Komkommer voor de huid

Alle voordelen in een overzicht

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
komkommer voor de huid

Persoonlijk houd ik erg van komkommers. Ik doe het bijvoorbeeld in een salade of op een bruin broodje met hummus. Maar wist je dat je komkommers ook kunt gebruiken voor het verzorgen van je huid?

Dankzij komkommers kunnen bijvoorbeeld ontstekingen worden afgeremd. Daarnaast zitten er allerlei belangrijke antioxidanten en voedingsstoffen in komkommers die je huid ten goede kunnen komen. Veel mensen besluiten dan ook zelf een gezichtsmasker van komkommer te maken of kopen een kant- en klaar huidproduct met komkommer in een winkel.

In deze blog ga ik uitleggen hoe je komkommers kunt gebruiken voor het verzorgen van je huid. Daarnaast vertel ik of komkommers kunnen helpen bij de behandeling van een aantal specifieke huidproblemen.

Komkommers die je kunt eten zijn geen officiële huidverzorgingsproducten. Mocht jij na het lezen van dit artikel een masker van komkommers willen maken, dien je zelf onderzoek te doen en een arts te raadplegen. Huismiddeltjes kunnen namelijk soms bijwerkingen opleveren. Vandaar ben ik zelf meer een fan van de beste huidproducten uit de winkel.

De voordelen van komkommers voor de huid

Veel mensen hebben de neiging grote bedragen te investeren in huidverzorgingsproducten, zodat zij hun huid gezond kunnen houden. Toch schijnen sommigen huismiddeltjes ook erg effectief te kunnen zijn voor de huid. Daarnaast kun je zelf veel goedkope dingen doen om het lichaam van binnenuit gezond te houden, wat de huid dan ook weer ten goede kan komen.

Aangezien komkommers veel gunstige stoffen bevatten, zoals vitamines en mineralen zouden ze de huid helpen gezond te houden. Denk bijvoorbeeld aan vitamine B6, C, E en K in komkommers. Denk ook aan de vezels in komkommers om je darmen gezond te houden. Bovendien kunnen sommigen voedingsstoffen helpen tegen stress. Veel mensen met ongezonde darmen en veel stress hebben dan ook een ongezondere huid.

Je moet wel begrijpen dat komkommers voor een groot gedeelte uit water bestaan en daarom is het de vraag hoeveel voedingsstoffen door je lichaam zullen worden opgenomen als je het eet.

Hieronder zet ik de potentiele voordelen van komkommers voor de huid door het te eten of aan te brengen in een overzicht.

1. Zwelling en wallen tegengaan

Dankzij verschillende onderzoeken is gebleken dat komkommers zwelling en wallen van de huid kunnen tegengaan. De verzorgende en rustgevende eigenschappen van plakjes komkommer zouden dit kunnen bereiken. Het aanbrengen van komkommer kan dus wellicht een idee zijn na een lange nacht met weinig slaap.

2. Acne en andere huidproblemen beheersen

Komkommers zouden mogelijk in staat zijn de poriën te verschonen en te verstevigen. Om deze reden zou acne kunnen worden beheerst met komkommers. Wanneer er namelijk geen sprake meer is van verstopte poriën verkleint de kans op acne aanzienlijk. Bovendien zouden eczeem, psoriasis en rosacea mogelijk ook baat kunnen hebben bij komkommers, omdat ontstekingen kunnen verminderen.

3. Vroegtijdige huidveroudering voorkomen

In een studie van jaren geleden is gebleken dat de antioxidanten in komkommers helpen bij het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering, zoals de vorming van rimpels en fijne lijntjes. De combinatie van vitamine C en foliumzuur kunnen er dan ook voor zorgen dat de huid gezonder oogt. Vitamine C kan namelijk gunstig zijn voor de aanmaak van nieuwe cellen en foliumzuur helpt de huid beschermen tegen schadelijke omgevingsinvloeden. Tevens zou de caffeïnezuur in een komkommer antiverouderende effecten kunnen bieden

4. Geïrriteerde en verbande huid verzorgen

Ik zie het zelf al voor me: personen die hun lichaam of gezicht behandelen met schuifjes komkommers nadat zij zijn verbrandt in de zon. Dankzij komkommers kan de huid verkoelen en de huid sneller genezen. Daarnaast kunnen ontstekingen worden tegengegaan. Ook kan de vitamine C een herstellend effect hebben op de huid. Om deze redenen wordt gedacht dat komkommers inderdaad kunnen worden gebruikt voor een verbrande huid, rode huid, huiduitslag, pijn of insectenbeet.

5. Hydratatie voor de huid

Iets wat veel mensen niet weten, is dat komkommers voor ruim 95 procent uit water bestaan. Dit betekent echter niet dat een komkommer voldoende is om je droge huid optimaal te hydrateren. Voor een betere hydratatie zal je dan ook een mengsel moeten maken van komkommer en een ander vochtinbrengend product, zoals aloë vera.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *