenschappen voor de huid met eczeem. Dit komt bijvoorbeeld door de belangrijkste stof in kurkuma genaamd curcumine. Het zou bijvoorbeeld ontstekingen afremmen en bacteriën bestrijden. Waarschijnlijk vraag jij jezelf nu af of het gebruiken van kurkuma tegen eczeem veilig is.

Ik moet even vermelden dat kurkuma geen officieel huidverzorgingsproduct is. Daarnaast moet er meer wetenschappelijk onderzoek worden gedaan naar de effecten van kurkuma op de huid, om de voordelen te bevestigen. Om deze redenen is het raadzaam medisch advies in te winnen bij een arts of dermatoloog.

Lees verder om alles te ontdekken over het gebruiken van kurkuma bij eczeem.

Het verband tussen kurkuma en eczeem

Kurkuma heeft mogelijk bijvoorbeeld ontstekingsremmende eigenschappen. Daarom willen veel mensen weten of kurkuma ook kan worden gebruikt om klachten die bij eczeem horen te verminderen.

Ook zou kurkuma antioxidante eigenschappen hebben. Aangezien vrije radicalen het vermogen belemmeren van de huid om zich te genezen, kan kurkuma mogelijk zorgen voor een sneller herstel van eczeem.

Door het mogelijke antimicrobiële effect van kurkuma kunnen bacteriën worden bestreden die eczeem laten ontstaan en verergeren. Hierbij is echter de vraag of de specifieke eczeem-veroorzakende bacteriën kunnen worden bestreden.

Een ander mogelijk voordeel van kurkuma voor eczeem is het bevorderen van de collageenaanmaak en het versterken van de collageenvezels. Dit kan resulteren in een beterere wondgenezing en een verbeterede huidcelvernieuwing, waardoor de droge, schilferige plekken van eczeem kunnen verminderen.

Er wordt gedacht dat kurkuma ontstekingsremmende, antimicrobiële, antioxiderende en herstellende effecten kan opleveren.

Onderzoek naar het gebruiken van kurkuma tegen eczeem

Sinds honderden jaren gebruiken mensen uit verschillende delen van de wereld kurkuma om de huid te verzorgen. Echter, er is weinig onderzoek gedaan naar het specifieke verband tussen kurkuma en eczeem.

Er zijn slechts enkele onderzoeken gedaan. Zo bleek uit een onderzoek onder 150 eczeem patiënten dat een crème met kurkuma na 4 weken zorgde voor een afname van de schilferige en jeukende plekken voor maar liefst 30%.

Hierbij moet worden vermeld dat in de gebruikte crème ook anderen kruiden zaten waarvan wordt gedacht dat ze ontstekingen kunnen afremmen. Het is daarom niet zeker of kurkuma daadwerkelijk kan zorgen voor een verbetering van eczeem.

In andere onderzoeken kwam naar voren dat het zowel het aanbrengen als oraal gebruiken van curcumine kan zorgen voor een verbetering van eczeem.

Kurkuma eten en supplementen innemen

Hoewel er beperkt onderzoek is gedaan naar de werkelijke voordelen van kurkuma bij eczeem willen sommigen mensen het uitproberen.

Wanneer kurkuma wordt ingenomen in de juiste dosis door gezonde mensen, dan ontstaan er hoogstwaarschijnlijk geen nadelige gezondheidseffecten. Wanneer er teveel kurkuma in het lichaam terecht komt, dan kan er bijvoorbeeld huiduitslag, hoofdpijn, misselijkheid en maagklachten ontstaan.

Curcumine is in een lage hoeveelheid aanwezig in kurkuma. Waarschijnlijk heeft het dus weinig zin gemalen kurkuma in te nemen om te kunnen profiteren van de mogelijke voordelen voor eczeem.

Eventueel kun je ervoor kiezen zwarte peper toe te voegen aan een kurkuma gerecht. Deze specerij kan er namelijk voor zorgen dat de opname van curcumine door je lichaam kan worden verhoogd. Hierbij is het onbekend hoeveel curcumine daadwerkelijk uiteindelijk de huid bereikt.

Aangezien veel kinderen last hebben van eczeem gaan ouders op zoek naar de beste producten. Gemalen kurkuma in voedsel kan waarschijnlijk veilig worden ingenomen door kinderen. Toch moet je contact opnemen met een arts als je kind kurkuma wil gebruiken om de huid met eczeem te verbeteren, want mogelijk zijn niet alle soorten kurkuma voedingsmiddelen en huidverzorgingsproducten geschikt.

Kurkuma smeren op de huid met eczeem

Tot op heden is er nog geen oplossing gevonden permanent van eczeem af te komen. Wel kunnen huidverzorgingsproducten helpen bij het verminderen van de symptomen, en dan met name hydraterende, ontstekingsremmende en antibacteriële producten. Denk bijvoorbeeld aan een kant- en klare crème of masker.

Kurkuma heeft een aantal mogelijke voordelen voor de huid en algemene gezondheid. Daarom spelen veel bedrijven erop in en verwerken kurkuma als ingrediënt in hun producten.

Kurkuma bevat een sterk geel pigment, welke vlekken op de huid kan laten ontstaan. Daarom dien je geen kurkuma rechtstreeks aan te brengen op de huid. Dit gaat ook niet werken, want kurkuma kan niet uit zichzelf door de huid heen dringen.

De producten die kurkuma bevatten, zijn waarschijnlijk veilig om te gebruiken op de huid. Het mag niet worden gebruikt in combinatie met andere specifieke behandelingen. Voor de zekerheid kun je even contact opnemen met een arts of dermatoloog.

Wil je de allerbeste kurkumacrème gebruiken voor eczeem? Deze heb je nodig >>

Conclusie

Kurkuma kan mogelijk effectief zijn voor de huid en algemene gezondheid, bijvoorbeeld door het actieve ingrediënt curcumine in kurkuma. Er zijn echter geen uitgebreide studies geweest naar de specifieke effecten van kurkuma op eczeem.

Waarschijnlijk kan gemalen kurkuma veilig worden gebruikt door kinderen en volwassenen. Je kunt het bijvoorbeeld toevoegen aan een gerecht. Daarnaast zijn er huidverzorgingsproducten met kurkuma beschikbaar. Zorg in ieder geval dat kurkuma niet rechtstreeks in contact komt met de huid om vlekken te voorkomen. Aangezien verzorgingsproducten zijn geconcentreerd zullen deze geen vlekken opleveren op de huid, mits je natuurlijk veilige producten gebruikt.

Om supplementen met kurkuma te gebruiken, is het noodzakelijk een arts te raadplegen. Dit is vooral het geval wanneer je zwanger bent, borstvoeding geeft, een chronische aandoening hebt of het aan je kind wil geven.

Het voordeel is dat met een arts ook gelijk kan worden gesproken over alternatieven behandelingen voor eczeem. Persoonlijk denk ik dat de beste oplossing voor eczeem een combinatie is van voeding en huidverzorging.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *