Kokosolie tegen littekens

Onzin of écht waar?

Gemiddelde leestijd: 5 minuten
Kokosolie tegen littekens

Sommige personen gebruiken kokosolie om eten te bereiden en anderen smeren het op de huid om te profiteren van de voordelen voor de huid. Denk bijvoorbeeld aan de eigenschap van kokosolie om de huid te hydrateren.

Stoffen in kokosolie, zoals vitamine E zouden zelfs in staat zijn de zichtbaarheid van littekens te verminderen. Er is wel meer onderzoek nodig om te concluderen of kokosolie daadwerkelijk kan helpen tegen littekens, maar de voordelen kunnen mogelijk écht werken. Dat zou fijn zijn, want mensen kunnen minder zelfverzekerd worden door hun opvallende littekens.

In deze blog ga ik je vertellen welke soorten littekens mogelijk zouden kunnen verminderen dankzij kokosolie. Ook vertel ik j je over de werking. Bovendien beveel ik een product aan dat kokosolie bevat.

Waarom helpt kokosolie tegen littekens?

Er zijn onderzoeken geweest waarbij werd gekeken of kokosolie kon helpen bij de wondgenezing. Littekens na wonden zouden namelijk beter kunnen worden behandeld wanneer deze in een vroeg stadium worden behandeld met een vochtinbrengend product.

Een ander mogelijk voordeel van kokosolie op littekens is het verbeteren van de aanmaak van collageen. Deze huideigen stof gaat bijvoorbeeld rimpels en fijne lijntjes tegen, maar zou ook helpen tegen littekens door de aanmaak van nieuw huidweefsel.

Mogelijk zou kokosolie ook helpen tegen roodheid en hyperpigmentatie.

Natuurlijk spelen de huidverzorgingsmerken in op de voordelen die kokosolie misschien zou kunnen hebben voor de huid en littekens. Toch is er meer onderzoek nodig.

Welke littekens kun je behandelen met kokosolie?

Er zijn verschillende soorten littekens. We hebben eigenlijk allemaal wel een litteken ergens op ons lichaam. Kokosolie kan niet voor elk litteken werken of er een groot effect op hebben. Sommige littekens zouden er zelfs nog slechter aan toe worden door het gebruik van kokosolie. Om deze reden dien je eerst contact op te nemen met een arts. Zij weten bijvoorbeeld meer over de bijwerkingen van kokosolie voor jouw specifieke litteken.

Sommige soorten acnelittekens zouden mogelijk verbeteren met kokosolie en onder andere de vitamine E die zich daarin bevindt. De kokosolie zou de aanmaak van collageen kunnen verbeteren waardoor ondiepe, beginnende littekens kunnen worden verbetert. Sommige personen hebben putjes in hun huid door puistjes. Deze zitten soms erg diep, terwijl kokosolie de huid niet kan opvullen. Wel kan de laurinezuur in kokosolie mogelijk de acne-veroorzakende bacteriën bestrijden, waardoor toekomstige littekens kunnen worden voorkomen.

Er zijn eerder studies gedaan naar het behandelen van striae met oliën, maar hier kwamen geen goede resultaten uit. Kokosolie zou hier dus waarschijnlijk ook geen effect voor hebben, maar weer geldt dat er simpelweg meer onderzoek nodig is.

Het gebruiken van koksolie tegen littekens

Je hebt geen recept nodig om kokosolie te verkrijgen. Er is bijvoorbeeld pure kokosolie verkrijgbaar, maar je kunt ook kiezen voor een kant- en klaar product met kokosolie. Vaak kun je de kokosolie tweemaal per dag op de huid smeren. Je dient wel eerst wat kokosolie aan de binnenkant van je elleboog te smeren en dit 24 uur in te laten trekken om te zien of er geen vreemde reactie ontstaat.

Vergeet overigens ook geen zonnebrandcrème te smeren. Hiermee voorkom je dat de huid beschadigt raakt door de zon en littekens nog opvallender worden.

Er kunnen bijwerkingen ontstaan door het gebruiken van kokosolie. Daarnaast is kokosolie niet geschikt om te gebruiken voor iedereen. De huid kan simpelweg verschillend reageren per gebruiker en daarom moet voor het gebruiken van pure kokosolie eerst een arts geraadpleegd worden.

Een kant- en klare crème met kokosolie

Normale kokosolie is vrij goedkoop verkrijgbaar. Echter, persoonlijk zal ik liever iets meer geld betalen en een kant- en klare crème gebruiken. Je betaalt misschien iets meer, maar voorkomt dat je een verkeerde soort kokosolie op je littekens aanbrengt. Er zijn immers eisen voor het type kokosolie dat je op de huid moet aanbrengen. Het moet bijvoorbeeld altijd koudgeperste een onbewerkte kokosolie zijn.

Bekijk eens de bekende crème met kokosolie van “Aomatika” om zelf te profiteren van de mogelijke voordelen van kokosolie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *