Kokosolie en psoriasis

Waarom helpt kokosolie tegen psoriasis?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
Kokosolie tegen psoriasis

Ben je op zoek naar een manier om psoriasis op natuurlijke wijze te behandelen? Dan is er een grote kans dat je kokosolie bent tegengekomen. Dit is namelijk een natuurlijk product dat wordt gebruikt voor het voorkomen en behandelen van tal van huidproblemen.

De laatste tijd krijgt het gebruiken van kokosolie voor psoriasis veel aandacht. Het is dan ook een enorme hype waar veel marketeers achter grote huidverzorgingsmerken op inspelen. Echter, waarschijnlijk vraag je jezelf daarom af wat je hier allemaal van mag geloven.

In deze blog wil ik je meer vertellen over het gebruiken van kokosolie bij psoriasis. Hierbij dien je wel in gedachten te houden dat er meer wetenschappelijk onderzoek moet worden gedaan naar de exacte relatie tussen kokosolie en psoriasis.

Wat is kokosolie?

Kokosolie wordt gemaakt van het witte gedeelte van de kokosnoot. Het wordt bijvoorbeeld als een gezond en natuurlijk alternatief voor olie gebruikt om eten te bereiden, maar het zou ook voordelen kunnen bieden voor huid en haar.

Bij het gebruiken van kokosolie voor de huid dien je te kiezen voor kokosolie die ongeraffineerd en maagdelijk is. Met ongeraffineerde kokosolie wordt bedoeld dat er geen hoge temperaturen zijn gebruikt bij het bereiden van de kokosolie. Een ander woord voor ongeraffineerde kokosolie is daarom koudgeperst. Door koud te persen, behoudt de kokosolie haar werkzame voedingstoffen. Ook experts geven de voorkeur aan maagdelijke, koudgeperste kokosolie.

Kort gezegd heeft kokosolie de volgende voordelen voor de huid:

  • Vochtig houden van de huid
  • Verminderen van ontstekingen op de huid door de laurinezuur en andere vetzuren in kokosolie
  • Doden van bacteriën die huidklachten, zoals ontstekingen en irritatie veroorzaken

Het rechtstreeks aanbrengen van kokosolie zorgt er dus voor dat je huid beter vocht vast kan houden, roodheid en zwellingen op de huid verminderen en de groei van bacteriën wordt tegengegaan.

Mogelijk kan kokosolie werkzaam zijn tegen eczeem. Dit is een huidaandoening die veel overeenkomsten heeft met psoriasis. Het verschil is dat de huid met psoriasis vaak dikker wordt en er meer schilfers ontstaan door de versnelde groei en de opstapeling van huidcellen. Echter, de huidaandoeningen hebben beide baat bij een vochtinbrengend en hydraterend product, zodat klachten zoals uitdroging, schilfers en jeuk kunnen worden tegengegaan en voorkomen.

Kokosolie gebruiken tegen psoriasis op de hoofdhuid en het lichaam

Voordat je psoriasis gaat behandelen met kokosolie dien je een arts hebben geraadpleegd. Zij kunnen je namelijk informeren over de mogelijke bijwerkingen en het gebruiken van kokosolie in combinatie met de andere producten tegen psoriasis die je al gebruikt. Het gebruiken van kokosolie gaat gelukkig zelden gepaard met bijwerkingen. Dit is alleen wel het geval als je er allergisch voor bent.

Het is goed om te weten dat kokosolie geen alternatief is voor een medische behandeling. Je kunt het dus wel gebruiken als een aanvulling op de behandeling van psoriasis om klachten te verminderen, maar verwacht geen wonderen met huismiddeltjes. Het vochtinbrengende effect van kokosolie kan heel effectief zijn, maar dit is immers geen manier om de versnelde groei van huidcellen tegen te gaan.

Voor psoriasis worden vaak shampoos, medicijnen en zalven ingezet. Deze producten kunnen beter hun werk doen wanneer de harde schubben van psoriasis zachter en losser worden gemaakt. Hier kan kokosolie bij helpen.

Psoriasis kan voorkomen in het gezicht en op andere delen van het lichaam. Veel mensen hebben bijvoorbeeld last van psoriasis op hun hoofdhuid, voornamelijk aan de rand van de haarlijn. Hier zitten de schilfers vaak vast, omdat ze in de haren zitten. Soms worden de schubben zelfs groter en vervelender. Hierdoor zijn ze moeilijker te verwijderen dan de psoriasis op andere plekken.

Je kunt kokosolie gebruiken voor de hoofdhuid op de volgende manier:

  1. Smeer kokosolie over je hoofdhuid, voornamelijk op de plekken met psoriasis
  2. Maak masserende bewegingen om de kokosolie bij de schilfers te krijgen
  3. Wikkel een warme handdoek om je hoofdhuid heen
  4. Je kunt de kokosolie een half uur of een hele nacht laten intrekken
  5. Was de kokosolie uit je haren met een shampoo die geschikt is voor psoriasis

Nu zullen de schilfers van psoriasis losser moeten zitten. Hierdoor kunnen ze makkelijker worden verwijderd. Eventueel kun je na de behandeling een kam of je handen gebruiken om zachtjes over je hoofdhuid te wrijven om de schilfers uit je haren te krijgen. Daarna kun je nogmaals je haren wassen om de restjes eruit te krijgen. Ga in ieder geval geen druk zetten om een beschadigde, bloedende of zelfs geïnfecteerde huid te voorkomen.

Het beste tijdstip om kokosolie aan te brengen is direct na het douchen, zodat het vocht goed kan worden vastgehouden. ’s Nachts herstelt je huid het beste, dus je kunt ervoor kiezen kokosolie te gebruiken in de avond voordat je naar bed gaat.

Goede kokosolie gebruiken tegen psoriasis

Kokosolie is verkrijgbaar in verschillende winkels. Je kunt kiezen voor een pure vorm of een verwerkte in een lotion, zalf of crème.

Kokosolie kun je rechtstreeks aanbrengen op je huid en de plekken van je psoriasis. Experts geven de voorkeur aan maagdelijke, koudgeperste kokosolie voor de behandeling van psoriasis. Dit komt, omdat het veiliger en werkzamer is dan andere vormen van kokosolie.

Persoonlijk heb ik goede ervaringen met de kokosolie van “Ancient Healing“ op mijn droge huid. Dit product is immers speciaal ontworpen om veilig aan te kunnen brengen op de huid. De kokosolie voldoet aan de eisen die besproken zijn op deze pagina, zoals “koudgeperst”, “biologisch” en “geen toevoegingen”.

Eventueel kun je ervoor kiezen wat kokosolie toe te voegen aan een bad, zodat de huid van je hele lichaam kan profiteren van de voordelen van kokosolie. Zorg dan wel dat het bad niet te heet is om te voorkomen dat psoriasis klachten toenemen. Voeg eventueel wat aloë vera toe om te profiteren van nog meer voordelen voor de huid.

Conclusie

Al veel mensen hebben aangegeven dat hun klachten van psoriasis zijn verbeterd na het gebruiken van kokosolie. De olie wordt dan ook gebruikt in veel verschillende huidverzorgingsproducten. Sommige producten met kokosolie zijn zelfs specifiek gemaakt om eczeem en psoriasis te behandelen.

Niet iedereen ervaart dezelfde resultaten na het gebruiken van kokosolie. Mocht je huid er slechter door worden, dan moet je uiteraard stoppen met het gebruiken van het product. Gebruik logischerwijs ook geen kokosolie als je een allergie hebt voor kokosnoten. Aangezien veel mensen met psoriasis een behandelplan van een arts ondergaan, dien je contact op te nemen met een arts voordat je kokosolie gaat gebruiken tegen psoriasis.

Wetenschappelijke studies moeten uitwijzen of kokosolie inderdaad zo effectief is tegen psoriasis als dat wordt beweerd. Momenteel is hier helaas nog onvoldoende bewijs voor. Toch zouden de vochtinbrengende, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen mogelijk voor een verbetering van je psoriasis kunnen zorgen. Denk aan het verminderen van schilfers, jeuk en de droogte op de huid. Ook zouden andere behandelingen tegen psoriasis beter kunnen werken door kokosolie.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *