Kokosolie tegen rosacea

Werkt dit huismiddeltje?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
Kokosolie en rosacea

Van rosacea weten we momenteel nog niet hoe het precies ontstaat. Wel worden veel van de symptomen van de huidaandoening waarschijnlijk veroorzaakt door de Staphylococcus aureus bacterie.

Rosacea is voornamelijk zichtbaar in het gezicht. Denk bijvoorbeeld aan de zichtbare rode bloedvaten en warme of gevoelige puistjes-achtige bultjes die ontstaan. Erg vervelende symptomen, maar gelukkig kun je veel doen om de symptomen te beheersen.

Er zijn tal van manieren om rosacea te behandelen waarvan kokosolie mogelijk een effectieve is. Kokosolie is een dikke olie die wordt gemaakt van verse kokosnoten. Aangezien kokosolie antioxiderende en hydraterende effecten kan hebben en gunstig kan zijn voor de huidbarrière, wordt gedacht dat kokosolie kan worden ingezet tegen rosacea. Naast rosacea wordt het zelfs voor veel meer huidaandoeningen en huidproblemen gebruikt.

Hoewel er meer bewijs nodig is voor de werkelijke effectiviteit van dit huismiddeltje ga ik je op deze pagina alvast meer vertellen over het gebruiken van kokosolie tegen rosacea en de mogelijke bijwerkingen.

Helpt kokosolie tegen rosacea?

Helaas zijn er nog geen grote onderzoeken geweest naar het effect van kokosolie voor rosacea.

Als we een onderzoek uit 2018 mogen geloven, dan zou het aanbrengen van kokosolie kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen, herstellen van wonden en verbeteren van de huidbarrière. Deze eigenschappen zouden inderdaad de symptomen van rosacea kunnen verbeteren.

De laurinezuur in kokosolie kan helpen irritaties op de huid te verminderen. Zo werd eens een onderzoek gedaan naar het verminderen van zwellingen met kokosolie. Dit zou betekenen dat het kan worden aangebracht op door rosacea veroorzaakte zwellingen en roodheid in het gezicht.

De antioxiderende eigenschappen van vitamine E in kokosolie kunnen je huid met rosacea helpen te beschermen tegen vrije radicalen, zoals milieuvervuiling en gifstoffen in voedingsmiddelen. Dit is gunstig, omdat vrije radicalen de rosacea opvallender laten lijken en het genezingsproces van rosacea langer kunnen laten duren.

Ook de hydraterende eigenschappen van kokosolie kunnen bijdragen aan het beheersen van rosacea. Het hydrateren van de huid hoort immers een belangrijke stap te zijn uit de huidverzorgingsroutine van iemand die last heeft van rosacea.

Bovendien zou kokosolie gunstig zijn voor de huidcellen.

Het is waarschijnlijk beter om kokosolie op de huid te smeren dan het te eten. Het is namelijk niet te doen zoveel kokosolie binnen te krijgen om te kunnen profiteren van de voordelen van de eigenschappen. Ook is het niet goed voor de algemene gezondheid van het lichaam om zoveel kokosolie te eten. Bovendien heb je de kokosolie via plaatselijk gebruik direct op de plek waar je het hebben wil, namelijk de rosacea.

Is het gebruiken van kokosolie om rosacea te behandelen veilig?

Voordat je kokosolie gaat gebruiken om rosacea te behandelen, dien je contact te zoeken met je huisarts of huidarts. Hij of zij kan je namelijk een specifiek medisch advies geven en je vertellen over de bijwerkingen in jouw specifieke situatie. De huid van rosacea patiënten kan namelijk verschillend reageren op kokosolie. Tevens is het mogelijk geen goed idee om zowel kokosolie als tegelijkertijd een officieel medicijn tegen rosacea te gebruiken.

Ook is het natuurlijk niet verstandig kokosolie te gebruiken als je een allergie hebt voor kokosnoot. Houd er rekening mee dat mensen met een walnoot- en hazelnootallergie ook een vreemde reactie kunnen krijgen door het smeren van kokosolie op rosacea of een andere plek op de huid.

Echter, de meeste mensen met rosacea of een andere huidaandoening kunnen het veilig gebruiken zonder dat er bijwerkingen zullen optreden.

Voor de zekerheid kun je even een test uitvoeren. Neem hiervoor een klein beetje kokosolie en smeer dit op een klein stukje van je huid, zoals aan de onderkant van je arm. Na 48 uur kun je checken of er geen vreemde reactie, zoals een rode huid, branderig of pikkerig gevoel is ontstaan. Als dit niet het geval is, dan kun je het zeer waarschijnlijk zonder problemen aanbrengen op je rosacea.

Worden de symptomen van rosacea erger als je begonnen bent met smeren? Dan kun je beter zoeken naar een andere manier om rosacea natuurlijk te behandelen. Er wordt bijvoorbeeld beweerd dat een behandeling met arganolie tegen rosacea erg effectief kan zijn.

Houd er bovendien rekening mee dat kokosolie misschien de poriën kan verstoppen als het niet goed wordt geabsorbeerd door je huid. Door de verstopte poriën kunnen meer puistjes ontstaan. Daarom werkt kokosolie niet voor iedereen. Mensen met rosacea die vooral last hebben van blozen en roodheid kunnen er waarschijnlijk het meeste baat bij hebben.

Hoe gebruik je kokosolie tegen rosacea?

Het is belangrijk dat je het juiste type kokosolie aanbrengt op je rosacea. Logischerwijs wil je geen harde of irriterende ingrediënten aanbrengen op je huid en zelfs een verergering van rosacea veroorzaken. Zorg daarom dat je een ongeraffineerde, natuurlijke, koudgeperste kokosolie gebruikt. Dit type wordt ook gebruikt door onderzoekers, bevat zoveel mogelijk werkzame voedingsstoffen en bevat geen vreemde toevoegingen.

Je kunt op verschillende plaatsen terecht om kokosolie te kopen. Je kunt bijvoorbeeld naar een natuurlijke winkel of een drogisterij gaan. Uiteraard zijn er ook genoeg webshops die een huidverzorgingsproduct met kokosolie aanbieden.

Mocht je pure kokosolie willen gebruiken, dan kun je een theelepel kokosolie nemen. Kokosolie kan hard zijn. Wrijf het dan even tussen je schone handen om te zorgen dat het zacht wordt en makkelijker uit smeren is op je huid en beter kan worden opgenomen door je huid. Vervolgens kun je het aanbrengen met rustige, cirkelvormige bewegingen op de specifieke plekken van je gereinigde rosacea of zelfs je hele gezicht. Het kan zelfs worden gebruikt voor de plekken van de rosacea rond je ogen, maar smeer het natuurlijk niet in de ogen of een ander inwendig gebied.

Als extra tip kun je kokosolie het beste ’s avonds gebruiken. Wanneer je slaapt, kan je huid de kokosolie namelijk het beste in zich opnemen en zich ook het beste herstellen.

Bekijk eens de onderstaande kokosolie van “Ancient Healing” als je rosacea wil behandelen. Met deze pot heb ik zelf ook goede ervaringen. De kokosolie is koudgeperst, biologisch en bevat geen toevoegingen. Het fijne van kokosolie vind ik dat het relatief goedkoop is en veel gunstige voedingstoffen voor de huid bevat. Ook kun je als extraatje profiteren van de anti-veroudering eigenschappen van kokosolie.

Conclusie

Voor veel mensen kan het gebruiken van kokosolie waarschijnlijk helpen bij het beheersen van rosacea. Wel is er meer onderzoek nodig om dit zeker te weten. Tot op heden zeggen mensen dat het kan werken, terwijl volgens andere geen merkbare effecten hebben opgetreden.

Door onder andere de hydraterende en ontstekingsremmende eigenschappen zouden de roodheid en zwelling van rosacea kunnen afnemen.

Zorg dat je contact opneemt met een arts als je kokosolie wil gebruiken als een behandeling voor je rosacea en dus geen risico’s loopt. Eventueel kunnen er dan ook sterkere zalven of medicijnen worden ingezet als het niet werkt.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *