Kokosolie tegen eczeem

Kan eczeem verminderen door kokosolie?

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
Kokosolie en eczeem

Sommige mensen verwachten van een huidverzorgingsproduct of een natuurlijk product dat het een wondermiddel is. Echter, wondermiddelen bestaan niet in de huidverzorgingswereld. Hoewel sommigen websites het doen geloven, bestaat er dus helaas geen manier om direct en permanent van eczeem af te komen.

Wel zijn er genoeg dingen die je kunt proberen om de klachten die horen bij eczeem te verminderen of ervoor te zorgen dat het niet verergerd. Hierdoor kan de jeuk, roodheid, irritatie, schilfers en ontsteking van eczeem afnemen. Ook kunnen uitbraken in de toekomst mogelijk worden voorkomen.

Het zal je waarschijnlijk bekend in de oren klinken dat eczeem soms hevig is en andere tijden even minder is of zelfs verdwijnt. Men denkt dat eczeem gepaard gaat met genen, stress en een overactief immuunsysteem die heftig reageert.

Er wordt gedacht dat kokosolie kan helpen tegen eczeem. Kokosolie is een olie die wordt gewonnen uit verse kokosnoten. Kokosolie heeft bijvoorbeeld een vetgehalte waaruit ongeveer de helft bestaat uit laurinezuur. Dit is een ontstekingsremmend vetzuur of lipide. In kokosolie bevinden zich nog veel meer voedingsstoffen die mogelijk kunnen bijdragen aan het verbeteren van eczeem.

Houd er bij het lezen van deze blog rekening mee dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar de werkelijke effecten van kokosolie op eczeem en de huid. Om deze reden dien je een arts te raadplegen voordat je kokosolie gaat gebruiken als een behandeling tegen eczeem. Er is wel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar kokosolie, maar dus niet specifiek naar eczeem en kokosolie.

De eigenschappen van kokosolie die mogelijk gunstig zijn bij eczeem

Hieronder deel ik een aantal eigenschappen van kokosolie die mogelijk zouden kunnen zorgen voor een verbetering van de klachten bij eczeem. Hierbij moet de nadruk worden gelegd op mogelijk, omdat onderzoekers nog moeten concluderen wat de echte effecten zijn voor eczeem.

Kokosolie zou om de volgende redenen gunstig zijn bij eczeem:

  • Hydrateren: Eczeem gaat gepaard met een huidbarrière die verslechterd is. Hierdoor kan de huid moeilijker voldoende gehydrateerd blijven. Het is wel degelijk belangrijk de huid met eczeem gehydrateerd te houden en hierbij zou kokosolie kunnen helpen. Droogheid en jeuk zouden dan namelijk kunnen verminderen.
  • Bacteriën bestrijden: Ook zou kokosolie een antibacteriële eigenschap hebben. De laurinezuur zou namelijk kunnen helpen bij het verminderen van de hoeveelheid bacteriën, gist en schimmels op de huid. Aangezien er is aangetoond dat veel klachten van eczeem door een bacteriesoort op de huid worden veroorzaakt, zou kokosolie dus kunnen helpen bij het verminderen van de jeuk, ontsteking en de kans op infectie bij eczeem.
  • Ontstekingen remmen: Veel mensen met eczeem hebben last van ontstekingen en pijn. Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen van kokosolie zouden deze klachten kunnen verminderen.
  • Oxidatieve stress verminderen: In de lucht en in voedingsmiddelen zitten vrije radicalen. De antioxidanten in kokosolie zouden de huid kunnen helpen beschermen tegen vrije radicalen. Hierdoor kan de eczeem sneller verminderen.

Bekijk ook eens het allesomvattende artikel: “kokosolie voor de huid

Is het gebruiken van kokosolie tegen eczeem wel veilig?

Aangezien medicijnen van artsen tegen eczeem heftig kunnen zijn, zoeken veel mensen naar alternatieve manieren om eczeem te behandelen.

Het gebruiken van kokosolie tegen eczeem gaat echter niet geheel zonder risico en de effecten kunnen verschillen per persoon. Dit is altijd het geval bij huismiddeltjes tegen eczeem. Daarom dien je contact op te nemen met een huisarts of dermatoloog voordat je zelf aan de slag gaat met kokosolie.

Soms mag kokosolie bijvoorbeeld niet worden gebruikt als je momenteel ook andere professionele behandelingen ondergaat. Een arts kan je hierin een passend advies geven, want kokosolie is geen vervanger voor een professioneel middel of medicijn. Tevens mag dus niet worden gestopt met een professionele behandeling als je kokosolie wil proberen.

Houd ook rekening met een mogelijke allergische reactie door het aanbrengen van kokosolie op je eczeem. Veel mensen met eczeem hebben immers een allergie. Een allergoloog kan je controleren op een allergie, en eventueel kun je zelf het volgende proberen:

  1. Zorg dat de huid gereinigd is met water waar je de kokosolie gaat aanbrengen, zoals de binnenkant van je elleboog
  2. Breng de kokosolie aan op de gereinigde huid
  3. Houd de kokosolie op die plek door een verband of pleister te gebruiken
  4. Na 24 tot 48 uur kun je kijken of een vreemde reactie is ontstaan

Hoewel het bovenstaande misschien allemaal een beetje eng klinkt, wordt kokosolie voor de meeste mensen als veilig beschouwd! Het is een heel bekend ingrediënt in huidverzorgingsproducten.

Lees ook eens: amandelolie tegen eczeem.

Hoe kun je eczeem verzorgen met kokosolie?

Let altijd op het label van de kokosolie die je wil gebruiken voor je eczeem. De kokosolie dient namelijk van goede kwaliteit te zijn. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat het gaat om een koudgeperste, biologische kokosolie. Op deze manier voorkom je dat je schadelijke ingrediënten op je huid smeert die gebruikt zijn bij het maken van de kokosolie. Ook bevat dit type kokosolie de meest werkzame stoffen. Bij hoge gebruikte temperaturen tijdens het bereidingsproces vermindert namelijk de kracht van de voedingstoffen.

Je kunt op verschillende manieren aan kokosolie komen. Denk bijvoorbeeld aan een natuurlijke winkel, supermarkten en drogisterijen. Natuurlijk zijn er ook online webwinkels, zoals bol.com waar je terecht kunt.

Wil je de kokosolie aanbrengen op je eczeem? Zorg dan eerst je dat je je gezicht en handen wast. Daarna kun je een klein beetje kokosolie op je handen nemen en het opwarmen door te wrijven. Het wordt nu vloeibaar, zodat je het makkelijk kunt aanbrengen op je gezicht en de huid het makkelijker kan opnemen. Breng de kokosolie zachtjes aan op een iets vochtig gezicht. Het liefst doe je dit in de avond, zodat je eczeem het maximale eruit kan halen.

Kokosolie kan worden aangebracht op zowel actieve eczeem als een eczeem vrije huid. Door te blijven smeren als de eczeem even weg is, verminder je de kans op terugkeer, omdat de huid gehydrateerd blijft en ontstekingen vroegtijdig worden tegen gegaan.

Als je rond je ogen ook last hebt van eczeem en de kokosolie hier wil aanbrengen, zorg dan dat het niet in je ogen terecht komt. Hoewel ik op internet lees dat kokosolie niet schadelijk is voor je ogen lijkt het me geen prettig idee.

Een geschikte kokosolie voor de huid is die van “Ancient Healing“. Deze kososolie gebruik ik zelf ook voor mijn eigen huid. Hoewel ik zelf geen eczeem heb, werkt het wel tegen mijn droge huid. Ik raad de kokosolie van Acient Healing aan, omdat het één van de weinig type kokosolie die koudgeperst en biologisch is. Ook bevat bevat deze geen toevoegingen.

Conclusie

Kokosolie kan door de meeste mensen worden gebruikt zonder dat er bijwerkingen zullen optreden. Daarom kan het een goede natuurlijke behandeling zijn voor veel mensen met eczeem.

Dankzij de antibacteriële, hydraterende en antioxiderende eigenschappen wordt gedacht dat kokosolie werkzaam is voor het verminderen en beheersen van eczeem. De symptomen van eczeem, zoals jeuk, pijn en droogheid zouden dus kunnen afnemen.

Naast het behandelen van eczeem met kokosolie kun je er ook voor kiezen meer te letten op je algemene levensstijl. Er zijn namelijk meerdere processen in het lichaam in verband gebracht met eczeem.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *