Kokosolie voor huid en gezicht

7 voordelen van kokosolie voor de huid en het gezicht

Gemiddelde leestijd: 16 minuten
Kokosolie voor de huid en het gezicht

De huid is ons grootste orgaan en heeft verschillende functies voor het lichaam. Daarom is een goede huidverzorging middels de juiste producten gewenst.

Kokosolie wordt al duizenden jaren gebruikt als natuurlijk, goedkoop product om de gezondheid van de huid en het lichaam te verbeteren. Wegens de vele voedingsstoffen die kokosolie bevat wordt het zelfs gezien als superfood.

Er bestaan huidverzorgingsproducten die zijn doordrenkt met kokosolie, maar er kan ook pure kokosolie worden aangebracht op de huid.

Zelfs in onderzoeken is naar voren gekomen dat kokosolie verschillende gunstige voordelen kan bieden voor de huid. Echter, er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om alle voordelen van kokosolie voor de huid en het gezicht te bevestigen.

Blijf verder lezen om te ontdekken wat kokosolie mogelijk kan betekenen voor jouw huid, welke huidtype er het meeste baat bij kan hebben en welke kokosolie je kunt gebruiken.

Wat is kokosolie?

Zoals de naam al aangeeft is kokosolie of kokosnootolie een plantaardige olie of vet.

De witte tot gelige olie wordt gewonnen door olie te extraheren uit de witte, voedzame gedeelten van rauwe kokosnoten of gedroogde kokospitten.

Mensen gebruiken kokosolie bijvoorbeeld om gerechten te maken. Ook wordt het gebruiken van kokosolie voor de huid steeds populairder. Er zitten namelijk verschillende stoffen in kokosolie die kunnen bijdragen aan het krijgen van een gezondere uitziende huid.

In kokosolie komen veel aminozuren, vetzuren, vitamines en enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten voor, zoals:

 • Laurinezuur
 • Myristinezuur
 • Palmitinezuur
 • Caprylzuur
 • Oliezuur
 • Caprizuur
 • Linolzuur (omega-6-vetzuur)
 • Stearinezuur
 • Polyfenolen
 • Vitamine E

Kokosolie heeft een aangename geur. Het is dus een fijne olie om aan te brengen op de huid en gezicht in vergelijking met andere natuurlijke huidoliën.

Voordelen van kokosolie voor de huid

In kokosolie bevinden zich verschillende voedingsstoffen waarvan wordt gedacht dat ze de gezondheid van de huid kunnen bevorderen.

Hieronder zetten we de belangrijkste potentiele voordelen van kokosolie voor de huid op een rijtje.

1. Bestrijden van bacteriën en schimmels

Dankzij vetzuren, zoals laurinezuur en caprinezuur in kokosolie kunnen bepaalde micro-organismen op de huid, zoals bacteriën, gisten en schimmels worden bestreden. Vandaar kunnen verschillende huidklachten verminderen.

Denk bijvoorbeeld aan het bestrijden van acne, cellutis, folliculitis en voetschimmel dankzij de antimicrobiële eigenschappen van kokosolie.

2. Verminderen van ontstekingen

Aandoeningen gaan veelal gepaard met ontstekingen. Denk bijvoorbeeld aan de huidaandoeningen eczeem en psoriasis.

Aangezien kokosolie ontstekingsremmende eigenschappen heeft, kunnen klachten van huidaandoeningen worden verminderd. Ook kunnen antioxidanten in kokosolie helpen bij het bestrijden van ontstekingen en het voorkomen dat huidcellen beschadigen.

Bovendien kan pijn verminderen door kokosolie aan te brengen op het getroffen gebied.

3. Elimineren van acne

Er wordt soms gedacht dat het in grote hoeveelheden gebruiken van kokosolie de poriën kan verstoppen, en dus mee-eters ontstaan.

Echter, andere bronnen beweren dat kokosolie juist klachten van acne en een onzuivere huid kan verbeteren. Dit komt, omdat kokosolie bijvoorbeeld ontstekingen kan afremmen, verontreinigheden kan elimineren en de hoeveelheid acne-veroorzakende bacteriën kan verminderen.

Een studie gaf zelfs aan dat de laurinezuur in kokosolie beter kan werken tegen acne bacteriën dan het bekende verzorgingsmiddel tegen acne genaamd benzoylperoxide.

Kokosolie voor de acne-gevoelige huid
Kokosolie en de acne-gevoelige huid

4. Hydrateren van de huid

Een droge huid heeft behoefte aan vocht, maar ook een vette huidtype moet voldoende gehydrateerd blijven. Elke huidtype moet dus eigenlijk worden gehydrateerd om bijvoorbeeld het gezicht een stralend uiterlijk te geven en de huid zacht en soepel te houden.

Overweeg daarom kokosolie aan te brengen op je gezicht en huid.

Het vasthouden van vocht op de huid en het verhogen van de lipidenniveaus van het huidoppervlak kunnen ervoor zorgen dat droge, schilferige plekken wegtrekken en jeuk verminderd. Ook kan de natuurlijke beschermende barrière functie van je huid verbeteren.

Door het vermogen van kokosolie om snel in de huid door te dringen en geen vettige laag achter te laten, is het één van de beste natuurlijke hydrators.

5. Verbeteren van wonden en striae

Volgens onderzoeken kan kokosolie ook helpen bij het genezingsproces van verschillende wonden, striae en littekens.

Dit komt door antioxidanten in kokosolie die de huidcelvernieuwing en collageenproductie bevorderen. Collageen is een eiwit die helpt je huid stevig te houden en wonden te verbeteren.

Tevens kan de genezing van littekens worden bevorderd, omdat kokosolie je huid gehydrateerd houdt.

Bovendien kunnen antimicrobiële eigenschappen van kokosolie helpen voorkomen dat er een infectie ontstaat, en wonden dus sneller weg kunnen gaan.

6. Tegengaan van huidveroudering

Kokosolie heeft antioxiderende eigenschappen. Dit betekent dat kokosolie gunstig kan zijn bij het neutraliseren en voorkomen van vrije radicalen.

Vrije radicalen zijn factoren, zoals UV-stralen en vervuiling die tekenen van vroegtijdige huidveroudering kunnen laten ontstaan. Kokosolie kan dus helpen bij bijvoorbeeld fijne lijntjes, rimpels, ouderdomsvlekken en hyperpigmentatie.

Ook kan kokosolie het bindweefsel van de huid sterk en soepel houden, waardoor bestaande tekenen van huidveroudering kunnen verminderen. Tevens kunnen de betere hydratatie en de verhoogde collageenaanmaak bijdragen aan het tegengaan van huidveroudering.

Kokosolie voor tekenen van huidveroudering
Kokosolie voor tekenen van huidveroudering

7. Reinigen van de huid

Bovendien wordt kokosolie vaak gebruikt als gezichtsreiniger en make-up remover.

Veel cosmetische producten kunnen immers alleen oplossen in olie in plaats van water.

Daarnaast wordt kokosolie gebruikt als gezichtsreiniger, omdat verontreinigheden en de buitenste laag huidcellen kunnen worden verwijderd. Dit kan resulteren in een huid die er gladder en gezonder uitziet.

Welke type kokosolie is goed voor je huid en gezicht?

Er bestaan verschillende soorten kokosolie. Het kan namelijk worden gemaakt door middel van droge of natte verwerking.

Bij droge verwerking wordt de olie uit de gedroogde pitten van het kokosvlees geëxtraheerd. Er ontstaat dan geraffineerde kokosolie die men gebruikt om gerechten te bereiden.

Voor het bereiden van geraffineerde kokosolie worden vaak chemische middelen gebruikt. Verwerkte kokos producten kunnen een averechts effect hebben, en dus de huid onzuiverder maken.

Anderzijds, bij natte verwerking worden verse kokosnoten gebruikt om kokosolie te maken. Ongeraffineerde kokosolie is het type welke geschikt is voor de huid, omdat dit type kokosolie bijvoorbeeld meer ontstekingsremmende antioxidanten en polyfenolen bevat.

Kies bovendien voor koudgeperste kokosolie. Wanneer de kokosolie warmgeperst is, bevat het namelijk minder voedingsstoffen.

Wij bevelen de kokosolie van “Qure Natural Oil” aan, omdat deze koudgeperst en 100% puur is. Daarnaast mag de kokosolie rechtstreeks worden aangebracht op je huid.

Welke pure kokosolie voor de huid

Met andere woorden kan je het beste kiezen voor vloeibare, biologische, onbewerkte en koudgeperste kokosolie.

Hoe kan je kokosolie gebruiken voor de huid?

Onze voorkeur gaat uit naar het aanbrengen van pure kokosolie op de huid.

Dankzij pure kokosolie kan je profiteren van alle voordelen die je huid gezonder houden en huidaandoeningen bestrijden.

Simpelweg neem je de kokosolie, verwarm je dit in je handen en breng je het aan op de plekken van je huid die je wil verzorgen.

Sommige mensen kiezen liever voor een populair huidverzorgingsproduct, zoals een vochtinbrengende kokosnoot crème. Het nadeel van kant- en klare kokosolie huidverzorgingsproducten is dat deze vaak slechte, chemische ingrediënten bevatten.

Je kunt pure kokosolie of een product met kokosolie als volgt gebruiken:

 • Dagcrème
 • Bodylotion
 • Gezichtscrème
 • Masker
 • Gezichtsreiniger
 • Lippenbalsem
 • Massageolie
 • Zonnecrème
 • Handcrème
 • Make-upremover

Is het aanbrengen van kokosolie op de huid en het gezicht veilig?

Volgens verschillende onderzoeken kan kokosolie waarschijnlijk helpen bij het krijgen van een mooiere en gezondere huid.

Kokosolie wordt goed verdragen door alle huidtypes. Het kan waarschijnlijk zelfs veilig worden aangebracht op de huid van baby’s en kinderen.

Er is een laag risico op bijeffecten. Meer onderzoek naar de relatie tussen kokosolie en de huid moet dit echter uitwijzen. Wel kan een allergische reactie of huidirritatie ontstaan door het gebruiken kokosolie. Dit is niet uniek voor kokosolie, maar geldt voor alle natuurlijke producten.

Mogelijk kan het gebruiken van teveel kokosolie de poriën verstoppen. Daarom moeten mensen met een vette of acne-gevoelige huid oppassen met het gebruiken ervan.

Wanneer je poriën inderdaad verstoppen door kokosolie, dan kun je overwegen gerechten te maken met kokosolie om te profiteren van de voordelen. Daarnaast kan je rustig beginnen met het gebruiken van kokosolie of het alleen aanbrengen op je handen of andere delen van de huid waarvan de poriën minder snel verstoppen.

Wij denken dat het verstoppen van de poriën door kokosolie een mythe is. Veel meer zaken kunnen namelijk leiden tot verstopte poriën, zoals hormonen, slaapgebrek, stress en voeding.

Het is in ieder geval raadzaam een test uit te voeren op een klein stukje van je huid. Breng dus als eerst een kleine hoeveelheid aan op de binnenkant van je elleboog om te zien wat de reactie is van je huid.

Ervaringen met het aanbrengen van kokosolie op de huid

Door verschillende eigenschappen van kokosolie wordt gedacht dat het slim kan zijn het aan te brengen op de huid. Voor mensen die het druk hebben, kan kokosolie werken als een eenvoudige alleskunner voor de huid.

Voordat je zelf kokosolie gaat aanbrengen op je eigen gezicht kunnen we begrijpen dat je wil weten wat ervaringen en reviews zijn van andere gebruikers.

Eigenlijk zijn er zowel goede als slechte ervaringen te vinden over het gebruiken van kokosolie op de huid. Het lastige hiervan is dat mensen verschillende soorten producten gebruiken. Veel mensen weten niet wat goede of slechte kokosnootolie producten zijn.

Verwacht in ieder geval niet dat kokosolie een wondermiddel gaat zijn voor jouw huid of huidaandoening. Er is vaak meer nodig dan alleen huidverzorgingsproducten te gebruiken om je huid in de conditie te krijgen die je wenst. Dit gaat vaak om een behandeling van binnenuit in het lichaam, wat vervolgens terug is te zien aan de huid. Denk aan voeding.

Je kunt het beste zelf even ervaren wat het effect gaat zijn van kokosolie op je huid. Jij kan een heel ander effect ervaren dan iemand anders met een totaal andere huidgevoeligheid en huidtype. Doe dit in overleg met een arts.

Samenvatting

Er wordt gedacht dat het aanbrengen van kokosolie op de huid en het gezicht verschillende gunstige voordelen kan hebben voor alle huidtypes.

Dit komt onder andere door het verminderen van ontstekingen, het hydrateren van de huid, het kalmeren van de huid en het genezen van wonden.

Ook bevinden zich vetzuren in kokosolie die kunnen helpen bij huidaandoeningen die gepaard gaan met ontstekingen en bacteriën, zoals acne.

Tevens kunnen andere eigenschappen van kokosolie gunstig zijn voor meer huidaandoeningen en tekenen van huidveroudering, zoals rimpels.

Ervaringen van gebruikers van huidverzorgingsproducten met kokosolie en pure kokosolie zijn in ieder geval veelbelovend.

Je dient een arts te raadplegen wanneer je voor het eerst kokosolie gaat aanbrengen op de huid of kokosolie gebruikt als huismiddeltje om een aandoening te verzorgen.

Kortom, waarschijnlijk is kokosolie zowel een superfood voor het lichaam als een alleskunner voor de huid.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *